REFORMA LUI TOADER – Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a tinut de cuvant si a iesit cu un proiect convingator pe Legile Justitiei. Actiunea in regres impotriva magistratilor care au produs prejudicii va fi obligatorie. Va fi instituita o directie speciala care va ancheta infractiunile comise de magistrati. Numirile procurorilor in functie vor fi atributul exclusiv al ministrului. Numai judecatorii vor fi numiti de presedintele Romaniei. Inspectia Judiciara va trece la MJ (Propunerile)
Ministrul Justitiei merita felicitat! A venit ziua in care Tudorel Toader a facut publice cele mai importante modificari aduse Legilor Justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Intamplator sau nu, asa cum insusi ministrul Justitiei a evidentiat, conferinta inceputa miercuri 23 august 2017, la orele 11.00, cu tema prezentarii proiectelor Legilor Justitiei are loc in ziua in care Tudorel Toader implineste 6 luni in functia de ministru al Justitiei. Urmeaza ca proiectele ale caror principale modificari le prezentam in cuprinsul articolului sa ajunga pe masa Guvernului, iar apoi in Parlament. Inainte de a incepe expunerea principalelor modificari aduse Legilor Justitiei, Tudorel Toader a subliniat ca proiectele nu vor trece prin ordonanta de urgenta.
Tudorel Toader: "Sunt propuneri de fond si nu de forma, sunt propuneri pe care le consideram firesti, sunt propuneri de natura a eficientiza actul de justitie, si de a credibiliza actul de justitie, pe de alta parte"
Iata principalele propuneri prezentate miercuri, 23 august 2017 de Tudorel Toader in conferinta de la Ministerul Justitiei:
Mandatele in functie de conducere:
-Conform propunerii ministrului Justitiei, mandatele in functii de conducere la instante si parchete urmeaza sa fie modificate de la 3 ani la 4 ani, cu mentiunea ca "mandatele in curs nu pot fi afectate prin modificarea legii".
Promovarea in functie:
-un procuror un judecator, ci doar la nivelul de judecatorie, parchet de judecatorie, pentru ca altfel ajunge conditia vechimii impuse, respectiv de 7 ani vechime: "Judecatorii pot participa la concurs pentru a dobandi un grad superior, dar daca raman la judecatorie sau parchet de pe langa tribunal, vor fi platiti pentru activitatea efectiva, nu pentru gradul pe care il au in sertar. Nu este in regula ca un judecator sa fie la judecatorie, sa dea concurs pentru curtea de apel, sa ramana la judecatorie si sa ia salariu pentru curtea de apel. In tara sunt locuri libere la curtea de apel, sunt judecatori cu grad de curte de aspel care lucreaza la judecatorie si nu vor sa mearga la curtea de apel din considerentele dansilor. Isi pot lua gradul profesional, cand va fi postul liber vor da concurs pentru ocuparea postului, nu pentru luarea gradului. Sunt multi judecatori in tara care au grad de curte de apel, iau indemnizatie pentru curtea de apel si lucreaza la judecatorie sau tribunal".
-La un moment dat se lua in considerare si perioada in care un procuror/judecator fusese avocat. Prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare, 7 ani de activitate efectiva in functia de judecator pentru a promova.
-Aceeasi propunere si in privinta procurorilor, sa aiba 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova. 8 ani in functia de procuror pentru a promova in functia de procuror la DIICOT sau la DNA.
-10 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe langa Curtea de Apel si 15 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova procuror la Parchetul de pe langa ICCJ.
-18 ani vechime in functia de judecator pentru a promova judecator la ICCJ, precum si cerinta de a fi fost judecator, cel putin 3 ani, la Curtea de Apel. Aceste cerinte asigura un parcurs in cariera de magistrat fara a fi sarite anumite trepte.
Cariera magistratilor:
-Sectia pentru procurori din CSM sa decida in privinta carierei profesionale a procurorilor, Sectia pentru judecatori sa decida in privinta carierei profesionale a judecatorilor, ramanand CSM competenta pe care astazi o are de asigura independeta justitiei, de a asigura celelalte activitati specifice bunei functionari a activitatii judecatoresti
-Presedintele ICCJ se numeste de presedintele Romaniei. Se modifica in sensul ca propunerea sa nu o mai faca plenul CSM, ci Sectia pentru judecatori a Consiliului.
Procedura de numire in Ministerul Public:
-Sa decida Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, pe baza unei proceduri transparente, iar procurorii trebui sa aiba vechimea minima de 10 ani.
-Procurorii sunt subordonati ierarhic si se bucura de stabilitate, in timp ce judecatorii sunt independenti si inamovibili.
Ramanerea in functie dupa pensionare:
-"O prevedere pe care eu o consider nefireasca, respectiv 'eliminiarea posibilitatii reincadrarii in functie dupa pensionare, cu avizul CSM'. Noi propunem abrogarea acestui articol."
-"Desigur, ne gandim la consecinta cumulului pensiei cu salariu. Un pensionar care se incadreaza nu imi creeaza convingerea ca are proiecte pe termen lung, iar locul vacant ramane ocupat de cineva care nu mai doreste sa ramana in functie. Avem atatia tineri juristi in tara dornici sa se incadreze in functie."
Legea raspunderii magistratilor:
-Statul va fi obligat sa recupereze de la magistrati prejudiciile cauzate de erorile judiciare comise:
"In prezent avem un capitol din lege, la care am propus mai multe modificari si le vom prezenta. Sunt modificari care vin sa reaseze pozitia pe care o au magistratii in raport de lege si in raport de cetateni. (...) Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. O alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune de despagubire impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este ca statul se indreapta impotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta. "
Anchetarea magistratilor care au comis fapte penale:
-"Faptele penale comise de magistrati vor fi anchetate de o Directie speciala din Ministerul Public: "Apare inca o Directie speciala in Ministerul Public, pe langa DNA si DIICOT, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de magistrati. Ca o garantie pentru independenta judecatorilor vom avea un corp de 20 de procurori care sa ancheteze presupusele fapte reclamate ca fiind savarsite de catre magistrati."
Institutitul National al Magistraturii:
-O propunere extrem de interesanta a fost facuta de ministrul Justitiei in ce priveste accederea la INM. Concret, se propune ca inscrierea la INM sa poata fi facuta nu doar tinandu-se cont de cunostintele juridice, ci si de varsta, impunandu-se ca cei care doresc sa se inscrie la Institutul National al Magistraturii sa aiba minimum 30 de ani. Pana la acea varsta, cel interesat sa se inscrie la INM isi poate perfectiona studiile si poate desfasura activitati in alte profesii juridice, precum avocati, mediatori, consilier juridici, etc. Aceasta propunere este facuta pentru a se evita posibilitatea accederii in functii de judecatori sau procurori, cu o raspundere uriasa, la varsta frageda: "La INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de minimum 5 ani: "Avem foarte multe profesii juridice. Tara nu are nevoie numai de procurori. Avem 7.000 de judecatori si procurori. (...) Sa fii senator iti trebuie un numar minim de ani. Aici judecatorul la 24 de ani are in mana ciocanul, are puterea de a decide soarta unui om. Prin urmare, propunem ca la INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de cel putin 5 ani."
-Dupa absolvirea cursurilor INM se va sustine un examen, care va prevede nu doar cunostinta de carte, dar si performante, integritate si un text psihologic: "Odata la 5 ani trebuie verificati psihologic toti magistratii, ca pot sa o mai ia..."
-"Astazi concursul la Institutul National al Magistraturii se anunta cu 60 de zile inainte, noi propunem sa se anunte cu 6 luni inainte."
Consiliul Superior al Magistraturii:
-"Membrii CSM trebuie sa se suspende din magistratura. Ei sunt demnitari ai statului roman si trebuie sa se ocupe exclusiv de atributiile de membru CSM, pe durata mandatului."
Inspectia judiciara:
-"Inspectia Judiciara va trece la Ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia judiciara este la MJ, respectand independenta pe care o are. Sa nu fie dependenta de CSM."
Lumeajustitiei.ro prezinta in continuare integral propunerile formulate de ministrul Justitiei Tudorel Toder la Legile Justitiei:
Sursa foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# V 23 August 2017 13:04 +7
# DODI 23 August 2017 13:17 +4
# alex 23 August 2017 13:24 -2
# manifest 24 August 2017 15:36 0
# Dan 23 August 2017 13:26 0
# Cris 23 August 2017 14:15 +7
Citeza pe Dan
# Pif 23 August 2017 15:25 +3
# Cris 23 August 2017 16:12 0
# asdas da 23 August 2017 14:17 +3
# Pif 23 August 2017 14:28 +1
# Alina 23 August 2017 13:44 +17
# zn-zn*!* 23 August 2017 17:08 +10
# candiano popescu 23 August 2017 15:38 -1
# mishulescu 23 August 2017 16:01 +1
# PINTEA 23 August 2017 17:52 +3
# alex 23 August 2017 18:46 0
# LEGEXXX 23 August 2017 21:42 +1
# Micul puf 23 August 2017 21:59 0
# LEGEXXX 23 August 2017 22:00 -1
# Gigi 23 August 2017 22:01 +1
# JUSTITIA DIVINA 24 August 2017 13:44 +1
# LEGEXXX 24 August 2017 17:39 0
# LEGEXXX 25 August 2017 00:02 0
# LEGEXXX 29 August 2017 13:25 0
# LEGEXXX 29 August 2017 18:04 0