SA PLATEASCA GROPARII DIN PARCHETE - CEDO a condamnat Romania la daune de 345.000 euro in “Dosarul Revolutiei” pentru incalcarea art. 2 din Conventia Drepturilor Omului privind dreptul la viata. Dosarul Revolutiei zace de aproape trei decenii la PICCJ, fiind inchis sub mandatul Laurei Kovesi si al lui Tiberiu Nitu. De curand, Augustin Lazar se batea cu pumnul in piept ca dosarul va fi finalizat in 2018 (Documente)
Condamnare rusinoasa la CEDO in cazul "Dosarului Revolutiei": Romania a fost obligata sa plateasca 345.000 de euro celor raniti in asasinatele din decembrie '89 sau urmasilor celor care au murit.
Reclamantii din cauza "Picu si altii impotriva Romaniei" au invocat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului faptul ca de aproape trei decenii procurorii nu au fost in stare sa finalizeze dosarul si sa-l trimita in instanta. In cele din urma, Curtea de la Strasbourg a constatat incalcarea articolului 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si anume "dreptul la viata".
Iata prevederile art. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului:
“1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.
2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:
a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;
b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute;
c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie”.
Trei decenii de tergiversari
Desigur, toate aceste daune stabilite de CEDO vor fi suportate din bugetul de stat, deci din buzunarele romanilor. Asta desi despagubirile ar trebui acordate de cei responsabili pentru tergiversarea acestui dosar, in frunte cu procurorii militari, in special fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ Ion Vasilache. Cei care se fac vinovati ca la trei decenii de la crimele de la Revolutia din decembrie 1989 asasinii inca nu au fost trasi la raspundere.
Trebuie spus insa ca printre cei responsabili pentru tergiversarea "Dosarului Revolutiei" se numara insasi fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto stanga). Asa cum bine se stie, in 2009, pe vremea in care ocupa functia de Procuror General al Romaniei, Laura Kovesi a infirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale fata de Ion Iliescu (vezi facsimil), dupa care dosarul a stat din nou ani de zile in nelucrare.
Un alt moment extrem de important a avut loc in octombrie 2015, in timpul mandatului de Procuror General al lui Tiberiu Nitu (foto stanga). Ne referim la clasarea "Dosarului Revolutiei" pe motiv ca infractiunile s-ar fi clasat. Ulterior, ordonanta de clasare a fost infirmata de Bogdan Licu, in aprilie 2016, pe cand acesta era Procuror General interimar.
Totusi, actualul Procuror General Augustin Lazar a pretins de curand ca "Dosarul Revolutiei" va fi finalizat pana la finalul anului. Pe de alta parte, acelasi Lazar sustine ca noile Legi ale Justitiei vor afecta "Dosarul Revolutiei", fara sa spuna insa ca timp de aproape 30 de ani, perioada in care nu au existat aceste prevederi legislative pe care acum le acuza, cauza a stat prin sertarele procurorilor, fara ca vinovatii pentru cele peste 1000 de asasinate din decembrie 1989 sa fie macar trimisi in judecata.
* Cititi aici decizia CEDO de condamnare a Romaniei
* Cititi aici integral ordonanta de clasare a "Dosarului Revolutiei"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 31 October 2018 17:51 +2
# un mizantrop 31 October 2018 18:15 +4
# Carcotas 31 October 2018 19:14 +1
# Covesi sa plateasca toti banii ! 31 October 2018 20:05 +1
# cel ce vede 1 November 2018 10:19 0