RELATIA CU SUA TREBUIE RESETATA – Avocatul Catalin Dancu, fost consul general al Romaniei la New York, atrage atentia asupra carentelor diplomatice cu SUA: “Ambasadorul roman de la Washington trebuie rechemat urgent... Un viitor ambasador ar trebui sa aiba abilitatea sa discute cu Elon Musk despre posibilitatea de a construi la Bucuresti reprezentanta Tesla pentru Europa centrala si de Est sau a altui proiect major al sau”
Maestrul Catalin Dancu, din Baroul Bucuresti (foto), fost consul general al Romaniei la New York timp de trei ani sub primul mandat al presedintelui SUA Donald Trump – care a lucrat direct cu administratia americana pe relatia cu Casa Alba si Departamentul de Stat – a acordat un interviu senior editorului Lumea Justitiei Razvan Savaliuc, pe marginea afectarii grave a relatiilor diplomatice dintre SUA si Romania, generate de actuala Guvernare care a anulat abuziv turul II al alegerilor prezidentiale, precum si de declaratiile cel putin neinspirate ale actualului ambasador al Romaniei in SUA Andrei Muraru si ale fratelui sau Alexandru Muraru, lider PNL privind atasamentul fata de adversarii politici ai lui Donald Trump (Kamala Harris).
Iata interviul acordat de maestru Catalin Dancu in redactia Lumea Justitiei:
Maestre, cum vezi pozitionarea guvernantilor nostri, mai precis a diplomatiei romane, fata de partenerul strategic SUA, care prin venirea lui Donald Trump la Putere, si-a schimbat cu 180 grade politica fta de statele UE si fata de razboiul din Ucraina, anuntnd pacea. Inca mai exista la noi nostalgia regimului Biden, condamnat de actuala administratie americana pentru multe derapaje care au afectat o buna parte a lumii. Ce pozitie trebuie sa adopte Romania? Mergem pe linia UE, care da semne ca se impotriveste Statelor Unite sau mergem pe calea noastra?
Inca din anii primului mandat al presedintelui Traian Basescu se nastea o noua strategie de politica externa pe care acesta a denumit-o Axa Bucuresti – Londra – Washington. Pentru cunoscatorii vremurilor se stie ce urmarea fostul presedinte. Eu am efectuat atunci o vizita de lucru atat in SUA, cat si in Israel, unde m-am intalnit cu inalti reprezentanti din Congres si Kneset. Am inteles ca in realitate, pentru politica sa de securitate nationala, Romania avea nevoie de axa Bucuresti – Washington – Ierusalim. In calitatea mea de consul general pe care am detinut-o in perioada 2017 – 2020 mi-am consolidat o serie de relatii politice de cel mai inalt nivel in cooperare cu toate organizatiile civile, politice si religioase ale comunitatii evreiesti din SUA, care au constituit un adevarat suport pentru promovarea intereselor Romaniei in perioada primului mandat al lui Donald Trump. Primul lucru pe care l-as face azi ar fi rechemarea de indata a ambasadorului roman de la Washington.
De ce crezi Maestre, ca ambasadorul Andrei Muraru nu mai are ce cauta sa reprezinte Romania peste Ocean?
Mandatul sau a fost majoritar exercitat sub presedintia lui Joe Biden. In mod firesc el a cultivat, si a recunoscut asta, ample relatii din zona Partidului Democrat. In cercuri diplomatice si-a exprimat puncte de vedere partizane fata de sustinerea dnei Kamala Harris, fosta vicepresedinta a SUA, care a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Donald Trump. Nu a reusit din pozitia de ambasador sa asigure pana in acest moment nicio intalnire la nivel inalt intre ministrul de Externe roman cu omologul sau american. A fost prins nepregatit in fata reactiilor noii administratii Trump fata de Romania si stiu ca nu detine solutii pentru o comunicare operativa cu Casa Alba unde practic nu mai are intrari. Romania are nevoie urgent de un ambasador conectat la administratia republicana, apt sa reseteze partenariatul nostru strategic, care sufera din lipsa unei decizii majore pe care Bucurestiul sa o adopte fata de noua administratie.
Probabil ca in curand Andrei Muraru va fi istorie. Nu s-a remarcat prin nimic deosebit, ba dimpotriva a generat si scandaluri interne. Ce ar trebui sa faca viitorul ambasador roman in SUA oricare ar fi el?
Andrei Muraru a generat controverse inacceptabile pentru pozitia de diplomat. A huzurit pe banul public intr-o locuinta de o opulenta stridenta, incompatibila cu statutul sau. Si-a arogat nemeritat succesul pentru programul de vize Waiver in contextul in care Ministerul de Externe a fost cel care a dus toata munca de colaborre cu MAI si Ambasada SUA la Bucuresti. Iar ultimul eveniment privind ciorbele romanesti puse pe site-ul ambasadei romane dupa discursul vicepredintelui JD Vance, care a semnalat derapajele democratice din Romania arata ca ambasadorul nostru traieste intr-o alta realitate.
Prioritatiile viitorului ambasador tin de trei directii: securitatea nationala, politicile comerciale bilaterale, si cresterea dialogului politic intre guvernul de la Bucuresti si Administratia Trump pe de o parte si cu Congresul SUA pe de cealalta parte, in armonizarea informatiilor si actiunilor de interes reciproc. Aceste prioritati trebuiesc fundamentate pe o strategie lucrata cu o echipa de specialisti pe care Romania sa o coordoneze pe domeniile cheie, iar noul ambasador trebuie sa aiba calitatea de a detine toate relatiilor personale de contact cu factorii de deciziei ai administratiei Trump. Ar fi o mare greseala sa trimitem un ambasador care doar fiind “de cariera” s-ar crede ca este si apt sa realizeze asemenea contacte la nivel inalt. Romania nu are nevoie de anonimi si nu are forta ca alte state, de a finanta politici de lobby la nivelul Congresului si administratiei Trump. De aceea compensam aceasta problema cu un ambasador agreat si de partea americana, pentru ca asa se lucreaza cu partenerul strategic.
Pe ce te bazezi Maestre, cand afirmi toate acestea? Pe propria ta experienta? Crezi ca ne mai baga cineva in seama la Washington?
Da, categoric da. Au fost doua momente clare cand numirea ca ambasador a fost generata de o prealabila conditie de admisibilitate si de agreere a numelui meu, respectiv propunerea de a fi ambasador al Romaniei la Washington in primul mandat al lui Traian Basescu si numirea efectiva ca mea ca ambasador al Romaniei in Statul Israel in decembrie 2019.
Te referi la numirea care ti-a fost refuzata de Klaus Iohannis, nemotivata in pofida faptului ca erai agreat de Statul Israel, perioada cand ne amintim ca fostul presedinte a gafat public cu expresia “niste evrei”?
Da, asa este. Ceea ce insa pot sa precizez este ca si in prima, si in a doua situatie, ambele parti, americana si israeliana, au verificat foarte atent persoana mea si acordul pentru persoana mea a fost unanim.
Cum vezi ca ar trebui sa se situeze politic Romania in relatia cu SUA. Sa dea prioritate parteneritului strategic sau sa mearga pe mana birocratilor de la Bruxelles si sa se opuna politici Statelor Unite in anumite privinte? Cum poate rezolva Romania, cu politicienii ei atat de slabi ca oameni de stat, aceasta dilema?
Nu este o politica de optiune extrema. Romania trebuie in mod inteligent sa isi valorifice tot potentialul si experienta acumulata in relatia cu SUA, mergand catre Donald Trump si explicandu-i ce are in primul rand SUA de castigat pe relatia cu Romania, nu doar sa mergem cu o lista de pretentii si cereri. Donald Trump nu mai este acelasi Trump din primul mandat. Echipa lui nu mai este aceeasi. Din aceasta noua colaborare eu as pune pe masa lui Donald Trump optiunea ca in procesul de reconstructie al Ucrainei, Romania sa devina HUB-ul european, platforma de lansare a acestei reconstructii, aducand cele mai importante companii romanesti in cooperare cu cele americane pentru ca in comun sa participe la aceste proiecte majore. Reamintesc celor care au uitat ca aceasta reteta de succes a fost implementata tot de republicani prin vicepresedintele Dick Cheney, care a emis o lista alba a companiilor agreate in reconstructia Irak-ului dupa caderea regimului Sadam Hussein. Aici vad cheia unor avantaje reciproce. Daca reusim asta, beneficiind si de pozitia strategica geografica, putem sa avem beneficii de pe urma reconstruirii Ucrainei si nu sa fim doar un stat de tranzit. Cred totodata ca Donald Trump poate fi convins ca implicit prin cresterea rolului comercial al Romaniei in procesul de reconstruire al Ucrainei va fi de acord ca creasca si investitile americane in Romania. Indirect inseamna cresterea securitatii nationale in tara noastra, prin consolidarea prezentei bazelor militare americane. O remarca particulara vreau sa fac vizavi de persoana lui Elon Musk, consilierul presedintelui SUA. In sensul ca un viitor ambasador ar trebui sa aiba toata abilitatea sa de a discuta cu Elon Musk si de a-l aduce in Romania. Pentru a-i prezenta oportunitatea de a construi la Bucuresti cartierul general pentru reprezentanta Tesla pentru Europa centrala si de Est. Sau despre oricare proiect major al sau de viitor. L-am urmarit pe Elonk Musk si am vazut ca il intereseaza Romania. Cred in capacitatea lui de a opta pentru un proiect major in Romania.
Cum crezi ca va sta de vorba SUA cu noi, cand au declarat razboi retelei Soros din UE, iar noi avem o gramada de sorositi in structurile inalte de stat?
Acest lucru va fi rezolvat in mod natural prin scrutinul prezidential. Viitorul presedinte al Romaniei va fi obligat prin contactele directe cu noua administratie a SUA sa aduca in jurul sau personalitati politice si militare care sa corespunda noilor viziuni ale administratiei Trump. Nu vorbim aici de o vanatoare de oameni. Discutam de lucruri mult mai pragmatice.
Daca Uniunea Europana militeaza in prezent pentru inarmarea si ajutorarea drastica a Ucrainei, in timp ce Donald Trump se intalneste cu Vladimir Putin si anunta o posibila pace, cum ne vom putea pozitiona noi, intre ciocan si nicovala?
Pacea va aduce pentru Romania mult mai multe beneficii, economice, politice si militare asa cum am spus deja. Romania care are cea mai mare granita cu Ucraina are tot interesul ca acest razboi sa inceteze. Pentru ca pana acum Romania a pierdut ajutorand Ucraina, dar poate castiga mult pe viitor reconstruind Ucraina. Rolul noului ambasador la Whasington va fi crucial pentru asigurarea administratiei Trump ca are in Romania un aliat al pacii si coperarii. Pozitionarea noastra este conditionata si de modalitatea in care structurile de securitatre din Romania vor coopera cu serviciile americane pe linia de informatii rapide, apte sa ne ajute in luarea unor decizii clare si eficiente pentru noi, pentru ca vicepresedintele SUA JD Vance a criticat aspru la Munchen aceasta carenta a comunicarii pe acest palier. Iar Uniunea Europeana sunt convins ca in negocierile directe cu administratia Trump, nu cu noi, va intelege prioritatea reconstructiei si beneficiile financiare ale sale in detrimentul inarmarii si continuarii conflictului cu Rusia,
America lui Trump ne-a acuzat explicit ca am afectat grav democratia si ca am anulat fara motiv turul II al prezidentialelor. Ce poate explica un ambasador despre acest abuz care a socat toata lumea democratica? Daca ai fi in acest pozitie ce ai putea sa-i explici lui Trump? Si ai avea girul Bucurestilor pentru asemenea explicatii?
In primul rand un ambasador reprezinta punctul de vedere oficial al tarii sale. Eu acum, cand dau acest interviu stiu ca Trump a criticat Romania, prin vocea lui DJ Vance, pe acest subiect pentru ca el insusi, in mod abuziv a fost tinta sistemului sorosist de fi blocat in alegeri, castigand la Curtea Suprema a SUA. Curtea a motivat ca numai votul democratic al poporului pastreaza puterea suverana de a stabili cine poate fi presedintele Statelor Unite. Curtea Suprema a SUA - si arat ca si Curtea Constitutionala a Romaniei ar trebui sa inteleaga acest lucru - ca pentru viitoarele alegeri nu pot exista limitari asupra candidatilor, intrucat Statele Unite au considerat perturbarea si schimbarea unei asemenea optiuni prin interdictia unui candidat de a participa in alegeri drept un haos ce nu respecta spiritul constitutional si fundamentul democratiei. Ori in fata lui Donald Trump i-as explica ca aceasta anulare a alegerilor, daca a avut la baza cu adevarat o ingerinta a unui stat strain si le-ar si proba, atunci in mod corect vointa alegatorilor ar fi fost alterata si decizia CCR ar fi fundamentata. In cazul in care aceste ingerinte nu pot fi dovedite nu putem decat sa ii aratam lui Trump ca vom remedia situatia printr-o veritabila transparenta si deschidere asupra prezindentialelor din luna mai 2025. Semnalul care trebuie dat lui Trump este ca nimeni dintre candidati nu trebuie oprit din cursa decat daca exista impedimente de ordin legal. Suntem contra-timp. Fiecare zi pierduta inseamna amanarea acceptarii Romaniei la orice masa de dialog.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
19 February 2025 18:02
+7
# obiectiva
19 February 2025 20:24
+2
# obiectiva
19 February 2025 20:27
+2
# jUSTie
19 February 2025 21:44
+109
# obiectiva
19 February 2025 22:12
+3
# stela
20 February 2025 06:14
+1
# cetatean de moda veche
20 February 2025 07:59
+2
# Victoria
20 February 2025 16:13
+1