SANCTIUNI EXTREME IN LEGEA CIRCULATIEI - Amenzi de pana la 16.000 lei. Permisul va fi suspendat daca soferii nu dovedesc ca au platit amenda in 30 de zile, iar soferii care produc accidente rutiere dupa ce au trecut pe rosu risca sa ramana fara permis de conducere pentru 3 ani si sa primeasca intre 125 si 200 de puncte-amenda (10.000 - 16.000 lei). Conducerea in stare de ebrietate: permis suspendat pentru 4 ani
Un nou proiect de Ordonanta de Urgenta va modifica Legea circulatiei pe drumurile publice, fiind inasprite masurile dupa ce s-a constatat ca soferii romani comit din ce in ce mai mute contraventii sau accidente in urma carora multi dintre ei isi pierd viata. Ministerul Afacerilor Interne a pus, de azi, 12 septembrie 2013, acest proiect in dezbatere publica, care in esenta mareste cuantumul amenzilor pana la 16.000 lei - suma aproape imposibil de suportat de majoritatea cetatenilor. Conform documentului MAI, conducatorii auto care sunt amendati de politistii care au constat anumite abateri de la regulile rutiere, dar nu-si platesc amenda in termen de 30 de zile se pot alege cu permisul suspendat, in cazul in care acesta nu face dovada platii sanctiunii contraventionale, potrivit proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica legea circulatiei pe drumurile publice si care a fost postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publica.
In prezent, un punct amenda este de 80 lei, insa odata cu apropiata marire a salariului minim (Guvernul Ponta si-a exprimat intentia de a majora salariul minim la 1000 lei) el poate ajunge chiar la 100 de lei.
"Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule prevazuta la alin. (1) inceteaza in urmatoarele situatii:
a) la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la sediul serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta;
b) la data achitarii amenzii contraventionale in conditiile art. 28 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele prevazute la lit. a) si b) la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta", precizeaza proiectul supus spre dezbaterea publica.
Ridicarea permisului pentru trei ani si intre 125 si 200 de puncte-amenda (10.000 - 16.000 lei) in caz de accident dupa trecerea pe culoarea rosie!
De asemenea, soferii care produc accidente rutiere dupa ce au trecut pe culoarea rosie a semaforului risca sa ramana fara permis de conducere pentru trei ani si sa primeasca intre 125 si 200 de puncte-amenda. Potrivit legislatiei in vigoare, conducatorii auto care produc accidente dupa ce trec pe culoarea rosie a semaforului se aleg cu permisul suspendat timp de doua luni si primesc intre 6 si 8 puncte-amenda. In noul proiect exista si urmatoarea prevedere: “Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani, nerespectarea de catre conducatorul unui autovehicul a semnificatiei culorii rosii a semaforului daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”.
Chiar daca nu se produce niciun accident rutier, soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului risca sa ramana fara permis pentru doi ani si pot primi intre 125 si 200 puncte-amenda. Potrivit legislatiei actuale, conducatorii auto care trec pe culoarea rosie a semaforului se aleg cu permisul suspendat pentru o luna de zile si primesc 4 sau 5 puncte amenda.
Obligativitatea monitorizarii video a probei practice la examenul pentru obtinerea permisului de conducere
Proiectul de Ordonanta de Urgenta mai prevede obligativitatea monitorizarii video a probei practice la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, pentru asigurarea si verificarea corectitudinii examinarii. Se excepteaza vehiculele utilizate la proba practica pentru obtinerea categoriilor AM, A1, A2 si A.
“Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se inregistreaza video, iar in cazul probei practice atat video cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari. Inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere, pe o perioada de 6 luni de la data desfasurarii acestuia”. Proiectul prevede si introducerea masurii suspendarii inmatricularii vehiculului, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare, pana la transcrierea dreptului de proprietate in evidente pe numele noului proprietar.
Conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata se sanctioneaza contraventional cu 21-124 puncte-amenda si masura complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de un an. In acelasi timp, se va majora si sanctiunea pentru nepurtarea centurii de siguranta si a castii de protectie, de la 2-3 puncte amenda, atat cat este in prezent, la 9-20 puncte amenda.
Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata: permisul suspendat pentru o perioada de trei ani si intre 125 si 200 puncte-amenda
Modificarea Legii Circulatiei prevede sanctiuni drastice si pentru soferii care nu respecta regulile privind trecerea la nivel cu calea ferata. Astfel, in cazul in care vor incalca regulile rutiere, conducatorii auto se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioada de trei ani si pot primi intre 125 si 200 puncte-amenda. In prezent, soferii sunt sanctionati cu retinerea permisului pe trei luni de zile si pot primi intre 9 si 20 puncte-amenda.
In actul normativ supus dezbaterii publice pe site-ul MAI se mai arata: “Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata”.
In acelasi timp, proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede faptul ca soferii care conduc un autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia, se pot alege cu permisul suspendat pentru trei ani si pot primi intre 125 si 200 puncte-amenda, in conditiile in care, in prezent, conducatorii auto pot avea permisul suspendat doua luni si primesc intre 6 si 8 puncte-amenda.
Accident sub influenta bauturilor alcoolice: permisul suspendat pe patru ani si intre 125 si 200 de puncte-amenda
Conducatorii auto care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, excluzand situatia in care este vorba despre o infractiune, si produc un accident rutier din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, vor avea permisul suspendat pe patru ani si vor primi intre 125 si 200 de puncte-amenda, prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea circulatiei pe drumurile publice si care a fost postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publica. Conform legislatiei actuale, conducatorii auto care produceau accidente in stare de ebrietate aveau permisul suspendat pe trei luni si primeau intre 9 si 20 puncte-amenda.
“Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 4 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune si daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”, precizeaza proiectul supus spre dezbaterea publica.
Conducerea in stare de ebrietate: permisul suspendat pe trei ani si intre 125 si 200 de puncte - amenda
Soferii care conduc in stare de ebrietate, chiar daca nu produc un accident rutier, dar sunt depistati de politistii rutieri, vor avea permisul suspendat pe trei ani si vor primi intre 125 si 200 de puncte - amenda. Pana acum, conducatorii auto erau sanctionati cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de trei luni si primeau intre 9 si 20 puncte - amenda.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Goe 12 September 2013 12:28 +3
# liviu 13 September 2013 00:29 +6
# Ion Popovici 14 September 2013 10:55 +7
# Goguta 17 September 2013 10:07 +1
# vestul stie ce sa faca 15 September 2013 21:14 +1
# Tudor Raneti 15 September 2013 22:36 -5
# Hipster 12 September 2013 13:11 -4
# jaja 12 September 2013 14:30 +11
# GEO 12 September 2013 14:54 -8
# daniel 12 September 2013 15:06 +22
# andrei 12 September 2013 15:10 -9
# Hipster 12 September 2013 17:33 -1
# liviu 13 September 2013 00:35 +9
# Marius 12 September 2013 15:06 +2
# SALUT 12 September 2013 15:32 -1
# a 12 September 2013 15:53 +17
# MIRO 12 September 2013 16:56 +13
# Ionel 13 September 2013 19:38 +3
# austriacu 12 September 2013 17:02 0
# gogu 12 September 2013 21:49 +12
# Ionel 13 September 2013 19:44 -3
# No comment 13 September 2013 07:11 +12
# io 13 September 2013 07:48 -8
# gogu pt io 13 September 2013 08:27 +8
# Proiectul este insuficient gindit 13 September 2013 09:15 +9
# Ionel 13 September 2013 19:59 -3
# Dreptul de a conduce autovehicule este un drept versatil 13 September 2013 21:25 +6
# Ionel 13 September 2013 20:23 0
# exces de zel 13 September 2013 09:37 +11
# Ionel 13 September 2013 20:17 0
# Georgescu 14 September 2013 08:33 +4
# Hipster 14 September 2013 09:28 +1
# un nene 14 September 2013 11:26 +3
# Hipster 14 September 2013 15:27 -1
# nicol 14 September 2013 16:42 +4
# Hipster 14 September 2013 17:54 -1
# santinela 14 September 2013 09:29 +5
# FLEOSCUTA 14 September 2013 16:30 -6
# d. 15 September 2013 18:48 +9
# Daca o sa le permitem 15 September 2013 21:40 +3
# xlv 16 September 2013 14:00 +1
# nelu 16 September 2013 15:17 +4
# mihai 16 September 2013 16:59 +2
# Adrian 16 September 2013 20:13 +1
# obiectiva 16 September 2013 20:18 -3
# Mihai Arvinte 17 September 2013 14:10 +1
# Vicol Catalin 17 September 2013 14:31 0
# Vicol Catalin 17 September 2013 15:10 0
# Vicol Catalin 17 September 2013 15:38 0
# Mihai Arvinte 17 September 2013 15:39 0
# Vasile 17 September 2013 15:49 +2
# Gicu 17 September 2013 15:51 +1
# awa 17 September 2013 17:24 0
# JUDEX 17 September 2013 18:40 +3
# Cosmin 17 September 2013 23:05 +3
# negrut gheorghe 19 September 2013 15:09 0
# dede 19 September 2013 15:18 0
# Magureanu Sorinel 20 September 2013 19:34 +2
# Magureanu Sorinel 20 September 2013 19:40 0
# jan 21 September 2013 20:24 0
# dan 22 September 2013 20:18 0
# nea gheorghe 22 September 2013 20:49 0
# gogu 3 October 2013 00:31 0
# lalex 3 January 2014 13:21 +1