23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REZOLUTIA SEFILOR DE INSTANTE PENTRU APARAREA DREPTURILOR – Inalta Curte si curtile de apel cer Guvernului sa evite experimentele legislative: "Orice modificari privind cresterea varstei de pensionare ar trebui sa nu afecteze drepturile judecatorilor in functie, sa fie graduale, etapizate si corelate cu ritmul de imbunatatire a conditiilor de munca... O modificare a varstei de pensionare ar avea repercusiuni atat asupra dezvoltarii carierei magistratilor cat si asupra organizarii instantelor"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

28 October 2022 16:30
Vizualizari: 8480

Inalta Curte de Casatie si Justitiei si curtile de apel fac front comun pentru apararea drepturilor magistratilor si cer Executivului sa adopte legi care asigura stabilitatea statului magistratilor, evitand experimentele legislative precum mult discutatul proiect de OUG privind taierea pensiilor de serviciu ale magistratilor. La initiativa presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Corina Corbu, a avut loc vineri, 28 octombrie 2022, o intalnire de gradul zero la care au fost invitati sa participe presedintii curtilor de apel din Romania pentru discutarea "Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu cu respectarea jalonului 215 din Programul National de Redresare si Rezilienta" (PNRR).


 

 

In cadrul intalnirii, presedintele ICCJ Corina Corbu si vicepresedintii ICCJ, Elena Bogasiu si Iulian Dragomir au dezbatut impreuna cu cei 15 presedinti de curti de apel problemele care vor afecta magistratura in cazul in care proiectul de OUG privind taierea magistratilor ar intra in vigoare, la solicitarea Bancii Mondiale si a Comisiei Europene. Fara dubiu, a existat consens in sala de Consiliu a Inaltei Curti, judecatorii agreand asupra faptului ca, daca se doreste implementarea unui astfel de act normativ, este necesar ca acesta sa nu afecteze judecatorii aflati in activitate, si sa fie aplicat etapizat, respectiv ca modificarile sa vizeze o crestere a varstei de pensionare in mod gradual, pentru a se evita repercusiunile in sistemul de justitie in ce priveste cariera magistratilor si organizarea instantelor.

Pe scurt, pentru a se evita ca instantele sa puna lacatele pe usi dupa plecari in masa ale magistratilor la pensie!


Cu prilejul intrevederii, Inalta Curte si curtile de apel au adoptat o Rezolutie referitoare la stabilitatea statutului magistratilor, garantie a independentei justitiei, precum si cu privire la calitatea actului de justitie si unificarea practicii judiciare pe care Lumea Justitiei o prezinta integral in cuprinsul acestui articol si care a fost semnata de judecator Corina-Alina CORBU, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Gabriela Elena Bogasiu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Ilie Iulian Dragomir, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iudecator Liviu Gheorghe Odagiu, presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, judecator Maria Violeta Chiriac, vicepresedintele Curtii de Apel Bacau, judecator Daniela Niculeasa, vicepresedintele Curtii de Apel Brasov, judecator Luminita Cristiu-Ninu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecator Dana Gîrbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj, judecator Alina Gabriela Jurubita, presedintele Curtii de Apel Constanta, judecator Adrian Gluga, presedintele Curtii de Apel Craiova, judecator Cosmin – Razvan Mihaila, presedintele Curtii de Apel Galati, judecator Laura Simona Baican, presedintele Curtii de Apel Oradea, judecator Emilia Raluca Trandafir, presedintele Curtii de Apel Pitesti, judecator Paul Mihail Fratilescu, presedintele Curtii de Apel Ploiesti, judecator Cristinel Grosu, presedintele Curtii de Apel Suceava, judecator Mircea Cretu, presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecator Andreea Ciuca, presedintele Curtii de Apel Targu-Mures, judecator general maior Victor Chitu, presedintele Curtii Militare de Apel Bucuresti, singura instanta care nu a participat la intalnire fiind Curtea de Apel Iasi.



Redam in continuare comunicatul de presa al Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 28 octombrie 2022:

"La data de 28 octombrie 2022, la sediul al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a avut loc intalnirea de lucru dintre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Corina Alina Corbu, insotita de vicepresedintii instantei supreme, doamna judecator Gabriela Elena Bogasiu si domnul judecator Ilie Iulian Dragomir, si conducerile curtilor de apel.

La intalnire au fost reprezentate 15, dintre cele 16 curti de apel, prin intermediul presedintilor sau, in cazul imposibilitatii de participare, a vicepresedintilor acestora.

Discutiile au privit imbunatatirea mecanismelor de unificare a jurisprudentei, inclusiv prin crearea unui parteneriat privind o Retea nationala de unificare a jurisprudentei, cu puncte de contact la nivelul tuturor instantelor de ultim grad de jurisdictie, chestiuni legate de preconizata preluare a bugetului instantelor, in ceea ce priveste cheltuielile de personal, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si aspecte de actualitate privind informatiile aparute in spatiul public privind statutul magistratilor si organizarea instantelor.

In urma intalnirii, participantii au convenit asupra adoptarii unei Rezolutii referitoare la stabilitatea statutului magistratilor, garantie a independentei justitiei, precum si cu privire la calitatea actului de justitie si unificarea practicii judiciare.

In cuprinsul Rezolutiei adoptate, presedintii instantei supreme si ai curtilor de apel au retinut ca atat varsta de pensionare a magistratilor, cat si cuantumul pensiei ocupationale reprezinta de fapt o compensatie partiala a conditiilor de munca, a riscurilor si responsabilitatilor pe care le implica exercitarea acestor profesii, precum si a regimului de incompatibilitati si interdictii care instituie limitari a unor categorii de drepturi fundamentale.

Avand in vedere ca statutul judecatorilor este unul de rang constitutional – reperele sale fiind consacrate in prevederile art.124 alin.(3) si art.125 din Constitutia Romaniei-, se considera necesara asumarea de catre toate puterile statului a principiilor stabilitatii si previzibilitatii acestui statut, cu evitarea experimentelor legislative.

Orice modificari privind cresterea varstei de pensionare ar trebui sa nu afecteze drepturile judecatorilor in functie, sa fie graduale, etapizate si corelate cu ritmul de imbunatatire a conditiilor de munca.

Autoritatile ar trebui sa-si aprofundeze politica de management a resurselor umane, pentru a implementa un management de perspectiva, evitand orice risc de reducere a numarului de magistrati si necesitatea de a gestiona un numar important de dosare. O modificare a varstei de pensionare ar avea, fara indoiala, repercusiuni atat asupra dezvoltarii carierei magistratilor cat si asupra organizarii instantelor.

De altfel, in contextul procesului legislativ privind adoptarea noilor ”Legi ale justitiei”, chiar in aceasta luna, Parlamentul Romaniei a reconfirmat in linii fundamentale aceleasi conditii de obtinere a pensiei ocupationale actualmente in vigoare.

S-a apreciat ca, repunerea in discutie, periodic, la intervale scurte de timp si in lipsa unor justificari obiective, intotdeauna in sens negativ, a statutului judecatorilor agraveaza situatia resurselor umane, prin cresterea presiunii si incarcaturii psihice a acestei functii si are, in final, un efect negativ asupra calitatii actului de justitie, in detrimentul cetateanului.

Sub aspectul conditiilor de munca, s-a apreciat ca imbunatatirea progresiva a acestora la nivelul instantelor judecatoresti trebuie asumata printr-un document strategic cu caracter concret, care sa cuprinda in mod detaliat obiectivele de investitii asumate, termenele de finalizare si sursele de finantare".


Rezolutia ICCJ si a curtilor de apel


Comentarii

# XYZ date 28 October 2022 15:02 +161

Unificarea jurisprudentei :-) :-) :-) Acelasi judecator, in situatii absolut identice (anulare rezolutii Inspectia Judiciara), stabileste o taxa de timbru judiciar diferita!!! Daca acest lucru se intampla la o chestie banala, ce pretentii sa mai avem la chestii mai complexe.

# Gica contra sistemului date 28 October 2022 17:24 +36

Bai aceștia, voi n-ați înțeles ca stăpânii coloniei nu va mai vor. Ați fost utili la restituiri, la privatizări, la protejarea intereselor străine în Ro, nici un mare hotoman străin sau companie străină venita la furat în Ro nu au fost pedepsiti, acum va dau cu flit. Justiția o vor face ei, cum vor ei. Iar de pensiile nesimtite sa nu va mai faceți iluzii cu garanția Constituției. Nu mai sunt bani. Ați contribuit în mod direct la falimentarea Statului roman și vi se va tăia și vouă macaroana. Voi credeați ca hoții or sa va dea tain gras la nesfârșit. Nu tata, v-au dat cât le-ați fost de folos, iar când prin Romanica nu mai e nimic de furat au început sa va ușureze la tain. Hai adio și n-am cuvinte, credeam ca dacă-ați facut o facultate va duce și mintea. M-ați făcut sa ma răzgândesc.

# Marcel date 28 October 2022 17:53 +244

In prezent, peste un milion de pensionari trăiesc dintr-o pensie de 1.000 de lei, aprox. 700.000 de pensionari care au lucrat în agricultură la fostele IAS-uri / CAP-uri primesc o pensie de 400 de lei, persoanele cu dizabilități primesc indemnizații la limita supraviețuirii. Polarizarea din societatea românească în ceea ce privește veniturile a devenit de la an la an tot mai pronunțată. Săracii au ajuns tot mai săraci, iar bogații tot mai bogați. În timpul pandemiei, peste 15.000 de noi milionari în euro au întregit plutonul bogaților din România, potrivit unui raport din 2021 al băncii elvețiene Credit Suisse. Prăpastia dintre săraci și bogați este cauzată și de discrepanța dintre veniturile pensionarilor, unii dintre ei trăind la limita sărăciei, în timp ce mai multe categorii sunt privilegiate de un sistem corupt Sistemul public de pensii ar fi intrat demult în colaps dacă nu ar fi fost cofinanțat de la bugetul de stat și din împrumuturi externe de miliarde de euro.

# Gica contra sistemului date 28 October 2022 19:13 +153

Și ma rog la ce-ți făcut "alde matale" conclavul asta? Alții trebuiau sa apere drepturile magistratilor, nu șefii instantelor. A...! Va arde legea la buzunar și numai sunteți de acord cu ea? Dar cu legile retrocedării în integrum? ați fost de acord? Sau cu "curățirea" Codului penal de infracțiunile prin care a fost devalizat și trădat Statul roman? tot asa ați fost de acord? De ce nu v-ați opus ca acum, când vi se ia cașcavalul din fata? Erați a treia putere în stat, asa zicea nea Montesquieu. Puteați spune răspicat hotilor din shParlament, bai nenorociților, noi vom aplica în primul rand principiile Dreptului și va vom baga în pușcărie pentru crimele împotriva poporului roman. Acum înțeleg de ce în penal va feriți ca Dracu de tămâie sa aplicați legea prin analogie, ca să va ascundeți în spatele faptului ca legea, făcută de hoți pentru ei, nu prevede. Dar principiile Dreptului? Ce spun ele, ca Justiția sa fie părtașa la falimentarea Statului și poporului? Aud?

# andrei date 29 October 2022 07:08 +77

Indiferent de aberatia juridica propusa de clasa politica, cu exceptia catorva precum Garbovan, nu ati facut nimic, ati tacut malc!Nu am vazut conducerea ICCJ sa ia pozitie impotriva inlaturarii abaterii disciplinare pentru nerespectarea Constitutiei sau a RILurilor? Sau nu e o chestiune grava? nu am vazut presedintele CA Timisoara sa ia pozitie cand la sectia penala nu au constatat prescriptia ca urmarea a deciziilor CCR. Gluga???? De el s-a scris destul chiar daca nu s-a spus tot. So asa mai departe...Interesul poarta fesul!!!

# Cretanu date 29 October 2022 08:29 +352

Cetatenii obisnuiti sunt batjocoriti constant de catre magistrati ... Urmarirea penala si procesele treneaza cu anii, in cele mai multe cazuri dosarele sunt citite pe diagonala, apoi sunt clasate. Pentru cei cu bani, politicieni se gasesc tot felul de chichite procedurale si legislative pentru a-i scapa de orice pedeapsa pentru infractiunile lor Numai pe baza bunului simt se poate remarca ca sunt niste infractori ordinari iar cand auzi de la magistrati ca fapta nu exista sau ca s-a prescris iti creste exponential tensiunea Sunt pline puscariile de hoti de biciclete, portofele etc dar gulerele albe isi cheltuie nederanjati banii furati de la stat, de la noi toti sub privirea ingaduitoare a magistratiilor

# Gica contra sistemului date 29 October 2022 14:01 +310

In fosta Germanie democrata, după unificare, trei categorii profesionale au fost curățate definitiv de personalul aferent. Prima, securistii, s-a făcut carte de telefon cu fiecare dintre ei, adrese, tot tacâmul, sa știe lumea cine a spionat-o. A doua, profesorii, cărora li s-a spus ca nu pot forma copiilor o mentalitate de oameni liberi după dogmele comuniste in care erau obișnuiți sa predea. A treia, magistrații. Rausen cu toții, pe ideea ca cine a judecat după reguli comuniste nu poate aplica principiile Dreptului prin care libertatea cetățeanului sa fie garantata. Și nemții au avut dreptate, demonstrata cu vârf si îndesat în Romanica, unde mai ales fratia securistilor și magistratilor au prăbușit practic o tara, economic și social iar în învățământ nu s_au mai format oameni de valoare care sa redreseze haosul creat de securiști și magistrati. Și, in felul asta România a ajuns un stat eșuat iar ei, nesatuii, vor mai mulți bani. Pentru ce merite?

# DODI date 29 October 2022 15:19 -214

Soluția pentru majorarea pensiilor este simplă: se hotârăște procentul de majorare (prin lege trebuie să fie cel puțin cât indicele inflației), se înmulțește cu total fond de pensii și rezultă o sumă de masjorare a TUTUROR pensiilor, care, împărțită la numărul de pensionari ne dă suma cu care ar trebui majorare TOATE pensiile. În prezent se aplicâ un procent de majorare la pensii care nu se face decât o creștere continuă a decalajului dintre pensii.

# Mitran date 30 October 2022 10:36 +75

@Dodi, conform solutiei tale toate pensiile ar fi marite cu aceeasi suma, indiferent de valoare pensiei actuale. De exemplu, 150 lei ar primi si cel cu pensia de 1000lei si cel cu pensia de 20000 lei. Cel mai probabil, pensionarului cu 1000 lei i-a fost calculata pensia pe baza contributivitatii si cel cu pensia de 20000 lei e un special.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva