23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SAH MAT LA UNBR – Avocatul Ion Gabriel Anghelus propune o lege pentru asigurarea libertatii si independentei absolute a avocatilor impotriva abuzurilor UNBR. Prin "Legea tarifara avocatiala", Anghelus vrea sa aseze costurile si cheltuielile serviciilor, prin impunerea de niveluri minime obligatorii ale tarifelor si onorariilor activitatilor avocatiale. Anghelus i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in legatura cu Legea 51/1995 si Statul profesiei de avocat (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 July 2014 11:52
Vizualizari: 7708

Avocatul Ion Gabriel Anghelus (foto), din Baroul Dambovita, a facut o noua mutare in "Jihadul cu UNBR", asa cum insasi a denumit actiunile pe care le face in ultima vreme fata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, codusa de avocatul Gheorghe Florea! Anghelus a intocmit un proiect de lege care se refera la masurile financiare ale profesiei de avocat, si care vine in completarea dispozitiilor art. 3 din Legea 51/1995. Mai exact, avocatul Anghelus a facut un proiect de lege despre care afirma ca "va asigura libertatea si independenta absoluta a Avocatilor din Romania impotriva abuzurilor de orice fel din partea Autoritatilor si chiar a UNBR", si va aseza oficial costurile si cheltuielile serviciilor avocatile, prin impunerea de niveluri minime obligatorii ale tarifelor si onorariilor activitatilor avocatiale ca aparatori alesi. Potrivit proiectului propus de avocatul Anghelus prin stabilirea acestor niveluri minime obligatorii ale tarifelor se va permite "libera negociere specifica pietei libere" si vor fi reiterate "costurile muncii avocatiale pentru munca avocatilor desemnati din oficiu". Avocatul sustine ca cel mai mare castig al legii este totala independenta, obiectiva de protectie a libertatii absolute a exercitarii profesiei de avocat in Romania, specifica statului de drept European.


Ion Gabriel Anghelus ne-a marturisit ca proiectul de lege, pe care il atasam la finalul articolului, a fost gandit in trei ore cu ocazia Aniversarii Zilei Avocatului din Romania - implinirea a 150 de ani de Avocatura in Romania – organizata in data de 24.06.2014: "Acest proiect de lege va asigura libertatea si independenta absoluta a Avocatilor din Romania impotriva abuzurilor de orice fel din partea Autoritatilor si chiar a UNBR - Proiect care respecta Pincipiul nr I din Carta CCBE si standardele UE - Proiect de Lege pe care UNBR nu a fost in stare sa il conceapa timp de 25 de ani in Romania".

Proiectul de lege numit "Legea tarifara avocatiala" privind masurile financiare ale profesiei de avocat, de completare ale dispozitiilor art. 3 din Legea 51/1995, impune "principiile retinerii si varsarii la sursa pe trei directii a impozitelor si cotelor profesiei prin plati/ viramente directe si anticipate, in termene scurte de 5 zile, atat a onorariilor catre avocati, dar mai ales viramentul impozitelor si cotelor profesiei, automat la incasarea onorariilor (5 zile) pe cele trei directii, varsaminte care se fac venituri instantanee la bugetele respective, bani care vor rula exclusiv prin intermediul trezoreriei statului si care vor ajunge automat la cei trei ordonatori de credite ale celor trei bugete: Fisc (ANAF), Barou-UNBR, Filiala judeteana CAA/CAA centrala, Bucuresti. (...) Simplitatea si automatizarea metodologiei fara interventia subiectiva umana, asigura imposibilitatea contrafacerii dovezilor de achitare a varsamintelor in trezorierie mai ales securitatii obiective a circuitului platilor si viramentelor catre destinatiile acestor venituri (care pe baza de modele matematice demonstreaza siguranta si constanta rulajelor) dar mai ales a gestionarii obiective si automate a bugetelor realizate din activitatile avocatiale, pe baza input-urilor si out-puturilor, asigurand din start o serie de date in mod obiectiv si constructiv in controlul si deciziile financiare privind viitorul profesiei".

Conform aceluiasi proiect, prin aplicarea acestor propuneri s-ar institui un rulaj rapid "impunand reflexul instantaneu al disciplinei financiare in profesia de avocat cu drepturile la stimulare dar si sanctiunile transante precizate in lege fata de veniturile profesiei, aplicabile fara distinctie tuturor categoriilor de onorarii avocatiale, pentru aceasta munca in profesia de avocat, de o inalta pregatire si experienta profesionala, care este ceruta cotidian corpului de avocati".

In opinia avocatului Anghelus, din Baroul Dambovita, "proiectul de lege vine ca o legiuire moderna de actualizare pe principii juridice si economice, indiscutabile, ale statului de drept European si ale economiei de piata europene in care Romania are nevoie de disciplina financiara si in profesia de avocat".

Iata cum explica, pe scurt, avocatul Anghelus proiectul sau de lege:

"Am decis sa continuam seria articolelor despre lumea avocatilor si relatia acestora cu clientii. Astazi ne vom ocupa, pe scurt, de problema tarifelor – un punct delicat pentru multi clienti. Spuneam in interventiile anterioare ca exista teama de a merge la avocat. Unul din motivele de ingrijorare pentru client este si aspectul financiar al problemei. Cat il va costa mersul la avocat? Voi incerca sa explic in mare sistemul de tarifare aplicabil in Romania si in Italia.

In Romania

In Romania, au existat incercari timide de a stabili un tarifar cu valori minime. Astfel, avocatii erau obligati sa-si calculeze onorariile respectand valorile minime stabilite de catre Barou. Din pacate, tarifele nu au fost actualizate astfel incat valorile minime au ajuns sa fie derizorii, iar pericolul de a stabili onorarii sub aceasta valoare a disparut cu desavarsire.

Nu exista in Romania o obligatie de a respecta valori maxime in stabilirea onorariilor. Astfel, cel putin teoretic, fiecare avocat are dreptul sa-si stabileasca onorariul la valoarea pe care o doreste. Desigur, regulile pietei si “puterea financiara” a clientului reusesc in oarecare masura sa limiteze excesele.
In ceea ce priveste recuperarea cheltuielilor de judecata, judecatorul are dreptul sa reduca onorariul avocatului. Ce inseamna in realitate asta? Clientul a platit deja avocatul sa zicem 1.000 Ron, iar judecatorul decide ca acest onorariu este excesiv si ca partea adversa va rambursa doar 500 Ron. Singurul care va fi fericit este partea adversa, intrucat cei 1.000 Ron au fost deja platiti, iar avocatul nu este tinut sa restituie diferenta nerecunoscuta de catre judecator cu titlu de cheltuieli de judecata.

In sistemul romanesc, pentru a putea solicita cheltuieli de judecata trebuie sa faci dovada ca aceste cheltuieli au fost sustinute efectiv – respectiv avocatul a primit onorariul si a emis factura si chitanta fiscala.

In Italia

Pana la Decretul Bersani, s-a aplicat sistemul tarifelor minime si maxime adoptat prin Decret Ministerial. Ultimul Decret Ministerial, in vigoare si astazi, este din 2004. Prin “Decretul Bersani” s-a dorit liberalizarea sistemului tarifelor pentru avocati. Daca pana acum, avocatii erau obligati sa respecte valorile minime si maxime impuse prin decretul ministerial, “Decretul Bersani” a stabilit ca valorile minime nu mai trebuie respectate. De asemenea, prin Legea 248/06 s-a decis ca “patto di quota lite”, nul pana atunci, este valabil. Despre “patto di quota lite” vom vorbi mai pe larg, intr-un articol viitor.

Tarifarul continua sa fie folosit in acordarea cheltuielilor judiciare de catre judecatori si poate fi folosit ca reper in stabilirea onorariilor avocatului, atunci cand avocatul nu stabileste altfel impreuna cu clientul sau.

Concluzie Indiferent unde ne gasim, in Italia sau in Romania, este bine sa clarificam cu avocatul problema onorariului de la inceput".

Audienta la Avocatul Poporului

Si nu este singurul demers facut de avocatul Gabriel Anghelus. Acesta i-a transmis, in data de 8 iulie 2014, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, o petitie prin care ii solicita sa reanalizeze memoriile transmise anterior prin care anunta ca "a sesizat institutiile europene fat de abuzurile UNBR si tratarea cu indiferenta de catre autoritatile romane a acestor grave fapte de dereglementare constitutionala si ale tratatelor si jurisprudentei europene in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in Romania".

In petitia transmisa Avocatului Poporului, Ion Gabriel Anghelus preciza ca "este inadmisibil sa se permite Consiliului Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania (111 consilieri) si Presedintelui UNBR, av dr Gheorghe Florea sa demanteleze Constitutia Romaniei, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Jurisprudenta CEDO, prin tot felul de edictari de 'acte normative' aberante care sa devina 'lege' sub standardele protectiei superioare conferite de legislatia fundamentala romana si europeana".

Anghelus i-a solicitat pe aceasta cale lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu controlul de constitutionalitate a dispozitiilor Legii 51/1995 si Statul profesiei de avocat.

In urma transmiterii acestei petitii, avocatul Ion Gabriel Anghelus a fost informat ca va fi primit in audienta la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, in data de 17 iulie 2014, la orele 13.00.

*Cititi aici integral proiectul de lege al avocatului Ion Gabriel Anghelus, din Baroul Dambovita

*Cititi aici petitia transmisa de avocatul Anghelus la Avocatul Poporului

Comentarii

# GUY FAWKES date 13 July 2014 11:06 0

DESI SALUT INITIATIVA, proiectul de lege este o aberatie, deoarece este incalcat principiul liberei concurente si mai mult incalca prevederile comunitare in maerie de concurenta. Poate ii verifica consiliul concurentei si pe notari...

# unul din lumea cea mare date 13 July 2014 19:14 +2

CIAR DACA NU ARE LEGATURA CU SUBIECTUL DE MAI SUS TOT ARE LEGATURA CU JUSTITIA COCALARITA.cind va spuneam ca ,,saptamina incepe de duminica nu ma credea nimeni probabil,,ramine de vazut cine se indreapta spre PANDAIMOS INCEPIND DE ASTA SEARA,SA FIE IMPERIUL RAULUI,SA FIE ,,PARASUTELE LUI KOIVESI,, SA FIE ,,SPRINCENELE BINE CONTURATE,,ghici ghicitoarea mea!!!!!!sa fie ,,toate trele,,???? SPER,DE FAPT IMI DORESC!!!!!!!!CUVINT DE COD VHF L

# Mihaela Suditu (Montreal, Canada) date 13 July 2014 14:03 -3

Buna ziua tuturor, imi cer scuze ca nu cad pe subiect, scriu aici ca n-am mai citit de mult pe luju articole semnate de doamna Adina Anghelescu pe care am indragit-o foarte mult. Ce se intampla, a plecat cu munca in alta parte? 

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 July 2014 19:18 -2

ptr mihaela suditu canada//a plecat de la lumea justitiei,acum este full time la antena 3 comentator pe justitie,chiar ea mi/a spus ultima data cind m/am intilnit cu ea ,si asta a fost inainte de paste,,sint la antena 3 dar mi/am pastrat partile sociale la luju,, SPER CA VA SATISFACE RASPUNSUL!!!!!! cuvint de cod aft beacon light

# Valeriu Mangu date 13 July 2014 14:57 -2

Articolul "Emil Bobu si Constitutia", pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# ALBASTRU date 13 July 2014 17:50 0

12250/212/2010* la CA Constanta, un avocat de la Bota invinge definitiv RADET.

# chichi date 14 July 2014 10:08 +1

L-au recunoscut instantele drept avocat sau a fost cu mandat de reprezentare, cum umbla Bota ?

# WC Constantin date 14 July 2014 11:12 -1

****** Constantin, cocosatu fara dinti, ramai fara complicele Iorgovan ! http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000265030&id_inst=300

# noi date 14 July 2014 16:38 +1

:-x tarife au prostituatele, avocatii percep onorarii! cine percepe tarif... se deconspira... ;-)  

# Avocatul31 date 13 July 2014 18:39 +8

FLOREA ESTE UN FOST AVOCAT COMUNIST PARALEL CU AVOCATURA CONTEMPORANĂ.CONVINS CĂ EL POATE GESTIONA EXCLUSIV DREPTUL DE A PROFESA AL ABSOLVENTILOR DE DREPT,MOTIV PENTRU CARE DENEAUL AR TREBUI SĂ-I FACĂ O PERCHEZITIE SI UN FILM DE LUNG METRAJ,CĂ MERITĂ PENTRU CÂTE A FĂCUT. 

# Mario Stoian date 18 August 2014 11:47 +1

Majoritatea din conducerea barourilor si a UNBR-ului sunt din epoca de trista amintire.Si unde pui ca fac pe desteptii dar de foarte multe ori sunt pe langa lege.As fi curios cati dintre ei daca i-am supune testelor grila care le dau la asa zisa admitere in avocatura ,vor raspunde corect...Haideti sa ii testam..Termini facultatea de drept si esti somer!?!? Avocatura este  profesie liberala,(medicii cum isi fac cabinete particulare?!?) cine stie carte cu adevarat are clienti cine nu.......la coada vacii....nu sa-i ingradesti  sa depinda de aberantele chestionare ...la care cu riscul de a ma repeta,as dorii sa ii supunem pe faimosii avocati.

# Ultimul Charlot date 13 July 2014 18:51 +5

Avocatul poporului va sesiza curand Curtea Constitutionala cu privirea la lipsa actelor de infiintare a UNBR - structura traditionala. O fi Ciorbea avocat traditional dar vrea sa fie echidistant, sa arate ca nu-i corupt si influentat. 

# Ultimul Mohican date 13 July 2014 19:18 +1

Li se taie macaroana, usor, usor, pasi inceti dar siguri.Urmeaza forurile Europene si ceva delucru pt DNA pe la sediile barourilor.Bumerangul lui Bota incepe sa loveasca tot mai tare.

# Catalin Racaceanu date 15 July 2014 07:01 0

Hai s-o vad sipe asta...

# Gicu date 13 July 2014 19:08 0

Multumirile noatre tuturor ce gandesc democratic. Sa ne spuna cum putem sa imbunatatim si noi prin propuneri proprii, unele chestiuni privind eliminarea examenelor de intrare in profesie, astazi sub monopol, insa nu ar fi vorba si de acele cursuri semestriale pentru continuu perfectionare in domeniu. 

# Av. Popa T. Nicolae - popatnicolae@yahoo.com date 13 July 2014 19:30 0

Lasa concurenta, Guy Fawkes, ca bati campii. Nu e vorba de nicio concurenta, ci de respectarea legii, a Constitutiei si a moralei intr-un stat democratic. Salut initiativa si vom participa si cei de la Bota daca domnu Ion Gabiel Anghelus isi doreste sa colaboram.  In dosctrina, sunt patru principii cumulative  pentru exercitarea drepturilor subiective civile nefiind suficienta respectarea numai a unuia, sau a unora dintre ele sa putem spune ca suntem in situatia respectarii legii, Constitutiei si a moralei. Dreptul subiectiv civil pur si simplu castigat de dl. Bota prontr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva confera maxima certitudine domniei sale, in calitate de presedinte, deoarece nici existenta si nici exercitarea lui nu depind de vreo imprejurare viitoare. Dreptul subiectiv civil afectat de modalitati sau de termenul prev. art 14 din Decretul-lege nr. 90/1990 este acela care nu ofera deplina siguranta titularului U.N.B.R., traditional, existenta entitatii este incerta.     

# GUY FAWKES date 14 July 2014 12:00 +1

Domnu Popa, mai pune mana si citeste legea concurentei si mai pune mana pe niste decizi ale Consiliului inainte sa mi spui ca bat campii! 

# Dan date 13 July 2014 20:04 +3

Nenea asta duce lipsa acuta de publicitate sau este un civilist convins. Oare cum este atunci cand primesti cate un tel in toiul noptii si nu sti cum sa ajungi mai repede la parchet (asa incat sa nu se apuce clientul sa declare cine stie ce tampenii)? In acel moment trebuie sa prezinti in mod obligatoriu delegatia, contractul si banii vin dupa! Dar lasand la o parte aceste aberatii, in conditiile in care s-ar gasi o solutie legala, ar fi chiar asa de rau instituirea de onorarii minimale?

# Av. Popa T. Nicolae - Baroul Tulcea date 13 July 2014 20:40 0

Contractul se incheia si conform art. 14 C.civ., art. 1.013 C. civ., coroborat cu art. 1.191 C.civ., raportat la art 12 C.pr. civ., dl. Dan. Or, premisa recunoasterii drepturilor subiective consta si in continutul acestor reglementari enutatemai sus. 

# avi avi date 13 July 2014 22:42 -5

mai nea popa,nu te mai semna avocat.Daca tot te crezi avocat,specifica avoct unbr bota.Sltfel de cred oamenii avocat adevarat,vin,poate,la tine si le faci procesele harcea - parcea.Si mai lasa dracului drepturile sibiective c nu intereeza pe nimeni.Nu mi-ai zis ce drepturi intelectuale are bota.Si sa mai stii ca Guy nu bate campii,Ae si el dreptate.Dar Anghelus are idei fixe si cam aiurite in contetul actual.E o utopie ceea ce vrea el.Da,vrea sa isi fac publicitate.Nu prea sta bine la subiectul clienti.

# avi = WC Constantin coco stirbu date 14 July 2014 15:46 -3

****** Constantine, nu te mai semna avi, ca te stim - esti singurul analfabet: ,,specifica avoct,, ,,Sltfel de cred,, ,,sibiective c nu ,, ,,intereeza pe,, ,,campii,Ae si el ,, ,,contetul actual,, ,,vrea sa isi fac publicitate,,    Hahaha !!!

# unbr sa vina cu actul de infiintare la semnarea protocolului date 14 July 2014 14:56 0

http://www.adsa.ro/se_modifica_protocolul_onorariilor_pentru_avocati_.html

# si nu se va mai da spaga?!? naspa! vine DNA-ul? date 14 July 2014 15:00 0

http://www.adsa.ro/decanul_baroului_vrancea__organizarea_comisiilor_de_examinare.html

# tipatecu date 14 July 2014 15:25 +2

Este laudabil demersul domnului avocat de a sparge gasca UNBR. Numai ca din pacate daca nu va avea o sustinere puternica din partea colegilor nu va reusi. In ceea ce priveste onorariile nu ma pronunt. Dar un alt aspect entionat aici cred ca trebuie avut in vedere: faptul ca o persoana juridica privata, de interes public emite acte cu caracter de lege. Aceste acte sunt publicate in MO si ajung sa obtina caracter de norma obligatorie. Dar ele sunt emise de o mana de oameni, fara a exista un control judiciar, fara a putea fi cenzurate. Concluzionand un grup de avocati - care detin controlul profesiei legifereaza dupa bunul plac, dupa cul le dicteaza interesele, avand protectia unei legi cu foarte multe lacune, lege la care se adauga un statut tot de domniile lor redactat, in cconformitate cu interesele grupului. 

# avi avi date 14 July 2014 21:06 +1

Dac este asa inseamna ca Parlamentu a delegat din prerogative unor indivizi sa-si faca legea lor proprie, si tot nu poat sa cred ca o norma ar fi proprie unui grup mafiot. Nu pot sa cred ca parlamentul nu a votat Legea nr.51/1995 , cel putin asa inteleg eu ca o lege nu poate rece prin mana si semnatura unor ipostori, apoi sa nu ajunga in Parlament si sa fie promulgata fara semnatura lui Basescu Traian nu mai e lege.

# tipatescu date 16 July 2014 08:14 0

Voi da un simplu exemplu stimate domn avi avi: legea consilierilor juridici - emisa de parlamentari - juristi - avocati. S-a acceptat vreo modificare sau o modernizare a legii acestei categorii profesionale? Raspunsul este nu. Pentru un singur motiv : avocatii cu influenta fac tot posibilul sa elimine concurenta. In acest sens un singur exemplu: un avocat are voie sa reprezinte o persoana juridica pe cand un consilier juridic nu are dreptul de a reprezenta o persoana fizica. Deci avocatii pot elimina consilierii juridici. Asa ca stimate domn mai analizeaza cand scrii despre Parlament si despre modul de legiferare a acestuia.

# Tara formnei fara fond date 15 July 2014 13:50 +1

Degringolada, impotenta, coruptia, mafia si circul din avocatura in momentul actual, este efectul si rezultatul proastei administrari a avocaturii de dupa 89.In loc ca atunci ,,capii'' avocaturii sa puna la punct un sistem cat de cat sigur si normal, adaptat schimbarilor care au avut loc in 89, s-au complacut in situatie, si-au umplut buzunarele si au mani******t tinerii juristi aspiranti la o profesie LIBERA. Prin urmare s-a ajuns unde vedeti cu totii. Domnul Bota a aparut ca un bumerang, a speculat o lacuna juridica ( si bine a facut!) si acum loveste in cei ce trebuie, cat mai tare in ultima vreme.Jihadul din avocatura nu a inceput acum, odata cu acest domn Avocat care bineinteles pune degetul pe rana, jihadul a inceput in 2004 odata cu aparitia legala si incontestabila a baroului concurent, o structura de avocati, mai putini la numar ce e drept si de inteles, care privesc aceasta meserie in alt mod.Probabil asta este ,,vina'' lor ca vad altfel lucrurile.Urmeaza alta surpriza pt. trad

# oarecare date 2 August 2014 17:28 0

Mai nene, incerc sa dau de tine si nu reusesc sa te gasesc ! Cu privire la proiectul pe care vrei sa-l promovezi iti spun direct la susa. Propune un mod de a se elimina examenul in avocatura, ca tot este acea ordonanta de a face voluntariat oricine . Ca de munca nu sa stie daca vom gasi cu tot voluntariatul. Dupa doi ani de voluntariat  ca jurist sau pe langa un cabinet de avocat jr. legal infiinatat si inregistrat la  ANAF sa poatem deveni si titular in avocatura. Asa vom sparge mafia din acest sistem mizerabil care fac evaziune si fraudeaza statul de bani. Mai au si tupeu sa spuna ca : am fost avocat si asa au facut bani. Exemplu este fiica lui Basescu Traian, actualmente notar pe la comuna din vascautii de vale. Cati bani a declarat ea la fisc, asa cum sustine cu tupeu astazi pe la televiziuni ca, ar fi castigat bani buni si  din avocatura ? Chiar credeti toate prostiile si hotiile lor de spalat si traficat bani publici prin deturnari de fonduri de la bugetul de stat  ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva