SARU' MANA, DOMNU' AMBASADOR – Ploconirea la ambasadori continua si in vremuri liberale. La cererea lui Hans Klemm, ministrul Justitiei Catalin Predoiu l-a primit pe ambasadorul american la Minister pentru "un schimb de vederi". Klemm s-a oferit sa ii asigure lui Predoiu suport pentru "refacerea legilor justitiei si a codurilor penale". Predoiu: "Inteleg interesul partii americane pentru refacerea legilor justitiei si a codurilor penale"
Ne si miram cum de au trecut doua saptamani de cand Catalin Predoiu a fost numit ministru al Justitiei fara ca ambadasadorul american la Bucuresti Hans Klemm sa rupa usa institutiei sau sa il cheme la raport pe Predoiu pentru a-si manifesta suportul si respectul si sustinerea pentru orice ar urma sa se intample in era ministrului Predoiu. Ne-am gandit chiar, vazand ca trece atat timp, ca la liberali nu e cu poza cu ambasadorul american, caci liberalii au alte viziuni si alte abordari si nu stau ei sa se pozeze cu ambasadorii cum au tot facut ministrii Tudorel Toader si Ana Birchall. N-a fost insa asa, iar visul nostru s-a spulberat joi, 14 noiembrie 2019, cand pe site-ul Ministerului Justitiei a fost postat cu mare entuziasm anuntul ca, la mijloc de toamna tarzie, Catalin Predoiu l-a primit cu bratele deschise la minister pe ambasadorul SUA la Bucuresti Hans Klemm, dupa ce, precizeaza MJ, ambasadorul a solicitat intrevederea pentru un "schimb de vederi". Bine, bine... a solicitat-o, dar era musai sa o accepte asa rapid? Se pare ca a fost!
Conform comunicatului Ministerului Justitiei in timpul intrevederii, incheiate cu o poza la panou cu strangere de mana (foto), Catalin Predoiu si Hans Klemm au convenit ca este necesara refacerea Legilor Justitiei si finalizarea Codurilor Penale, sens in care ambadasadorul american si-a exprimat intregul suport.
Si nu doar atat, astfel cum arata comunicatul MJ, in cadrul intalnirii lui Predoiu cu Hans Klemm "s-a subliniat importanta restabilirii capacitatii parchetelor de a combate criminalitatea de toate tipurile", precizare completata de o declaratie a ministrului Justitiei potrivit careia in viitorul apropiat se va proceda la recuperarea produselor si prejudiciilor create prin infractiuni: "Banii publici deturnati de infractori sunt ai cetatenilor si trebuie adusi acasa de oriunde acestia i-au ascuns de Justitie".
Indiferent de cuvintele imbracate frumos intr-un comunicat de presa, astfel cum am semnalat si in cazul celorlalti ministri ai Justitiei, apreciem ca aceste vizite nu ar trebui sa aiba loc si nu gasim justificabil si oportun ca un ambasador al unui stat sa descinda la un minister pentru a-si exprima suportul fata de actiunile unui ministru, mai ales al Justitiei.
Astfel de intrevederi isi au locul, credem noi, la nivel de premier, fiind necesara evitarea oricaror activitati care pot duce cu gandul la o interventie straina in Justitia romana.
Iata comunicatul Ministerului Justitiei de joi 14 noiembrie 2019:
"Catalin Predoiu l-a primit, la Ministerul Justitiei, pe Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, l-a primit astazi la sediul Ministerului Justitiei pe Excelenta sa, Ambasadorul SUA Hans Klemm, la cererea acestuia, pentru un schimb de vederi legat de agenda ministerului si cooperarea judiciara internationala romano – americana.
Inca din debutul intalnirii, domnul Hans Klemm l-a felicitat pe domnul Catalin Predoiu, pentru preluarea mandatului de ministru al justitiei si i-a transmis intregul suport atat din partea Ambasadei Statelor Unite, cat si a SUA, pentru agenda cu care a venit in fruntea ministerului asa cum se regaseste in programul de guvernare.
Excelenta sa si-a exprimat disponibilitatea in ceea ce priveste cooperarea juridica internationala, precum si intregul suport pentru munca pe care ministerul justitiei, alaturi de sistemul judiciar si de Parlament, o va intreprinde pentru refacerea legilor justitiei si a codurilor penale.
Cele doua parti au exprimat faptul ca refacerea legilor justitiei si finalizarea codurilor penale sunt obiective esentiale in perioada care urmeaza, astfel incat justitia din Romania sa devina un serviciu public eficient si, in acelasi timp, infaptuita la termene rezonabile, sa aduca cetatenilor dreptate si pace sociala. De asemenea, s-a subliniat importanta restabilirii capacitatii parchetelor de a combate criminalitatea de toate tipurile, cu respectarea drepturilor si garantiilor procedurale.
In mod special, ambasadorul american a exprimat interesul Statelor Unite in cadrul cooperarii internationale privind combaterea infractiunilor in ceea ce priveste regimul drepturilor proprietatii intelectuale.
In cadrul intalnirii, Ambasadorul american a inmanat ministrului Justitiei scrisoarea Procurorului General al SUA, William P. Barr, adresata Guvernului Romaniei, care evoca cele aratate mai sus.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a multumit pentru deschiderea si sprijinul Ambasadei SUA si al Procurorului General SUA pentru eforturile pe care Ministerul Justitiei le va face in reluarea cursului reformelor in Justitie si cooperarea judiciara internationala.
In mod special, Ministrul Justitiei a exprimat interesul partii romane pentru cooperarea in recuperarea produselor infractiunii si a prejudiciilor create de acestea, inclusiv prin transferul de expertiza si bune practici in domeniu, astfel incat ANABI sa devina o agentie de temut pentru toti cei care deturneaza banii publici si ii scot din tara prin diverse tehnici fiscale si juridice, inclusiv in jurisdictiile off shore.
In incheierea intalnirii, cei doi oficiali au subliniat din nou faptul ca pentru Romania si Justitia din Romania, cooperarea cu partenerii strategici, cu SUA si UE, este cruciala pentru atingerea obiectivelor Ministerului Justitiei, inclusiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei, drept pentru care cele doua parti vor restabili si dezvolta aceasta cooperare.
„Cooperarea cu SUA si UE a fost esentiala in trecut pentru Ministerul Justitiei in atingerea obiectivelor de reforma in Justitie si de combatere a criminalitatii de toate tipurile, va fi reluata si va aduce beneficii cetatenilor nostri, magistratilor si sistemului judiciar. Sunt foarte interesat sa prevenim infractionalitatea si sa recuperam produsele si prejudiciile create prin infractiunile de toate tipurile. Banii publici deturnati de infractori sunt ai cetatenilor si trebuie adusi acasa de oriunde acestia i-au ascuns de Justitie. Inteleg interesul partii americane pentru refacerea legilor justitiei si a codurilor penale, ca si pentru combaterea infractiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuala, sunt si obiectivele noastre. Vom relua cooperarea si o vom dezvolta, pentru ca este in avantajul cetatenilor romani si serveste intereselor noastre de tara.” a conchis Ministrul Justitiei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Procurorul 14 November 2019 16:54 +1
# imun/teanu 14 November 2019 17:50 +3
# DODI 14 November 2019 18:12 +3
# basicuta 14 November 2019 18:13 +1
# escu 14 November 2019 18:13 +1
# Marian 14 November 2019 18:22 +3
# YES. 14 November 2019 18:37 +1
# Sphinx 14 November 2019 19:16 +1
# Neanae 14 November 2019 19:46 +2
# Amfion 14 November 2019 21:53 0
# Pintea 14 November 2019 22:54 +2
# cornel 15 November 2019 13:53 0
# semiramida 15 November 2019 21:19 0
# mitica 16 November 2019 18:43 0