ROMANIA NU TREBUIE SA IASA INVINSA DIN RAZBOIUL ALTORA – Deputatul PSD Ioan Mang: „Adevaratul conflict e-ntre SUA si Rusia, purtat in Ucraina pentru a-si asigura pozitia dominanta in lume... Reconfigurarea ordinii mondiale nu trebuie sa-nsemne rotatia stapanilor, inlocuirea dependentei de gazul rusesc cu dependenta de gazul lichefiat american, ca yenul si rubla inlocuiesc dolarul sau ca profiturile colosale din ultimii 2 ani ale industriei farmaceutice se vor transfera catre cea militara”
Razboiul din Ucraina este in realitate un conflict intre Rusia si Statele Unite ale Americii, pentru reasezarea sferelor de influenta in noua ordine mondiala. In tot cazul: nu este un conflict care priveste Romania. De aceea, tara noastra trebuie sa aiba grija sa se protejeze de implicatiile acestui razboi, a atras atentia deputatul PSD Ioan Mang (foto).
Intr-o declaratie politica depusa la 12 aprilie 2022 la Camera Deputatilor, Mang a subliniat ca este legitim ca Romania sa se alinieze demersurilor Vestului de a impune sanctiuni Rusiei (un Vest la care am aderat datorita eforturilor altei guvernari PSD – cea a lui Adrian Nastase), dar trebuie sa aiba grija ca aceste sanctiuni sa nu loveasca in omul obisnuit, care isi castiga traiul din munca cinstita. Este vorba despre angajatii romani ai firmelor rusesti care activeaza in tara noastra, a explicat parlamentarul.
In general, Romania trebuie sa-si urmareasca propriile interese, iar nu sa se lase antrenata intr-un joc de schimbare a stapanilor. Un joc in care profiturile colosale realizate de catre industria farmaceutica in cei doi ani de pandemie sunt acum transferate catre industria militara, a adaugat Ioan Mang.
Redam intreaga declaratie politica a presedintelui PSD Bihor:
„Despre razboi si noua ordine mondiala
Razboiul din Ucraina s-ar fi putut termina ieri sau acum doua saptamani, sau chiar inainte de a incepe. Din pacate, insa, au existat, mult mai multe motivatii pentru razboi decat pentru pace.
Aparent, avem un conflict escaladat intre 'dictatorul' Putin si 'democratul' Zelenski, intre o Rusie cu tendinte imperialiste si o Ucraina care isi apara suveranitatea si integritatea teritoriala. Nu trebuie insa sa ne amagim singuri. Adevaratul conflict este intre doua mari puteri si aliatii lor! Este o lupta dezghetata intre Statele Unite ale Americii si Rusia pe care cele doua o poarta pentru a-si asigura pozitia dominanta in lume. Nu este insa un conflict direct si fatis, ci unul purtat in Ucraina, prin Ucraina.
Rusia si China au anuntat recent ca vor o noua ordine mondiala, una multipolara, fara hegemonie americana. SUA vor si ele o noua ordine mondiala, insa una pe care sa o conduca Washington-ul si nu altii. Intre acesti poli de 'putere', optiunea statelor europene si a Uniunii Europene in ansamblul ei este cat se poate de limpede: ramanem uniti si ramanem fideli valorilor euroatlantice.
In urma cu 18 ani, prin efortul sustinut al unei guvernari social-democrate, Romania a aderat la Alianta Nord-Atlantica, NATO, cea mai importanta garantie de securitate din istoria moderna a tarii noastre. In aceste zile, cand razboiul se afla, din pacate, aproape de granitele noastre din Est, intelegem mai bine importanta strategica a acelui moment si realizam concret cat de mult ne ajuta sa traim si sa ne simtim in siguranta. NATO este acum garantul securitatii cetatenilor romani. De data aceasta, Romania se situeaza de partea buna a istoriei.
Trebuie insa sa ramanem realisti. Razboaiele marilor puteri nu sunt razboaiele noastre. Nu au fost niciodata si nici nu trebuie sa devina. Si mai trebuie sa fim atenti la un lucru: aceasta 'noua ordine mondiala' care va sa vina nu trebuie fie in detrimentul statelor mici, cum e si Romania.
Aceasta reasezare a fortelor si reconfigurare a ordinii mondiale nu trebuie sa insemne doar rotatia stapanilor. Nu trebuie sa insemne doar ca inlocuim dependenta de gazul rusesc cu dependenta de gazul lichefiat american sau ca yenul si rubla inlocuiesc dolarul. Nu trebuie sa insemne ca profiturile colosale, de ordinul zecilor si sutelor de miliarde de dolari, inregistrate in ultimii doi ani de catre industria farmaceutica, se vor transfera acum catre industria militara, trecuta cumva in umbra de criza sanitara.
Si mai trebuie sa fim atenti la un lucru esential. Este de datoria noastra, ca reprezentanti alesi ai romanilor, sa ne asiguram ca din inclestarea altora sa nu vom fi noi cei care pierdem. Nu-i putem lasa pe oamenii simpli, pe cei care trudesc zi de zi, sa-si asigure un trai decent, sa moara, sa sufere sau sa saraceasca. PSD sustine categoric aplicarea sanctiunilor decise la nivelul UE impotriva Federatiei Ruse. Ministerul de Externe, care coordoneaza Comitetul Interministerial responsabil de aplicare a sanctiunilor, trebuie sa aplice unitar Regulamentul UE in materie, dar in acelasi timp trebuie sa aiba grija ca aceste sanctiuni sa nu se transforme in pedepse impotriva angajatilor romani sau impotriva unor unitati economice si productive din Romania care nu finanteaza in niciun fel actiunile Rusiei.
In final, as mai adauga un singur lucru: in contextul razboiului din Ucraina, nu trebuie sa-i lasam pe romani sa se radicalizeze sau sa se afunde in intunericul irationalitatii, al fricii si al populismului. Nu ne permitem sa facem aceasta greseala, pentru ca am risca sa punem in pericol insasi democratia noastra”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vasile 20 April 2022 13:11 +44
# Virgil Iantu 20 April 2022 14:08 +3
# maxtor 20 April 2022 16:55 +27
# buck fiden 20 April 2022 17:18 +5
# Lechi 29 April 2022 08:57 0