15 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A BATUT PALMA: PROIECT DE LEGE PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Crin Antonescu anunta ca liderii coalitiei de guvernare s-au inteles pe masurile privind pensionarea judecatorilor si procurorilor: “Am solicitat sa terminam odata cu pensiile speciale din magistratura, cu varstele de pensionare diferite... Magistratii care vor intra in magistratura, cei care vor incepe activitatea in magistratura trebuie sa iasa la pensie la 65 de ani precum toti ceilalti cetateni ai tarii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 April 2025 18:35
Vizualizari: 9015

Daca e campanie electorala, atunci inevitabil trebuie sa se discute despre pensiile de serviciu ale magistratilor, asa-zisele “pensii speciale”. Un anunt a fost facut luni seara, 7 aprilie 2025, de candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu (foto).


 

Intr-o declaratie de presa facuta dupa o intalnire cu liderii coalitiei de guvernare, Antonescu a dezvaluit ca s-a batut palma pentru depunerea unui proiect de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor. Este vorba despre un proiect de lege care prevede ca viitorii judecatori si procurori vor iesi la pensie la varsta standard de pensionare, de 65 de ani. “Sa terminam odata cu pensiile speciale din magistratura”, a precizat Antonescu, acesta adaugand ca proiectul de lege va fi depus marti, 8 aprilie 2025, de liderii coalitiei de guvernare (adica Marcel Ciolacu – PSD, Catalin Predoiu - PNL, Kelemen Hunor – UDMR si Varujan Pambucian – minoritati, altele decat cea maghiara).


Iata declaratia lui Crin Antonescu:


“Buna ziua,

As vrea doar sa va anunt un lucru care s-a decis acum: exista o suma de cel putin 230 milioane euro care sunt blocati din PNRR. Acestia sunt bani care se cuvin tuturor romanilor si nu pot ramane blocati fara ca masurile pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le ia sa fie adoptate.

Am solicitat cu fermitate astazi coalitiei de guvernare, la aceasta reuniune, sa terminam odata cu pensiile speciale din magistratura, cu varstele de pensionare diferite, pentru ca vrem sa existe un principiu de echitate pentru toti cetatenii acestei tari.

Magistratii care vor intra in magistratura, cei care vor incepe activitatea in magistratura trebuie sa iasa la pensie la 65 de ani precum toti ceilalti cetateni ai tarii.

Am cerut acest lucru coalitiei, s-a acceptat acest principiu. Maine va fi depus la Parlament un proiect de lege semnat de toti cei patru presedinti ai partidelor care compun coalitia de guvernare (nr. - in realitate sunt patru partide si minoritatile altele decat cea maghiara).

Este vorba, inca o data, despre pensiile speciale din magistratura si despre varsta de pensionare din magistratura.

Detalii despre aceasta lege veti afla incepand de maine, ceea ce am vrut eu sa va anunt astazi este ca am cerut acest lucru coalitiei si coalitia a acceptat”.

Comentarii

# Pensiune date 7 April 2025 18:48 +364

70 de ani dacă se poate.Plus un spor de pedeapsă de 5 ani pentru cei care au muncit doar în instanțe , fără să fie detașați. Și cu pensia minimă ..Iar roba,baveta și insigna să și-o cumpere singuri. Și ar trebui să fie puși să plătească și chirie pentru birourile de le folosesc , iar dacă vin în weekend, să li se taie salariul ..

# resurrection date 7 April 2025 19:38 +37

gogosele pentru cetateni...ccr has the upper hand :o ;-)

# Matusalem date 7 April 2025 19:44 +51

Sunt eliminate toate celelalte categorii socio-profesionale de la pensionarea anticipată? Care este vârsta biologică avută în vedere dat fiind că așa-zisele pensii de serviciu sunt pensii pentru limită de vârstă. Cum a fost stabilită norma de lucru? Va avea un contract de muncă reglementat strict? Ce speranță de viață a unui magistrat a fost luată în considerare statistic? Cine garantează unui magistrat la intrarea în profesie că va îndeplini baremele medicale extrem de exigente ale profesiei. Au aceleași interdicții ca și acum? Au fost rezolvate litigiile judiciare pe care angajatorii le au cu magistrații de peste douăzeci de ani? Deci 6000 de magistrați care vor fi în profesie neîntrerupt vreo 40 de ani...presupunând că vor intra în sistem pe an circa 300, sunt necesari 20 de ani, după care se va stagna deoarece nu pot fi create posturi noi. Deci, peste 20 de ani, nimeni nu mai poate fi numit magistrat, pentru că nu va mai ieși nimeni la pensie, tot vreo 20 de ani...

# Just date 7 April 2025 19:49 -33

in sfarsit s-a gasit cineva sa ia taurul de coarne. Mai clar, se vrea o lege pt magistrati cu aplicabilitate peste 40 de ani! : )))

# VOma der Laien date 7 April 2025 20:09 -11

Pocnitoare pentru campania electorala. Apoi o declara CCR neconstitutionala. :))) Cunoastem vrajeala. Minciuna MINCIUNA!

# CSM date 7 April 2025 20:32 +2

Băi dar urlă ăștia de câteva săptămâni că vor modificarea condițiilor de pensionare la magistrați. Dacă te uiti pe Facebook la CSM sau INM vezi doar floricele și fețe zâmbitoare..

# Free date 7 April 2025 21:51 +3

Foarte bine punctat Metusalem și Just. Dar să aibă și program 8 ore/zi. Să îi vezi pe ăia de la Judecătoria Cornetu care am înțeles ca scot în pronunțare 1000 și ceva de dosare pe an, ce bucurie pe ei.

# Chuck date 7 April 2025 21:52 +3

Cu posibilitatea de a-ți alege o perioadă de 10 ani sabatici în timpul profesiei, ca să poți ieși la pensie ceva mai puțin boțit la față decât un crin murat.

# Crin Obosit date 8 April 2025 06:40 +11

Leneșul ăsta, care e la pensie de vreo 10 anișori, a găsit-o pe coana Justițica dornică de o smotoceală verbală. Că CSM e mut și surd. Păi la 65 să se pensioneze toți: militari, jandarmi, polițiști, parlamentari, mineri, doctori, draci, laci. Care prinde 65. Restul... pensionare anticipata la Eternitatea.

# ia auzi ,ia.. date 8 April 2025 07:29 -1

Te apuca rasul - plansul, bree!!! Acesta este exemplul de " competenta solutionare" in baza unei "analize proc...., transante"? Jalnic destin pt acesta tara si al ei popor. Este cireasa de pe tort! Celelalte "componente" si-au impus deja "binefacerile" asupra destinului. Empatia "nationala" este asumarea, tot de catre cetatean, a "cautarii" unei diaspore cat mai.. departe. Asa, pt linistea "lor" sufletesca. Doar asa si ei se pot afirma plenar si isi pot rotunji conturile si setea viscerala de, marire, in conditiile raspunderii limitate . Toate acestea in urma, unor aspiratii firesti a celor ce au toate raspunsurile "LA EI", si care conduc destinele viitorimii pt descendentii lor cat si a proaspetilor ciraci, ca "balta are peste".

# Crin betivul date 8 April 2025 07:47 +5

Așa le trebuie magistratilor pentru ca fac jocul politicienilor, dacă j ar mai face aceste jocuri murdare atunci vor avea respect și nu ar mai face campanie electorală pe spatele magistratilor.ICCJ ,CSM tace le convine?

# Cacatin date 8 April 2025 12:42 +2

Doamne s a trezit asta dupa 10 ani de stat degeaba pe salariul la sotie! Vai de noi cu mizeria asta! Stai talica la pensie ar fi mai bine!

# Indignat date 8 April 2025 13:46 +20

Cu scuzele de rigoare, pe mine nu ma prea intereseaza varsta de pensionare a magistratilor-mai sunt categorii, grupele de munca, uniformele samd care ies mai devreme la pensie-ci modalitatea de calcul, pensiile nesimtite care rezulta! Ca se vor pensiona la 65 de ani cei care vor intra in magistratura dupa noua lege este firesc, data certa a contractului intre stat si contributor este data primei contributii la fondul de pensii. Acel contributor trebuie sa se pensioneze in conditiile existente la acea data, si nu dupa reglementari noi, cum au facut pt prostime! Si formula de calcul trebuie sa fie tot din legea veche.

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 9 April 2025 14:16 0

PARTEA I : Problema pensiilor speciale este simplu de rezolvat, se bazeaza numai pe minciuna si mani******re pentru a se mentine trocul incheiat intre cei "vesnici" si magistrati(presupusii, adica cei care dau solutii la comanda!!)! In acest joc murdar cea mai mare vina apartine CCR! In repetate randuri aceasta institutie a spus ca "pensiile speciale nu pot fi eliminate sau reduse pentru ca sunt prevazute de "lege speciala"! Zilele trecute, "vesnicul" parlamentar maghiar, KH, sustinea acelasi lucru! CONSTITUTIA ROMANIEI prevede la art. 73 alin. (1) faptul ca “Parlamentul adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare” Mai mult art. 73 este intitulat “Categorii de legi”! Deci, iata ca, CONSTITUTIA ROMANIEI nu prevede categoria de … “legi speciale”!!! Singurul loc in care CONSTITUTIA ROMANIEI vorbeste despre “lege speciala” este la art. 108 alin. (3) astfel “Ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele și în condițiile prevăzute de aceasta”

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 9 April 2025 14:17 0

PARTEA II : In continure precizam faptul ca acelasi art. 73 intitulat “categorii de legi” in detalierea acestei categorii de legi ordinare precizeaza astfel “Prin lege organică se reglementează: l) organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi, p) regimul general privind raporturile de muncă, t) celelalte domenii pentru care în Constituție se prevede adoptarea de legi organice” IATA MINCIUNA SI MANI******REA SUSTINUTA ANI SI ANI DE ZILE! Prin “lege organica” se reglementeaza inclusiv “organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public …”, “regimul general privind raporturile de muncă” si “celelalte domenii pentru care în Constituție se prevede adoptarea de legi organice”.

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 9 April 2025 14:18 0

PARTEA III : IATA ASADAR CA LEGILE JUSTITIEI fac parte din categoria “legilor organice” si pot fi modificate oricand asa cu sunt morficate de cate ori se schimba Guvernul sau ministrul in domeniile “a) sistemul electoral; organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, h) infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora; k) contenciosul administrativ; p) regimul general privind …, sindicatele, patronatele și protecția social” ROMANIA are nevoie pentru a stopa aceasta mani******re, minciuna si dezinformare de un singur lucru : STOPATI MINCIUNA SI MANI******REA SI PREZENTATI POPORULUI dispozitiile CONSTITUTIEI ROMANIEI care reglementeaza materia!

# Și totuși există legi speciale date 10 April 2025 02:30 0

Nu scrie nicăieri în Constituție că există legi divine și totuși există. Tot ce nu este interzis este permis. Eu m-aș uita și în DOF-ul Academiei Române.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.04.2025 – Taierea pensiilor magistratilor, pe masa CSM. Cami loveste din nou

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva