12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REGIMUL IOHANNIS SA BAGE LA CAP – Apelul de forta al Consiliului Europei catre autoritati pe tema libertatii presei: „Criza COVID-19 nu trebuie folosita pentru a-i reduce la tacere pe jurnalisti sau a le ingreuna activitatea... Jurnalistii trebuie sa poata investiga in detaliu deciziile pe care autoritatile le iau ca reactie la pandemie... Prin relatari responsabile, jurnalistii pot preveni raspandirea panicii si pot evidentia exemplele pozitive de solidaritate” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 April 2020 18:25
Vizualizari: 11305

Regimul Iohannis trebuie sa bage bine la cap mesajul Consiliului Europei inainte sa se mai repeada a le impune restrictii jurnalistilor incomozi, mergand chiar pana la inchiderea unor site-uri sub pretext de „fake news”. Joi, 30 aprilie 2020, Consiliul Europei – prin vocea secretarului general Marija Pejcinovic Buric (foto) – le-a atras atentia autoritatilor de pe tot globul sa nu invoce criza coronavirusului ca pretext pentru a pune botnita presei. Mesajul vine in contextul in care se apropie data de 3 mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei.



Chiar daca Pejcinovic l-a exprimat in termeni diplomatici, motivul pentru care Consiliul Europei a luat atitudine este unul evident: guvernele se pot deda la o serie de nereguli sau acte de coruptie sub paravanul gestionarii crizei COVID-19. De aceea, este datoria jurnalistilor sa demaste aceste manevre. La randul lor, ziaristii ar trebui sa isi faca meseria cu responsabilitate, evitand relatarile panicarde, a adaugat secretarul general al Consiliului Europei, sugerandu-le reprezentantilor mass media sa nu ignore exemplele pozitive ale cadrelor medicale care se lupta cu coronavirusul.


Iata mesajul secretarului general al Consiliului Europei (vezi video):


In contextul in care sarbatorim dreptul fundamental la libera exprimare, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, guvernele de pe tot globul se confrunta cu provocari fara precedent pe durata crizei COVID-19. Unele drepturi au fost restranse, pentru a putea lupta mai bine impotriva pandemiei.

Dar situatia nu trebuie folosita pentru a-i reduce la tacere pe jurnalisti sau a le ingreuna activitatea. Mass media trebuie sa fie libere sa relateze despre toate aspectele crizei. Jurnalistii au un rol-cheie si o responsabilitate speciala pentru a-i furniza publicului informatii in timp real, exacte si de incredere. Ei trebuie sa poata investiga in detaliu deciziile pe care autoritatile le iau ca reactie la pandemie.

De asemenea, prin relatari responsabile, jurnalistii pot preveni raspandirea panicii si pot evidentia exemplele pozitive de solidaritate din societatile noastre. Personal, am fost impresionata si incurajata de multele relatari mediatice privind cetateni care se ajuta reciproc, precum si in ceea ce priveste infirmieri, asistenti, doctori si alti eroi de pe frontul crizei.

In acelasi timp, sunt ingrijorata de ceea ce a descoperit Platforma Consiliului Europei pentru Protectia Jurnalismului si Siguranta Jurnalistilor – mai exact, o tendinta de violenta si intimidare impotriva jurnalistilor in ultimul an. Vom face tot ce putem ca sa inversam aceasta tendinta. De asemenea, sunt constienta de situatia economica dificila in care multi jurnalisti se gasesc astazi.

Incurajez toate statele sa protejeze rolul jurnalistilor de 'caini de paza' si de parte importanta in mecanismele de control si echilibru ale societatilor democratice. De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, aducem un omagiu muncii esentiale a jurnalistilor, in special in vreme de criza”.

 

SG_WPFD from Council of Europe on Vimeo.

 

 


Romania a pierdut o pozitie in clasamentul libertatii presei


In 21 aprilie 2020, ONG-ul Reporteri Fara Frontiere (Reporters Sans Frontieres – RSF) a publicat editia din acest an a Indicelui Libertatii Mondiale a Presei. Romania a coborat de pe locul 47 pe locul 48 in raport cu 2019, organizatia non-guvernamentala acuzand inclusiv cenzura din partea autoritatilor. Asa cum puteti vedea facand click aici, deasupra Romaniei se claseaza, in aceasta ordine, Senegal, Papua Noua Guinee, Statele Unite ale Americii si Organizatia Statelor Est-Caraibiene (care cuprinde 9 mici tari insulare situate in Antile). Alte state care ne-au depasit la capitolul „libertatea presei” sunt Botswana (locul 39), Burkina Faso (pozitia 38), Ghana (30) si Samoa (21). Facand click pe fiecare tara, gasiti detaliile oferite de Reporteri Fara Frontiere cu privire la starea presei din respectivul stat. De asemenea, facand click pe varful de sageata de langa titlul „Ranking 2020”, puteti vedea rapoartele pentru anii 2019 si 2018.

Cu aceeasi ocazie a lansarii Indicelul Libertatii Mondiale a Presei, secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a avertizat ca „epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate sa aplice 'strategia de soc' teoretizata de Naomi Klein: ele profita de stupoarea publica si de slabirea mobilizarii pentru a impune masuri imposibil de adoptat in vremuri normale”, relateaza Agerpres, citand AFP.

 

Sursa foto: RSF.org

Comentarii

# Dumitru date 30 April 2020 19:45 +3

Are perfecta dreptate.!!!! Libertății de exprimare buna sau rea nu-i poți pune botnița.!!!! Sa ia aminte și guvernanții noștri sa nu profite de STAREA DE URGENTSA sa dava abuzuri și sa pună pumnul in gura presei.!!!

# NM date 30 April 2020 21:27 +10

in sfarsit o veste buna au vazut si cei e afara cine este acest nenorocit de nazist,vad ca, cam multe personalitati au inceput sa ia pozitie si sa transmita tot felul de zvonuri ca aici sunt mari nereguli iar Iohanis este un ticalos care trebuie sa plateasca,asa cum a atentionat si presedintele executiv al OMS.POATE VREA DOMNU..SA SCAPAM DE EL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva