SERVICIILE FAC LEGEA IN ROMANIA – SRI si SIE primesc drept de initiativa legislativa: “Serviciul poate initia proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate... Serviciul avizeaza proiectele de acte normative”. Noile proiecte privind SRI si SIE intra in contradictie cu Constitutia Romaniei care prevede ca: “Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot” (Proiectele)
Serviciile de informatii vor face si mai mult legea in Romania. La propriu. De necrezut pentru o tara democratica, Serviciul Roman de Informatii, condus in prezent de Eduard Hellvig (foto sus dreapta), si Serviciul de Informatii Externe, condus astazi de Gabriel Vlase (foto sus centru), vor primi drept de initiativa legislativa.
Se intampla prin noile proiecte privind organizarea SRI si SIE, aflate in dezbaterea coalitiei de guvernare, publicate de site-ul G4 Media.
Astfel, art. 14 din Proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii stabileste ca SRI va putea initia la nivelul Guvernului proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate (vezi facsimil 1):
“Art. 14 - Serviciul poate initia proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/ aprobarii”.
In ceea ce priveste SIE, art. 5 alin. (1) din Proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe prevede ca SIE va putea initia si aviza proiectele de acte normative care au legatura cu activitatea sa (vezi facsimil 2):
“Art. 5. – (1) In realizarea functiilor sale, Serviciul de Informatii Externe are urmatoarele atributii principale:
(...)
r) initiaza sau, dupa caz, avizeaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate”.
Incalcarea Constitutiei
Acordarea dreptului de initiativa legislativa pentru SRI si SIE, chiar si pentru proiecte de acte normative care privesc activitatea celor doua servicii, intra insa in contradictie flagranta cu Constitutia Romaniei. Astfel, art. 74 alin. 1 din Constitutie stabileste ca initiativa legislativa apartine Guvernului, deputatilor, senatorilor si unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.
Art. 74 din Constitutia Romaniei:
“Initiativa legsilativa
(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”.
* Cititi aici integral proiectul de lege privind organizarea si functionarea SRI
* Cititi aici integral proiectul de lege privind organizarea si functionarea SIE
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dragoș Rosu 7 June 2022 12:55 +159
# coman 7 June 2022 13:07 +93
# DODI 7 June 2022 13:45 +107
# Baal 7 June 2022 13:45 +55
# Cetateanul 7 June 2022 13:51 +92
# M 7 June 2022 14:19 +205
# ?????? 7 June 2022 14:53 +17
# maxtor 7 June 2022 17:31 +82
# Somesan D 7 June 2022 23:06 -1