26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Rosia Montana primeste unda verde - Comisia Europeana nu va interzice utilizarea cianurilor, pe motiv ca o atare masura legislativa ar inchide minele de aur si ar afecta economia statelor membre

Scris de: L.J. | pdf | print

7 September 2011 16:25
Vizualizari: 11376

Veste proasta pentru ONG-urile care se zbat de ani de zile, inclusiv prin actiuni in justitie, sa puna piedici si chiar sa stopeze proiectului de la Rosia Montana. Comisia Europeana a raspuns oficial Agentiei de presa Mediafax ca nu va impune in spatiul comunitar o legislatie care sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere aurifere, intrucat nu exista alte solutii tehnice, iar o asemenea masura ar desfiinta industria mineritului de profil.


Astfel, potrivit Mediafax: „CE nu are in prezent in plan o legislatie pentru interzicerea utilizarii cianurilor in minerit, considerand ca o astfel de masura nu se justifica prin ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate, desi europarlamentarii au cerut in 2010 o legislatie in acest sens pana la sfarsitul acestui an. Pozitia CE pe aceasta tema a fost transmisa, la solicitarea MEDIAFAX, de serviciul de presa al DG Envi (Directoratul General Mediu) din cadrul Executivului european. Parlamentul European a organizat o dezbatere in plen in luna mai 2010, eurodeputatii adoptand la acel moment o rezolutie prin care cereau Comisiei europene ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa adopte legislatia necesara interzicerii mineritului cu cianuri din considerente legate de riscurile de mediu si pentru sanatate. La acel moment, majoritatea europarlamentarilor s-au pronuntat pornind de la posibilele implicatii ale proiectului Rosia Montana dar si cu referire la accidentul de la Baia Mare. Comisia a decis insa, potrivit raspunsului transmis, sa nu se supuna solicitarii eurodeputatilor. "In ceea ce priveste introducerea unei interdictii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe baza de cianuri, Comisia considera ca aceasta nu este justificata de ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate. Legislatia existenta, cu precadere in ceea ce priveste gestionarea deseurilor din industria extractiva (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise si stricte care ar trebui sa poata asigura nivelul de siguranta adecvat al facilitatilor din industria extractiva", se arata in raspunsul CE, transmis MEDIAFAX. In argumentarea deciziei sale, Comisia noteaza ca valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva 2006/21/CE, sunt printre cele mai scazute, aceste dispozitii fiind introduse dupa accidentul de la Baia Mare "astfel incat conditiile producerii accidentului precum si consecintele acestuia sa nu se mai repete". In aceste conditii, Executivul european reaminteste ca este esentiala garantarea aplicarii depline a Directivei de catre toate statele membre si ca in acest context va continua sa ia toate masurile necesare.

"Din ceea ce cunoastem, nu exista pe piata alternative adecvate utilizarii cianurii la extractia de aur. In majoritatea depozitelor europene (depozite subterane - n.r.) aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce inseamna ca este necesara aplicarea unei metode de separare. Interdictia generala a utilizarii cianurii in minerit ar implica inchiderea minelor existente si care opereaza in baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numarul de locuri de munca fara a aduce o valoare adaugata suplimentara in ceea ce priveste protejarea mediului sau a sanatatii. O interdictie totala a utilizarii cianurilor in minerit ar implica, asadar, stoparea extractiilor la nivel european si, pe cale de consecinta, o crestere a importurilor de aur facute deseori din tari cu standarde sociale si de mediu mai scazute", considera CE.

Executivul european arata explicit ca "o interdictie deplina a utilizarii cianurilor, in prezent, ar implica inchiderea minelor existente mai ales in Suedia si Finlanda, si care opereaza de multi ani in conditii de siguranta".

Comisia mai precizeaza in pozitia remisa MEDIAFAX ca va urmari in continuare indeaproape noutatile tehnologice din acest domeniu pentru a se asigura ca "cele mai bune tehnici disponibile" vor fi aplicate practic asa cum prevede de altfel si Directiva europeana. De asemenea, Comisia mai spune ca, daca vor aparea in acest sector tehnici alternative in urmatorii ani dezbaterea pe aceasta tema poate fi redeschisa.

Pe de alta parte, Executivul european atrage atentia ca si-a stabilit ca prioritate sporirea reciclarii deseurilor si mai ales a acelora electrice sau electronice care contin diferite tipuri de metale pretioase, inclusiv aur. De altfel, la nivelul CE este in lucru elaborarea unui ghid comun pentru inspectia facilitatilor miniere, masura pe care Executivul european o considera necesara in baza Strategiei 2020. Pozitia Comisiei nu este in intregime o noutate. In vara anului trecut, Asociatia Europeana a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice si Mineralelor Industriale (EUROMINES) saluta, printr-un comunicat public, faptul ca, potrivit CE, interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.”



Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva