23 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

România obține o victorie in arbitrajul investițional. Tribunalul internațional cu sediul la Washington respinge pretenții legate de politicile privind energia regenerabilă, in valoare de 256 milioane de euro

Scris de: L.J. | pdf | print

22 January 2025 13:29
Vizualizari: 1757

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 16 ianuarie 2025, Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții a emis o decizie arbitrală prin care România a câștigat o bătălie juridică semnificativă în cauza Findoc și alții împotriva României (Dosarul arbitral CIRDI nr. ARB/20/35). Tribunalul a respins în unanimitate și în totalitate pretențiile a 44 de investitori străini, exonerând statul român de orice obligație de a plăti daunele solicitate de reclamanți și acordând României o parte substanțială din cheltuielile de judecată.



Litigiul a implicat acuzații potrivit cărora modificările legislative aduse de către statul român asupra schemei de sprijin a energiei regenerabile din România, inclusiv ajustările sistemului de certificate verzi, au afectat proiectele de energie solară ale investitorilor. In concret, cei 44 de investitori au susținut că prin modificările legislative statul român (i) nu a respectat promisiunile de a proteja beneficiile schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile pentru primii investitori și instalațiile lor existente; (ii) a înlocuit sistemul de cote fixe, ale cărei valori creșteau progresiv, anual, în perioada 2008-2020 (menite să nu descrească în perioada 2020-2030) cu un algoritm de stabilire anuală a cotelor; (ii) ca urmare a modificării sistemului de stabilire a cotelor de energie produsă din surse regenerabile valoarea certificatelor verzi a scăzut mult sub valoarea plafonului maximal de 55 Euro.

 

Ca urmare, reclamanții au afirmat că investițiile lor în România au fost afectate în mod negativ privând investițiile acestora de profitul și randamentul rezonabil la care se așteptau în mod legitim și că statul român a încălcat Tratatul din 1994 privind Carta energiei.


Reclamanții formează un grup de 28 de persoane fizice și 16 persoane juridice, care în total au investit în 31 de proiecte de energie fotovoltaică pentru producția de energie regenerabilă în România, și care au solicitat aproximativ 256 milioane EUR despăgubiri din partea statului român, la care se adaugă si dobânzi.


România s-a apărat susținând că modificările legislative au fost legale și necesare pentru a echilibra stimulentele pentru investitori cu protecția consumatorilor și că reclamanții au interpretat greșit obligațiile României în temeiul Tratatului privind Carta energiei și, in plus, nu au reușit să demonstreze că modificările legislative aduse de România schemei de sprijin pentru energia regenerabila au fost ilegale în vreun fel.


Tribunalul a validat apărările României, constatând că (i) România nu a efectuat nicio modificare fundamentală a drepturilor dobândite în cadrul schemei de sprijin; (ii) reclamanții nu se puteau aștepta în mod legitim la o înghețare a cotelor fixe în cadrul schemei de sprijin; (iii) schema de sprijin nu poate fi interpretată ca o promisiune că investitorii se vor bucura de prețuri ale certificatelor verzi la sau aproape de nivelul maxim de 55 EUR; (iv) trecerea de la cote fixe la cote ad hoc nu reprezintă o modificare fundamentală a legislației.


Ca urmare, Tribunalul a constatat că România nu a încălcat nicio obligație în temeiul Tratatului privind Carta Energiei, stabilind că România a acționat în mod rezonabil față de investitori și nu a operat o schimbare fundamentală a legislației care să afecteze stabilitatea condițiilor pentru investițiile reclamanților.


Tribunalul prezidat de dna arbitru Lucy Reed, l-a avut în componență pe dl.profesor Donald McRae, arbitru desemnat de România, și pe dl. James Spigelman, AC, KC, arbitru desemnat de investitori. Procedura, care a început la 19 august 2020, a durat peste patru ani, încheindu-se cu decizia arbitrală din 16 ianuarie 2025.


România a fost reprezentată de un consorțiu de firme de avocatură condus de dl avocat Andrei Pelinari (foto), consorțiu care a inclus Dechamps International Law, Societatea de avocați Pelinari & Pelinari, avocat Jonathan J. Gass și Dr. Tariq Baloch.


Echipa Pelinari & Pelinari, condusă de dl avocat Andrei Pelinari a fost formată din d-na avocat Andreea Pelinari și dl avocat Dumitru Brașovschi.

Din echipa de coordonare a consorțiului a făcut parte și dl. avocat Alexandru Stănescu.


Echipa Dechamps International Law, condusă de Jean-Paul Dechamps, a fost formată din Gustavo Topalian, Pablo Jaroslavski, Julietta Cappelletti, Sofía Ottaviano, Ignacio Wernicke, Manuela Moreno și Cecilia Feng.


Dl avocat Andrei Pelinari a comentat rezultatul:

Ca urmare a ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice și gazele cu efect de seră și ca urmare a aderării la Uniunea Europeană, Guvernul României a depus eforturi pentru reducerea la nivel național a emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei scheme de sprijin pentru energia regenerabilă care să încurajeze investițiile în tehnologii eligibile precum energia eoliană, energia solară fotovoltaică, biomasa și centralele hidroelectrice. Guvernul României s-a confruntat, în ultimii 20 de ani, cu provocarea complexă de a edicta măsurile de reglementare echilibrate pentru a promova un sector al energiei regenerabile în creștere, asigurând în același timp protecția consumatorilor de costurile excesive ale energiei. Acest lucru a necesitat ajustări constante ale cadrului legislativ pentru a preveni supracompensarea investitorilor și pentru a menține facturile de energie electrică suportabile pentru consumatori.

Decizia tribunalului validează abordarea României în domeniul energiei regenerabile, confirmând că guvernul a acționat transparent și în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Carta Energiei.

Este o hotărâre prin care toate capetele de cerere ale reclamanților au fost respinse, această victorie fiind obținută ca urmare a unui efort de echipă. Suntem recunoscători reprezentanților instituțiilor statului (in special Ministerului de Finanțe si ANRE), martorilor și experților tehnici care au oferit un sprijin esențial avocaților, in pregătirea apărării in acest arbitraj.

Această hotărâre arbitrala nu numai că susține si întărește poziția juridică a României, dar scutește contribuabilii români de o povară financiară semnificativă, care depășește 256 de milioane EUR.”


Hotărârea va fi făcută publică pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în măsura în care părțile în arbitraj își vor da acordul.


Consorțiul format de firma de avocatura Pelinari & Pelinari SCA împreună cu Dechamps Law International, avocat Jonathan Gass, avocat Tariq Baloch si avocat Alexandru Stanescu mai este, de asemenea, implicat , tot in calitate de avocați pentru Romania, într-un alt caz major de arbitraj, Clara Petroleum c. România, care implică o cerere de daune de aproximativ 61,4 de milioane de dolari la care se adaugă dobânzi.


Andrei Pelinari, avocatul care a condus echipa de reprezentare a României, este specializat în arbitraje internaționale, cu o experiență profesională de peste 24 de ani, absolvent al școlii arbitraj a Universității Queen Mary din Londra, este arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional București de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României si avocat în arbitraje comerciale și investiționale desfășurate potrivit Regulilor Curții Internaționale de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț din Paris și a Convenției și Regulilor ICSID, membru al Chartered Institute of Arbitrators (UK), membru al Arbitrators' and Mediators' Institute of New Zealand (FAMINZ Arb/Med) și al Malaysian Institute of Arbitrators.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva