29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REZOLUTIA DE LA IASI – Pozitie dura a presedintilor celor 16 curti de apel din tara in cazul pensiilor de serviciu: “Declaratiile mincinoase ale reprezentantilor puterii legislative si executive potrivit carora acest proiect ar fi fost adoptat prin consultarea constanta a reprezentantilor judecatorilor sunt dovada dispretului total al acestora... Castigarea capitalului electoral cu pretul distrugerii justitiei... Atitudinea duplicitara a Comisiei Europene”

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2023 16:38
Vizualizari: 5673

Presedintii celor 16 curti de apel din intreaga tara riposteaza extrem de dur in cazul proiectului de lege privind pensiile de serviciu, proiect adoptat miercuri, 28 iunie 2023, de Parlametul Romaniei. Cei 16 sefi de curti de apel au adoptat vineri, 30 iunie 2023, o rezolutie comuna, in urma intrunirii care a avut loc la Iasi.


 

Iata rezolutia presedintilor curtilor de apel:


“Presedintii Curtilor de Apel, reuniti la Iasi in data de 30 iunie 2023, in baza mandatului dat de Adunarile Generale din data de 20 iunie 2023, adopta prezenta REZOLUTIE prin care:

Condamna ferm adoptarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecatorilor ce incalca principii fundamentale ale functionarii si independentei justitiei, cu consecinte directe asupra calitatii si celeritatii actului de justitiei, ai carui beneficiari sunt cetatenii Romaniei.

Presedintii Curtilor de Apel condamna incalcarea flagranta a principiului cooperarii loiale intre puterile statului, parcursul legislativ al proiectului de lege privind pensiile de serviciu defasurandu-se in dispretul total fata de principiile statului de drept si ale democratiei, cu ignorarea manifesta a tuturor propunerilor si argumentelor aduse de puterea judecatoreasca.

Declaratiile mincinoase ale reprezentantilor puterii legislative si executive potrivit carora acest proiect ar fi fost adoptat prin consultarea constanta a reprezentantilor judecatorilor sunt dovada dispretului total al acestora fata de justitie si fata de rolul fundamental al acesteia intr-un stat de drept.

Un dialog onest implica o analizare reala a tuturor aspectelor punctual relevate de puterea judecatoreasca, cu atat mai mult cu cat acestea sunt temeinic fundamentate si au rolul de a asigura stabilitatea sistemului de justitie, aflat in cea mai grava criza de personal din perioada post-aderare.

Asa-numita esalonare a varstei de pensioare, mult clamata de reprezentantii executivului in spatiul public, nu exista, in realitate, fiind o fictivitate introdusa in lege pentru a crea o aparenta ce nu face altceva decat sa dovedeasca, o data in plus, duplicitatea discursului politic, ce urmareste castigarea capitalului electoral cu pretul distrugerii justitiei.

Presedintii Curtilor de Apel condamna, de asemenea, atitudinea duplicitara a Comisiei Europene care, pe de-o parte, a solicitat constant, in trecut, ca orice modificare a statutului judecatorilor sa fie facuta cu consultarea reala a acestora, pentru ca acum sa refuze orice dialog si sa negocieze statutul judecatorilor romani doar cu reprezentantii puterii politice.

Judecatorii nu isi apara privilegii, ci apara necesitatea asigurarii unui cadrul legislativ coerent, previzibil, clar si absolut necesar pentru un statut independent al acestora fata de celelalte doua puteri, executiva si legislativa si pentru buna functionare a justitiei.

In 2022, judecatorii de la judecatorii, tribunale si curti de apel au avut un volum efectiv de activitate de 3.759.358 dosare pe rol, acestea fiind gestionate de un numar total de 3.897 judecatori de la aceste instante.

Efortul extraordinar depus de judecatori a permis solutionarea acestui numar imens de cauze intr-o perioada de timp optima, mult sub media europeana.

In aceste conditii de suprasolicitare, judecatorii au reusit performanta extraordinara de a avea o rata medie de solutionare de peste 96%, la judecatorii si tribunale, si de peste 101%, la curtile de apel.

Un astfel de ritm de munca nu poate continua, in conditiile in care numarul judecatorilor in functie scade alarmant, interesul pentru magistratura scade dramatic, iar varsta de pensionare a judecatorilor creste 2 brusc si intempestiv.

Este, asadar, necesara revenirea la un volum de munca normal, care sa poata fi gestionat, data fiind perioada de activitate ce ajunge la 38 de ani potrivit proiectului adoptat, cu depasirea chiar si a stagiului de cotizare cerut pentru conditii normale de munca.

In consecinta, presedintii Curtilor de Apel solicita Consiliului Superior al Magistraturii adoptarea urgenta a unui plan de normare a activitatii, care sa alinieze volumul de munca al judecatorilor la standardele europene si sa permita asigurarea unui act de justitie de calitate.

Judecatorii romani, ca garanti ai drepturilor si libertatilor fundamentale ale fiecarui cetatean, vor lupta ca justitia sa functioneze in conditii specifice unui stat democratic european.

Insa, astfel cum s-a subliniat in documentele europene, revine celorlalte puteri ale statului obligatia de a asigura justitiei instrumentele necesare pentru aceasta: statut independent, stabil si previzibil, volum normal de activitate, conditii decente de munca si un cadrul legislativ clar si accesibil.

1. jud. Oana Maria Petrascu - Curtea de Apel Alba Iulia

2. jud. Loredana Lenuta Albescu – Curtea de Apel Bacau

3. jud. Mihaela Darabana – Curtea de Apel Brasov

4. jud. Liana Arsenie – Curtea de Apel Bucuresti

5. jud. Dana Cristina Girbovan – Curtea de Apel Cluj

6. jud. Alina Gabriela Jurubita – Curtea de Apel Constanta

7. jud. Petre Valentin Badita – Curtea Militara de Apel

8. jud. Adrian Gluga – Curtea de Apel Craiova

9. jud. Cosmin Razvan Mihaila – Curtea de Apel Galati

10. jud. Mihaela-Diana Cheptene-Micu – Curtea de Apel Iasi

11. jud. Laura Simona Baican – Curtea de Apel Oradea

12. jud. Raluca Emilia Trandafir – Curtea de Apel Pitesti

13. jud. Paul Mihail Fratilescu – Curtea de Apel Ploiesti

14. jud. Titiana Ilies – Curtea de Apel Suceava

15. jud. Andreea Ciuca – Curtea de Apel Targu-Mures

16. jud. Mircea Cretu – Curtea de Apel Timisoara

Comentarii

# Cetateanul date 30 June 2023 17:00 +51

Tot ce cuprinde declarația poate sta la fel de bine într-un act de sesizare. "Mincinos", "fictiv", "duplicitar", "încălcare flagrantă a principiului cooperării loiale" ori"încălcarea principiilor statului de drept" sunt mult prea grave auzite din gura sistemului judiciar pentru a rămâne o simplă declarație. Cum ar fi dacă un justițiabil ar auzi, în sală sau la up, aceste cuvinte din gura unui magistrat fără ca apoi să nu se îmtâmple nimic? Câți bani ar mai da pe actul de "justițe"? Doi!?

# Judecatori luptatori. Haiti, e de uschit din tzara.... date 30 June 2023 17:03 +65

Inca o data se vede din cer ca acesti magistrati sunt de fapt membri ai unei trupe de desant ce are unicul scop sa trimita mesaje lui Dumnezeu. Cum? Simplu. Se ia in colimator tinta. Se fabrica un dosar. Se da solutie decapanta. Tinta merge ushureeel la Dumnezeu sa spuna ce s-a intamplat. ( in civil e si mai groaznic de simplu ....) QED. Din 25 milioane mai am 14. Se lucreaza ... inca. In 15 ani prevad 7 milioane cetateni si 200 mii magistrati cu 40 de penitenciare mari cat judetul si unul mai mare (cat Bucurestiul) ca sa fie 41.

# eu date 30 June 2023 17:28 -35

cica au solutionat 3.759.358 dosare in 2022 :lol: :lol: :lol: :lol:

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 30 June 2023 18:05 +417

O pozitie sanatoasa , ferma si care trebuie sa stea la baza independentei justitiei. La baza acestei pozitii nu poate sta decat, asa cum au declarat si in pozitiile anterioare si la initierea acestui demers, SUPREMATIA legii si a Constitutiei, precum si CARACTERUL OBLIGATORIU AL DECIZIILOR CCR. SUPREMATIA CONSTITUTIEI SI CARACTERUL OBLIGATORIU AL DECIZIILOR CCR FIE SFINTE PENTRU TOTI MAGISTRATII SI PENTRU TOATE SITUATIILE , NU NUMAI ATUNCI CAND VIN IN APARAREA UNOR DREPTURI CARE GARANTEAZA INDEPENDENTA JUSTITIEI! JOS LABELE DE PE DREPTURILE MAGISTRATILOR! EXCLUDEREA DIN MAGISTRATURA a MAGISTRATILOR CARE SUBMINEAZA CONSTITUTIA! FARA TEMENELE LA DUPLICITARII GLOBALISTIi COMISIONARI! TRAIASCA SUVERANITATEA si SUPREMATIA CONSTITUTIEI si DECIZIILOR CCR! STOP ATACULUI IMPOTRIVA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! AFARA CU SECUREALA DIN JUSTITIE CARE NU RESPECTA CONSTITUTIA! aista-i o opinie

# ?????? date 30 June 2023 19:19 +2

@ Ce au cerut ăștia, aplicarea legii penale mai favorabile, ?

# maria date 1 July 2023 00:28 +128

exact asta își apară PRIVILEGIILE! Pentru pensionarii obișnuiți nu judecă corect...legea 127/ 2019 care prevedea creșterea punctului de pensie e super OK cu modificări peste noapte prin care se prorogă la infinit! Exact asta vor ei o castă bogată într-o mulțime super săracă!

# cetatean de moda veche date 1 July 2023 08:26 +155

Magistratii sunt OAMENI , care in comformitate cu pregatirealor profesionala ar trebui sa faca dreptate concetatenilor lor in baza unei NORME SUPREME - numita CONSTITUTIE SI A LEGILOR CARE SUNT NORMELE EXPLICITE ALE CONSTITUTIEI. Dar pentru a face "DREPTATE" TREBUIE SA EXISTE NISTE CALITATI ESENTIALE ALE MAGISTRATULUI FARA DE CARE EL NU ISI POATE EXERCITA MESERIA. Aceste calitati exista la o mare majoritate a magistratilor. Exista insa magistrati fara aceste calitati dar cu "aplecari"spre "cealalta latura". Cu toate ca salariile sunt exorbitamte in raport cu cetatenii, constatam apetenta pt BANI, PUTERE, AVERE. In opinia mea aceste sa zicem "aspecte"EXCED" MODELULUI IMPUTERNICIT DE SOCIETATE. Consider ca democratia trebuie sa ajunga si in JUSTITIE. Sa incercam sa scoatem din societatea romaneasca "palariile negre ,hainele de piele"cat si in special pe cei care "pot face ori ce vor muschii lor si cand sunt cu nevasta in pat(scuza-ti ecxemplul dar e din practica si exprima realitatea ".

# Bravoo.. date 1 July 2023 08:47 +10

Pe masa preşedintelui Curţii de Apel a ajuns miercuri o sesizare către Inspecţia Judiciară, dar Diana Cheptene-Micu a apreciat că un astfel de demers este unul rar. „Nu e uzual. Avem poate câte o sesizare a Inspecţiei Judiciare la două-trei luni. În astfel de situaţii este desemnat un om care strânge documentele referitoare la plângere, iar ele sunt trimise Inspecţiei Judiciare. Ulterior, ne sunt cerute noi relaţii, se fac verificări, se ia o decizie. Plângerile penale însă sunt rarisime. De fapt, în existenţa mea de judecător nu cred că am întâlnit vreuna. Totuşi, nu înseamnă că nu sunt, ci poate nu se ajunge la audieri. Procurorii fac verificări preliminare, caută probe, iar dacă acestea nu există, cauza este clasată fără să devină publică. În fond, nu poţi chema pe cineva la DNA în baza unei simple plângeri a cuiva”, a spus preşedintele Curţii de Apel."

# UnNeuron date 1 July 2023 20:51 +333

Poate aveau o fărâmă de sprinj în societate dacă ar fi fost cinstiți. Dar au acceptat plicurile galbene, protocoalele, . Vin și ne spun acum că ei au protesta. Noi nu i-am auzit. Probabil o făceau când stăteau pe budă, și doar pentru liniștea lor sufletească. Culmea cinismului, știau și au tăcut. Asta nu ia-a salvat la Nuremberg pe criminali. Desigur, la noi doar incearca sa le taie din privilegiile feudale. Nu se gândește nimeni să-i pună la plată. Ei pot greși inclusiv sespre libertatea iunui om dar sun cercetați disciplinar. Nu penal. Orice alt om care greșește poate fi bagat la puscarie. Observati chetia asta? Ei au multe interdicții in a face afaceri dar sunt și protejați de legea penala. Ei sunt singurii oameni care pot gresi doar discoplinar.

# INTERESUL NAŢIONAL date 2 July 2023 12:44 +125

Declaraţia şefilor de pe Câmpul Tactic este una tare amuzantă, la fel ca activitatea lor. Sau inactivitatea. Şi este cu atât mai hazlie cu cât ea prezumă existenţa unei separaţii a puterilor în stat: legislativā, judecătorească, executivă. Dar realitatea îi contrazice flagrant. De la lovitura de stat din 1989, singura putere în stat este Securitatea. Într-o colonie singura putere este oligarhia securistă care comandă tot! Inclusiv în Câmpul Tactic. Mai ales în Câmpul Tactic! Vrăjeala asta ieftină cu simularea unor dezbateri este pentru deliciul publicului, dar în realitate toţi joacă în aceeaşi echipă şi împotriva cetăţenilor pe banii cetăţenilor.

# Valerica date 2 July 2023 14:15 +17

Normal ca s-au consultat! Cu Bogdanel de la Govora, cu o parte a CSM ului, cu presedintele ICCJ, cu dna Lia de Romania :)) astia-s reprezentantii de seama ai magistraturii din Romania. Pe astia o sa-i vedeti mult si bine cum schimba functiile de conducere si privilegiile

# tica date 2 July 2023 17:59 0

16 Curţi de Apel ??? La 39 de judeţe + mun. Bucureşti, revin, în medie, mai puţin de 3 judeţe arondate. Iar dacă luăm în calcul că în unele judeţe Curtea de Apel funcţionează împreună cu instanţele subordonate ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva