28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANUL ABANDONAT DE PROPRIA TARA – De o luna si jumatate, statul roman ignora drama unui tanar arestat in Grecia. Ambasada Romaniei la Atena nu catadicseste sa raspunda solicitarilor disperate ale rudelor si ale avocatei: „Dorm pe jos, intr-o camera mica. Paturile sunt insuficiente, nu mi se permite ca familia sa-mi transfere bani pentru o hrana decenta. Ceilalti detinuti au posibilitatea de a primi bani de la familie... Am fost nevoit sa port aceleasi haine timp de o luna”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 December 2019 10:20
Vizualizari: 10353

Lumea Justitiei va prezinta revoltatorul fel in care autoritatile ignora, de o luna si jumatate incoace, strigatele disperate de ajutor ale unui cetatean roman, lasandu-l sa zaca in conditii inumane de arest, in strainatate, fara vreo raza de speranta. Iar persoana in cauza nu a fost arestata intr-o tara a lumii a treia (unde nimeni nu da doi bani pe drepturile omului), ci in Grecia, stat-membru al Uniunii Europene, obligat, la fel ca Romania, sa respecte standardele UE in materie de drepturi ale omului.


Totul a inceput pe 30 octombrie 2019, cand tanarul de 27 de ani Marian-Eugen Grigorescu (foto 1) a fost arestat in apropierea orasului Komotini, din nord-estul Greciei, acuzat ca a trecut granita din Turcia conducand un BMW in care se aflau mai multi migranti ilegali. Apropiatii lui Grigorescu sustin ca la mijloc s-ar afla o confuzie, intrucat masina nu era a baiatului, ci a unui prieten care il rugase sa i-o duca in Grecia, iar migrantii i-ar fi platit banii respectivului prieten, Marian neprimind nicio parte din suma. Conteaza mai putin. Ceea ce este insa cu adevarat important e faptul ca din 30 octombrie pana astazi niciunul dintre decidentii ce reprezinta Romania in Grecia nu a catadicsit sa le raspunda rudelor lui Marian Grigorescu.

 

Crunta nepasare

 

In prima jumatate a lunii noiembrie, atat familia, cat si avocata Andra Ghilenschi (foto 2) au trimis solicitari de informatii catre Consulatul General al Romaniei la Salonic. De aici, au fost directionati spre Ambasada Romaniei in Republica Elena. Cu toate acestea, de peste o luna, ambasada nu a dat niciun semn de viata, in ciuda faptului ca situatia romanului arestat este de-a dreptul inumana. Mai precis, asa cum puteti citi la finalul articolului, Marian Grigorescu sustine ca timp de peste o saptamana dupa arestare, nu a avut voie sa ia legatura cu rudele, sporindu-le starea de ingrijorare fiindca nu stiau nimic despre soarta lui. Avocata a explicat pentru Lumea Justitiei ca in cele din urma, dupa aproape doua saptamani de la arestare, un gardian al inchisorii i-a dat voie lui Marian sa-si apeleze familia, dar de pe un telefon cu numar privat, astfel incat rudele nu l-au putut suna inapoi.

Cu acea ocazie, Marian Grigorescu s-a plans ca in arest doarme pe podea, intr-o camera mica unde paturile sunt insuficiente. De asemenea, Grigorescu sustine ca, spre deosebire de ceilalti arestati, lui nu i se da voie sa primeasca de la propria familie bani pentru mancare sau pentru haine, fiind nevoit sa-si spele imbracamintea in fiecare seara si s-o puna la uscat pentru a doua zi.

Vedem asadar ca acuzatiile sunt cat se poate de grave, statul elen fiind invinuit ca tine arestat un cetatean al UE in dispretul oricarei norme europene. De altfel, in scrisoarea pe care avocata Ghilenschi a trimis-o catre ambasada, puteti vedea explicit cum conditiile in care grecii il tin pe Eugen Grigorescu sfideaza articolele 3, 5, 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

 

Iata mai intai textele relevante din Conventia EDO:

 

ARTICOLUL 3

Interzicerea torturii

Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. (...)

ARTICOLUL 5

Dreptul la libertate si la siguranta

1. Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu exceptia urmatoarelor cazuri si potrivit cailor legale:

a. daca este detinut legal pe baza condamnarii pronuntate de catre un tribunal competent;

b. daca a facut obiectul unei arestari sau detineri legale pentru nerespectarea unei hotarari pronuntate de un tribunal, conform legii, ori in vederea garantarii executarii unei obligatii prevazute de lege;

c. daca a fost arestat sau retinut in vederea aducerii sale in fata autoritatii judiciare competente, atunci cand exista motive verosimile de a se banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinice ale necesitatii de a-l impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga dupa savarsirea acesteia;

d. daca este vorba de detentia legala a unui minor, hotarata pentru educatia sa sub supraveghere sau despre detentia sa legala, in vederea aducerii sale in fata autoritatii competente;

e. daca este vorba despre detentia legala a unei persoane susceptibile sa transmita o boala contagioasa, a unui alienat, a unui alcoolic, a unui toxicoman sau a unui vagabond;

f. daca este vorba despre arestarea sau detentia legala unei persoane in scopul impiedicarii patrunderii ilegale pe teritoriu sau impotriva careia se afla in curs o procedura de expulzare ori de extradare.

2. Orice persoana arestata trebuie sa fie informata, in cel mai scurt termen si intr-o limba pe care o intelege, asupra motivelor arestarii sale si asupra oricarei acuzatii aduse impotriva sa.

3. Orice persoana arestata sau detinuta in conditiile prevazute de paragraful 1 lit. c) din prezentul articol trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau a altui magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Punerea in libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei in cauza la audiere.

4. Orice persoana lipsita de libertatea sa prin arestare sau detentie are dreptul sa introduca recurs in fata unui tribunal, pentru ca acesta sa statueze intr-un termen scurt asupra legalitatii detentiei sale si sa dispuna eliberarea sa daca detentia este ilegala.

5. Orice persoana, victima a unei arestari sau detineri in conditii contrare dispozitiilor acestui articol, are dreptul la reparatii.

ARTICOLUL 6

Dreptul la un proces echitabil

1. Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.

2. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita.

3. Orice acuzat are, mai ales, dreptul:

a. sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, despre natura si cauza acuzatiei aduse impotriva sa;

b. sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale;

c. sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare remunerarii unui aparator, sa poata fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer;

d. sa audieze sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii;

e. sa fie asistat gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere. (...)

ARTICOLUL 8

Dreptul la respectarea vietii private si de familie

1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora”.

 

Redam principalul pasaj din scrisoarea trimisa de avocata Andra Ghilenschi, in numele lui Marian Grigorescu, catre Ambasada Romaniei in Republica Elena:

 

Respectuos solicitam de urgenta ajutorul si sprijinul statului roman, avand in vedere abuzurile la care sunt supus din momentul in care am fost incarcerat in penitenciarul Komotini din Grecia.

Subsemnatul, in temeiul dispozitiilor art. 3 din Conventia Europena a Drepturilor Omului ce consacra urmatoarele: 'Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante', reclam tratamentul inuman si degradant de care am parte in penitenciarul din Komotini, Grecia, si va solicit ajutorul in calitate de cetatean roman.

In momentul in care am fost retinut de catre autoritatile elene si inchis, nu mi s-a permis pentru o perioada mai mare de o saptamana sa iau legatura cu familia si sa ii anunt ca am fost retinut si ca ma aflu in detentie in penitenciarul Komotini din Grecia. Mi s-a refuzat dreptul pe care il am in calitate de cetatean european de a anunta telefonic rudele si de a solicita aprijinul autoritatilor romane. Mai mult decat atat, in prezent, dorm pe jos, intr-o camera mica unde paturile sunt insuficiente si nu mi se permite ca familia sa imi transfere bani pentru a-mi cumpara o hrana decenta. Am remarcat ca ceilalti detinuti au posibilitatea de a primi bani de la familie, avand asupra lor actele de identitate, drept de care subsemnatul nu dispun. De asemenea, am fost nevoit sa port aceleasi haine timp de o luna, imbracaminte pe care seara o puneam la uscat pentru a o folosi a doua zi. Acestea sunt doar simple exemple si nu prezinta o enumerare exhaustiva a abuzurilor exercitate impotriva mea de catre autoritatile elene.

Subsemnatul sunt tinut in conditii de detentie in Penitenciarul Komotini din Grecia care constituie tratamente degradante. Pe langa nerespectarea drepturilor pe care le-am mentionat anterior, efectul cumulativ al aglomerarii si al nerespectarii reglementarilor in materie de igiena imi cauzeaza sentimente de disperare si inferioritate de natura sa ma injoseasca si sa ma umileasca.

Totodata, autoritatile elene incalca dreptul la aparare al subsemnatului, componenta a dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 din Conventia Europena a Drepturilor Omului, precum si art. 5 din Conventia Europena a Drepturilor Omului privind dreptul la libertate si la siguranta”.

* Cititi aici scrisoarea completa

Comentarii

# Anca Punga date 15 December 2019 11:12 0

Foarte bun articolul!!! Însă nu a trecut pe nimeni din Turcia, el se afla intr un sat din Grecia si i a luat pentru ai duce 2-3 sate mai departe, într-adevăr unul din ei a declarat ca a fost trecut din Istanbul cu șalupa si ca a mers pe jos pana a ajuns acolo dar nu au vrut sa spună cui a platit, însă nu lui Eugen sau prietenului sau.

# Grigorescu Nicolae date 15 December 2019 11:40 -1

Nu a trecut pe nimeni granița era într un sat în Grecia s a rătăcit cu GPS ul și i a luat sa i duca în alt sat pentru ca trecea pe acolo.

# Drepate? lesirea din blocul estic si aderarea la cel vestic date 15 December 2019 12:04 +1

Vedem ca ori in Uniunea sovietica ori in alta Uniune, e tot aia.... ba chiar mai rau!? Romanii, dupa 1945, n-au fost niciodata consultati daca vor neutralitate. Te-ai fi astepta ca dupa 1990 sa fie altfel... Daca era vorba intradevar de respectarea vointei cetatenilor romani atunci ar fi exista un referendum explicit privind aderarea la UE sau la NATO iar una dinte variantele inscrise pe buletinele de vot ar fi trebuit sa fie si cea referitoare la neutralitatea Romaniei. Alesii neamului au stabilit insa ca, "potrivit drepturilor omului, nu?" romanii trebuie sa voteze numai la pachet atat Constitutia+Aderarea la UE+Aderarea la NATO - desi vanzarile conditionate "la pachet" se spune ca nu "este permise"... se poate insa cand se fac "vanzari promotionale"!? Iluzia ca in tarile membre UE sunt repectate alte valori decat acapararea resurselor cu orice pret de catre straini alaturi de "alesii neamului" ajunsi la putere prin tradarea votului cetateanului chiar si in Parlamentul Romaniei....

# Am aderat vreodata de bunavoie sau am fost "bagati silit" ? date 15 December 2019 12:22 0

In "Uniunea sovietica" ori in alta Uniune, e tot aia... ba chiar mai rau!? Romanii, dupa 1945, n-au fost niciodata consultati daca vor neutralitate. Te-ai fi astepta ca dupa 1990 sa fie altfel. Daca era vorba intradevar de respectarea vointei cetatenilor romani atunci ar fi exista un referendum explicit privind aderarea la UE sau la NATO iar una dinte variantele inscrise pe buletinele de vot ar fi trebuit sa fie si cea referitoare la neutralitatea Romaniei. Alesii neamului au stabilit insa ca, "potrivit drepturilor omului, nu?" romanii trebuie sa voteze numai la pachet atat Constitutia+Aderarea la UE+Aderarea la NATO - desi vanzarea conditionata - "la pachet" -nu "este permisa"!? S-a servit iluzia binefacatoare ca in "aliantele fortate" sunt repectate alte valori decat acapararea resurselor din tarile celor pacaliti de "alesii neamului" - ajunsi la putere prin tradarea votului cetateanului chiar si in Parlament !? Parlamentul Romaniei STIE cat teren a retrocedat GUVERNUL? NU! SI TACE!

# Unu date 15 December 2019 13:25 -1

Sunt avocat in Baroul Constanta si acum 3 ani am avut un client (cetatean roman) arestat in India. AM INTAMPINAT ACEEASI NEPASARE DIN PARTEA AUTORITATILOR . . .

# calin grig date 16 December 2019 05:51 -1

STATUL CRIMINAL ROMAN ESTE UN COMPLICE LA TORTURA

# livia date 16 December 2019 07:08 -1

Cand pleaca vreun roman din tara (pe care ulterior o hulesc, ba chiar uita si limba romana) spun cuiva? Doar cand sunt la ananghie, cer ajutor statului roman. Sa stea acolo unde s-a dus "pentru o viata mai buna". Ca si doctorita (!!) aia din Neamt, plecata in Finlanda (ce-i lipsea in tara), careia statul finlandez i-a luat copiii si acum striga dupa ajutor in Romania. O sa fie ajutati de ciuma galbena pe care au votat-o. Sa mai astepte putin.

# Adrian date 16 December 2019 13:42 +1

Lol. Ce explicatie jenanta.. Adica era la volan cu migrantii in masina dar nu era masina lui. Asta inseamna evident ca e nevinovat. Really?! Nu-i doresc nimanui puscarie, mai ales in conditiile descrise in text, dar cred ca apararea lui ar trebui sa fie mai credibila (partea cu luatul de autostopisti migranti, ca un bun samaritean, este mai penibila)

# gandirea libera date 18 December 2019 08:55 0

lucrez in romenia, nu comit infractiuni dar: umblu cu aceleasi haine de ani de zile, abia mi-am cumparat o pereche de incaltari la 60 de lei chinezarie, frigiderul e cam gol, vine craciunul nu pot sa-i cumpar fetei mele un cadou decent, nu pot sa-mi dau fata la un sport, nu pot s-o duc intr-o vacanta, n-am fost cu ea nicaieri, are 11 ani, mi-a venit gazul 400 lei, curentul 400 lei nu stiu cum naiba, adica ne taram de pe o zi pe alta. "Statul" lucreaza la exterminarea fizica a romanilor in romenia prin diferite metode, salariu minim, crime pe trecerea de pietoni, instigari la crima, apologia diferitilor dinca etc. sictir

# gandirea libera date 18 December 2019 09:08 0

sant tari ue, unde puscaria nu e Hotel, puscaria grea al face pe criminal sa reflecteze la crimele facute, trebuie sa-l faca sa se indrepte - domnul puscarias plange ca vrea si el cafea, tigari, fripturi, bautura - cand asi numara banii facuti ca smecheru nu mai plangea, nu mai cerea "drepturi". Pai cand parasesti Romania si nu respecti nici o lege in nici o tara esti un apatrid, adica al nimanui - statul in care faci fapte are dreptul asupra ta. Bine el vrea ca-n romenia blaturi cu gardienii (adica sa-si toarne tovarasii de fapte si de celula pentru o fripturi, alcol, tigari), telefon, facebuc, infractiuni din celula, secs, figuri etc.- adica valori ieuropene

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva