RETETA GARANTATA: DAI BANII FURATI INAPOI SI SCAPI – Judecatorul Marius Dragut de la Tribunalul Bucuresti a dat 2 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru o frauda cu fonduri UE de 370.000 euro intr-un dosar al DNA. Sentinta sfideaza pedepsele deosebit de dure date pentru furturi marunte, unde nu se da cu suspendare. Condamnatul este fiul decanului Facultatii de Zootehnie din USAMV, Gheorghe Marginean, care a administrat afacerile tatalui (Sentinta)
Daca furi cateva mii de lei, faci minim 3 ani de inchisoare cu executare. Daca furi peste 370.000 euro din fondurile europene primesti doar 2 ani de inchisoare, cu suspendare, daca esti inrata de istet sa dai din timp banii inapoi. Asta daca esti - ce coincidenta - fiul decanului Gheorghe Emil Marginean (foto) de la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti, personaj care se lauda ca aduce sute de mii de turisti anual prin grupul de firme Karpaten. Despre decanul Facultatii de Agronomie din USAMV se mai stie ca l-a sustinut in campania electorala din toamna anului 2016, cu autocarele firmei sale Karpaten, pe Sorin Cimpeanu, rectorul USAMV, fost ministru al Educatiei, cunoscut ca om de incredere al co-presedintelui ALDE Daniel Constantin - cel care a incercat recent sa rupa ALDE si a sfarsit prin a i se retrage sprijinului politic.
Decanul Facultatii de Zootehnice din USAMV Gheorghe Emil Marginean este un potent om de afaceri, care a facut milioane de euro din turism, prin grupul sau de firme Karpaten. Prin firma SA Karpaten Turism, Marginean se lauda intr-un interviu dat in urma cu cativa ani in Business Magazin ca aduce anual circa 200.000 turisti in Romania. El este in fapt prin firma sa Karpaten Turism - actionar cu 50% in firma Karpaten Outgoing SRL Bucuresti, in care restul partilor sociale sunt detinute de fiul sau Alexandru Marginean, (25 de ani la data comiterii faptelor) care detinea si calitatea de administrator. Tatal nu putea sa detina functia de administrator, intrucat detinea functia publica de decan al Facultatii de Zootehnie din USAMV.
Reteta sigura: Scapi daca dai din timp banii furati inapoi
La numai 25 de ani, Alexandru Marginean, probabi cu acceptul tatalui sau, a crezut ca poate pune mana pe un contract cu fonduri europene de jumatate de milion de euro, scop in care l-a determinat pe un prieten al sau, Filip Lepus, cu un an mai mic ca el, si care avea o firma, sa incheie in fals un contract si sa emita doua scrisori de recomandare, care sa ateste ca el si firma sa Karpaten au prestat niste servicii de natura sa-i ajute sa se califice la licitatia pentru obtinerea contractului cu fonduri europene scos la mezat de Ministerul Muncii. Cu documentele plasmuite, Alexandru Margineanu a reusit sa castige contractul cu fonduri europene. A incasat banii si s-a bucurat de ei pana cand Departamentul de Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei si Curtea de Conturi s-au prins si au semnalat frauda la DNA in primavara anului 2016, stricandu-i linistea.
Anheta a incaput pe mainile procurorului DNA Irina Constantin, de la Sectia a II-a, care in cateva luni, prin Rechizitoriul nr. 225/P/2016 din 05.08.2016, i-a trimis in judecata pe Alexandru Marginean, Filip Lapus si Karpaten Outgoing SRL, retinandu-se ca infractorii au produs un prejudiciu Ministerului Muncii (parte civila) de peste 1,7 milioane lei (peste 370.000 euro) prin obtinerea cu ajutorul documentelor plasmuite a contractelor de prestari servicii nr. 533.21.12.2012 si nr. 6212/12.07.2013 in cadrul proiectului POSDRU/85/5.2/S/57941 intitulat “O piata inclusiva a muncii in mediul rural”.
Felul in care a fost transat cazul miroase de la o posta a indulgenta excesiva in a sanctiona o fapta de o asemenea gravitate. Desi potrivit legii, prejudiciile de peste 200.000 lei sunt considerate ca fiind “consecinte deosebit de grave”, care implica automat pedepse cu executarea orientate spre maximul revazut de lege, judecatorul Marius Dragut, de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti (dosar nr. 30540/3/2016) a aplicat autorului principal al faptelor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de folosire cu rea-credinta de documente false prin care s-au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene pedeapsa simbolica de 2 ani de inchisoare cu suspendare.
Asta intrucat infractorul s-a inteles cu procurorul de caz al DNA sa dea banii inapoi in timpul urmaririi penale, cand Alexandru Marginean, prin Karpaten Outgoing SRL a depus documente ca a virat intr-un cont special suma de 1.703.072 lei (contravaloarea prejudiciului), motiv pentru care procurorul de caz a ridicat sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor lui Marginean si pe conturile firmei sale. Sentinta definitiva de condamnare la 2 ani de inchisoare cu suspendare a ramas definitiva prin respingerea de catre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti a apelului declarat de condamnati
Iata cum, pentru o fapta deosebit de grava in opinia noastra – plasmuirea de acte false in scopul atins al obtinerii unor sute de mii de euro – pedeapsa devine una inexistenta faptic doar pentru ca hotul a decis sa dea banii inapoi. La cati inculpati li se accepta una ca asta???
Cati dintre hotii marunti (gainarii) acestei tari ar da bani inapoi, dupa ce au fost prinsi, doar pentru a scapa fara a fi condamnati la inchisoare cu executare? Evident ca toti cei care ar avea posibilitatea financiara tenacitatea si disponibilitatea necesare. Insa cati ar obtine si pedeapsa cu suspendarea executarii? Credem ca niciunul.
Opinia noastra este ca in acest caz, dincolo de recunoasterea faptei si acoperirea anticipata a prejudiciului, la nivelul DNA si instantelor de judecata a existat o toleranta impardonabila. Pe calapodul acestui caz, inseamna ca oricine dintre cei prinsi la furat pot scapa daca au resurse sa dea banii furati inapoi.
Cum va mai obtine Romania fonduri europene pe viitor, daca cei care le fraudeaza scapa practic fara nicio pedeapsa concreta?
* Cititi aici sentinta penala definitiva de condamnare a infractorilor din cazul Karpaten
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Catalin 2 April 2017 14:19 +5
# Socrate 2 April 2017 20:26 +3
# neica Nimeni 3 April 2017 12:41 0
# ralu 2 April 2017 22:28 +14
# Tara lui Papura 3 April 2017 13:23 +1
# Vicentiu 3 April 2017 20:38 0
# ralu 3 April 2017 21:05 0
# radu 3 April 2017 23:56 0
# carl 2 April 2017 23:08 +1
# Poison 2 April 2017 23:08 +4
# Raluca 3 April 2017 14:34 0
# Rebell 3 April 2017 16:17 +1
# profesionalism 3 April 2017 09:36 0
# Ei pe bune?! 3 April 2017 13:45 0
# profesionalism 3 April 2017 17:02 +2