REACTIE IMPOTRIVA ART. 276 DIN NCP – Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu, cere modificarea articolului “Presiuni asupra Justitiei”. Iordachescu avertizeaza ca oricand jurnalistii, justitiabilii si avocatii pot ajunge la inchisoare: “Libertatea presei si libertatea de exprimare vor fi dizolvate... Pentru egalitate de tratament in cuprinsul acestui text de lege, ca subiect activ trebuie inclus si magistratul” (Document)
Avocatii iau pozitie impotriva aberantului articol 276 din Noul Cod Penal care atenteaza la libertatea de exprimare si libertatea presei. Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu (foto), solicita modificarea articolului intitulat “Presiuni asupra Justitiei”, care prevede ca “Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.
Intr-un comunicat de presa, avocatul Ilie Iordachescu atrage atentia asupra faptului ca orice persoana, fie ca vorbim despre inculpati, jurnalisti, avocati, politicieni sau justitiabili, poate ajunge la inchisoare din cauza unor comentarii pe care judecatorii sau procurorii le pot interpreta ca fiind nereale si ca au scopul de a-i intimida. De asemenea, decanul Baroului Bucuresti avertizeaza ca articolul incalca garantiile unui proces echitabil, in conditiile in care nu are in vedere si declaratiile facute de magistrati pe parcursul unei proceduri judiciare. Tocmai de aceea, Iordachescu considera ca “pentru egalitate de tratament in cuprinsul acestui text de lege, ca subiect activ trebuie inclus si magistratul”. De altfel, decanul Baroului Bucuresti cere exceptarea avocatului “din categoria persoanelor care fac declaratii publice nereale cu privire la savarsirea de catre judecator sau de catre organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze”.
Pe de alta parte, Ilie Iordachescu solicita modificarea si altor articole din Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala. Mai exct, este vorba despre articolele 269, 278, 271 din Noul Cod Penal si articolul 90 din Noul Cod de Procedura Penala.
Prezentam in continuare pozitia decanului Baroului Bucuresti cu privire la articolul 276. Intregul comunicat al avocatului Ilie Iordachescu este atasat la finalul articolului.
“Art. 276 din Noul Cod Penal, referindu-se la presiuni asupra justitiei are urmatorul continut “Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.”
Ca atare, avocatul, jurnalistul, politicianul, inculpatul si justitiabilul pot fi trasi la raspundere penala si pedepsiti cu inchisoare daca vor face vreun comentariu sau vor emite judecati de valoare deoarece judecatorul sau organul de urmarire penala pot oricand sa se planga ca declaratiile publice au fost “nereale”, fiind facute cu scopul de a ii influenta sau intimida.
Textul de lege nu este conform cu garantiile unui proces echitabil in instrumentarea unei cauze in conditiile in care se refera, in mod discretionar numai la persoanele indicate in cuprinsul acestui articol, fara sa se aiba in vedere si declaratiile nereale facute de magistrati pe durata unei proceduri judiciare. Magistratul investit cu efectuarea urmaririi penale, in aplicarea dispozitiilor art. 6, paragraful 2 CEDO, trebuie sa se abtina sa declare public ca o persoana este pusa sub acuzare sau ca este vinovata de savarsirea unei infractiuni.
Din aceasta perspectiva, pentru egalitate de tratament in cuprinsul acestui text de lege, ca subiect activ trebuie inclus si magistratul. In ipoteza in care se dorea sa se dea curs continutului art.10 privitor la libertatea de exprimare din CEDO, limitarea exercitiului ei nu trebuia pusa numai pe categoriile de persoane despre care face vorbire art.276 din Noul Cod Penal.
Libertatea presei si libertatea de exprimare vor fi dizolvate in conditiile in care sunt incriminate declaratiilor publice facute de avocati privind plangerea oricarui magistrat.
In orice stat democratic, faptele reprobabile sau abuzive ale magistratilor sunt supuse atentiei publice, fiind respectat dreptul la informare al cetateanului precum si dreptul fiecarei persoane de a avea parte de un proces echitabil.
Textul art.276 din Noul Cod Penal se refera la “declaratii publice nereale” facute pe durata unei proceduri referitoare la savarsirea de catre judecator sau de catre organele de urmarire penala a unei infractiuni, a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, continand si un scop, si anume “de a le influenta sau intimida”.
Judecatorul sau organele de urmarire penala constata imprejurarea ca s-au facut “declaratii publice nereale”, sesizand organele de urmarire penala competente.
In practica, declaratii publice nereale au fost facute, in diverse cauze, de reprezentanti ai organelor de urmarire penala sub aspectul vinovatiei unui inculpat, pentru ca ulterior, cu referire la aceasta persoana, sa se pronunte o hotarare definitiva de achitare.
Dreptul la libertatea de exprimare se refera la libertatea de opinie si la libertatea de informare.
Exprimarea opiniei poate constitui obiectul unei limitari insa libertatea de informare trebuie sa fie exercitata fara nicio ingerinta din partea autoritatilor publice. Opinia publica trebuie sa aiba libertatea de a primi informatiile transmise prin diverse canale informatice intr-o societate democratica.
Evident, cel care ofera informatia trebuie sa prezinte, cu buna credinta, o relatare obiectiva si echilibrata.
Aprecierea caracterului “real” sau “nereal” al declaratiei publice se face tot de catre un organ al autoritatii publice, implicând o mare doza de probabilitate.
Marginalizarea avocatului de catre legiuitor, fara asigurarea unei protectii reale a reputatiei sale, impune includerea sa in continutul acestui text de lege, alaturi de magistrat.
Invectivele aduse avocatului care poate sa asiste sau sa reprezinte nu numai un suspect sau un inculpat, ci chiar o parte civila sau o parte responsabila civilmente, se rasfrang asupra sa pe plan profesional.
Apreciez ca libertatea de exprimare a avocatului nu trebuie sa fie examinata ulterior in cadrul altei proceduri care sa aiba ca obiect aplicarea art.276 din Noul Cod Penal.
Din aceasta perspectiva este imposibil de conciliat indatorirea acelui avocat de a apara cu devotamentul intereselor clientului sau. O asemenea atitudine este incompatibila cu garantarea libertatii de exprimare. Teama de o sanctiune penala la care se expun eventual avocatii prin declaratii publice in sala de judecata in instrumentarea unei cauze il impiedica sa efectueze o asistenta juridica corespunzatoare pentru clientul sau.
Consider ca se impune, cu puterea evidentei, revizuirea continutului acestui text de lege in sensul exceptarii avocatului din categoria persoanelor care fac declaratii publice nereale cu privire la savarsirea de catre judecator sau de catre organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea “respectivei cauze”.
Pentru identitate de ratiune, intr-o alta varianta, apreciez ca art.276 din Noul Cod Penal trebuie sa se refere si la protectia avocatului, fiind necesara interzicerea declaratiilor publice nereale la savarsirea de catre el a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea “respectivei cauze” unde asigura asistenta juridica sau reprezenta parti din proces”.
*Cititi aici integral comunicatul decanului Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# KANT 5 January 2014 12:32 +2
# BERCEA MONDIAL , e manevra lu frații miei.................,, 5 January 2014 14:16 -2
# Bercea NeMondialul 5 January 2014 16:40 -2
# puscarie 5 January 2014 20:21 +1
# alimente vandute mai mult 5 January 2014 20:09 +1
# eroare 5 January 2014 14:20 +1
# balabancea 5 January 2014 15:22 0
# eroarea erorii 5 January 2014 16:57 +5
# minți 5 January 2014 14:24 +1
# Dr.Vasile Botomei,Presedinte UNBR(www.unbr.info) 5 January 2014 14:48 0
# POLO.NICU 5 January 2014 17:45 +1
# doctoru lu vasile 5 January 2014 19:22 +1
# Dan 5 January 2014 17:28 +2
# nastase 5 January 2014 17:51 0
# tom degetel 5 January 2014 20:08 +2
# oarecare 5 January 2014 21:32 -1
# oarecare 5 January 2014 21:32 -1