Seful suspendat al SRI Alba, Ioan Tarnu, trimis in judecata impreuna cu gruparea infractionala
Seful SRI Alba, Ioan Tarnu (foto) a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii DIICOT Hunedoara, fiind acuzat de favorizarea unui grup infractional organizat, care ar fi furat utilaje agricole din statele membre UE in valoare de peste 4,5 milioane de euro. Alaturi de Tarnu si de cei 32 de membri ai grupului infractional organizat, procurorii l-au mai trimis in judecata si pe subcomisarul BCCO Liviu Schiau, acuzat de asemenea de favorizarea infractorului. Atat Tarnu, cat si Schiau, au fost retinuti de procurorii DIICOT, si prezentati Curtii de Apel Alba Iulia si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva, insa judecatorii au refuzat sa emita mandate de arestare pe numele celor doi.
In sala de sedinta de la Inalta Curte, in timpul judecarii recursului DIICOT fata de decizia Curtii de Apel Alba Iulia, seful SRI Alba a precizat ca singura sa relatie cu inculpatii din grupul infractional a fost atunci cand el l-a determinat pe unul dintre inculpati sa se prezinte la seful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, si sa ii dea acestuia probele necesare pentru a prinde toata reteaua. Tarnu a recunoscut ca a discutat de mai multe ori cu Berbeceanu in legatura cu ancheta pe care acesta o facea pentru a prinde intreaga retea, insa numai cu scopul de a ii oferi acestuia informatii, pe care insa Berbeceanu le-a intors impotriva sa, suspicionandu-l de favorizarea infractorului.
Tarnu a sustinut la instanta suprema ca i-a oferit sefului BCCO inculpatul care a destructurat reteaua infractionala, si ca rasplata, a fost inculpat in dosar
In momentul judecarii recursului impotriva deciziei Curtii de Apel Alba Iulia, de a nu emite mandate de arestare preventiva, la instanta suprema, seful SRI Alba, Ioan Tarnu, le-a precizat judecatorilor ca a avut patru intrevederi cu seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, in care au discutat despre ajutorul pe care un inculpat, Mircea Stanciu, putea sa il dea anchetatorilor. Insa, dupa luni de zile de ancheta in dosarul utilajelor furate, comisarul Traian Berbeceanu a inceput sa scrie rapoarte in care il acuza pe seful SRI Aba, Ioan Tarnu, ca il favorizeaza pe Stanciu. “Am discutat cu Berbeceanu de 4 ori, toate discutiile avand ca obiectiv determinarea lui Stanciu Mircea de a-si recunoaste fapta”. Mai mult, Tarnu a explicat ca inculpatul Stanciu a stiut numai de o singura intalnire dintre el si Berbeceanu, “pentru ca Stanciu trebuia sa se vada cu Berbeceanu, sa-i dea acte si sa dea declaratii. Eu nu l-am intrebat pe Traian Berbeceanu de cauza, ci numai de predarea lui Stanciu Mircea. Eu am discutat cu doamna procuror sef de la DIICOT si cu domnul Berbeceanu in ianuarie, si dansa a ajuns la concluzia ca nu au nevoie de ajutorul nostru informativ, de asta am trimis toate rapoartele mele pe cale ierarhica”. Dupa discutiile dintre Berbeceanu-Tarnu si Stanciu, seful BCCO a inceput sa faca rapoarte in care sa il incrimineze pe seful SRI Alba. La randul sau, si subcomisarul Liviu Stanciu a recunoscut ca era prieten cu inculaptul Stanciu, dar a sustinut in instanta ca singura sa interactiune cu dosarul in care acesta era cercetat a fost in sensul in care a incercat sa il convinga pe Stanciu sa spuna anchetatorilor adevarul si sa predea utilajele furate pe care le-a cumparat de la gruparea infractionala. Conform spuselor lui Schiau, consemnate in sedinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Stanciu i-a predat sefului BCCO toate utilajele cumparate si care erau declarate furate in alte state.
Seful SRI Alba si subcomisarul BCCO Schiau, pusi in acelasi dosar cu grupul de hoti de utilaje
Conform unui comunicat remis miercuri de DIICOT, Biroul Teritorial al DIICOT Hunedoara a dispus “trimiterea in judecata a 32 de inculpati, din care 18 in stare de arest preventiv, urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea de furturi de utilaje agricole din state ale Uniunii Europene. In fapt, se retine ca liderii gruparii, inculpatii Vecchiolla Antonio, cetatean italian si Liptak Florin Radu au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane, in scopul savarsirii de furturi de utilaje din Franta, Italia, Olanda si Grecia. O parte din membrii gruparii aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de pastrare si depozitare folosita de proprietari, caile de acces pentru patrunderea prin efractie, existenta unor sisteme de alarma sau de urmarire GPRS. Dupa executarea acestor operatiuni, inculpatii sustrageau utilajele si intocmeau in fals facturile si documentele de transport, necesare introducerii in Romania. Liderii grupului contactau firmele de trasport si identificau potentialii cumparatori. Utilajele erau valorificate de catre inculpati la preturi mult sub valoarea reala, dupa contrafacerea seriilor de identificare. Dupa arestarea a 7 inculpati, activitatea infractionala a gruparii a continuat in aceeasi maniera, fiind condusa de catre inculpatii Daramus Andrei-Vasile si Irimia Cornel-Daniel. Valoarea prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 Euro. Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre inculpatii Schiau Liviu, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia si Tarnu Ioan, locotenent-colonel, seful Directiei Judetene de Informatii Alba. In sarcina inculpatilor Tarnu Ioan si Schiau Liviu se retine ca, in virtutea functiilor detinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea si l-au informat cu privire la momentul efectuarii unor activitati procedurale si procesuale in cauza, activitatea lor fiind de natura sa ingreuneze cercetarile ce se efectuau in dosarul penal instrumentat de catre procurorii DIICOT “.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 1 June 2011 21:34 +2
# DOREL 1 June 2011 23:21 0
# angela 1 June 2011 23:53 +1
# DOREL 2 June 2011 09:11 +1
# djvasile 27 October 2013 23:23 0