REVOLTA CSM – Consiliul Superior al Magistraturii acuza coalitia de guvernare in cazul modificarilor care se intentioneaza a fi facute la pensiile magistratilor: “Plenul dezavueaza ferm lipsa de transparenta... Consiliul se afla in situatia de a lua pozitie doar cu privire la unele informatii aparute in spatiul public, neasumate, dar nici infirmate de exponentii autoritatii executive sau legiuitoare” (Hotararea)
Reactie dura a Consiliului Superior al Magistraturii la adresa coalitiei de guvernare, in contextul anuntului privind noi modificari la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, prin adoptarea unor noi amendamente in Camera Deputatilor la proiectul de lege votat deja in Senat, inclusiv cu cresterea varstei de pensionare a magistratilor la 65 de ani, anuntata deja de ministrul Muncii Marius Budai (click aici pentru a citi).
Plenul CSM a publicat vineri, 26 mai 2023, Hotararea nr. 90 din 25 mai 2023, privind “comunicarea punctului de vedere al sistemului judiciar catre Camera Deputatilor si liderii coalitiei de guvernare, in vederea asigurarii independentei judecatorilor si procurorilor din perspectiva pensiei de serviciu”. Concret, Consiliul acuza lipsa de transparenta din dezbaterile referitoare la problema pensiilor de serviciu, membrii CSM fiind practic pusi in situatia de a afla informatii din presa. CSM dezvaluie ca nu a fost invitat la dezbaterile parlamentare legate de pensiile de serviciu ale magistratilor, nici in Senat, nici in Camera Deputatilor, fiind incalcat astfel principiul cooperarii loiale intre autoritatile publice.
Pe de alta parte, Plenul CSM atrage atentia ca desi oficial reprezentantii Guvernului si ai coalitiei de guvernare vorbesc despre realizarea unor schimbari in etape la regimul pensiilor de serviciu, informatiile vehiculate in spatiul public devoaleaza in realitate o modificare intempestiva:
“Informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la unele amendamente care ar putea fi aduse la proiectul de lege aflat in dezbatere parlamentara ar preconiza o solutie normativa care nu reprezinta in fapt o etapizare, ci o modificare intempestiva a conditiilor de pensionare, ce ar avea ca efect faptul ca persoanele care nu le indeplinesc la momentul intrarii in vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfarsitul perioadei depretinsa etapizare, desi la nivel declarativ se acrediteaza ideea unei aplicari etapizate.
(...)
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dezavueaza ferm lipsa de transparenta care caracterizeaza discutiile referitoare la acest proiect de lege, de importanta majora pentru independenta sistemului judiciar, context in care Consiliul se afla in situatia de a lua pozitie doar cu privire la unele informatii aparute in spatiul public, neasumate, dar nici infirmate de exponentii autoritatii executive sau legiuitoare. Neinvitarea reprezentantilor Consiliului, nici la dezbaterile parlamentare derulate la Senat si nici la vreo discutie in legatura cu eventualele modificari ce ar putea fi aduse de catre Camera Deputatilor, este contrara principiului cooperarii loiale intre autoritatile publice, cu atat mai mult cu cat proiectul de lege vizeaza o componenta esentiala a independentei justitiei, al carei garant este Consiliul Superior al Magistraturii.
In acelasi timp, o astfel de abordare este contrara chiar cutumei parlamentare, in virtutea careia reprezentantii autoritatii judecatoresti au fost invitati in mod constant la dezbaterile referitoare la proiectele de acte normative care au vizat sistemul judiciar”.
Inalta Curte si Parchetul General nu vor mai putea functiona
In aceeasi Hotarare nr. 90 din 25 mai 2023, Plenul CSM prezinta date statistice exacte in legatura numarul magistratilor care indeplinesc conditiile de pensionare si care ar putea iesi la pensie in viitorul apropiat, daca se adopta modificari bruste la regimul pensiilor de serviciu, precum cresterea varstei de pensionare la 65 de ani. Situatia ar fi cu adevarat catastrofala la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General, ambele institutii riscand sa nu isi mai poata desfasura activitatea:
“Trebuie avut in vedere ca la sfarsitul anului 2023, ar fi elibigili pentru pensionare 540 de judecatori si 331 de procurori, in anul 2024 ar fi eligibili alti 273 de judecatori si 73 de procurori, iar in anul 2025 s-ar putea pensiona inca 199 judecatori si 11 procurori.
Edificatoare in acest sens este situatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la care, dintr-o schema de 122 posturi, isi desfasoara activitatea 104 judecatori, dintre care 82 judecatori indeplinesc conditiile legale de pensionare sau le vor indeplini pana la sfarsitul anului 2023. De asemenea, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintr-o schema de 161 de posturi, functioneaza efectiv un numar de 68 procurori, dintre care 28 procurori indeplinesc conditiile de pensionare pana la sfarsitul anului 2023.
Or, in masura adoptarii unei reglementari fara a asigura o reala etapizare sub aspectul conditiilor de pensionare, sunt previzibile consecinte extrem de grave asupra activitatii instantei supreme si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind de asteptat ca judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile de pensionare sub imperiul legislatiei in vigoare la acest moment sa solicite eliberarea din functie, ceea ce va conduce la imposibilitatea functionarii acestor institutii”.
Totodata, Plenul CSM atrage atentia asupra riscului ca judecatorii si procurorii aflati in prima parte a carierei sa aleaga sa paraseasca sistemul in favoarea altor profesii juridice, din cauza nemotivarii lor si in contextul pierderii oricarei posibilitati de a beneficia de o pensie de serviciu, asa cum este aceasta prevazuta in actuala reglementare legala: “In acest sens, trebuie avut in vedere ca la 1.12.2023 in sistemul judiciar vor exista un numar de 1403 judecatori si 658 de procurori cu o vechime de cel mult 10 ani, care ar putea opta pentru alte profesii, mai putin solicitante, fara interdictiile si incompatibilitatile specifice si cel putin la fel de motivante financiar”.
Iata Hotararea nr. 90 din 25 mai 2023 prin care Plenul CSM critica coalitia de guvernare in cazul modificarilor la pensiile de serviciu ale magistratilor:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 28 May 2023 15:11 +4
# Ma gandesc ca si jelaniile e tot munca remunerata... 28 May 2023 15:24 +10
# maxtor 28 May 2023 18:45 0
# DODI 28 May 2023 19:19 +23
# santinela 29 May 2023 07:21 +12
# # Saracii !!! 29 May 2023 10:55 +23
# Asha 29 May 2023 15:29 0
# 911 29 May 2023 16:34 +11
# Faracatuse 29 May 2023 23:46 +3
# Sparafucile 30 May 2023 08:59 -10