22 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA TREBUIE SA MEARGA CU SUA – Dr. in economie Gabriel Marin, liderul Partidului Romania Puternica, despre declinul politicilor UE: „Ne indreptam spre o lume multipolara... Lumea va fi condusa de cei ce au siguranta alimentara si energetica... UE n-are sanse de a reveni economic... Nimeni din Romania nu vorbeste despre BRICS. Nu poti neglija 60% din piata mondiala... Daca as fi in locul lui Ciolacu, as spune: 'Breton, Macron si Ursula ne-au spus mie si lui Iohannis sa anulam alegerile'”

Scris de: L.J. | pdf | print

21 February 2025 18:07
Vizualizari: 619

Doctorul in economie Gabriel Marin (foto) – fondatorul si presedintele Partidului Romania Puternica – a acordat un interviu joi, 20 februarie 2025, pentru Lumea Justitiei, in care a explicat in detaliu de ce Romania trebuie sa-si reorienteze politica externa.



Concret, este vorba pe de o parte despre mutarea accentului de pe relatiile cu Uniunea Europeana pe relatiile cu Statele Unite ale Americii. Explicatia e simpla: UE a dovedit ca are politici economice perdante, care au adus-o intr-o criza din care nu mai poate iesi, in timp ce SUA sunt conduse acum de catre pragmaticul Donald Trump, care stie sa gestioneze politica americana atat pe plan extern, cat si pe cel intern, a explicat Gabriel Marin.

In al doilea rand, a adaugat economistul, Romania nu trebuie sa ignore nici statele BRICS, in conditiile in care aceste tari detin nu mai putin de 60 la suta din intreaga piata mondiala.


Cum poate deveni Ciolacu erou national


La sfarsitul aceluiasi interviu, Gabriel Marin l-a indemnat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu sa recunoasca public ca lovitura de stat de anul trecut, constand in anularea alegerilor, a fost pusa in opera de Ciolacu si de fostul presedinte Klaus Iohannis ca urmare a presiunilor straine: atat din partea sefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cat si din partea presedintelui Frantei Emmanuel Macron si a lui Thierry Breton, fost comisar european pentru Piata Interna.

Daca premierul Ciolacu va avea curajul sa faca o asemenea mutare, va deveni erou national in secunda a doua si va scapa de toate problemele, a subliniat fondatorul Partidului Romania Puternica.


Cine este Gabriel Marin


Absolvent in 1984 al Facultatii de Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Gabriel Marin a obtinut doctoratul din partea aceleiasi facultati in 1995. In 1992, Marin a infiintat firma de IT Omnilogic cu doar 500 de dolari. In circa 30 de ani, compania a ajusn in topul industriei IT&C din Romania, in sectoare precum Banking, Finante, Asigurari si Telecomunicatii. La apogeul ei, societatea era cotata la circa 200 de milioane de euro.

Fost baschetbalist de performanta, Gabriel Marin este si pasionat de motociclism, traversand SUA de la vest la est pe Harley Davidson, de-a lungul celebrei Route 66.


Redam principalele afirmatii ale presedintelui Partidului Romania Puternica (vezi video):




Ceea ce se intampla in zilele noastre sunt doua curbe ale lui Gauss care se suprapun. E sfarsitul unui ciclu economic (cel al lui Milton Friedman, cu ultra-liberalismul), sfarsitul celui de-al doilea ciclu politic dupa Al Doilea Razboi Mondial. Primul ciclu s-a terminat in '89, cu prabusirea Cortinei de Fier si inchiderea Razboiului Rece. A urmat o perioada cu o lume unipolara in care America a condus. Acum ne indreptam spre o lume multipolara. Mediul academic economic nu e surprins de nimic din ceea ce se intampla. Perioadele de tranzitie intotdeauna au fost violente – incepand de la Revolutia Franceza, care a fost tot o tranzitie de la burghezie la feudalism si tot cu violenta.

La ora actuala, lumea unipolara s-a terminat. Urmeaza o tranzitie catre o lume multipolara. Sunt doua mari puteri. Teoria economica spune ca lumea va fi condusa in urmatorul ciclu de cei care au siguranta alimentara si siguranta energetica. Sunt doua zone: una sunt Statele Unite, care au surse de energie cat le trebuie. In plus, e si Canada aproape. Deci e o tara care nu are problema energetica. N-are problema alimentara: America cred ca e cel mai mare exportator de produse agricole la momentul de fata. Pe partea cealalta, eu n-am vazut nicio luare de pozitie a politicului romanesc. In presa mainstream, nici nu se porneste cuvantul 'BRICS'. Odata cu intrarea Indoneziei, ei sunt undeva in peste 6 miliarde de oameni care sunt atasati unui model economic. La 6 miliarde de oameni, vorba lui Voda Lapusneanu, sunt foarte multi – nu poti sa-i neglijezi.

Daca ne uitam in cifre, vedem ca Indonezia are aproape 40% din PIB-ul mondial, bazat pe un element care se numeste 'purchasing power parity'. Adica care coreleaza PIB-ul unei tari cu puterea de cumparare. E un indicativ mult mai realist. Tu poti sa ai un PIB foarte mare, cetatenii tai sa stea in saracie. Celebrul G7 are 26-27%.

Americanii au propriile resurse. Americanul e un cetatean pragmatic: el vrea bani, lucreaza, vrea sa securizeze... Au o politica economica extraordinara. Indiferent ca sunt republicani sau democrati, ei sunt pentru ei. Asa si trebuie sa fie, ca nu e nimeni generos in viata si in business.

Pe partea cealalta, nimeni din Romania nu vorbeste despre constructia BRICS-ului. Nu poti sa neglijezi 60% din piata mondiala, care e a lor. Tu n-ai nicio strategie – nici nu vrei sa vorbesti de ei...

In orice razboi, ca si in sport, nu poate sa castige toata lumea. Discutam de o reasezare a relatiilor mondiale. Exista si niste loseri, ca nu pot sa castige toti. Unii castiga, altii pierd. Acest loser, in momentul de fata, se numeste Uniunea Europeana. Uniunea Europeana, cinic, nu are nicio sansa de a reveni economic. In mediul academic, de aproape pe 8-9 ani, toata lumea spune: 'Urmatoarea mare cadere mondiala va fi a lui UE'. De ce? UE e singura zona geografica care nu are resurse. Ei fura de la Romania prin mecanismul solidaritatii energetice.

Dar haideti sa privim intai de sus poza globala! Exista Statele Unite, care au si resursa energetica, si resursa alimentara, au si resursa tehnologica, militara, inovatie, tot ce vrei.

Pe partea cealalta, s-a creat acest BRICS, care au: resursele din Rusia (care sunt uriase), China (ne place sau nu ne place, are 80% din Africa si cam cea mai mare economie); s-a alaturat la BRICS si Indonezia (unul din marii producatori de petrol si de gaze din lume); India (e o piata de manufacturing foarte buna, foarte ieftina, in care toata lumea – inclusiv Apple – lucreaza acum mai mult in India decat in China, pentru ca in India e mai ieftin decat in China).

Te uiti in lume si vezi cele doua blocuri americane si blocul BRICS. Si-ti pui intrebarea fireasca: 'Dar baietii astia, loserii astia europeni, ei ce vor de la viata? Zero resurse energetice in toata Uniunea Europeana (pentru ca Norvegia si UK nu fac parte din Uniunea Europeana – toate gazele si petrolul le vand in UE la pretul pietei).

Vorba lui Orwell: 'Daca nu stii trecutul, nu intelegi prezentul'. Vorbeam ieri cu un prieten de-al meu austriac, care imi spunea fericit ca vor avea prima oara primul prim-ministru din Partidul Libertatii – fostul al lui [Jorg] Haider, asa-zisii extremisti (care sunt niste suveranisti, de fapt). Discutam de evolutia Austriei. Si zice: 'Unde mai suntem noi? Zic: 'Toata istoria Uniunii Europene a fost bazata pe energia si resursele ieftine din Rusia. Nimeni nu stie si n-are ca sa spuna la ce pret cumpara Germania din Rusia gaz si petrol. Daca tu voiai gaz din Rusia, era mai ieftin sa cumperi prin Germania decat sa cumperi direct. Toate mecanismele de fabricatie din Germania sunt bazate pe energie ieftina si resurse ieftine. Asta s-a varsat (culmea!) ca sa ne dam seama de prostia cronica a leadershipului european, care l-a injurat pe Trump in primul mandat si l-a tinut cu bratele deschise pe Biden.

Stiti care e paradoxul? Prima lovitura de gratie le-a dat-o Biden europenilor, nu Trump. Cine a explodat conductele? Cine le-a interzis sa mai faca? Nu administratia Biden? Prima transa de gaz lichefiat care a venit dupa oprirea conductelor a fost de 4,5 ori mai mare decat importau la momentul respectiv.

Asta e si in sport: cand incepi sa fii slab, toata lumea incearca sa te omoare, pentru ca lumea n-are pic de mila pentru cei slabi. Intr-un film cu James Bond, [personajul] Q i-a spus lui James Bond: 'Nu uita cele doua principii fundamentale din viata: sa nu lasi niciodata dusmanul sa te vada ca sangerezi si mereu sa ai un plan de rezerva'. In momentul de fata, UE sangereaza – e vizibil pentru toata lumea. Au pierdut, pentru ca leadershipul european e prost. Noi spunem ca politicul romanesc e prost. Eu zic ca politicul romanesc e mai pragmatic decat politicul de la Bruxelles. Pe mine ma intriga si ma enerveaza nu reaua-vointa, cat prostia si lipsa de autoconservare. In ultimul an, au bagat miliarde in Georgia. Au pierdut Georgia. Au incercat sa diversifice prin Azerbaijan. Azerbaijanul oricum e pe partea ruseasca. Acum vreo trei saptamani – o luna, Algeria (al treilea producator de gaz si al saptelea de petrol din lume) a denuntat asa-numitul contract de co-prosperitate cu UE. Au zis: 'Am avut un agreement ca o sa sprijiniti economic tara noastra. 95% luati de la noi energie, 5% luati fructe si alte lucruri. In schimb, toate produsele manufacturate noi trebuie sa le importam de la voi. Nu ne mai intereseaza'. Algeria inca n-a intrat in BRICS, dar va intra – e partener.

Ce sa cautam noi cu perdantii, aia cu loserii (n.r. cei din UE)? Haideti sa luam o foaie de hartie si sa vedem ce ne poate aduce noua UE la momentul asta sau nu! Eu spun: da, poate ca UE a fost bun pentru Romania din 2007 incoace. Va multumim foarte mult. Si noi am castigat, ca a crescut PIB-ul Romaniei; dar si voi ati castigat, cat ati tras din Romania. Deci a fost un deal. Va multumim. De acum inainte, ne vedem fiecare de drumul lui. Eu niciodata n-am putut sa lucrez cu loserii. Romania e o tara mica. Vorbeam cu prietenul meu austriac – zice: 'Si Austria e o tara mica'. Noi Trebuie sa mergem, in generalm cu cei puternici, nu cu astia care sunt perdanti. Ce sa caut eu sa-l mangai pe cap pe Macron, care vrea sa fie Napoleon? Nu poate sa inteleaga ca lumea lui s-a sfarsit, pentru ca UE, in lipsa resurselor, e terminata. Nimeni nu-ti mai da resurse. Tot globul a vazut ca UE sangereaza. Ca sa intelegeti violenta lor si disperarea si isteria: ei nu vor nimic din tratatul cu Ucraina, decat un singur lucru: sa arate si ei in poza ca sunt la masa. Pentru ca in momentul in care nu arati ca esti la masa, toti ceilati te scuipa si nu te baga in seama.

Nu poti sa stai in viata cu mana intinsa. E rusinos. Uniunea Europeana nu este o constructie economica solida. Ea nu cheltuieste nimic pentru aparare. Exista un consens mondial ca ala slab trebuie sa dispara de la masa. Cand eram copii, era un joc: ne invarteam in jurul unei mese cu patru scaune, dar noi eram cinci. La un moment dat, se spunea: 'Stop!' Care a apucat scaunul statea jos. Ala care ramanea in picioare era dat afara. Asta este situatia Europei la ora actuala. In business, cand il vezi pe unul slab, omoara-l, ca ocupa locul de pomana si poate ii incurca si pe ceilalti! Ca in legea junglei: cel slab trebuie sa dispara. Selectia naturala e fireasca. Eu inteleg la nivelul fiintei umane: sunt oameni care 40 de ani si-au construit un mod de viata, o filosofie bazata pe acest UE. Exista niste nivele: prima oara, esti surprins. Dupa aia, negi ca ti s-a intamplat. La sfarsit, accepti si dupa aia cazi in depresie. Uniunea Europeana e la faza de negare. Trump – care e un om de afaceri – brusc a tras aceasta perdea frumoasa si a lasat-o goala. O zona economica fara resurse, fara inovatie, prea multe reglementari (deci tot ceea ce poti sa faci ca sa omori un business), cu un sistem social nesustenabil. Da, sistemul asta social a fost bun in anii '70-'80, dar nu mai e sustenabil acum. Deci omul trebuie sa munceasca. Te uiti la jungla din America, unde nu exista pensie de stat.

Europa vrea sa fie sociala. Foarte frumos, dar pe ce bani? Cine plateste? Eu l-am ascultat pe domnul [Boris] Pistorius, ministrul Apararii din Germania – un tip lucid, care a spus: 'Eu, Germania, spun de la inceput: niciodata n-o sa dau 5% din PIB, pentru ca 5% din PIB ul Germaniei inseamna 60% din bugetul Germaniei – ceea ce inseamna ca eu nu mai am scoli, nu mai am nimic, ca sa fac inarmare'.

[Serghei] Lavrov – ministrul de Externe (n.r. al Rusiei) – a spus, acum cateva luni, un lucru care mie mi-a sarit in ochi: a spus ca nu e un razboi intre Rusia si Statele Unite, ci este un razboi al civilizatiilor – intre progresism si conservatorism, intr-o lume degenerata (plina de lgbt) si o lume fireasca si normala – bazata pe traditie, pe familie, pe religi. Asta e, de fapt, bataia.

Rusul a avut foarte mare dreptate: te uiti ca, vizavi de politic, nu mai exista vechea separare intre social-democratie si liberalism. Acum discutam 'progresisti' vizavi de 'conservatori'. La masa progresista, il vezi pe Sanchez al Spaniei (n.r. prim-ministrul Pedro Sanchez), care e social democrat la fel de violent ca si Macron – care, teoretic, e pe dreapta.

La nivel uman, eu pot sa inteleg isteria si disperarea europeana. Nu numai ca progresismul s-a prabusit, dar s-a prabusit foarte repede. Dintr-odata. iti spune cineva: 'Vezi ca vine unul si te dezbraca!'. Bine: te gatesti, dar vezi ca vine unul brusc, intr-o ora, si ti-a luat haine, tot, si tu nu mai ai nimic! Dar Romania la varf nu pare sa inteleaga. (…)

Romania nu are o problema reala. Romania sa ia o foaie de hartie, sa vada: ce ne aduce UE, ce ne aduce America. Dupa care, te duci la Bruxelles si spui: 'Va multumesc foarte mult. Din clipa asta, la revedere!' Pe noi nu ne scoate nimeni (n.r. din UE), ca au nevoie de gazul din Marea Neagra ca de aer. Stiti mecanismul solidaritatii energetice? Am fost in Statele Unite acum vreo sase-sapte luni si discutam de energie si de preturi. Si au spus: 'Europa va trage pe voi, romani prosti'. Mi-au explicat mecanismul solidaritatii (n.r. energetice): noi transferam la cost energia la bursele din Viena si din Amsterdam. Si pentru ce avem nevoie, cumparam la pretul pietei. Stiti cine cumpara subventie? Germania, Olanda. Gazul romanesc! La UE, cred ca si daca ii injuram maine la televizor n-au curajul sa ne scoata. Nu mai au alta sursa de energie. Cu Rusia s-au certat, cu America costa prea mult, cu Africa s-a terminat...

Romania daca maine iese din UE, e cuiul final in cosciugul german. De unde sa mai ia energie? E cuiul pentru industria chimica, care mergea cu gazul de calitate. Deci Romania poate sa joace exact cum vrea ea. (…)

Exista o coruptie reala la mecanismele de control. Cand vorbim de redevente, nu e usor sa platesti niste baieti de la ANRE? Daca ati fi OMV, ati plati niste baieti de la ANRE, iar ei ti-ar da redeventele mici de tot. Tu faci o chestie si zici: gazele de calitate se duc sa finanteze Borealis – firma de produse chimice a Austriei, a lui OMV...

Stiati ca in tratatul de privatizare a lui Petrom au fost impuse desfiintarea Doljchim, care a fost taiat cu bomfaierul, si inchiderea Arpechim in doi sau trei ani? Nimeni n-a vrut concurenta pe piata de produse chimice cu Romania, care era o forta la momentul ala. Asa ca, atunci cand ai privatizat Petrom, ai platit 700 de milioane (nesemnificativ) si ai inchis doua fabrici. Si atunci ti-ai omorat concurenta. (...)

Daca as fi in locul domnului Ciolacu (care are o golanie de Buzau – pragmatism, sa spunem), as iesi in presa maine sau m-as duce la Ambasada Americii si as spune: 'Da: domnul Thierry Breton, impreuna cu domnul Macron si cu doamna Ursula m-au sunat in decembrie si ne-au spus si mie, si domnului presedinte Iohannis sa anulam alegerile, ca nu putea sa iasa un om care este anti-european. Stiti ce ar realiza domnul Ciolacu? Devine erou si scapa de orice fel de problema. Ciolacu daca ar avea minte, asta trebuie sa faca. In momentul ala, e un erou: va ramane, nu-l va aresta nimeni, toata lumea il va primi – si Trump, si Musk... (…)

Va asigur ca intr-o saptamana va fi invitat la Washington. Va asigur ca in momentul ala Romania va avea un suport neconditionat si direct din partea Statelor Unite si va deschide si o punte de cooperare economica cu BRICS. Asta ar trebui sa facem.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 21 February 2025 19:18 +4

totdeauna ro a fost de partea proasta a istoriei.totdeauna conducatorii ro ne/au facut ,,capra,, din aceasta cauza georgescu a devenit un fel de mesia al ro,caci romanii au vazut pentru prima data pe cineva,onest si loial care ar putea sa conduca ro spre binele ei si al poporului roman.din cauza asta poporul il urmeaza ca pe mesia,din cauza ca a promis romanilor BINELE(atentie,nu a spus,,va vreau binele,,- MARE DIFERENTA-!!! TOTI MERMELACII NE/,,AU VRUT,, BINELE SI NOI AM RAMAS CU RAUL) georgescu a promis puscaria pentru cei care au dat lovitura de stat si poporul este insetat de dreptate !!!de asta hitlerica,a fugit,de asta o sa fuga ci ciordacu,si aia 9 judecatori,si vasile porojan(camionel)si militianul si toti care au fost in cirdasie.ciordaculesi toata gasca ta de mincinosi patentati din pnl sinteti livizi de frica.ATI MINTIT SI JEFUIT!!ESTE VREMEA SA PLATITI CE PE VREMEA LUI TEPES!!

# Ureke date 21 February 2025 20:24 -1

Presedintele ALES Calin a zis că după ce vine inapoi turul 2, nu vor mai exista partide politice...” nici unul nu va mai exista”...cum ii place dansului, cu vocea sa specifica , sa dubleze orice idee pentru a se face cat de cat inteles de catre adepti. Sper ca macar Partidul Romania Puternica sa fie lăsat sa functioneze o vreme ca sa ne bage BRICS. Sigur , necastigand nici macar un procent la alegerile parlamentare din noiembrie / decembrie 2024 sperantele pentru PRP raman intacte pentru 2028. PS. Recunosc ca operez cu concepte invechite - Constitutie, alegeri, parlament - de care putem scapa chiar anul acesta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.02.2025 – Foame de bani: Guvernul scoate politistii in strada sa dea amenzi la rupere. Fierbere la Judecatoria Constanta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva