RUSINOASA COMISIE – Dupa votul toxic prin care au dat liber la nerespectarea deciziilor CCR de catre magistrati, parlamentarii din comisia speciala pentru Legile Justitiei ii scapa pe judecatorii si procurorii care se destrabaleaza public. Comisia speciala a eliminat abaterea disciplinara constand in manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei. In urma cu doua saptamani, aceeasi comisie adoptase abaterea eliminata (Video)
De departe eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR si ale ICCJ pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii este cea mai nociva modificare facuta la noile Legi ale Justitiei de catre comisia parlamentara speciala care dezbate proiectele de acte normative in domeniul Justitiei. In aceeasi sedinta in care a dat liber la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, aceeasi comisie i-a facut scapati pe judecatorii si procurorii care se destrabaleaza in spatiul public sau pe retelele de socializare. Judecatori si procurori care nu vor mai fi sanctionati disciplinar chiar daca au comportamente nedemne pentru un magistrat. Iar cei care au fost deja sanctionati, dar care nu au primit hotarari definitive la ICCJ in dosarele disciplinare, precum celebrul judecator Cristi Vasilica Danilet, vor scapa de pedepse pe motiv ca legea nu mai incrimineaza faptele pentru care au fost sanctionati.
Astfel, in rusinoasa sedinta de joi, 13 octombrie 2022, comisia parlamentara speciala condusa de deputatul PNL Gabriel Andronache (foto) a eliminat din noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor abaterea disciplinara constand in manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei. Concret, este vorba despre dispozitiile care prevedeau urmatoarele:
“Art. 272 – (1) Constituie abateri disciplinare: b) manifestarile care aduc atingere in mod grav si vadit onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.
Este o abatere disciplinara care se regaseste si in actuala Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sub urmatoarea forma:
“Art. 99 – Constituie abateri disciplinare: a) manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.
Practic, singura diferenta dintre actuala abatare disciplinara si cea care se dorea introdusa in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor este aparitia sintagmei “in mod grav si vadit”.
Comisia a scos ce tot ea a bagat
De noaptea mintii este ca abaterea disciplinara eliminata in 13 octombrie 2022 de comisia speciala pentru Legile Justitiei fusese adoptata cu aproximativ doua saptamani in urma de aceeasi comisie speciala. Cu alte cuvinte, deputatii si senatorii din comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei si-au anulat propria lor decizie. Totul s-a intamplat fara a se oferi explicatii, votul fiind, credem noi, consecinta anumitor ordine venite pe linie de partid si cel mai probabil din afara Romaniei.
De altfel, asa s-a intamplat si in cazul sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR. Abaterea disciplinara fusese votata in dezbaterile din comisia speciala derulate la Camera Deputatilor, pentru ca apoi ea sa fie eliminata de aceeasi comisie la dezbaterile desfasurate in Senat, din nou fara vreo explicatie.
CSM, sefa UNJR si sefa ICCJ au fost ignorate
Pe buna dreptate, votul prin care comisia a eliminat amendamentul pe care tot ea il adoptase in urma cu doua saptamani a fost de neinteles pentru secretarul general al CSM, judecatoarea Andreea Uzlau. In mod corect aceasta a explicat ca este inadmisibil sa nu existe sanctiuni pentru magistratii care au manifestari nedemne:
“A fost introdusa aceasta abatere ca urmare a unui amendament pe care l-a formulat CSM la Camera (n.r. - Camera Deputatilor), acolo am expus pe larg argumentele, credeam ca am fost convingatori, de aceea macar in cateva cuvinte sa reiau ceea ce am spus atunci. Este inadmisibil sa nu avem niciun fel de sanctiune pentru judecatorii si procurorii care au manifestari nedemne in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu, grav si vadit (s-a facut o completare la nivelul comisiei atunci). Faptul ca noi, din interiorul corpului profesional sustinem ca ar trebui sa existe o astfel de abatere cred ca da dovada de obiectivitate din partea noastra. Noi stim care sunt situatiile cu care ne-am confruntat in concret, ca un judecator sau procuror ar putea sa aiba orice fel de manifestare, de orice natura”.
De asemenea, o pozitie impotriva eliminarii acestei abateri a avut-o si presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), judecatoarea Dana Girbovan, presedinta Curtii de Apel Cluj.
La randul ei, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu, s-a situat pe aceeasi linie cu Dana Girbovan, explicandu-i ministrului Justitiei ca ar trebui sa aiba incredere in judecatori, intrucat judecatorii ICCJ sunt cei care pronunta solutia definitiva in dosarele in care magistratii sunt acuzati de manifestari care aduc atingere onoarei profesionale sau prestigiului justitiei. Replica lui Corbu a venit dupa ce ministrul Justitiei Catalin Predoiu a incercat sa justifice eliminarea abaterii disciplinare pe motiv ca, vezi Doamne, ea ar putea fi folosita pentru a se face presiuni asupra judecatorilor si procurorilor.
Evident, nici reprezentanta CSM, nici sefa UNJR, nici sefa ICCJ nu au fost luate in seama. Ba mai mult, presedintele comisiei, deputatul PNL Gabriel Andronache a persiflat-o pe presedinta ICCJ Corina Corbu pe un ton arogant: “Da... Stiti, comentariile acestea...in fine, ma abtin”.
Vedeti mai jos dezbaterile din comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei (min. 29):
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Aioanei Ghe 16 October 2022 19:11 +42
# Bălău Vasile 16 October 2022 21:13 +13