REPRESALII IMPOTRIVA PRESEI LIBERE – CNA a chemat la ordine Evenimentul Zilei pentru un interviu video in care actorul Dan Puric a indraznit sa contrazica propaganda oficiala privind pandemia si razboiul din Ucraina. Noua lege a audiovizualului permite CNA sa dea amenzi de la 2.000 lei pana la 30.000 lei pentru orice material video de pe Internet catalogat drept neconcordant cu linia regimului. Dan Andronic: „La sedinta CNA vom participa doar dupa ce vom primi materialele solicitate” (Document)
A inceput cenzura pe Internet. Consiliul National al Audiovizualului – printre ai carui membri se numara fostul ONG-ist Mircea Toma (foto), care in 2004 se prezenta drept luptator pentru libertatea de exprimare in videoclipul „Jos cenzura!” al formatiei Parazitii – cere socoteala unei publicatii online pentru un interviu care a indraznit sa devieze de la linia oficiala de propaganda.
Ziaristul Dan Andronic a anuntat vineri, 10 martie 2023, ca Evenimentul Zilei – al carui proprietar este – a fost chemat la ordine de catre CNA pentru un interviu realizat de jurnalistul Ionut Cristache cu actorul Dan Puric despre pandemie si razboiul din Ucraina. Mai exact, Andronic a publicat adresa din facsimilul de mai jos, prin care presedinta CNA Maria Monica Gubernat invita reprezentantii EVZ la sedinta publica a Consiliului de marti, 14 martie 2023, in urma unei sesizari primite de institutie cu privire la interviul „Hai Romania” – editia din 18 ianuarie 2023, intitulata „Dan Puric – Romania in vremuri de pandemie si razboi” (vezi video).
Potrivit Monicai Gubernat, CNA a luat decizia de a chema Evenimentul Zilei la ordine in sedinta publica de joi, 9 martie 2023. Problema este, acuza Dan Andronic, ca pe site-ul CNA nu apare inregistrarea sedintei de joi – spre deosebire de alte sedinte publice, ale caror filmari apar pe portalul Consiliului. In plus, Andronic reclama ca EVZ nu a primit nici raportul de monitorizare, pentru a vedea exact care dintre afirmatiile facute in acel interviu au deranjat CNA.
Redam o parte din comentariul lui Dan Andronic (click aici pentru a citi intregul articol din EVZ):
„Este prima tentativa de “cenzura” din partea CNA, cazul Ionut Cristache – Dan Puric fiind, in opinia avocatilor consultati de EVZ, un test de rezistenta al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar si al realizatorilor de podcasturi, de la Catalin Maruta, Marius Tuca la Mihai Bobonete.
Demn de remarcat este procedura total netransparenta prin care am fost invitati la aceste discutii! In primul rand, potrivit avocatilor consultati de EVZ, prin modificarile aduse legii CNA, in iunie 2022, nu se ofera o jurisdictie a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru ca “ceata” sa fie completa, pe siteul CNA nu se regaseste inregistrarea publica a sedintei la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. In schimb putem admira poze din sedinta CNA desfasurata in 09.03.2023.
Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a intelege baza legala in care s-a pus in discutie podcastul si ce se reproseaza jurnalistului Ionut Cristache. Cum poti participa la o discutie in care doar unul din interlocutori cunoaste subiectul?
Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la sedinta CNA vom participa doar dupa ce vom primi materialele solicitate, inregistrarea video a sedintei CNA si raportul de monitorizare.
O alta conditie este ca sa existe o opinie legala care sa certifice autoritatea acestui organism asupra continutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar si in baza modificarilor operate in iunie 2022.
Asa cum am facut de fiecare data ne vom adresa tuturor organizatiilor media si instantelor de judecata. Este datoria noastra de jurnalisti de a apara libertatea de exprimare si independenta opiniilor in fata unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem fata de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai Romania” si fata de cele peste 3 milioane care ne vizioneaza emisiunile in fiecare luna”.
Noua lege permite cenzura pe Internet
In 3 iulie 2022, a intrat in vigoare Legea nr. 190/2022, care a modificat Legea audiovizualului nr. 504/2002. Printre altele, noul act normativ a extins jurisdictia CNA asupra site-urilor precum YouTube, Vimeo, Facebook, TikTok, Instagram si alte portaluri care le permit utilizatorilor sa incarce materiale video.
Extinderea o gasim la art. 1 pct. 1/1 din Legea 504/2002 (in forma actuala, modificata prin Legea 190/2022):
„In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: (…)
1^1. serviciu de platforma de partajare a materialelor video – serviciul al carui scop principal al acestuia sau al unei sectiuni disociabile a acestuia ori o functionalitate esentiala a acestuia consta in furnizarea catre publicul larg de programe sau de materiale video generate de utilizatori sau furnizarea ambelor categorii, in scop informativ, de divertisment sau educativ, pentru care furnizorul platformei de partajare a materialelor video nu are responsabilitate editoriala, prin retele de comunicatii electronice, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror organizare este stabilita de catre furnizorul platformei de partajare a materialelor video, inclusiv prin mijloace automate sau algoritmi, in special prin afisare, marcare si secventionare”.
Problema nu este extinderea in sine a jurisdictiei, ci faptul ca noul act normativ permite Consiliului National al Audiovizualui sa aplice amenzi uriase, mergand chiar pana la 30.000 de lei, oricarui utilizator de Youtube, TikTok, Facebook etc. care incarca un videoclip ce deviaza de la linia de propaganda a regimului. De exemplu: un material video in care este pus la indoiala discursul oficial cu privire la pandemie, razboaie (din Ucraina sau din alte parti), politicile UE (inclusiv restrictiile impuse in numele ecologismului etc.)
Or, aplicarea repetata a unor astfel de amenzi apasatoare va duce intr-un final la ruinarea utilizatorului de platforme video – deci la o cenzurare de facto a acestuia. Iar amenzile sunt, de regula, executorii, instantele nefiind obligate sa dispuna suspendarea lor pana la finalizarea procesului in care sanctiunile contraventionale sunt contestate. A se vedea in acest sens art. 95/2 alin. 2 din Legea audiovizualului: „Contestatia nu suspenda de drept sanctiunea, dar instanta poate hotari, la cerere, dupa 24 de ore de la inregistrarea contestatiei, suspendarea sanctiunii pana la pronuntarea hotararii definitive si irevocabile”.
Sursa potentialelor abuzuri o gasim la art. 91/2 alin. 1 lit. b din Legea audiovizualului – mai precis, in sintagma: „Consiliul sanctioneaza cu amenda utilizatorii unui serviciu de platforma de partajare a materialelor video care genereaza materiale video, care (...) aduc atingere ori prezinta un risc serios si grav de a aduce atingere securitatii sau sanatatii publice, inclusiv securitatii si apararii nationale”. Asadar, orice exprimare incomoda va putea fi incadrata de catre CNA in domeniul atentatelor la securitatea sau sanatatea publica, ba chiar si la securitatea si apararea nationala.
Iata ce prevede art. 91/2:
„(1) Consiliul sanctioneaza cu amenda utilizatorii unui serviciu de platforma de partajare a materialelor video care genereaza materiale video, care:
a) incita explicit la violenta sau la ura impotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasa, culoare, origine etnica sau sociala, caracteristici genetice, limba, religie sau convingeri, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitați, varsta, orientare sexuala sau boala cronica contagioasa ori necontagioasa;
b) instiga public la savarsirea de infractiuni de terorism sau aduc atingere ori prezinta un risc serios si grav de a aduce atingere securitatii sau sanatatii publice, inclusiv securitatii si apararii nationale.
(2) In functie de gravitatea faptelor prevazute la alin. (1), acestea se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 30.000 lei.
(3) Furnizorii de platforma de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii cu privire la faptul ca datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispozitia Consiliului in cazul in care utilizatorul se afla in situatia prevazuta la alin. (1).
(4) In vederea identificarii utilizatorului pentru aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (2), Consiliul va solicita furnizorilor de platforma de partajare a materialelor video informatii cu privire la datele de contact stocate de platforma de partajare a materialelor video.
(5) Furnizorii de platforma de partajare a materialelor video prevazuti la alin. (4) au obligatia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv intr-un termen care nu depaseste 48 de ore, sub sanctiunea unei amenzi de pana la 30.000 lei/zi de intarziere”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lulu 10 March 2023 16:48 +10
# maxtor 10 March 2023 17:03 +2
# DODI 10 March 2023 17:54 +2
# CNA , DNA 10 March 2023 21:15 0
# Robert 11 March 2023 07:47 +4
# santinela 11 March 2023 07:55 +1
# Gicu, sculer-matriter 11 March 2023 15:52 0