SCHIMBATI LEGEA CA SA NU MAI MOARA OAMENI IN INCHISORI – Judecatoarea Adriana Stoicescu, apel catre parlamentari si cetateni: „Intreruperea executarii unei pedepse se face in baza legii. Judecatorul nu poate pronunta o hotarare decat aplicand legea. O lege proasta, nedreapta, inumana, trebuie respectata. Vreti sa schimbati ceva? Faceti presiuni pe puterea legislativa si schimbati legea! Transformati-o in lege buna si dreapta si umana!”
Continua sa provoace dezbateri aprinse una dintre problemele cronice ale sistemului de justitie din Romania – respectiv intreruperea executarii pedepsei din motive medicale, data fiind lipsa de asistenta medicala corespunzatoare in penitenciarele romanesti. Si nu este vorba doar despre moartea lui Rudel Obreja, ci si a omului de afaceri Dan Adamescu, a fostului judecator Stan Mustata si alte cazuri care au cutremurat Romania de-a lungul timpului.
In astfel de situatii, originea raului nu trebuie cautata la magistrati, ci la legislatie, considera judecatoarea Adriana Stoicescu (foto), presedinta Sectiei penale a Tribunalului Timis, intr-un mesaj publicat pe Facebook sambata, 18 martie 2023. Vorbind despre problema strict la modul general (deci fara referire la vreun caz anume), fosta sefa a instantei ii indeamna pe romani sa faca presiuni asupra parlamentarilor, astfel incat acestia sa modifice legea in cazul intreruperilor de executare a pedepsei.
Concret, problema rezida in faptul ca actuala legislatie permite intreruperi doar in cazul in care detinutul nu poate fi tratat in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Iar tratabilitatea, la randul ei, este stabilita de catre medici, in baza unei expertize medico-legale, detaliaza judecatoarea Stoicescu.
Inainte de a va lasa sa cititi luarea de pozitie a magistratei, prezentam pasajele din Codul de procedura penala care reglementeaza intreruperea executarii pedepsei:
- art. 592:
„Cazurile de intrerupere
(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi intrerupta in cazurile si in conditiile prevazute la art. 589, la cererea persoanelor aratate la alin. (3) al aceluiasi articol, iar in cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), si la cererea administratiei penitenciarului.
(la 01-02-2014, Alin. (1) al art. 592 a fost modificat de pct. 345 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )
(2) Dispozitiile art. 590 si art. 591 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.
(3) Contestatia formulata de procuror este suspensiva de executare”;
- art. 589:
„Cazurile de amanare
(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri:
a) cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca persoana condamnata sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care face imposibila executarea imediata a pedepsei, daca specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii si daca instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol pentru ordinea publica. In aceasta situatie, executarea pedepsei se amana pentru o durata determinata;
b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. In aceste cazuri, executarea pedepsei se amana pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), amanarea executarii pedepsei nu poate fi dispusa daca cel condamnat si-a provocat singur starea de boala, prin refuzul tratamentului medical, al interventiei chirurgicale, prin actiuni de autoagresiune sau prin alte actiuni vatamatoare, sau in situatia in care se sustrage efectuarii expertizei medico-legale.
(3) Cererea de amanare a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi facuta de procuror si de condamnat.
(4) Cererea poate fi retrasa de persoana care a formulat-o.
(5) Hotararile prin care se dispune amanarea executarii pedepsei sunt executorii de la data pronuntarii.
(6) In cazul in care in timpul amanarii executarii pedepsei pe numele condamnatului este emis un alt mandat de executare a pedepsei inchisorii, acesta nu poate fi executat pana la expirarea termenului de amanare stabilit de instanta sau, dupa caz, pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea.
(7) Hotararea prin care instanta se pronunta asupra cererii de amanare a executarii pedepsei poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, in termen de 3 zile de la comunicare”;
- art. 590:
„Obligatiile condamnatului in cazul amanarii executarii
(1) Pe durata amanarii executarii pedepsei, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa nu depaseasca limita teritoriala fixata decat in conditiile stabilite de instanta;
b) sa ia legatura, in termenul stabilit de instanta, cu organul de politie desemnat de aceasta in cuprinsul hotararii de amanare a executarii pedepsei inchisorii pentru a fi luat in evidenta si a stabili mijlocul de comunicare permanenta cu organul de supraveghere, precum si sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemat;
c) sa nu isi schimbe locuinta fara informarea prealabila a instantei care a dispus amanarea;
d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme;
e) pentru cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), sa se prezinte de indata la unitatea sanitara la care urmeaza sa faca tratamentul, iar pentru cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. b), sa ingrijeasca copilul mai mic de un an.
(2) Pe durata amanarii executarii pedepsei, instanta poate impune condamnatului sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari publice, stabilite de instanta;
b) sa nu comunice cu persoana vatamata sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infractiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori sa nu se apropie de acestea;
c) sa nu conduca niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite”;
- art. 591 alin. 2-5:
„Instanta competenta
(2) In cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), cererea de amanare a executarii pedepsei se depune la judecatorul delegat cu executarea, insotita de inscrisuri medicale. Judecatorul delegat cu executarea verifica competenta instantei si dispune, dupa caz, prin incheiere, declinarea competentei de solutionare a cauzei sau efectuarea expertizei medico-legale. Dupa primirea raportului de expertiza medico-legala cauza se solutioneaza de instanta de executare, potrivit dispozitiilor prezentului capitol.
(3) Instanta de executare comunica hotararea prin care s-a dispus amanarea executarii pedepsei, in ziua pronuntarii, organului de politie desemnat in cuprinsul hotararii de amanare a executarii pedepsei inchisorii pentru a lua in evidenta persoana, jandarmeriei, unitatii de politie in a carei circumscriptie locuieste condamnatul, organelor competente sa elibereze pasaportul, organelor de frontiera, precum si altor institutii, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor impuse. Organele in drept refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, ridica provizoriu pasaportul pe durata amanarii.
(4) In caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor stabilite potrivit art. 590, instanta de executare revoca amanarea si dispune punerea in executare a pedepsei privative de libertate. Organul de politie desemnat de instanta in cuprinsul hotararii cu supravegherea celui fata de care s-a dispus amanarea executarii pedepsei verifica periodic respectarea obligatiilor de catre condamnat si intocmeste lunar un raport in acest sens catre instanta de executare.
(5) In cazul in care constata incalcari ale obligatiilor stabilite potrivit art. 590, organul de politie sesizeaza, de indata, instanta de executare”.
Redam postarea de pe Facebook a Adrianei Stoicescu:
„Am crezut ca le-am auzit pe toate.
Suntem hoti si spagari, prost pregatiti, primim salarii nesimtite si nemeritate, le-am bifat pe rand.
Si ne-am obisnuit.
Dar, ca suntem criminali si calai... ei bine, asta e o noutate.
As vrea sa ii intreb pe cei care ne acuza, pe toti, la gramada, daca au citit vreodata codul de procedura penala?
Stiu in ce conditii se admite cererea de intrerupere a pedepsei?
Stiu ca hotararea are la baza nu bunul plac al judecatorului, ci o expertiza medico-legala care, ce sa vezi, propune fie internarea sub paza in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii, fie intreruperea executarii pedepsei, DOAR in conditiile in care detinutul nu poate fi tratat in reteaua sanitara a Administratiei Pentenciarelor.
Criteriile, deci, sunt stabilite de medici, chiar daca hotararea finala ne apartine.
Stiti in ce conditii se admite o cerere de parasire a tarii formulata de o persoana urmarita penal? Dar a unei persoane condamnate definitiv?
Stiti ca, internata fiind sub paza, persoana condamnata are acelasi statut, de detinut, prin urmare aceleasi obligatii ii revin si, in spital fiind, este supus unor restrictii si rigori?
Care este vina lucratorilor din penitenciare?
Ati citit cumva legile si regulamentele care privesc executarea pedepselor?
A, nu, dar stiti sa ii acuzati pe cei care lucreaza acolo.
Intreruperea executarii unei pedepse se face in baza legii.
Judecatorul nu poate pronunta o hotarare decat aplicand legea.
Prin urmare, o lege proasta, nedreapta, inumana, trebuie respectata.
Vreti sa schimbati ceva?
Faceti presiuni pe puterea legislativa si schimbati legea!
Transformati-o in lege buna si dreapta si umana!
Apoi, cand un personaj pe care nu il agreati, va beneficia de clementa legii, nu uitati sa ne strigati ca suntem toti corupti.
Cand Romania va fi raiul legislatiei predictibile, clare si neechivoce, va voi invita personal sa ne linsati pentru ca dam hotarari care nu convin.
Cand puterea legislativa va fi o adunare de serafimi si heruvimi, ce lucreaza spre binele celor multi, iar puterea judecatoreasca va incalca legile mirobolante ce ne vor fi servite, va rog sa ne linsati.
Dar, stati, am uitat, voi ne linsati oricum.
Pentru ca la asta ne pricepem: sa ne dam cu parerea si sa ne dam in cap”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 19 March 2023 13:16 0
# ciolacul 19 March 2023 14:13 +1
# Raymond Reddington 19 March 2023 15:01 +10
# - Vinovați este oamenii și legea, băăeeeyy! 19 March 2023 15:15 +14
# cetatean de moda veche 20 March 2023 08:53 0
# jUSTie 20 March 2023 10:04 +3
# Magistrat pensionar 20 March 2023 10:38 0
# Stima si respect ! 20 March 2023 19:15 0
# Andrei 22 March 2023 17:27 0