26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA AVOCATULUI FENECHIU (I) – Cititi proiectul senatorului PNL Daniel Fenechiu de modificare a Legii 51/1995: avocatii din oficiu vor beneficia de indexarea onorariilor cu inflatia si de decontarea transportului daca activitatea judiciara are loc in afara localitatii de domiciliu. In dosarele in care urmarirea penala dureaza ani intregi, serviciile initiale vor fi remunerate cu onorariul provizoriu in maximum 6 luni, onorariul final urmand a fi stabilit la finalizarea urmaririi penale

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 December 2022 19:06
Vizualizari: 6204

Avocatul si senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto) vrea sa imbunatateasca situatia aparatorilor din oficiu, care in ultimii ani au protestat in repetate randuri, revoltati de situatia din instante si parchete, unde se confrunta cu taierea onorariilor – onorarii care si asa sunt mici.



Marti, 20 decembrie 2022, Fenechiu – vicepresedinte al UNBR si prodecan al Baroului Bucuresti – a depus la Senat mai multe proiecte privind modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. In editia de fata, Lumea Justitiei prezinta una dintre aceste initiative legislative, urmand ca in episoadele viitoare sa cititi despre celelalte propuneri de acte normative, menite sa imbunatateasca mai multe aspecte din profesia de avocat. In afara de Daniel Fenechiu, de la PNL proiectul mai este semnat de catre senatorii Cristian Niculescu-Tagarlas si Septimiu Bourceanu, precum si deputatul Ioan Cupsa. Din partea PSD, co-initiatorii sunt senatorul Robert Cazanciuc si deputatele Laura Vicol si Oana Florea. Alti semnatari ai proiectului sunt senatoarea USR Elena Spataru si deputatul UDMR Hajdu Gabor (a nu se confunda cu fostul ministru al Sanatatii din 1998-2000).

De data aceasta, proiectul lui Daniel Fenechiu urmareste sa modifice mai multe pasaje din Legea 51/1995, astfel incat aparatorii din oficiu sa beneficieze de indexarea onorariilor cu inflatia si de decontarea transportului, in cazul in care activitatea de urmarire penala sau de judecata se desfasoara in afara localitatilor de domiciliu ale respectivilor avocati.

In dosarele in care urmarirea penala se intinde pe durata mai multor ani, serviciile initiale prestate de catre avocatii din oficiu vor fi remunerate cu onorariul provizoriu in termen de maximum 6 luni, onorariul final urmand sa fie stabilit la finalizarea urmaririi penale, mai prevede initiativa senatorului PNL.

Nu in ultimul rand, proiectul parlamentarului liberal urmareste sa faca o schimbare la varful Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, astfel incat mandatele membrilor din Consiliul UNBR si din principalele comisii sa inceteze la data alegerii noilor membri.


Redam textul proiectului de lege (vezi facsimil 1):


Articol unic

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. La articolul 60, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:

'(3) Mandatele membrilor Consiliului UNBR, Comisiei Permanente UNBR, Comisiei Centrale de Cenzori si Comisiei Centrale de Disciplina inceteaza la data alegerii noilor membri'.

2. La articolul 81, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'(1) Pentru asistenta judiciara acordata, avocatul desemnat are dreptul la un onorariu stabilit de organul judiciar, potrivit naturii si volumului activitatii desfasurate in limitele sumelor stabilite prin protocolul incheiat intre UNBR, Ministerul Justitiei si Ministerul Public, precum si la decontarea cheltuielilor de transport daca activitatea restransa judiciara se desfasoara intr-o alta localitate decat localitatea de domiciliu sau localitatea in care isi are sediul profesional'.

3. La articolul 81, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alin (3/1) si (3/2), cu urmatorul cuprins:

'(3/1) In situatia asistentei judiciare acordate in faza urmaririi penale, daca aceasta depaseste perioada de 180 de zile, onorariul provizoriu stabilit de organul judiciar va fi avansat avocatului, urmand ca la terminarea urmaririi penale, onorariul provizoriu sa fie dedus din onorariul definitiv stabilit de organul judiciar, in baza referatului scris cu privire la prestatia avocatiala definitiva.

(3/2) In situatia in care dupa incasarea onorariului provizoriu, avocatul inceteaza acordarea asistentei juridice anterior terminarii urmaririi penale, organul judiciar dispune, in functie de prestatia avocatiala efectiva, asupra onorariului cuvenit pentru activitatea efectiv prestata, eventualele diferente urmand a fi restituite'.

4. La articolul 84, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1/1), cu urmatorul cuprins:

'(1/1) Anual, onorariile pentru asistenta judiciara stabilite prin protocolul incheiat intre UNBR, Ministerul Justitiei si Ministerul Public se indexeaza cu indicele de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica'.

 



Prezentam expunerea de motive (vezi facsimil 2):


Dreptul la aparare, asa cum este garantat de articolul 24 din Constitutia Romaniei, implica o reglementare pragmatica si coerenta a asistentei judiciare.

Importanta avocatului din oficiu in derularea procedurilor judiciare este incontestabila, iar pe cale de consecinta statul are obligatia de a remunera corespunzator activitatea de asistenta judiciara fara de care, in multe situatii, dreptul consacrat la articolul 24 din Constitutia Romaniei ar fi o forma fara fond.

In practica curenta de remunerare a activitatilor asistentei judiciare, au fost identificate, in ultimii ani, trei lacune majore, lacune de natura sa determine pe multi dintre avocatii care exercita activitate de asistenta judiciara – atat in civil, cat si in penal – sa renunte la acest tip de servicii, astfel incat presiunea pe acest tip de servicii este in crestere, iar numarul avocatilor care opteaza pentru oficii este din ce in ce mai mic.

Mai exact:

1. Autoritatile judiciare nu deconteaza cheltuielile de transport ale avocatilor de la domiciliul sau sediul profesional la locul unde se desfasoara activitatea profesionala;

2. Onorarille asistentei judiciare nu sunt indexate in raport de inflatie, ultima actualizare fiind in urma cu trei ani, si atunci pe fondul unei nemultumiri generale in corpul avocatilor;

3. Sistemul de plata in situatia dosarelor in care urmarirea penala dureaza ani este unul neprofesionist, intrucat plata unor servicii avocatiale prestate la inceputul urmaririi penale se face doar la finalizarea urmaririi penale, respectiv dupa emiterea rechizitoriului sau dupa clasare. In raport de existenta acestor probleme, reale si nereglementate pana in acest moment, dupa consultarea corpului avocatilor, organelor profesiei de avocat si principalilor actori al sistemului judiciar, urmarim prin prezenta propunere legislativa rezolvarea celor trei probleme prin modificarea Legii nr. 51/1995, astfel incat avocatilor care presteaza asistenta judiciara sa le fie decontate cheltuielile efective de transport de la domiciliu sau sediu profesional pana la locul unde isi desfasoara activitatea profesionala, onorariile sa fie indexate anual cu indicele de inflatie stabilit de Institutul National de Statistica, iar in cazul dosarelor in care urmarirea penala dureaza ani, serviciile initiale sa fie remunerate, prin acordarea, dupa trecerea unei perioade de maxim 6 luni, daca urmarirea penala nu este finalizata, a onorariului provizoriu, urmand ca onorariul final sa fie stabilit la finalizarea urmaririi penale.

Distinct, prezenta propunere legislativa reglementeaza o ipoteza care poate interveni in functionarea organelor profesionale, respectiv aceea in care intre data expirarii mandatelor membrilor organelor profesionale – stabilita pe o durata de 4 ani – si data numirii noilor membri, sa existe un decalaj, situatie in care, pentru a asigura continuitate, mandatele se vor prelungi pana la numirea noilor membri”.


Comentarii

# morarescu date 22 December 2022 09:11 -126

A sosit momentul ca avocații bucureșteni sa ia in serios posibilitatea alegerii unui decan-politician. Succes Daniel Fenechiu ! Politica ta este politica bunului simt.

# steluta date 22 December 2022 16:00 +41

"Politicianul" Fenechiu lansat cu ajutorul OTV pe orbita PP-DD a fost unui dintre primii care si-au trădat electoratul si binefăcătorul sărind rapid in barca basiștilor rebrănduiți in PNL-iști. Decanul baroului ar trebui ales dintre cei care s-au remarcat in lupta pentru abuzurile comise împotriva av Robert Roşu

# Rasvan Popa date 22 December 2022 18:44 +30

don' Fenechiu, de unde atata banet? TARA E SUPTA (VOI ATI SUPT) , E ZERO, E NULA, E .. CHEALA. Nu puteti da banii, de acum, pe decembrie, noiembrie, (mergand pana in august). Barouri intregi nu platec asigurarile, de ani de zile (Vs, Tr, ...), urmare a intarzierilor . Alo, baieti, snteti la zi cu analizele ? Nexam fonduri Norw, Nexam Elevetia, Nexa Suedia, ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva