28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RETETA GARANTATA: DAI BANII FURATI INAPOI SI SCAPI – Judecatorul Marius Dragut de la Tribunalul Bucuresti a dat 2 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru o frauda cu fonduri UE de 370.000 euro intr-un dosar al DNA. Sentinta sfideaza pedepsele deosebit de dure date pentru furturi marunte, unde nu se da cu suspendare. Condamnatul este fiul decanului Facultatii de Zootehnie din USAMV, Gheorghe Marginean, care a administrat afacerile tatalui (Sentinta)

Scris de: L.J. | pdf | print

2 April 2017 12:25
Vizualizari: 14170

Daca furi cateva mii de lei, faci minim 3 ani de inchisoare cu executare. Daca furi peste 370.000 euro din fondurile europene primesti doar 2 ani de inchisoare, cu suspendare, daca esti inrata de istet sa dai din timp banii inapoi. Asta daca esti - ce coincidenta - fiul decanului Gheorghe Emil Marginean (foto) de la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti, personaj care se lauda ca aduce sute de mii de turisti anual prin grupul de firme Karpaten. Despre decanul Facultatii de Agronomie din USAMV se mai stie ca l-a sustinut in campania electorala din toamna anului 2016, cu autocarele firmei sale Karpaten, pe Sorin Cimpeanu, rectorul USAMV, fost ministru al Educatiei, cunoscut ca om de incredere al co-presedintelui ALDE Daniel Constantin - cel care a incercat recent sa rupa ALDE si a sfarsit prin a i se retrage sprijinului politic.


Decanul Facultatii de Zootehnice din USAMV Gheorghe Emil Marginean este un potent om de afaceri, care a facut milioane de euro din turism, prin grupul sau de firme Karpaten. Prin firma SA Karpaten Turism, Marginean se lauda intr-un interviu dat in urma cu cativa ani in Business Magazin ca aduce anual circa 200.000 turisti in Romania. El este in fapt prin firma sa Karpaten Turism - actionar cu 50% in firma Karpaten Outgoing SRL Bucuresti, in care restul partilor sociale sunt detinute de fiul sau Alexandru Marginean, (25 de ani la data comiterii faptelor) care detinea si calitatea de administrator. Tatal nu putea sa detina functia de administrator, intrucat detinea functia publica de decan al Facultatii de Zootehnie din USAMV.

Reteta sigura: Scapi daca dai din timp banii furati inapoi

La numai 25 de ani, Alexandru Marginean, probabi cu acceptul tatalui sau, a crezut ca poate pune mana pe un contract cu fonduri europene de jumatate de milion de euro, scop in care l-a determinat pe un prieten al sau, Filip Lepus, cu un an mai mic ca el, si care avea o firma, sa incheie in fals un contract si sa emita doua scrisori de recomandare, care sa ateste ca el si firma sa Karpaten au prestat niste servicii de natura sa-i ajute sa se califice la licitatia pentru obtinerea contractului cu fonduri europene scos la mezat de Ministerul Muncii. Cu documentele plasmuite, Alexandru Margineanu a reusit sa castige contractul cu fonduri europene. A incasat banii si s-a bucurat de ei pana cand Departamentul de Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei si Curtea de Conturi s-au prins si au semnalat frauda la DNA in primavara anului 2016, stricandu-i linistea.

Anheta a incaput pe mainile procurorului DNA Irina Constantin, de la Sectia a II-a, care in cateva luni, prin Rechizitoriul nr. 225/P/2016 din 05.08.2016, i-a trimis in judecata pe Alexandru Marginean, Filip Lapus si Karpaten Outgoing SRL, retinandu-se ca infractorii au produs un prejudiciu Ministerului Muncii (parte civila) de peste 1,7 milioane lei (peste 370.000 euro) prin obtinerea cu ajutorul documentelor plasmuite a contractelor de prestari servicii nr. 533.21.12.2012 si nr. 6212/12.07.2013 in cadrul proiectului POSDRU/85/5.2/S/57941 intitulat “O piata inclusiva a muncii in mediul rural”.

Felul in care a fost transat cazul miroase de la o posta a indulgenta excesiva in a sanctiona o fapta de o asemenea gravitate. Desi potrivit legii, prejudiciile de peste 200.000 lei sunt considerate ca fiind “consecinte deosebit de grave”, care implica automat pedepse cu executarea orientate spre maximul revazut de lege, judecatorul Marius Dragut, de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti (dosar nr. 30540/3/2016) a aplicat autorului principal al faptelor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de folosire cu rea-credinta de documente false prin care s-au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene pedeapsa simbolica de 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Asta intrucat infractorul s-a inteles cu procurorul de caz al DNA sa dea banii inapoi in timpul urmaririi penale, cand Alexandru Marginean, prin Karpaten Outgoing SRL a depus documente ca a virat intr-un cont special suma de 1.703.072 lei (contravaloarea prejudiciului), motiv pentru care procurorul de caz a ridicat sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor lui Marginean si pe conturile firmei sale. Sentinta definitiva de condamnare la 2 ani de inchisoare cu suspendare a ramas definitiva prin respingerea de catre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti a apelului declarat de condamnati

Iata cum, pentru o fapta deosebit de grava in opinia noastra – plasmuirea de acte false in scopul atins al obtinerii unor sute de mii de euro – pedeapsa devine una inexistenta faptic doar pentru ca hotul a decis sa dea banii inapoi. La cati inculpati li se accepta una ca asta???

Cati dintre hotii marunti (gainarii) acestei tari ar da bani inapoi, dupa ce au fost prinsi, doar pentru a scapa fara a fi condamnati la inchisoare cu executare? Evident ca toti cei care ar avea posibilitatea financiara tenacitatea si disponibilitatea necesare. Insa cati ar obtine si pedeapsa cu suspendarea executarii? Credem ca niciunul.

Opinia noastra este ca in acest caz, dincolo de recunoasterea faptei si acoperirea anticipata a prejudiciului, la nivelul DNA si instantelor de judecata a existat o toleranta impardonabila. Pe calapodul acestui caz, inseamna ca oricine dintre cei prinsi la furat pot scapa daca au resurse sa dea banii furati inapoi.

Cum va mai obtine Romania fonduri europene pe viitor, daca cei care le fraudeaza scapa practic fara nicio pedeapsa concreta?

 

* Cititi aici sentinta penala definitiva de condamnare a infractorilor din cazul Karpaten

Comentarii

# Catalin date 2 April 2017 14:19 +5

În România nu se va face nimic dacă se va tine tot asa cu multi spioni (NICI America nu are asa ceva) cu atâția bani alocați instituțiilor de forță( care  nu produc nimic, doar consuma și distrug tara)cu atâtea interceptări ilegale ( cică probe ultrasecrete în dosare PENALE-sunt ilegale,false cum adică ultrasunete?) ,cu legile interpretabile, cu judecatori plătiți DEGEABA care nu-și fac meseria, cu atâtea și atâtea ilegalități și abuzurile România nu se va ridica nici un mm ba dimpotrivă va decade și mai tare. Ce se întâmplă în România e o panarama de care alte tari profita maxim și bineinteles rad de romani. Justitia actuala  nu va produce decât sărăcie,bataie de joc, ilegalitati,smecherie,  hoți, șpăgi, nimic bun deci. TREBUIE SCHIMBAT totul urgent  în justiția actuala altfel dacă se tot trage de timp și nu se rezolva nimic deci e clar ca nu se face NIMIC și toți ăștia de la conducere plătiți regește sunt plătiți degeaba deci paguba pt țară. 

# Socrate date 2 April 2017 20:26 +3

Ce a negociat baiatul asta la DNA ca sa scape cu suspendare? A facut vreun denunt? Au intervenit procurorii la instanta pentru el? :-*

# neica Nimeni date 3 April 2017 12:41 0

Dacă făcea denunț, rămînea cu paraii! Vezi cazul ăluia ce a păpat banii de autostrăzi...

# ralu date 2 April 2017 22:28 +14

Mi se pare corecta decizia. Asa ar trebui sa lucreze procurorii sa recupereze banii - obiectiv prioritar. In acest caz statul a beneficiat de un contract de 370000 Euro executat si apoi primeste si inca 370 000 Euro cu titlu de daune. Deci pentru falsul facut statul obtine serviciile, obtine si o penalitate si nici nu trebuie sa aloce banii pentru ca respectivii sa stea in inchisoare. Autorii ar trebui sa fie indiganti de cazurile in care nu se recupereaza banii si li se da 3-4 ani inchisoare perioada pentru care tot ceteteanul plateste. PS. Consecinte foarte grave in legea penala sunt de la 2.000.000 lei nu 200.000 lei.

# Tara lui Papura date 3 April 2017 13:23 +1

Pai si ce ne mai retine sa aplicam toti aceeasi reteta? Ca poate nici nu ne prind astia. Si chiar daca ne prind dam banii inapoi, ca pe un credit, ca de la banca sigur nu ii luam fara garantii, comisioane, dobanzi mari, asta in caz ca ii luam. Dupa logica ta, ar trebui sa ii si multumim hotului ca a dat banii inapoi. Asta da om cinstit! Bravo!

# Vicentiu date 3 April 2017 20:38 0

Dragule, chiar te rog sa incerci si tu "reteta" asta :). Sa te vedem de unde dai tu banii inapoi dupa ce finantezi un contract cu statul (care plateste oricum in bataie de joc, cu multe luni intarziere) si iti platesti toti furizorii, taxele, tva, etc si dupa trebuie sa ii dai integral inapoi. Adica sa faci cinste cu toate serviciile prestate :). Daca vrei sa mergi pe drumul asta, sunt sigur ca 3-4 ani o sa avem un "scriitor" mai putin pe forum si o sa blestemi ziua in care nu ai acceptat oferta de la BCR :).

# ralu date 3 April 2017 21:05 0

Asa e cand nimeni nu explica. Daca imi permiti iti explic - sa zicem ca statul vrea un scaun. Face licitatie si cere ca toti care concureaza sa aiba 3 ani experienta. Tu minti si zici ca ai 3 dar ai 2. Castigi contractul. Ii dai scaunul. Scaunul costa 370000 Euro. Statul iti da banii pe scaun dar apoi vede ca ai mintit. Iti banii inapoi si ramane si cu scaunul. Deci statul iti da teapa de 370000 Euro. Pentru ca ai mintit ca ai anume experienta. Deci minciuna costa 370000 Euro de la tine din casa. Nu e aceiasi situatie cand o hot ia banii si ii da inapoi. Ce da sunt ce a luat. In acest caz, ce da e din propriul buzunar. Nu cred ca ai vrea sa faci asa ceva. Minte la o achizitie de 1 milion, livrezi de 1 milion si apoi statul ramane si cu ce ai livrat, iti si milionul si iti da si penal.

# radu date 3 April 2017 23:56 0

Ceea ce mi se pare incorect. Daca statul vrea un pod si tu il construiesti, dar contractul de constructie s-a obtinut fraudulos si iti cere bani inapoi pe pod si ii dai, ar trebui sa faci inchisoare dar sa devii proprietarul podului. Nu, statul ramane cu podul si vrea si banii inapoi. Lipseste o lege a modului de calcul a prejudiciilor. Daca statul a vrut si a acceptat podul, prejudiciul ar trebui sa fie la nivelul diferentei de pret platita in plus de stat pentru pod, cu dobanzile aferente dar nu tot pretul podului. Dar nu vrea nimeni sa calculeze..

# carl date 2 April 2017 23:08 +1

Si daca mai pui costurile pe care le suporta cetateanul roman cu recuperarea sechestrelor - ore platite procurorului, ore celui de la cadastru, ore judecatorilor, ore celor de la finante, ore celor de la agentia de recuperare, ore .... + taxe salariale - costul recuperarii sa-l calculeze cineva si apoi sa vada ce suporta cetateanul cu recuperarile.

# Poison date 2 April 2017 23:08 +4

Asa sunt date absolut toate sentințele din România.  Judecătorii nu judecă.  Doar executam ce zic procurorii. Sunt plătiți degeaba acești judecatori. Trebuiesc sistate lefurile astora căci sunt prea mari și oricum nu fac dreptate. Sentințele în România se dau în funcție de ceva anume ( interese, șpagă,  relații). Etc. În România justiția este o mafie. Justitia nu are nici o legătură cu dreptatea. De aia suntem cei mai prost văzuți în afara, de aia suntem cea mai săracă țară din UE. Din cauza legilor și a justitiei.  Ăștia sunt vinovații.  Trebuie stopat URGENT acest lucru. 

# Raluca date 3 April 2017 14:34 0

Mi se pare interesant cum reusesti tu sa iti dai cu parerea si sa judeci munca unor oameni fara ca tu sa citesti macar legea. Daca esti atat de destept incat sa iti dai seama ca "judecatorii nu judeca", atunci de ce nu esti tu in locul lor? Probabil ca nu ai suficienta scoala, inteligenta si tot ce iti trebuie pentru a fi judecator.

# Rebell date 3 April 2017 16:17 +1

Pt Raluca: dar tu crezi ca oamenii inteligenți se complica sa fie judecători în România? Să riște blestemele oamenilor care-și iau pârnaie pe nedrept? Ce inteligenta în justiție? Cum explici tu ca o persoana care fura 10 lei i se da 5 ani cu executare iar o persoana care fura 100milioane își ia achitare? Sau cum explici ca o persoana pe o presupunere își ia 4-5-7ani iar alta care fura milioane și face smecherii pe contracte cu statul sta lejer în libertate? Sunt multe exemple dar nu-mi pierd timpul acu sa explic știi tu mai bine:) afla ca în afara, în țările dezvoltate justiția din România este văzută extrem de prost. Este văzută ca o mafie distrugătoare. Asa ca nu te mai lauda degeaba se vede clar ce face justiția în România. Mai ai și tupeu... auzi cică nu are voie cineva sa facă un comentariu... baaaa în justiția din România găsești ffff multi oameni low level inteligence 

# profesionalism date 3 April 2017 09:36 0

Daca in urma unui accident oarecare, sa zicem rutier, este omorat un om, ni se pare firesc ca cel care a produs accidentul sa primeasca o pedeapsa cu suspendare mai ales daca cel care il produce este persoana publica si daca despagubeste familia victimei ( ex- Huidu). Daca insa un om de afaceri prejudiciaza statul, este prins, isi recunoaste vina, returneaza suma., aceasta este considerata " fapta deosbit de grava" si sarim toti de fund in sus daca primeste pedeapsa cu suspendare. Ne-am dilit cu totii, mai, oameni buni?

# Ei pe bune?! date 3 April 2017 13:45 0

Ce tot zici tu acolo?! Adică dacă a prejudiciat tara și este prins dar da banii înapoi sa ia suspendare?!  Dar ce zici de mafioții de la DIICOT care baga pe gat halucinații de învinuirile bazate pe presupuneri sau pe interceptări și imediat îți baga pe gat porcăria de grup care nici măcar nu este realista(. Grup mai degrabă fac ăștia din justiție și cei care prejudiciază tara) . De asta ce mai zici?! Și oamenii își iau imediat 5 ani de pușcărie asa pe presupuneri și nici măcar nu e nevoie sa existe prejudiciu. Documentează-te înainte de a face afirmații absolut penibile, jenante mai "profesionalism". Justitia din România nu e altceva decât un grup infracțional organizat care au ruinat România 

# profesionalism date 3 April 2017 17:02 +2

Preferi sa ia cu executare si sa ramana cu banii? Si sa ii returnezi la CE din buzunarul tau? Ca daca returneaza banii furati nu ma mai intereseaza daca face puscarie sau nu. Pe mine nu ma incalzeste puscaria lui. Mie imi trebuie bani la buget pentru ca am plati de facut. Ca daca nu mai am bani nu mai platesc salarii :). Si atunci o sa stai fara bani de paine si o sa iti tina de foame puscaria aluia! Asta zic.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva