SE IMIXTIONEAZA IN JUSTITIE CA SI BASESCU – Presedintele Klaus Iohannis, cel care a promis o altfel de politica, refuza sa semneze numirea procurorului Daniel Horodniceanu la DIICOT. Iohannis cere stenograma sedintei cu interviul de la CSM si alte documente privindu-l pe Horodniceanu. Gestul lui Iohannis aminteste de practicile fostului presedinte, care evalua personal candidatii si ii respingea pe cei care nu ii conveneau
Rasturnare de situatie in cazul procurorului Daniel Horodniceanu, candidatul propus la sefia DIICOT, dupa demisia Alinei Bica din functia de procuror sef. Presedintele Klaus Iohannis refuza sa semneze, cel putin pentru moment, numirea lui Horodniceanu la DIICOT, desi acesta a primit aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii. Gestul lui Klaus Iohannis, cel care a promis un alt tip de politica, apare ca o imixtiune in treburile Justitiei si aminteste cu practicile lui Traian Basescu, fostul presedinte care obisnuia sa evalueze personal candidatii pentru functiile de conducere din sistem, sa ii refuze pe cei care nu ii conveneau si sa incerce sa ii impuna cu forta, nesocotind hotararile CSM.
Astfel, Klaus Iohannis a anuntat, luni 11 mai 2015, prin intermediul unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, ca a solicitat de la CSM stenograma sedintei cu interviul sustinut de Horodniceanu in fata Sectiei de procurori. De asemenea, presedintele Iohannis a cerut si documentele pe care Sectia pentru procurori a CSM le-a avut in vedere atunci cand a dat aviz pozitiv numirii lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT.
Prezentam comunicatul Administratiei Prezidentiale:
“Propunerea de numire in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu inaintata de ministrul Justitiei
Prin adresa nr. 3/23548/05.05.2015, ministrul Justitiei, domnul Robert Marius Cazanciuc, a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de numire in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, insotita de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
In vederea exercitarii prerogativelor de numire in functie a procurorului-sef al DIICOT, prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Presedintele Romaniei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma sedintei Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, sedinta in care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justitiei, precum si documentele care au fost avute in vedere la adoptarea Hotararii nr. 192/04.05.2015 a Sectiei pentru procurori, prin care a fost avizata aceasta propunere”.
Basescu evalua personal sefii din Justitie si sfida CSM
Iata deci cum Klaus Iohannis ignora CSM, institutia care ar trebui sa aiba cel mai avizat punct de vedere in ceea ce priveste Justitia, institutia care poate evalua daca o persoana este sau nu potrivita sau nu pentru o anumita functie. Decizia presedintelui aminteste foarte mult de mandatele ale predecesorului sau, Traian Basescu. Acesta obisnuia sa nu tina cont de opinia Consiliului Superior al Magistraturii si sa faca propriile evaluari si verificari.
S-a intamplat, asa cum ne amintim, in mai 2013, atunci cand Traian Basescu i-a evaluat personal pe Tiberiu Nitu, Codruta Kovesi, Alina Bica si ceilalti sefi din marile parchete pentru care CSM isi daduse avizul. Atunci, Basescu i-a chemat la discutii pe acestia, chiar daca nicaieri in lege nu se prevede ca presedintele Romaniei trebuie sa ii evalueze personal. Informatia a fost confirmata la acea vreme de purtatorul de cuvant al Presedintiei: “Domnul presedinte Traian Basescu a avut, zilele acestea, intalniri de evaluare cu o parte dintre persoanele propuse pentru functiile de conducere din Parchete. Domnul presedinte va continua si maine (nr. - miercuri, 15 mai 2013) intalnirile cu restul acestora”.
Acelasi Traian Basescu obsinuia sa nu tina cont de hotararile CSM. Un asemenea caz a avut loc in 2009, cand Basescu a numit-o pe Laura Codruta Kovesi la PICCJ, dandu-i un nou mandat de Procuror General, chiar daca CSM daduse aviz negativ.
Totodata, ne amintim de cazul Lidia Barbulescu. In octombrie 2009, CSM a desemnat-o pe judecatoarea Lidia Barbulescu in functia de presedinte al Inaltei Curti, in urma parcurgerii procedurilor prevazute de lege. Totusi, Basescu a refuzat sa o numeasca pe aceasta in functie, tinand instanta suprema fara sef, pana cand nu a primit un candidat care ii convenea. Abia in septembrie 2010 a fost numita ca presedinta a ICCJ judecatoarea Livia Stanciu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 11 May 2015 14:53 +6
# Gabriel Iacobescu 11 May 2015 15:35 +10
# PontaCiubuc 11 May 2015 19:04 -3
# franc 11 May 2015 22:23 +9
# vikkktor 11 May 2015 21:11 +1
# noi cei de buna credinta 11 May 2015 22:42 -1
# mitică 11 May 2015 23:59 +4
# Un fost coleg 12 May 2015 14:08 +1
# Miroslav 12 May 2015 22:24 +1