15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCHIMBATI LEGEA CA SA NU MAI MOARA OAMENI IN INCHISORI – Judecatoarea Adriana Stoicescu, apel catre parlamentari si cetateni: „Intreruperea executarii unei pedepse se face in baza legii. Judecatorul nu poate pronunta o hotarare decat aplicand legea. O lege proasta, nedreapta, inumana, trebuie respectata. Vreti sa schimbati ceva? Faceti presiuni pe puterea legislativa si schimbati legea! Transformati-o in lege buna si dreapta si umana!”

Scris de: V.B. | pdf | print

19 March 2023 12:58
Vizualizari: 5569

Continua sa provoace dezbateri aprinse una dintre problemele cronice ale sistemului de justitie din Romania – respectiv intreruperea executarii pedepsei din motive medicale, data fiind lipsa de asistenta medicala corespunzatoare in penitenciarele romanesti. Si nu este vorba doar despre moartea lui Rudel Obreja, ci si a omului de afaceri Dan Adamescu, a fostului judecator Stan Mustata si alte cazuri care au cutremurat Romania de-a lungul timpului.



In astfel de situatii, originea raului nu trebuie cautata la magistrati, ci la legislatie, considera judecatoarea Adriana Stoicescu (foto), presedinta Sectiei penale a Tribunalului Timis, intr-un mesaj publicat pe Facebook sambata, 18 martie 2023. Vorbind despre problema strict la modul general (deci fara referire la vreun caz anume), fosta sefa a instantei ii indeamna pe romani sa faca presiuni asupra parlamentarilor, astfel incat acestia sa modifice legea in cazul intreruperilor de executare a pedepsei.

Concret, problema rezida in faptul ca actuala legislatie permite intreruperi doar in cazul in care detinutul nu poate fi tratat in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Iar tratabilitatea, la randul ei, este stabilita de catre medici, in baza unei expertize medico-legale, detaliaza judecatoarea Stoicescu.

Inainte de a va lasa sa cititi luarea de pozitie a magistratei, prezentam pasajele din Codul de procedura penala care reglementeaza intreruperea executarii pedepsei:

- art. 592:

Cazurile de intrerupere

(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi intrerupta in cazurile si in conditiile prevazute la art. 589, la cererea persoanelor aratate la alin. (3) al aceluiasi articol, iar in cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), si la cererea administratiei penitenciarului.

(la 01-02-2014, Alin. (1) al art. 592 a fost modificat de pct. 345 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )

(2) Dispozitiile art. 590 si art. 591 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.

(3) Contestatia formulata de procuror este suspensiva de executare”;

- art. 589:

Cazurile de amanare

(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri:

a) cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca persoana condamnata sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care face imposibila executarea imediata a pedepsei, daca specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii si daca instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol pentru ordinea publica. In aceasta situatie, executarea pedepsei se amana pentru o durata determinata;

b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. In aceste cazuri, executarea pedepsei se amana pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea.

(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), amanarea executarii pedepsei nu poate fi dispusa daca cel condamnat si-a provocat singur starea de boala, prin refuzul tratamentului medical, al interventiei chirurgicale, prin actiuni de autoagresiune sau prin alte actiuni vatamatoare, sau in situatia in care se sustrage efectuarii expertizei medico-legale.

(3) Cererea de amanare a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi facuta de procuror si de condamnat.

(4) Cererea poate fi retrasa de persoana care a formulat-o.

(5) Hotararile prin care se dispune amanarea executarii pedepsei sunt executorii de la data pronuntarii.

(6) In cazul in care in timpul amanarii executarii pedepsei pe numele condamnatului este emis un alt mandat de executare a pedepsei inchisorii, acesta nu poate fi executat pana la expirarea termenului de amanare stabilit de instanta sau, dupa caz, pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea.

(7) Hotararea prin care instanta se pronunta asupra cererii de amanare a executarii pedepsei poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, in termen de 3 zile de la comunicare”;

- art. 590:

Obligatiile condamnatului in cazul amanarii executarii

(1) Pe durata amanarii executarii pedepsei, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa nu depaseasca limita teritoriala fixata decat in conditiile stabilite de instanta;

b) sa ia legatura, in termenul stabilit de instanta, cu organul de politie desemnat de aceasta in cuprinsul hotararii de amanare a executarii pedepsei inchisorii pentru a fi luat in evidenta si a stabili mijlocul de comunicare permanenta cu organul de supraveghere, precum si sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemat;

c) sa nu isi schimbe locuinta fara informarea prealabila a instantei care a dispus amanarea;

d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme;

e) pentru cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), sa se prezinte de indata la unitatea sanitara la care urmeaza sa faca tratamentul, iar pentru cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. b), sa ingrijeasca copilul mai mic de un an.

(2) Pe durata amanarii executarii pedepsei, instanta poate impune condamnatului sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

a) sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari publice, stabilite de instanta;

b) sa nu comunice cu persoana vatamata sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infractiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori sa nu se apropie de acestea;

c) sa nu conduca niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite”;

- art. 591 alin. 2-5:

Instanta competenta

(2) In cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), cererea de amanare a executarii pedepsei se depune la judecatorul delegat cu executarea, insotita de inscrisuri medicale. Judecatorul delegat cu executarea verifica competenta instantei si dispune, dupa caz, prin incheiere, declinarea competentei de solutionare a cauzei sau efectuarea expertizei medico-legale. Dupa primirea raportului de expertiza medico-legala cauza se solutioneaza de instanta de executare, potrivit dispozitiilor prezentului capitol.

(3) Instanta de executare comunica hotararea prin care s-a dispus amanarea executarii pedepsei, in ziua pronuntarii, organului de politie desemnat in cuprinsul hotararii de amanare a executarii pedepsei inchisorii pentru a lua in evidenta persoana, jandarmeriei, unitatii de politie in a carei circumscriptie locuieste condamnatul, organelor competente sa elibereze pasaportul, organelor de frontiera, precum si altor institutii, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor impuse. Organele in drept refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, ridica provizoriu pasaportul pe durata amanarii.

(4) In caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor stabilite potrivit art. 590, instanta de executare revoca amanarea si dispune punerea in executare a pedepsei privative de libertate. Organul de politie desemnat de instanta in cuprinsul hotararii cu supravegherea celui fata de care s-a dispus amanarea executarii pedepsei verifica periodic respectarea obligatiilor de catre condamnat si intocmeste lunar un raport in acest sens catre instanta de executare.

(5) In cazul in care constata incalcari ale obligatiilor stabilite potrivit art. 590, organul de politie sesizeaza, de indata, instanta de executare”.


Redam postarea de pe Facebook a Adrianei Stoicescu:


Am crezut ca le-am auzit pe toate.

Suntem hoti si spagari, prost pregatiti, primim salarii nesimtite si nemeritate, le-am bifat pe rand.

Si ne-am obisnuit.

Dar, ca suntem criminali si calai... ei bine, asta e o noutate.

As vrea sa ii intreb pe cei care ne acuza, pe toti, la gramada, daca au citit vreodata codul de procedura penala?

Stiu in ce conditii se admite cererea de intrerupere a pedepsei?

Stiu ca hotararea are la baza nu bunul plac al judecatorului, ci o expertiza medico-legala care, ce sa vezi, propune fie internarea sub paza in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii, fie intreruperea executarii pedepsei, DOAR in conditiile in care detinutul nu poate fi tratat in reteaua sanitara a Administratiei Pentenciarelor.

Criteriile, deci, sunt stabilite de medici, chiar daca hotararea finala ne apartine.

Stiti in ce conditii se admite o cerere de parasire a tarii formulata de o persoana urmarita penal? Dar a unei persoane condamnate definitiv?

Stiti ca, internata fiind sub paza, persoana condamnata are acelasi statut, de detinut, prin urmare aceleasi obligatii ii revin si, in spital fiind, este supus unor restrictii si rigori?

Care este vina lucratorilor din penitenciare?

Ati citit cumva legile si regulamentele care privesc executarea pedepselor?

A, nu, dar stiti sa ii acuzati pe cei care lucreaza acolo.

Intreruperea executarii unei pedepse se face in baza legii.

Judecatorul nu poate pronunta o hotarare decat aplicand legea.

Prin urmare, o lege proasta, nedreapta, inumana, trebuie respectata.

Vreti sa schimbati ceva?

Faceti presiuni pe puterea legislativa si schimbati legea!

Transformati-o in lege buna si dreapta si umana!

Apoi, cand un personaj pe care nu il agreati, va beneficia de clementa legii, nu uitati sa ne strigati ca suntem toti corupti.

Cand Romania va fi raiul legislatiei predictibile, clare si neechivoce, va voi invita personal sa ne linsati pentru ca dam hotarari care nu convin.

Cand puterea legislativa va fi o adunare de serafimi si heruvimi, ce lucreaza spre binele celor multi, iar puterea judecatoreasca va incalca legile mirobolante ce ne vor fi servite, va rog sa ne linsati.

Dar, stati, am uitat, voi ne linsati oricum.

Pentru ca la asta ne pricepem: sa ne dam cu parerea si sa ne dam in cap”.

Comentarii

# maxtor date 19 March 2023 13:16 0

"Judecatorul nu poate pronunta o hotarare decat aplicand legea." -cu exceptia auto-apararii!

# ciolacul date 19 March 2023 14:13 +1

Cât timp țara va fi guvernată de ciuci, ciolaci, bozi și alte orătănii, nu va exista nicio șansă pentru o legislație riguroasă, predictibilă, etc. Problema e că magistrații sunt judecați de alte orătănii care i-au votat pe cei mai sus menționați.

# Raymond Reddington date 19 March 2023 15:01 +10

Doamna Judecator, Ca foarte multi justitiabili care urmaresc acest site ,am un mare respect pentru dvs si luarile de pozitie pe care ati avut curajul sa le luati de a lungul timpului. Dar trebuie sa va spun ca o Lege Omeniei nu se poate face in Parlament. Ma gandesc aici la faptul ca Dinu Damaschin a stat 4 ore , inconstient, in sala de judecata. Si, ce sa vedeti, era in fata a doi judecatori, iar langa el era un bun lucrator de penitenciar. Ce lege ar trebui facuta ? Una in care sa prevada ca si un om aflat in custodia statului , atunci cand cand isi pierde cunostinta, are dreptul la prim ajutor ? Ca si pentru el se poate chema salvarea ? Ca nu opereaza prezumtia absoluta ca detinutul simuleaza starea de rau pentru a se sustrage dreptelor judecati ? Nici un corp profesional nu este perfect. Doar ca Justitia are un defect aparte : nu recunoaste cand greseste ! Totul se acopera, intr un fel sau altul. Sau....e legea de vina !

# - Vinovați este oamenii și legea, băăeeeyy! date 19 March 2023 15:15 +14

ARTICOLUL 1 DIN LEGEA 303/2004: MAGISTRATURA ESTE ACTIVITATEA JUDICIARĂ DESFĂȘURATĂ DE JUDECĂTORI ÎN SCOPUL ÎNFĂPTUIRII JUSTIȚIEI ȘI DE PROCURORI ÎN SCOPUL APĂRĂRII INTERESELOR GENERALE ALE SOCIETĂȚII, A ORDINII DE DREPT, PRECUM ȘI A DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR CETĂȚENILOR. În opinia acestei Dana Budeanu a magistraturii, judecătorii și procurorii nu au niciun fel de atribuție în ocrotirea dreptului la viață al justițiabilului. Într-un stat securist cu sute de condamnări la CEDO, unica vinovată de moartea unor oameni este o lege! Adică o entitate abstractă imposibil de tras la răspundere penală. Ca și când judecătorul și procurorul nu au obligația de serviciu de a proteja drepturile omului – dreptul la viață! Întreaga postare este o înșiruire de acuzații de tip bolșevic: vinovați sunt oamenii că nu pricep, vinovată-i legea! Nicăieri nu apare o urmă de regret față de moartea unui om! Cinismul acestei caste este întrecut doar de lipsa de umanitate!

# cetatean de moda veche date 20 March 2023 08:53 0

@ RR, @ Vinovati este.., impartasesc afirmatiile Dvs. Dar,cum ramane cu "PROPRIA CONSTIINTA",cu cetatenii spoliati ,cu imaginile patate pt totdeauna in scopul protejarii "cetatenilor cinstiti si onesti" care au furat , au ucis indirect sau direct , au santajat oamenii din "sistem"(oamenii far' de pata ai LEGII)in scopul protectiei lor personale etc."Albiti fiind de "sistem" si care nu pot fii catalogati ca infractori deoarece parchetul a omis articolul de lege sau probele iar judecatorii au interpretat LEGEA cf. "PROPRIEI CONSTINTE",PE CUMETRII SI INTERESE. Poate o fii si legea "DI VINA" ca d'aia se judeca pe articole similare dar cu decizii contrare , dar , apartenenta la "sistem" este determinanta chiar si tangential .L303/04 art. 1, are aplicabilitate" dar NU pt catei"- Eh , propria constiinta! Empatia vis a vis de infractori si coercitia oarba a"legii" fata de VICTIMELE NEVINOVATE!- EI SI ASA SUNT"NEVINOVATI".Toleranta fata de "ACTORI" este cheia DILEMEI"LEGII"!

# jUSTie date 20 March 2023 10:04 +3

Pe urma pasilor pierduti … Procesul legislativ cunoaste si faza dezbaterii publice in care oricine poate face observatii etc doar ca aspectele de executional penal intereseaza putin aproape spre deloc - daca nu este despre salarii, pensii si drepturi ale unui anumit segment al justitiei - de ce ar interesa, nu? Altfel, nu cred ca a impiedicat cineva vreodata vreun magistrat sau vreo asociatie sau ong sa faca propuneri si sa vina cu solutii cu privire la executarea pedepselor si multe altele. Sau poate au fost facute dar nu fost apreciate pozitiv. Adevarul e ca ptoblematica asta NU INTERESEAZA pe nimeni. Si primul pe lista e MJ dar pt asta MJ are nevoie de profesionisti. Sa nu aveti asteptari la ce numiri au fost facute in anumite functii de director. Fuse si se duse …

# Magistrat pensionar date 20 March 2023 10:38 0

Doamna judecator, cu toata reverenta, ar trebui inceput chiar cu colegii dvs, care incarca drepturile justitiabililor, sunteti totusi presedinta de sectie penala, din cate am inteles chiar colegii dvs au dat mandat sa fiti interceptata ilegal.Oare de ce dvs nu judecati cazuri de coruptie?

# Stima si respect ! date 20 March 2023 19:15 0

Asa da !

# Andrei date 22 March 2023 17:27 0

Frumos deviata raspunderea! Pai il impiedica cineva pe judecator sa dispuna administrarea probatoriului, adica a expertizei sau a contraexpertiezei. Sa ceara lamuriri si acte dela ANP? Sa intrebe daca au achizitionat medicamentele necesare tratarii cancerului cum a fost cazul Obreja, precum si dovada achizitieirespectiv facturi stocuri etc? Va spalati pe maini ca Pilat din Pont! Nu se poate decat in anumite cazuri... Legea asa e facuta.. APLICA FEMEIE LEGEA DAR ADMINISTREAZA PROBATORIUL CA NIMENI NU TE IMPIEDICA SA MERGI PANA IN PANZELE ALBE! Va multumiti cand va convine cu ce e la dosar si apoi spuneti ca asa e legea! Hai sictir!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva