29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Scandalul judiciar al gunoaielor din Italia, extins de DIICOT, a stopat investitii romanesti - Interviu cu Victor Dombrovschi, directorul ECOREC SA

Scris de: | pdf | print

27 January 2011 14:53
Vizualizari: 13115

De aproape sase ani un dosar privitor la implicatiile unor oameni de afaceri din Italia in investitii importante in societati italiene, sub suspiciunea legaturilor cu mafia siciliana, continua sa faca valuri. Intr-un articol recent din revista L' Espresso s-a facut o legatura cu acest dosar anchetat la Palermo si unii actionari italieni in firme din Romania. Ancheta procurorilor italieni s-a extins si in Romania, prin comisie rogatorie, realizata cu ajutorul unor procurori ai DIICOT. Tarata in acest scandal firma ECOREC - in care exista ca actionar majoritar SC Agenda 21 SA pana in anul 2008 cand aceasta a intrat in faliment si prin executare actionarul majoritar a devenit firma Alzalea SRL - a avut de suferit. Efectele negative ale acestui scandal asupra unei importante societati romanesti din domeniul depozitarii deseurilor urbane face subiectul interviului pe care ni l-a acordat Victor Dombrovschi (foto) presedinte al CA si director general al ECOREC SA.

D-le director general, ce implicatii are firma ECOREC in toata aceasta afacere judiciara demarata in Italia si extinsa in Romania?

In afara de faptul ca SC Agenda 21 SA a achizitionat 82% din actiunile ECOREC, in 2004, ECOREC SA nu a avut niciun fel de legatura cu ceea ce s-a intamplat in Italia. Societatea SIRCO SpA care apare drept principal subiect al cercetarilor si acuzatiilor celor de la Palermo este actionar in societatea in fostul nostru actionar Agenda 21 SA.

Problemele ridicate de sechestrul instituit de italieni pe bunurile SIRCO SpA ce influenta a avut asupra activitatii firmei ECOREC SA ori a dvs. in calitate de manager?

In urma instituirii acestui sechestru - cu mentiunea ca activitatea SIRCO SpA are conotatii in spalarea de bani si activitate mafiota in Italia - precum si din cauza faptului ca a avut loc o comisie rogatorie prin care s-a extins sechestrul si asupra bunurilor patrimoniale ale SIRCO SpA in societatile din Romania, am fost supusi unei anchete din partea procurorilor DIICOT, atat eu ca persoana, cat si activitatea firmei ECOREC SA. De cand a inceput aceasta ancheta si s-a inregistrat la Registrul Comertului mentiunea existentei sechestului pe 51% din actiunile de la ECOREC, societatea pe care o conduc avut de suferit privatiuni de ordin financiar, de imagine si economice. Faptul ca Agenda 21 era actionar majoritar care se angajase sa sustina financiar necesarul de investitii pentru programele de dezvoltare ale ECOREC, angajate tot de catre actionarul majoritar, societatea pe care o conduc a fost pusa in situatia de a nu mai putea accesa niciun fel de finantare de la institutiile financiare, datorita faptului ca actionarul majoritar figura si figureaza cu acel sechestru pentru fapte legate de pretinse spalari de bani si activitati mafiote.

Ce fel de proiecte au fost afectate? Puteti estima un cuantum al pierderilor?

In primul rand este vorba de contractul de concesiune al serviciului public pentru infiintarea unui depozit regional de deseuri in urma licitatiei castigate de ECOREC SA in Municipiul Tulcea. Proiectul demarase foarte bine. Intre timp a intervenit problema cu sechestrul si, din aceasta cauza, punerea proiectului in functiune a fost intarziata cu aproape doi ani, in toata aceasta perioada ECOREC SA riscand sa-i fie reziliat contractul de concesiune. Ca urmare a acestui fapt, la ora la care vorbim ECOREC SA se afla in pozitia unui operator de depozit, care a fost nevoit si este nevoit sa-si duca activitatea cu un tarif in lei ramas la nivelul anului 2005. Apreciez ca pierderile ce ne-au fost cauzate depasesc un milion de euro numai pe acest proiect. Un alt prejudiciu este acela cuantificat in datoriile pe care ECOREC SA le are si la aceasta ora, de peste 2,5 milioane euro catre diversi furnizori.

Cum vedeti posibila revenirea pe linia de plutire? Ati facut demersuri pentru actionarea cuiva in judecata pentru recuperarea prejudiciilor?

Da, avem pe rol mai multe actiuni, unele indreptate impotriva SC Agenda 21 SA pentru daune interese de peste 1,8 milioane euro, conform unei expertize extra-judiciare. Am dat in judecata si Consiliul Local al Municipiului Tulcea pentru reactualizarea tarifului aprobat de ANRSC (autoritatea de reglementare a serviciilor publice de canalizare si salubrizare).

In ce priveste prejudiciile de imagine, impotriva cui v-ati indreptat?

Am initiat o actiune in justitia italiana impotriva ziarului Republica, inca din 2007, precum si impotriva Revistei L'Expresso, care au dus o campanie de denigrare a ECOREC SA pe care noi o consideram nefondata si putem aduce oricand probe in acest sens.

In decembrie 2010, in Revista L'Espresso era formulata o acuzatie potrivit careia gunoaiele de la Napoli sunt depozitate in mod ilegal la depozitul de gunoaie de la Glina. Si ca aceasta afacere este una de tip mafiot. De ce considerati ca ECOREC SA a fost prejudiciata de aparitia acestor dezvaluiri de presa?

Pentru simplul fapt ca ECOREC SA este cea care administreaza depozitul de deseuri urbane de la Glina. Conform legislatiei romane, importul de deseuri de orice natura este interzis si constituie fapta penala care se pedepseste cu inchisoarea. In aceste conditii, acuzatia este directa la activitatea ECOREC SA, ca fiind ilegala. Ori ea nu este fondata pentru ca nu am importat niciodata asemenea deseuri. Este la mintea oricui ca nu poti aduce cantitati de milioane de tone de deseuri in Romania, fara ca autoritatile, oricare ar fi ele sa nu se autosesizeze. Ar fi trebuit sa existe o conspiratie nationala intre toate autoritatile statului roman, ca o asemenea operatiune sa se poate derula. Daca asa ceva s-ar fi intamplat, fiti convinsi ca se lasa cu arestari pana acum, pierderi de licenta si oprirea activitatii.

Atunci care ar fi interesele care puteau genera aparitia unor asemenea informatii?

Am vazut ca Lumeajustitiei.ro a publicat deja intreaga istorie a dosarului de la Palermo. As mai mentiona faptul ca in 2007 au existat negocieri din partea italiana pentru a debloca situatia gunoaielor de la Napoli, avad ca alternativa depozitarea lor pe teritoriul Romaniei, lucru pe care autoritatile romane l-au refuzat. La acea vreme, insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut o pozitie categorica in acest sens. De fapt, interesul ascuns este chiar al statului italian de a forta o rezolvare legala a exportului de milioane de tone de gunoaie din Italia, in Romania, numai ca acest lucru este imposibil datorita interdictiei prevazute de lelgislatia in vigoare.

Pot sta romanii linistiti ca in viitor muntii de gunoaie din Italia nu vor fi mutati pe teritoriul tarii noastre?

Nu eu sunt cel care reglementeaza raporturile comunitare in acest domeniu, dar pot sa va asigur ca in prezent acest lucru nu este posibil.

Ce alte proiecte in derulare exista la aceasta ora si de ce totusi Romania ramane si in vizunea cetatenilor ei dar ai a celor din alte state o tara murdara?

Romania are in prezent in derulare proiecte pentru infiintarea a circa 65 de depozite de deseuri ecologice, care ar acoperi necesitatea de ecologizare. De asemenea, reabilitarea unor depozite sau inchiderea lor face parte din programul national. Ma intrebati de ce Romania este perceputa ca o tara murdara? Simplu, pentru ca inca lucram sa finalizam aceste proiecte de anvergura, care necesita investitii majore, care nu pot fi finalizate peste noapte. Noi suntem stransi legati de fondurile europene alocate acestui domeniu si pasii trebuie corelati. Cat priveste educarea populatiei in domeniul colectarii selective a deseurilor, nu exista insa infrastructura necesara pentru implementarea acestor programe. De exemplu, populatia Bucurestiului locuieste in proportie de 70% in blocurile construite in regimul comunist, unde exista o singura ghena pe care se arunca toate tipurile de deseuri. Poate in viitor se va gasi o solutie. Dar costa bani si timp...

Comentarii

# eu date 3 April 2011 22:40 0

Problema gunoaielor a fost si ramane o afacere foaaarte profitabila,credeti-ma ! :)

# Efgheni date 25 January 2013 23:11 0

A cest V. Dombrovschi a absolvit cursurile școlii nr. 182 în 1968?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva