SA-I CADA FISA LUI KOVESI - Ministrul Justitiei Tudorel Toader invoca loialitatea constitutionala pentru a evidentia ca orice persoana este obligata sa se prezinte in fata Comisiei parlamentare de ancheta: “Regula generala valabila pentru orice persoana invitata sau citata, persoana care nu poate sa afecteze buna desfasurare a comisiei. Nu m-am referit la cineva in concret”. Toader anunta finalizarea auditului la DNA: “Cred ca pe 11 august ar trebui sa incheie Inspectia Judiciara”
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a decretat pe Facebook: "Loialitatea constitutionala, constand in atasamentul fata de regulile, principiile si valorile constitutionale, exclude orice actiune sau inactiune de natura sa afecteze activitatea unei comisii parlamentare!". Precizarea lui Tudorel Toader de luni, 7 august 2017, are loc la scurt timp dupa ce ministrul Justitiei a trimis la Parlament scrisoarea in care vorbeste despre obligativitatea fiecarei persoane de a se prezenta in fata comisiei de ancheta parlamentara a alegerilor prezidentiale din 2009 si de a raspunde intrebarilor pe care membrii Parlamentului le adreseaza. Fara a o nominaliza pe Laura Kovesi in enunturile sale, o tara intreaga a inteles ca cea careia ii transmite ca trebuie sa se prezinte in fata Comisiei sau macar sa raspunda in scris la intrebarile parlamentarilor este sefa DNA.
Pentru a clarifica postarea de pe Facebook, ministrul Justitiei Tudorel Toader a acordat luni, 7 august 2017, scurte declaratii reporterilor prezenti in fata sediului Ministerului Justitiei. Cu acest prilej, Toader a sublinat ca nu s-a referit “la cineva in concret, nu m-am referit la cineva anume, valabil pentru orice persoana, indiferent de functie, de rang, de demnitate.” Este totusi de neinteles de ce ministrul Justitiei s-a ferit atat de tare de a pronunta numele sefei DNA, facandu-l chiar sa vrea sa plece cat mai repede din fata camerelor de filmat si a intrebarilor repoterilor.
"Am facut un enunt, o afirmatie cu valoare de principiu. O afirmatie in care am dezvoltat, partial, continutul principiului loialitatii constitutionale, un principiu care inseamna atasament fata de valorile constitutionale, un principiu care este izvorat din exigentele, regulile Constitutiei. In baza acestui principiu, avand in vedere ca este o discutie destul de recenta cu privire la Comisia parlamentara, am facut un enunt, iarasi, cu valoare de principiu. Nu uitati ca Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei parlamentare a trecut inclusiv prin controlul de constitutionalitate. Curtea Constitutionala a spus ca Regulamentul respecta exigentele Constitutiei. Prin urmare, loialitatea constitutionala, regula generala valabila pentru orice persoana invitata sau citata, persoana care nu poate sa afecteze buna desfasurare a comisiei. Nu m-am referit la cineva in concret, nu m-am referit la cineva anume, valabil pentru orice persoana, indiferent de functie, de rang, de demnitate. Va multumesc.”
Ministrul nu a putut insa sa plece, asa cum si-a dorit, intrucat a fost intrebat imediat de unul dintre reporterii aflati in fata Ministerului Justitiei daca stau in picioare argumentele invocate de persoanele care au refuzat sa fie audiate in cadrul Comisiei de ancheta parlamentara. Iata ce a raspuns Tudorel Toader:
“Deja v-ati indepartat de la prima intrebare. Intrebarea viza formula pe care astazi am enuntat-o, care nu e noua si pe care nu am facut decat sa o repet. Am, impreuna cu altcineva, un studiu de 45 de pagini privind loialitatea constitutionala si va rog sa credeti ca mi-a fost greu ca din 40 si ceva de pagini sa extrag o singura faza pe care sa o postez acolo, nimic mai mult, nimic mai putin. La revedere, intarzii!”
Numai ca nici acum a putut pleca, fiind intrebat in ce stadiu este auditul de la DNA, auditul procurorului sef, realizat de Inspectia Judiciara:
“N-am... stiu, stiu, stiu... dupa graficul pe are l-am primit, cred ca pe data de 11 august ar trebui sa se incheie Inspectia Judiciara. Aici revin cu o precizare: ministrul Justitiei are doua cai de a face un control de fond la Ministerul Public. Pe de o parte, el ministru, prin ordin, sa numeasca procurorii, obiectivele controlului si graficul. O alta procedura la care eu am apelat a fost aceea de a ma adresa Inspectiei Judiciare solicitand ca in planul lor de masuri sa aiba un astfel de audit. Inspectia Judiciara a stabilit graficul de efecutare a controlului, a hotarat care este componenta comisiei, a stabilit care sunt obiectivele controlului, eu nu am facut decat scrisoarea de solicitare a evaluarii, a controlului de fond care nu fusese facut de zece ani de zile, retineti. Restul, eu am auzit ca au fost acolo 176 de controale, dar is din alea punctuale, eu vorbesc de managementul de fond al institutiei. Eu am trimis scrisoarea, Inspectia Judiciara a prins-o in programul de masuri de control, a stabilit, repet, componenta comisiei, graficul, obiectivele. Astept...”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# compromisuri pînă cînd? 7 August 2017 19:08 +2
# DODI 7 August 2017 21:31 +1
# Miau 7 August 2017 19:58 +4