27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFA DE PARCHET A RAMAS ALBITA – Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat achitarea disciplinara data de Consiliul Superior al Magistraturii pentru Mariana Lorella Topliceanu, prim-procuroarea Parchetului de pe langa Judecatoria Costesti. Topliceanu a fost judecata disciplinar pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta, acuzata ca n-ar fi instrumentat corespunzator un dosar privind incendiul care a distrus un magazin (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 January 2024 16:15
Vizualizari: 2420

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat luni, 15 ianuarie 2024, certificatul de buna purtare dat de catre Sectia pentru procurori in materie disciplinara in in cazul unei sefe de parchet.



Ne referim la Mariana Lorella Topliceanu, prim-procuroarea Parchetului de pe langa Judecatoria Costesti, pe care Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disciplinara pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 271 alin. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

Cauza disciplinara a avut in vedere felul in care Topliceanu a instrumentat un dosar penal privind focul care a mistuit un magazin. Dupa cum Lumea Justitiei a relatat in exclusivitate anul trecut, avocatul Gheorghe Ionescu „John” (foto) i-a facut sefei de parchet plangere la Inspectia Judiciara, acuzand ca Topliceanu a respins obiectiunea pe care Ionescu o formulase la raportul de expertiza din dosarul penal vizand incendiul, iar apoi a refuzat sa sanctioneze un politist judiciar care instrumenta acea speta penala (click aici pentru a citi).


Ramane cum a zis CSM: Topliceanu e imaculata


In 22 iunie 2023, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a respins actiunea disciplinara impotriva Lorellei Topliceanu, iar acum, la 15 ianuarie 2024, judecatoarele Adina-Oana Surdu, Ruxandra-Monica Duta, Maria Hrudei, Lavinia Curelea si Liliana Visan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au mentinut solutia procurorilor CSM.


Iata minuta CSM din dosarul nr. 3/P/2023:


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Topliceanu Mariana Lorella, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Costesti, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 22 iunie 2023. Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei astazi, 22.06.2023”.


Redam minuta deciziei ICCJ 11/2024 din cauza nr. 2030/1/2023:


Respinge recursul declarat de recurenta Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 5P din 22 iunie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara – in dosarul nr. 3/P/2023.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica astazi, 15 ianuarie 2024”.

Comentarii

# IONESCU GHEORGHE date 16 January 2024 18:11 -1

O Justitie ”căzută în cap”, într o țară care se duce de râpă.. Sesizarea formulată la IJ, împotriva procuror Topliceanu, a vizat multiple aspecte de încălcare a legii procesual penale (deci nu numai ceea ce se scrie în articol), reținute, în bună măsură, de inspectorul judiciar care a exercitat acțiunea disciplinară împotriva celei în cauză. ”La cald”, doar 2 aspecte, pe marginea respingerii recursului : 1.-de unde până unde știu drept penal/procesual penal membrele Completului civil 2 NCPC -2023 ,când eu, după o viață petrecută în penal, descopăr și în prezent aspecte asupra cărora trebuie să deschid cartea?? Deferența față de magistrat nu înseamnă să-i ”înghiți”toate prostiile, ci să-i spui f. clar că nu e Dumnezeu și, ca atare, nu le poate cunoaște pe toate!! Poate nici drept civil nu cunosc suficient membrele completului de judecată, și atunci -cum pot statua în penal ?? De ce asemenea pricini nu sunt judecate de penaliști ?? va urma

# IONESCU GHEORGHE date 16 January 2024 18:16 0

Cum se explică faptul că APROAPE TOATE dosarele privind abateri disciplinare magistrați se finalizează , la ÎCCJ, cu ”albirea ” împricinaților ? Ce poți crede când -așa cum am văzut azi, într-o pricină similară- împricinatei i s-au acordat cheltuieli de judecată (onorariu avocat) de -rețineți!!- 10.000 lei ??? Știm f. bine, din practică, că instanțele taie ”la sânge” din onorarii, să nu cumva să se îmbogățească avocații!! Poate greșesc, dar o parte din acești bani – pe care îi va achita IJ, s-ar putea sa ajungă și...prin alte părți... 2.de ce persoana care a formulat sesizarea nu este citată/nu are acces la procedurile judiciare -nici în fața IJ, nici a Secției de profil a CSM în materie disciplinară, și nici în fața ÎCCJ, la fel cum are împricinatul ? Avem de-a face,oare, cu un proces echitabil ? Cui îi este teamă de ce ar putea spune cel ce a formulat sesizarea ? Vai nouă!! PS-Daca timpul îmi va permite, voi reveni, pentru că e strigător la cer!!

# IONESCU GHEORGHE date 17 January 2024 16:34 0

Procurorul în cauză nu are minime cunoștințe de procedură penală (probabil de aceea a și fost promovată în funcție de conducere!!). Redau, în acest sens, un pasaj dintr-o ordonanță a celei în cauză, din 17.12.2021,prin care a respins o obiecțiune formulată la un raport de expertiză tehnică judiciară :”Apreciem că această consemnare eronată nu este o veritabilă obiecțiune la raportul de expertiză tehnică întocmit de expertul desemnat(..),ci o inexactitate care a fost constatată și de către organele de cercetare penală,care vor proceda la remedierea ei”Cât de incompetent să fii ca să afirmi -negru pe alb- că organele...vor remedia o ”inexactitate” dintr-un Raport de expertiză !! În alte cuvinte, procurorul și polițistul pot modifica anumite pasaje, înlocui altele, într-un asemenea Raport, pentru că apreciază ei că... În loc să fie dată afară -cum merita, pentru ce am arătat mai sus-doamna procuror a fost -așa cum arătam -promovată!! De ce ? (va urma)

# IONESCU GHEORGHE date 17 January 2024 17:49 +1

De ce ? Pentru că sistemul de promovare/menținere în funcții de conducere în parchete este un sistem clientelar, vetust, în care nu meritele profesionale, ci pilele , cunoștințele și relațiile (clasicul PCR!!) constituie baza! (va urma)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva