SCHIMBAREA LA FATA – Directorul SRI Eduard Hellvig promite democratizarea Serviciului: „Fara abuzuri... Legea trebuie sa protejeze drepturile si libertatile cetatenilor... Este important pentru intreaga societate ca toate activitatile SRI sa se incadreze strict in limitele Constitutiei si legilor”. Speram ca SRI sa demonstreze ca se retrage din campul tactic al Justitiei si ca declaratia lui Hellvig nu e doar o perdea de fum
Directorul SRI Eduard Hellvig (foto) si-a anuntat fatis intentia de a recalibra activitatea Serviciului Roman de Informatii la regulile jocului democratic, in declaratia de presa sustinuta miercuri, 29 martie 2017, dupa prezentarea bilantului pe 2016. Raportul, prezentat in spatele usilor inchise, cu participarea presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis si a sefului Comisiei de control parlamentar asupra activității SRI, Adrian Tutuianu, va fi public dupa aprobarea in forul legislativ. Este primul bilant al SRI fara vioara intai din celebra „gasca de la K2”, fostul sef operativ al serviciului, Florian Coldea.
Evenimentele in cascada din ultima vreme, respectiv denuntarea protocoalelor DNA-SRI, deciziile CCR care au statuat limitele constitutionale ale institutiilor de forta din Romania si, nu in ultimul rand, demascarea unor relatii personale metainstitutionale intre decidentii SRI si sefa DNA, Laura Kovesi, s-au resimtit, subtil, in discursul corect si echilibrat al lui Hellvig. Seful SRI a promis o reforma substantiala a activitatii celui mai bine finantat serviciu de informatii din Romania. A sarit peste cifre, care vor deveni publice in curand, si s-a concentrat pe noile reguli ale jocului.
Mai precis, Hellvig a cerut o ampla dezbatere publica pentru un pachet modern de legislatie de securitate nationala, amintind ca SRI functioneaza dupa legi vechi de 26 de ani, complet depasite de dinamica tehnologica, geopolitica si sociala. Mai mult, a precizat ca pledeaza pentru o legislatie minim intruziva, fara abuzuri, cu garantii constitutionale pentru cetateni si cu repere etice. Cuvantul „Constitutie” a revenit, ca un laitmotiv, in discurs: seful SRI a intarit ideea ca va garanta limitarea activitatii SRI in limitele legii fundamentale si a celorlalte norme care traseaza granitele competentelor serviciului.
Un alt mesaj „boldat” in declaratia lui Hellvig a fost acela de cooptare a civililor intr-un parteneriat, insa nu in sensul de trista amintire al „informatorilor” fostei Securitati, ci in sensul de aliati in sustinerea liniilor de aparare in cazul protejarii datelor informatice.
Pe de alta parte, in discursul lui Iohannis a aparut o nota acut discordanta la mesajul transmis de Hellvig: in timp ce seful SRI cere o legislatie minim intruziva, seful statului sustine raspicat ca profita (si) de acest prilej pentru a cere sa se puna la dispozitia institutiilor de forta, inclusiv a SRI, instrumente legislative de securitate care continua sa se lase asteptate. In cazul in care Iohannis s-a referit la legile Big Brother, care au cazut testul de constitutionalitate anul trecut, declaratia sa reflecta o viziune profund diferita de alinierea propusa de Hellvig la regulile jocului democratic.
Iata discursul directorului SRI Eduard Hellvig:
"Buna ziua,
Domnule Presedinte, doamnelor si domnilor,
Ma bucur sa fim impreuna astazi, la cea de-a douazeci si saptea aniversare a Serviciului Roman de Informatii. Asa cum v-am obisnuit din declaratiile pe care le-am facut la precedentele bilanturi ale SRI, nu voi insita pe cifre statistice ale modului in care au fost indeplinite obligatiile noastre trasate prin lege. Plec de la premisa ca aceste lucruri pot fi aflate din Raportul de activitate depus in Parlament si care va fi facut public dupa discutia in plen.
Raportul nostru este o radiografie precisa asupra unui an greu, bogat in provocari, dar pe care Romania l-a trecut cu bine.
Strategia SRI, in 2016, a fost de a tine departe de granitele tarii orice amenintare la adresa securitatii nationale. Au fost intreprinse masuri de descurajare a oricaror actiuni ilicite in domenii ca : securitate cibernetica, contraspionaj, extremism si crima organizata. De exemplu, au fost instituite aproximativ 6.000 de masuri de nepermitere sau interzicere a intrarii in Romania.
Pentru sustinerea deciziei in stat, SRI a avut constanta in informarea beneficiarilor legali si am imbunatatit vizibil comunicarea cu acestia, fapt sustinut de o crestere semnificativa a reactiilor pozitive primite de la decidenti.
In 2016 au fost realizate sute de activitati de cooperare internationala si au fost gestionate in comun operatiuni si proiecte parteneriale. Acest lucru aseaza Serviciul Roman de Informatii intr-o pozitie importanta la nivel international.
Doamnelor si domnilor, va invit sa va uitati serios in jurul Romaniei si sa faceti o comparatie cu starea de securitate de la noi. Veti regasi contraexemple relevante - conflicte armate, miscari secesioniste, terorism, crima organizata, migratie ilegala sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenta acestora se datoreaza si oamenilor in numele carora vorbesc.
Astazi voi vorbi mai mult despre oameni si despre viitor. Despre eficientizare si responsabilitate. Despre proiectele institutiei pe care o reprezint, despre dorinta noastra, a tuturor, de a ne ridica la inaltimea valorilor pe care le urmam zi de zi in serviciul cetatenilor.
In urma cu doi ani am preluat conducerea unei organizatii solide, reformate si respectate de partenerii traditionali din Romania si din lume. Acum avem o institutie care a schimbat generatii din mers, ocupandu-se astazi de ceea ce conteaza cu adevarat pentru romani - apararea democratiei, intarirea statului si protejarea cetatenilor de amenintarile prezentului.
Am intrat intr-o noua etapa. Mi-am propus ca in mandatul meu sa optimizam resursele acestui Serviciu, sa le gestionam eficient si responsabil, iar acest proces odata inceput, va garantez ca este ireversibil. Modernizarea si consolidarea noastra nu se va opri. Avem ofiteri de top si manageri abili care vor duce la bun sfarsit aceasta optiune asumata.
Dorinta noastra este ca in 2017, si pe mai departe, SRI sa isi regaseasca locul firesc intr-o societate democratica, acela de furnizor de informatii pentru decidentii statului, de avertizor timpuriu asupra riscurilor, de promotor al intereselor nationale de securitate.
Sustin democratia pentru ca Romania nu poate progresa decat prin aceste valori. Este important pentru intreaga societate ca toate activitatile SRI sa se incadreze strict in limitele Constitutiei si legilor care stabilesc clar granitele in interiorul carora institutia noastra este chemata sa opereze.
Vrem sa modernizam si mai mult parteneriatul pe care il avem cu institutiile statului – de aceea vom lucra pentru un model mai transparent de control si pentru o relatie mai deschisa cu Parlamentul si societatea civila.
Vom fi un partener onest al tuturor institutiilor pentru perfectionarea legislatiei si pentru a da un exemplu de eficienta si profesionalism. Este nevoie de alinierea permanenta a rolului si misiunilor SRI la regulile jocului democratic. Primii pasi au fost deja facuti, lucrurile vor continua...
Nu pot si nu doresc sa disociez statul de cetatenii sai. Pentru orice serviciu de informatii care evolueaza intr-o societate democratica, modul in care cetatenii se raporteaza la el este fundamental.
Reputatia unei organizatii de informatii este, pe taramul secretului, o resursa foarte importanta pentru stat.
SRI are o misiune clara care trebuie mereu sustinuta public - pentru a nu da nastere la interpretari si speculatii. Noi suntem un serviciu de informatii si nimic altceva!
Avem foarte multe de facut pentru ca viitorul cuprinde multe amenintari. Din pacate, si in 2017, si in anii ce urmeaza, serviciile de informatii vor fi angrenate in confruntari directe a caror duritate inca nu este resimtita pe deplin. Lumea in care traim se confrunta cu probleme importante, iar analiza noastra este ca gradul de insecuritate globala nu a atins inca punctul maxim.
Trebuie sa fim atenti impreuna, in tara si cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibrida si agresiuni informationale.
Spun "impreuna" deoarece acest cuvant va fi unul foarte important in dezvoltarea capacitatilor de securitate ale Romaniei.
Acesta este si motivul pentru care sloganul nostru pentru acest an este "parteneriat in serviciul cetatenilor".
Prin programul nostru de promovarea a culturii de securitate dorim sa cream in societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtila pe care unele state incearca sa le utilizeze acolo unde au interese.
Ofiterii nostri vor iesi mult mai mult in societate pentru a explica oamenilor si institutiilor cum trebuie sa isi genereze masuri de protejare a datelor si a patrimoniilor. Cum sa isi protejeze infrastructurile conectate, cum sa se puna la adapost in fata incercarilor de influentare ilicita. Principalul nostru aliat este cetateanul. Iar un cetatean educat este un aliat puternic!
Celalalt sprijin al nostru este legea.
Am mai afirmat-o public si o sa repet ori de cate ori va fi nevoie. Societatea, prin mecanismele sale, trebuie sa asigure serviciilor de informatii instrumentele legale necesare pentru functionare. Noi lucram numai pe baza mandatului pe care il primim de la decidenti.
Sa nu pierdem, va rog, din vedere, ca in 2017 SRI este chemat sa protejeze si sa promoveze securitatea nationala a Romaniei pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani in care realitatile s-au schimbat radical... amintiti-va doar ce insemna Internetul atunci fata de prezent...
Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislatie de securitate nationala. Minim intruziva, cu garantii constitutionale pentru cetateni, cu repere etice. Dar, adaptata la ceea ce traim astazi! Legea trebuie sa protejeze drepturile si libertatile cetatenilor, dar si sa ofere cadrul pentru ca Statul sa asigure aceste drepturi si libertati. Fara abuzuri, pe model occidental, transparent, corect.
Este, de asemenea, momentul unui parteneriat onest intre SRI si toate institutiile statului, pentru ca eu cred ca numai in echipa putem mentine Romania in afara pericolelor din interiorul tarii, dar si din exterior.
Tocmai de aceea, eu astazi doresc sa multumesc in primul rand tuturor cetatenilor Romaniei care, in diverse formule si ipostaze, fiecare in parte, si inainte de toate prin respectarea legii, contribuie la protejarea securitatii nationale a Romaniei.
Vreau sa multumesc partenerilor nostri interni si externi pentru sprijinul pe care ni l-au acordat in anul 2016. Vreau sa ii asigur de un parteneriat constructiv, deschis si responsabil in continuare.
Iar pe dumneavoastra, reprezentanti ai mass-media va asigur de aceeasi onestitate si transparenta institutionala, dar nu uitati ca SRI va ramane un serviciu secret".
Discursul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, la bilantul SRI:
"Am participat astazi la evaluarea activitatii Serviciului Roman de Informatii pe anul 2016 si doresc sa va comunic principalele mesaje pe care le-am transmis cu aceasta ocazie.
In primul rand, am subliniat rolul important pe care Serviciul Roman de Informatii l-a avut in mentinerea starii de securitate nationala.
Mi-am exprimat increderea in capacitatea SRI de a ne proteja in fata riscurilor actuale si viitoare. In calitate de pilon esential al sistemului de securitate nationala, activitatea Serviciului, desfasurata la standarde similare celor din state cu democratii consolidate, se bucura de respectul partenerilor, beneficiarilor si al societatii.
Am apreciat rezultatele obtinute anul trecut de SRI in misiunile sale principale si contributiile importante ale Serviciului in fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta impotriva criminalitatii organizate si in prevenirea amenintarilor de natura terorista.
Romania si romanii au ramas intr-o zona de siguranta ca rezultat al eforturilor constante si al eficientei actiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atat interinstitutional, cat si cu partenerii din strainatate.
Am evidentiat, in mod deosebit, preocuparea institutiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetatenii, ei fiind cei care se bucura in mod direct de un climat de stabilitate si securitate.
De asemenea, am salutat preocuparea Serviciului Roman de Informatii pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilitatilor tehnice si operationale necesare gestionarii provocarilor erei informationale.
Nu in ultimul rand, am remarcat ca SRI si-a mentinut si in 2016 reputatia de partener de incredere in formate externe, contribuind activ si consistent la sustinerea intereselor nationale de politica externa.
Astept, in continuare, cel putin acelasi nivel de contributie in furnizarea de cunoastere necesara fundamentarii unor decizii care tin de promovarea intereselor Romaniei.
Am cerut SRI echilibru si echidistanta neconditionate in desfasurarea activitatilor acestuia, precum si aprofundarea parteneriatului cu societatea civila, cu cetateanul, la a carui securitate este chemat sa vegheze.
Cresterea gradului de cunoastere si anticipare a tendintelor de evolutie a amenintarilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesara, aspect pe care l-am subliniat in cadrul sedintei de bilant de astazi.
Am profitat, totodata, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispozitia institutiilor statului roman, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realitatilor interne si internationale, necesare asigurarii securitatii nationale, care sa ofere un cadru adecvat desfasurarii activitatii de intelligence. Aceste instrumente continua sa se lase asteptate, desi evolutiile regionale si internationale impun flexibilitate si mobilitate de actiune accentuate.
Inchei prin a-mi exprima si public aprecierea pentru eforturile continue ale Serviciului de consolidare a capacitatii in gestionarea provocarilor la adresa securitatii nationale si euro-atlantice.
Felicit cadrele SRI pentru rezultatele obtinute, succese care raman cel mai adesea necunoscute, asa cum, de fapt, este si firesc sa se intample intr-un serviciu de informatii secret. Domnule Director, va felicit!"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SRI intră în (i)legalitate? 29 March 2017 17:17 +7
# SOROS-ist cu acte în regulă 29 March 2017 17:25 +2
# pîrlitu de Hellvig 29 March 2017 18:18 0
# no name 29 March 2017 17:36 +4
# O_misiune cu tîlc, acțiune SRI? 29 March 2017 17:39 0
# marian r 31 March 2017 00:07 0
# Ai vrea tu, dar Ciolannis te are la mînă! 29 March 2017 17:19 +3
# DODI 29 March 2017 17:21 +1
# Societatea civila din Romania este suficient de matura 29 March 2017 17:23 0
# stat captiv 29 March 2017 17:29 +4
# în SRI totul e OK 29 March 2017 17:34 +1
# Cum rămîne cu „câmpul tactic”? 29 March 2017 17:54 +3
# tot mai speră adoptarea legilor BB? 29 March 2017 18:02 +1
# lupmov 30 March 2017 09:32 0