psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

SECRETUL AVOCAT-CLIENT ESTE SFANT – Senatul a eliminat din OUG 108/2023 de modificare si completare a Legii Concurentei 21/1996 pasajul care permitea inspectorului din Consiliul de Concurenta sa citeasca mesajele dintre firma verificata si avocatul acesteia. Amendamentul a fost propus de vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania: „Sunt inacceptabile derogarile de la secretul profesional”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 February 2024 16:32
Vizualizari: 3422

Secretul comunicarilor dintre avocat si client este sfant, inclusiv cand vine vorba despre companii investigate de catre Consiliul de Concurenta, atrage atentia Uniunea Nationala a Barourilor din Romania vineri, 2 februarie 2024.



Senatul a votat joi, 1 februarie 2024, in calitate de prima camera sesizata, Legea de aprobare a OUG nr. 108/2023 de modificare si completare a Legii Concurentei 21/1996. Cu acea ocazie, forul parlamentar superior a admis amendamentul senatorului PNL Daniel Fenechiu (foto) – vicepresedinte UNBR – privind eliminarea din ordonanta de urgenta a pasajului care ii permite inspectorului de concurenta sa citeasca mesajele schimbate de reprezentantii societatii investigate cu aparatorii legali ai acesteia.

In acest context, in comunicatul emis vineri, 2 februarie 2024, UNBR subliniaza ca „ceea ce ar trebui sa intereseze intr-o investigatie a inspectorilor de concurenta nu este continutul unei comunicari dintre avocat si client impuse din 'ratiuni de aparare' in cauza, ci actele si faptele proprii si concrete, pe piata concurentiala, ale entitatii vizate de ancheta”.


Iata comunicatul Uniunii:


UNBR Informeaza: Amendamentul la Legea Concurentei care vizeaza pastrarea secretului profesional al avocatilor a fost votat de Senat

Pozitia UNBR fata de proiectul de act normativ se regaseste in textul adoptat

Proiectul legislativ privind aprobarea OUG 108/2023 de modificare si completare a Legii Concurentei 21/1996 a fost adoptat joi – 1 februarie 2024 – de Senat cu propunerea avocatului Daniel Fenechiu, vicepresedinte UNBR, de eliminare a textului care vulnerabiliza secretul profesional si obligatia de confidentialitate specifice activitatii avocatilor.

Membrii Senatului s-au pronuntat cu 69 de voturi pentru si 9 abtineri (n.r. nicio impotrivire) in favoarea retragerii articolului care prevedea ca:

'Atunci cand in cursul unei inspectii, inspectorul considera ca intreprinderea nu si-a justificat, in fapt si in drept, cererea ca documentul in cauza sa fie protejat de secretul profesional, a invocat doar motive care, in conformitate cu institutiile europene in materie, nu pot justifica o astfel de protectie sau se bazeaza pe afirmatii factuale care sunt in mod vadit eronate, inspectorii de concurenta au dreptul sa citeasca imediat continutul comunicarii cu avocatul sau copie dupa aceasta'.

Propunerea senatorului Daniel Fenechiu valorifica pozitia UNBR, exprimata inca de la inceputul dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, sub aspectul compatibilizarii regulilor specifice secretului profesional si a obligatiei de confidentialitate cu regulile aplicabile in procedurile administrative si judiciare ce pot derulate de Consiliul Concurentei.

Analiza UNBR a facut obiectul unui memoriu transmis in 2022 autoritatilor publice in care au fost argumentate punctual aspectele din proiectul legislativ care vulnerabilizeaza profesia si in care s-a afirmat ca sunt inacceptabile derogarile de la secretul profesional, in sensul in care ceea ce ar trebui sa intereseze intr-o investigatie a inspectorilor de concurenta nu este continutul unei comunicari dintre avocat si client impuse din 'ratiuni de aparare' in cauza, ci actele si faptele proprii si concrete, pe piata concurentiala, ale entitatii vizate de ancheta.

Potrivit expunerii de motive, Proiectul de act normativ are ca obiect transpunerea in legislatia interna a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autoritatilor de concurenta din statele membre astfel incat sa fie mai eficace in aplicarea legii si privind garantarea functionarii corespunzatoare a pietei interne”.

Comentarii

# maxtor date 2 February 2024 17:36 +1

articolul respectiv din OUG incepe sinistru " Întreprinderea care solicită protecția comunicării sale cu avocatul este obligată să prezinte inspectorilor de concurență o justificare adecvată și elementele relevante prin prisma argumentelor invocate în acest scop, fără să fie necesar însă să divulge conținutul acesteia. " .pentru ca mizeria sa le fie indestulatoare(!) desi e evident ca prevederile OUG intra in contradictie cu art. 38 alin. 8 din L21/1996 Guvernul nu l-a abrogat, nici nu putea prin OUG, ar aduce atingere dreptului la libera asociere cu un profesionist in scopul apararii! .modificarea propusa prin OUG e de rea credinta iar limabajul este unul metafizic si nu juridic, batjocoritor ca de altfel si in restul tentativelor.EFECTIV: toate OUG trebuie si pot fi pisate prin art. 115 alin 4 si 6.

# maxtor date 2 February 2024 18:32 0

"o justificare adecvată și elementele relevante" se regasesc desigur in Corespondenta dar "fără să fie necesar însă să divulge conținutul acesteia" - norma paseaza O DILEMA de aici si BATJOCURA, norma are un pseudo-caracter MORAL, pt. unii chestiunea e simpla: "la baza proprietatii sta un furt", Marx, Engels şi Lenin si restu ar recunoaste asta.

# dondanel tontanel date 2 February 2024 21:17 +4

Monseur fenechiul se da cu poporul. Pana acum era pretenul protocoalelor. Lasa-ne lasa-ne .

# maxtor date 3 February 2024 03:31 0

ne-am amintit de un articol din NCPC: cf. apararea trebuia SA PREZINTE strategia/schita apararii -poate o lista cu injuraturi? a picat, a fost picat! 2.pe treptele superioare ale Justitiei Civile respectivul TREBUIA sa se antureze cu un profesionist...bye,bye, a picat si ala, erau mizerii!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva