ROMANIA SUB ASEDIU – Europarlamentarii Emilian Pavel, Gabriela Zoana, Victor Bostinaru, Maria Grapini si Renate Weber au demontat propaganda eurodeputatilor Monica Macovei si Traian Ungureanu, prezentandu-i lui Frans Timmermans nenorocirile comise de DNA si SRI: „Daca apreciati protocoalele, va rog sa le implementati la dumneavoastra in tara: sa lasati serviciile secrete sa monitorizeze procesele, sa stabileasca ce probe sunt relevante si la ce probe trebuie sa aiba acces aparatorul acuzatului”
A fost o seara de foc luni, 1 octombrie 2018, la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, unde eurodeputatii Emilian Pavel, Gabriela Zoana, Victor Bostinaru, Maria Grapini si Renate Weber au demontat punct cu punct sustinerile altor doi membri ai PE, Monica Macovei (foto stanga) si Traian Ungureanu (foto dreapta), despre situatia din Romania, aduse in fata prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. In total contrast atat cu propaganda tandemului Macovei-TRU, cat si cu retorica lui Timmermans, cei cinci au demascat abuzurile comise in numele luptei anticoruptie (in special prin intermediul protocoalelor) si au demontat manipularile referitoare la asa-zisele excese ale jandarmilor impotriva protestatarilor de pe 10 august.
Monica Macovei a fost primul dintre europarlamentarii romani care a luat cuvantul, fosta ministresa a Justitiei lamentandu-se cu privire la asa-zisa intentie a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a atenta la libertatea presei romane prin obligarea institutiilor media de a-si publica sursele de finantare. Totusi, Macovei a fost expediata de Timmermans in legatura cu acest punct, numarul 2 din CE sustinand ca deocamdata nu exista o problema cu asa ceva (click aici pentru a citi). In alta ordine de idei, Monica Macovei a reclamat modificarea articolului 335 din Codul de procedura penala, care ar urma sa prevada clasarea dosarului daca rechizitoriul nu a fost finalizat in termen de un an. La randul lui, Traian Ungureanu a tunat impotriva a ceea ce el a denumit „tratamentul violent” la care jandarmii i-au supus pe protestatari, precum si „minciunile” legate de tentativa de lovitura de stat si drogurile de la #rezist.
Replici sanatoase
De partea cealalta, dintre europarlamentarii grupului S&D, Maria Grapini a invocat cazul fostului judecator CCR Toni Grebla si a amintit dezvaluirile ex-presedintelui CCR Augustin Zegrean despre presiunile la care sunt supusi judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (click aici pentru a citi). Mai departe, Emilian Pavel a subliniat faptul ca niciun raport MCV nu vorbeste despre abuzurile din justitie si i-a indemnat pe Frans Timmermans si pe ceilalti fani ai protocoalelor sa le aplice in propriile lor tari de origine. Totodata, eurodeputata Renate Weber a expus isteria interceptarilor, concretizata de exemplu in zecile de mii de mandate aprobate pe banda rulanta.
Atmosfera s-a incins spre final, cand eurodeputata Gabriela Zoana a venit cu cifre concrete legate de protocoalele SRI si interceptarea populatiei (inclusiv a mii de magistrati) si a atras atentia ca in alte tari (precum Belgia si Spania), jandarmii au folosit fara nicio problema mijloace legale de constrangere impotriva huliganilor. Ultimul care a luat cuvantul a fost Victor Bostinaru, vicepresedintele grupului S&D vorbind nu doar despre protocoale si jandarmi, ci si despre vestitii Lucian Onea si Mircea Negulescu, inculpati pentru presupuse fapte de represiune nedreapta, fabricare de probe si nu numai. In incheiere, Bostinaru a mentionat cazul presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, interceptat non-stop timp de 7 ani, doar pentru ca sa afle ca inregistrarile au fost distruse.
Prezentam declaratiile tuturor europarlamentarilor romani, in ordinea in care au luat cuvantul:
Monica Macovei: „M-as referi la o problema care nu a fost discutata, pentru ca a aparut abia aseara (n.r. duminica seara) si astazi: independenta presei este in mare pericol. Aseara, domnul Dragnea (presedintele PSD din coalitia de guvernare) practic a dat indicatii pentru a se adopta masuri legislative care sa ingradeasca libertatea presei: prin diverse controale samd. Deja oamenii semneaza petitii online, deja ONG-urile s-au adunat si au transmis comunicate publice. Deci pe langa independenta justitiei, modificarea codurilor penale, acuma avem si problema presei independente, care 'sigur' deranjeaza.
Despre violente s-a vorbit foarte mult, s-a spus ca au fost trimise trei persoane in judecata. Sigur; numai ca nu cei care au dat ordinul. Deci asteptam sa mearga investigatiile pana la final, pana sus.
Despre schimbarile la codurile penale, foarte pe scurt. As vrea sa dau un exemplu la care s-a referit si colega mea – si anume: aceasta limitare la un an a investigatiei. Deci daca n-ai facut investigatia intr-un an, nu mai poti s-o faci, nu mai poti sa trimiti in judecata. Ganditi-va, colegi, la terorism, spalare de bani, finantarea terorismului, trafic, crima, tot ce inseamna 'transborder crime' (infractiuni transfrontaliere) nu vor putea fi investigate intr-un an niciodata. Si sa stiti ca nu afecteaza numai Romania”.
Maria Grapini: „Domnule prim-vicepresedinte al Comisiei, stiu ca stiti si cunoasteti foarte bine situatia din Romania (ati fost acolo de mai multe ori – asa cum ati si precizat). A fost si GRECO, a fost si Comisia de la Venetia. Intrebarea pentru dumneavoastra in aceasta seara este daca aceste institutii (Comisia Europeana, Comisia de la Venetia, GRECO) au discutat si cu membrii Curtii Constitutionale din Romania, cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, domnul Augustin Zegrean, care a declarat public ca l-a informat pe domnul presedinte Iohannis de faptul ca sunt amenintati judecatorii Curtii Constitutionale. De altfel, prin activitatea DNA, Toni Grebla (judecator) a fost condamnat si recent, dupa ce a fost inchis, s-a constatat ca n-a fost nicio proba si este liber. Daca aveti cunostinta despre aceste lucruri.
O alta problema despre care as dori sa va intreb: sa ne explicati de ce dumneavoastra ati considerat ca Romania nu respecta statul de drept, daca aveti exemplu de vreo lege din Romania care nu a fost avizata de Curtea Constitutionala si se aplica in prezent”.
Emilian Pavel: „Multumim pentru faptul ca sunteti aici si trebuie sa va multumesc si eu de faptul ca urmariti foarte atent si foarte obiectiv situatia si reformele din justitie din Romania. Nu ati facut insa nicio referire la faptul ca in toate rapoartele MCV din ultimii 11 ani, nu a aparut nici macar un abuz. Un abuz mentionat chiar si de doamna Grapini mai inainte – cum ar fi cel mentionat de presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, un abuz care a fost comunicat Comisiei MCV si care nu a aparut nicaieri. Au fost foarte multe abuzuri in Romania datorita acestor protocoale secrete, pe care daca le apreciati dumneavoastra sau alti colegi din sala, va rog sa le implementati la dumneavoastra in tara: sa lasati serviciile secrete sa monitorizeze procesele, sa stabileasca ce probe sunt bune si nu sunt bune, ce probe sunt relevante si irelevante si la ce probe trebuie sa aiba acces aparatorul acuzatului. Nu cred ca este cazul. Eu cred ca acest mecanism de cooperare si verificare daca nu este eficient, trebuie sa dispara; iar daca-l considerati eficient, haideti sa-l aplicam tuturor statelor membre din Uniunea Europeana si haideti sa vedem daca gasim – asa cum spun rapoarte ale OECD si rapoarte ale Transparency International – coruptie in celelalte state-membre si daca nu cumva mita vine dinspre statele-membre vechi catre statele-membre noi. Si sa-i cautam si pe cei care dau mita, si pe cei care primesc mita si sa-i condamnam”.
Traian Ungureanu: „Am notat referinta dumneavoastra la ziua de 10 august si la evenimentele din acea zi. Daca-mi dati voie, cred ca ar trebui insistat asupra acestui episod tragic, un episod care se plaseaza dincolo de politica. Zeci de mii de oameni au fost umiliti, degradati de un Guvern care n-a putut sa respecte limitele minime de decenta. Nimeni nu se astepta ca Guvernul sa priveasca cu simpatie protestatarii. Dar tratamentul violent la care acesti oameni au fost supusi nu are scuze. In plus, in zilele urmatoare, aceiasi oameni au fost umiliti de un val de minciuni. Oamenii au fost acuzati de lovitura de stat, de consum de droguri, de primire de bani, de activitati paramilitare. Singura consolare este ca doamna prim-ministru a dat dovada ulterior de umor si i-a calificat pe protestatari cu formula 'protestanti'. In aceasta situatie, va intreb daca n-ar fi mai cinstit, din punctul de vedere al Comisiei, sa nu facem confuzia intre Guvernul PSD al Romaniei si Romania; si daca Comisia nu ar trebui sa ceara Guvernului PSD sa aleaga: ori coruptie, ori violenta. Amandoua sunt prea mult”.
Renate Weber: „In discursul dumneavoastra, v-ati referit la protocoalele secrete si la serviciile de informatii din Romania, declarand ca Parlamentul este cel care trebuie sa gestioneze modul in care serviciile de informatii actioneaza intr-o tara. Aveti dreptate; cu toate acestea, problema este ca serviciile de informatii au actionat prin intermediul unor protocoale secrete, care au fost dezvaluite numai in ultimele 4-5 luni – ceea ce schimba datele probleme. Ca sa va dau niste cifre pe care vi le-am transmis si printr-o scrisoare: in toti acesti ani din 2009, conform unei declaratii a Inaltei Curti, din 30.000 de cereri de interceptare a comunicatiilor (adica ascultari de telefoane), numai 3 au fost respinse. Mai exista vreo alta tara din Uniunea Europeana care sa aiba astfel de cifre?
Si un alt exemplu: daca dumneavoastra, in calitate de comisar (sau ce functie aveati inainte), daca ati fi sub supraveghere pentru aproape 8 ani, 24 de ore din 24, fara sa fiti notificat si fara sa stiti acest lucru, cum v-ati simti la sfarsitul acestor 8 ani? Care ar fi reactia dumneavoastra cand ati afla? Astea sunt intrebarile mele”.
Gabriela Zoana: „Va spun sincer: sunt ingrozita pentru faptul ca anumiti romani isi denigreaza absolut gratuit propria tara. Nu stiu daca la dumneavoastra in tara ati intalnit astfel de europarlamentari. Domnule presedinte, ati vorbit aici despre independenta justitiei si despre democratie. Eu sunt avocat si vreau sa stiu cum vedeti dumneavoastra aceste date: 565 de protocoale secrete incheiate intre SRI si diverse institutii ale statului; 18 protocoale secrete incheiate de SRI cu institutii ale justitiei; 6 milioane de cetateni romani (adica o treime din populatia cu drept de vot a tarii) au fost interceptati, inregistrati, filati de serviciile secrete – unii dintre ei in dormitor, in baie si chiar in camara (chiar daca o sa vi se para hilar); 2.193 de judecatori si 1.127 de procurori (adica aproape 60% din magistratii Romaniei) au deschise dosare penale. Poate ca asa au fost unii dintre ei inlaturati din functii importante in conducerea acestor institutii.
Ati spus mai devreme ca ati fost socati de imaginile cu protestatarii care au fortat intrarea in Guvernul Romaniei. Domnule presedinte, dar sunteti socati si de imaginile cu jandarmii care in 28 septembrie la Bruxelles au folosit aceleasi mijloace impotriva protestatarilor si in 29 septembrie (zilele trecute) in Spania au folosit aceiasi jandarmi aceleasi mijloace impotriva protestatarilor? Nu mai vreau dublu limbaj, domnule presedinte, in functie de statul aflat in discutie. Vreau sa stiu daca dumneavoastra considerati ca este dublu limbaj ceea ce faceti astazi”.
Victor Bostinaru: „Sa vorbim despre fapte si despre legislatia din Romania! Protestul din 10 august, domnule prim-vicepresedinte, asa cum e descris in toata legislatia europeana, era un protest neautorizat, ilegal si cu violenta. 69 de membri ai Jandarmeriei au fost agresati. Uneia i s-a furat pistolul. Cum se numeste in Olanda sau in Belgia sau in Franta o asemenea actiune, daca nu asalt asupra fortelor de ordine?
Doi: s-a vorbit despre glorioasa mostenire a DNA-ului. Stiti, domnule prim-vicepresedinte, ca fostii sefi ai parchetului de la Ploiesti sunt astazi anchetati de Parchetul General sub acuzatiile (si va rog sa ma ascultati cu atentie): represiune nedreapta (intr-o tara membra a UE!), falsificare de probe si plantare de probe. Aceasta sa fie calea de urmat pentru justitia romana? Si ultima informatie: sunteti la curent ca presedintele Senatului Romaniei a fost ascultat si supravegheat 7 ani pe baza legislatiei privind securitatea nationala, zi si noapte, precum teroristii sau traficantii, ca sa i se comunice acum o saptamana ca a fost in acea perioada supravegheat si toate inregistrarile au fost distruse? Aceasta e lupta impotriva coruptiei pe care o sugereaza unii din colegii mei din sala? Nu intelegeti ca acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorita fie neglijentei Comisiei Europene (care avea obligatia sa vegheze la reforma justitiei), fie timiditatii Comisiei Europene? Stiu ca nu va convine sa vorbiti despre serviciile secrete si ne spuneti noua, Parlamentului, s-o rezolvam acasa. Dar cand ele ruineaza independenta justitiei, nu vi se pare ca era obligatia Comisiei?”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - CLARPRIVITOR (de Bukowina)
2 October 2018 19:13
+23
# DODI
2 October 2018 23:35
+8
# livia
2 October 2018 19:22
+2
# Baran Gheorghe
2 October 2018 20:28
+13
# Chiriac
2 October 2018 21:02
+10
# Emanuel
3 October 2018 02:05
+1
# Klaus_Klaus
3 October 2018 14:50
0
# sandor somogyi
3 October 2018 21:39
+1
# radu
2 October 2018 19:42
+3
# un mizantrop
2 October 2018 19:58
+10
# indignata
2 October 2018 20:17
+7
# sandor somogyi
3 October 2018 21:16
0
# Baran Gheorghe
2 October 2018 20:18
+6
# indignata
2 October 2018 20:19
+1
# Statu-Palma-Barba-Cot
2 October 2018 20:45
+15
# Bravooo!!!@statu-palma-barba-cot
3 October 2018 06:24
0
# UE-o poleiala tot mai ruginita
3 October 2018 04:39
+3
# santinela
3 October 2018 08:01
+1
# faracatuse
3 October 2018 08:09
0
# Retardanis
3 October 2018 08:44
0
# romanul
3 October 2018 08:47
+2
# Ion
3 October 2018 09:11
+1
# ramura de Crin
3 October 2018 09:35
+2
# imun/teanu
3 October 2018 09:48
0
# Neanae
3 October 2018 15:34
0
# Stefan
3 October 2018 15:52
0
# sandor somogyi
3 October 2018 20:55
+1