ROBELE NEGRE – CSM a avizat favorabil proiectul de HG prin care Ministerul Justitiei vrea sa revina la robe negre pentru grefieri, ca inainte de 1989. Proiectul este tinut la secret si de MJ, si de SGG. Noua hotarare de Guvern impune robe pentru magistratii militari si elimina obligativitatea ca judecatorul, procurorul sau grefierul care isi pierde sau isi deterioreaza roba s-o plateasca (Documente)
Ministerul Justitiei – condus de Alina Gorghiu (foto) – a elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind revenirea grefierilor la robele negre, ca pe vremea comunismului, renuntand la culoarea gri, in vigoare de la 1 ianuarie 1994, cand a inceput sa-si produca efectele HG nr. 725/1993.
Este vorba despre proiectul de HG ce vizeaza stabilirea tinutei vestimentare pentru grefierii de la judecatorii, tribunale si curti de apel, precum si de la parchetele de pe langa acestea. Totusi, precizam ca proiectul de HG nu face altceva decat sa puna in aplicare prevederile continute in noul statut al grefierilor (Legea nr. 11/2024, intrata in vigoare la 12 iulie 2024) – atat in ceea ce priveste inlocuirea robelor gri cu cele negre, cat si schimbarea culorii de la bavetele grefierilor: din alba in albastru-inchis.
Momentan, proiectul este tinut la secret, nefiind publicat nici de MJ, nici de Secretariatul General al Guvernului. In ciuda acestui fapt, ministerul a trimis proiectul pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Iar Plenul CSM si-a dat binecuvantarea miercuri, 24 iulie 2024.
Plenul a avizat favorabil nu doar proiectul de mai sus, ci si alt proiect de HG – privind robele grefierilor si ale magistratilor-asistenti de la ICCJ (si el tinut la secret). La fel ca la celelalte instante, si grefierii de la la Inalta Curte de Casatie si Justitie isi vor vedea inlocuite robele gri cu unele negre.
Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate ambele initiative normative, cu accent pe cea privind judecatoriile, tribunalele si curtile, precum si parchetele aferente.
Iata minuta CSM:
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat avizarea favorabila a proiectului de Hotarare a Guvernului privind stabilirea tinutei vestimentare a judecatorilor, a magistratilor-asistenti si a grefierilor de sedinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sedintele de judecata. (unanimitate)
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat avizarea favorabila a proiectului de Hotarare a Guvernului privind stabilirea tinutei vestimentare a judecatorilor, procurorilor, a grefierilor judiciari si a grefierilor de sedinta din cadrul curtilor de apel, al tribunalelor, al judecatoriilor si al parchetelor de pe langa aceste instante, precum si a grefierilor de sedinta din cadrul instantelor militare, in sedintele de judecata. (unanimitate)”.
Redam principalele modificari propuse de MJ:
1. Judecatorii si procurorii militari vor fi obligati sa poarte roba in sala de judecata, iar nu uniforma militara, ca in prezent:
- art. 1 din proiect: „In sedintele de judecata, judecatorii, grefierii judiciari si grefierii de sedinta din cadrul curtilor de apel, al tribunalelor si al judecatoriilor, precum si procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante au obligatia de a purta tinuta vestimentara stabilita prin prezenta hotarare”;
- art. 1 din HG 725/1993: „In sedintele de judecata, judecatorii si grefierii de la curtile de apel, tribunale si judecatorii, precum si procurorii de la toate parchetele – cu exceptia celor militare – au obligatia de a purta tinuta vestimentara stabilita prin prezenta hotarare”.
2. Roba neagra la grefieri (iar nu gri, ca in prezent):
- art. 3 alin. 2 din proiect: „Roba purtata de grefierii judiciari si de grefierii de sedinta din cadrul instantelor prevazute la art. 1 este confectionata din stofa de culoare neagra, avand acelasi model si aceeasi linie cu cea a judecatorilor, fara a fi prevazuta cu garnituri”;
- art. 3 alin. 2 teza I din HG 725/1993: „Roba purtata de grefierii de la toate instantele prevazute la art. 1 este confectionata din stofa de culoare gri-petrol, avand acelasi model si aceeasi linie cu cea a magistratilor, fara a fi prevazuta cu garnituri”.
3. Baveta albastra pentru grefieri (nu alba, ca acum):
- art. 4 alin. 4 din proiect: „Baveta purtata de grefierii judiciari si de grefierii de sedinta din cadrul instantelor judecatoresti mentionate la alin. (2) este de culoare albastru-inchis”;
- art. 4 alin. 4 din HG 725/1993: „Baveta purtata de grefierii de la toate instantele este de culoare alba”.
4. Judecatorii, procurorii si grefierii nu mai au voie sa poarte roba la momente festive, ci doar in sala de judecata (se elimina alin. 2 din art. 6):
- art. 6 din proiect: „Tinuta vestimentara stabilita prin prezenta hotarare se utilizeaza numai in sedintele de judecata”;
- art. 6 din HG 725/1993:
„(1) Tinuta vestimentara stabilita prin prezenta hotarare se utilizeaza numai in sedintele de judecata.
(2) In mod exceptional, cu aprobarea presedintelui instantei, respectiv a prim-procurorului parchetului, va putea fi utilizata si cu prilejul unor momente festive sau ceremoniale ori in alte imprejurari asemanatoare”.
5. Magistratii si grefierii nu mai au nevoie de aprobarea sefului de instanta sau de parchet pentru inlocuirea robelor:
- art. 7 alin. 3 din proiect: „Inlocuirea robelor si a bavetelor, dupa implinirea duratei de folosinta normata prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), se poate realiza numai in raport cu uzura reala a acestora”;
- art. 8 alin. 2 din HG 725/1993: „Inlocuirea robelor si a bavetelor, dupa implinirea duratei de folosinta normata prevazuta la art. 7, va putea avea loc numai in raport cu uzura reala a acestora si a propunerii justificate a presedintelui instantei sau, dupa caz, a prim-procurorului parchetului in subordinea caruia se afla magistratul sau grefierul”.
6. Nici magistratul, nici grefierul nu mai este obligat sa plateasca pentru pierderea ori degradarea robei sau a insemnelor (dispare alin. 3 de la art. 9):
- art. 9 din proiect:
„(1) Tinuta vestimentara pusa la dispozitia judecatorilor, procurorilor, grefierilor judiciari si a grefierilor de sedinta, in conditiile prevazute la art. 8, constituie proprietatea instantei sau a parchetului la care acestia functioneaza.
(2) Predarea-primirea componentelor tinutei vestimentare catre beneficiarii de folosinta se realizeaza pe baza de proces-verbal”;
- art. 9 din HG 725/1993:
„(1) Tinuta vestimentara pusa la dispozitia magistratilor si a grefierilor, in conditiile prevazute la art. 8, constituie proprietatea instantei sau a parchetului la care acestia functioneaza.
(2) Predarea-primirea componentelor tinutei vestimentare catre beneficiarii de folosinta se face pe baza de act scris, in care se va mentiona starea calitativa a acestora, precum si obligatia de a fi utilizate si intretinute in conditii normale.
(3) Pierderea sau degradarea cu intentie ori din culpa a componentelor tinutei vestimentare atrage raspunderea materiala a celui care le-a avut in primire”.
7.1. Proiectul creeaza o neclaritate in caz de transfer al magistratului sau grefierului: isi pastreaza sau nu roba? (Se elimina alin. 1 din art. 10.)
7.2. Magistratii sau grefierii cu merite deosebite nu mai au dreptul sa ceara pastrarea robei sau a insemnelor (se elimina alin. 4 din art. 10):
- art. 10 din proiect: „La eliberarea din functie, judecatorii, procurorii, grefierii judiciari si grefierii de sedinta au obligatia de a preda instantei sau a parchetului la care acestia functioneaza componentele tinutei vestimentare”;
- art. 10 din HG 725/1993:
„(1) In cazul in care magistratul ori grefierul este transferat la cerere sau in interesul serviciului la o alta instanta sau parchet, acesta este indreptatit sa pastreze vestimentatia.
(2) Persoana insarcinata cu evidenta bunurilor, din cadrul instantei sau parchetului, este obligata sa transmita noii unitati actul scris prevazut la art. 9 alin. (2) pentru reluarea in evidenta.
(3) Magistratii si grefierii a caror activitate in justitie inceteaza in alte conditii decit cele de mai sus au obligatia de a preda instantei sau, dupa caz, parchetului, componentele tinutei vestimentare.
(4) In cazuri justificate, cum ar fi cel al magistratilor sau grefierilor care se pensioneaza dupa o activitate rodnica ori indelungata in serviciul justitiei, presedintele curtii de apel, respectiv prim-procurorul parchetului de pe linga aceasta, poate aproba cererea celui in cauza de a-si pastra, ca recompensa, baveta si insigna de magistrat. O asemenea aprobare poate fi data in mod exceptional si pentru roba, insa numai in situatia in care durata ei normata de utilizare a depasit 50%”.
* Cititi aici proiect de HG si nota de fundamentare privind robele de la ICCJ
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Rob 24 July 2024 19:26 +24
# Ținuta vestimentară 24 July 2024 19:32 0
# Ik 24 July 2024 20:09 +14
# Tara arde si ministra se piaptana 24 July 2024 23:29 +1
# Cetateanul 25 July 2024 00:31 +5
# Grefieru sindicalist 25 July 2024 03:47 +5
# Pt Ik 25 July 2024 07:08 +2
# guie morghiu 25 July 2024 09:24 +21
# Indignat 25 July 2024 11:27 +10
# maxtor 25 July 2024 15:48 -7