SFARSITUL JUSTITIEI UMANE E APROAPE – Tribunalul din Rotterdam a folosit inteligenta artificiala la motivarea unei condamnari. Instanta vrea ca sistemul judiciar olandez sa-si creeze propria inteligenta artificiala, cu circuit intern, astfel incat sa nu exista riscul ca datele justitiabililor sa devina publice
Sfarsitul justitiei umane este tot mai aproape. Tribunalul din Rotterdam – condus de judecatoarea Julia Mendlik (foto) – a anuntat miercuri, 26 martie 2025, ca a folosit inteligenta artificiala la motivarea unei condamnari. Vorbim doar despre redactarea motivarii in sine, nu si despre deliberare.
Este vorba despre un sistem de inteligenta artificiala disponibil in mod public, despre a carui utilizare partile din proces au fost anuntate in prealabil. Totusi, instanta si-a exprimat ingrijorarile in legatura cu riscul ca informatiile nepublice din dosar sa poata fi disponibile publicului larg. De aceea, tribunalul a explicat ca sistemul judiciar din Olanda are nevoie de un program de inteligenta artificiala cu circuit inchis, relateaza NL Times, citand portalul sistemului judiciar din Tarile de Jos.
Redam intregul articol din NL Times:
„Tribunalul din Rotterdam testeaza inteligenta artificiala ca ajutor pentru scrierea hotararilor penale
Tribunalul Districtual Rotterdam a derulat un proces penal folosind inteligenta artificiala (IA) pentru a ajuta la elaborarea motivarii hotararii penale. AI a fost folosita doar ca instrument pentru redactarea sectiunii care explica rationamentul din spatele deciziei de condamnare. AI nu a participat la procesul decizional in sine.
In acest experiment, judecatorii si grefierii au folosit inteligenta artificiala pentru a genera o versiune initiala a motivarii. Dupa verdict, toate partile implicate au fost notificate cu promptitudine despre utilizarea IA in procesul de redactare. Instanta a emis apoi o declaratie publica privitoare la experiment.
Sugestiile generate de AI pentru motivarea condamnarii s-au bazat pe detalii generale ale cazului si au fost analizate cu atentie de judecatori si de grefier. Judecatorii au urmat proceduri-standard, grefierul pregatind un proiect care a fost apoi ajustat de judecatori pentru a finaliza motivarea condamnarii. Este important de retinut ca AI nu a avut niciun rol in procesul de deliberare in acest caz.
Judecatorii si grefierul au raportat rezultate pozitive din colaborarea lor cu AI. Instrumentul a ajutat la accelerarea procesului de redactare si a oferit o abordare mai structurata si organizata a motivarii sentintei.
In ciuda rezultatelor pozitive, judecatorii si grefierul si-au exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea viitoare a instrumentelor publice de inteligenta artificiala in sistemul judiciar. Ei au remarcat ca introducerea limitata de informatii in sistemele publice de inteligenta artificiala le limiteaza eficacitatea. Exista, de asemenea, riscul de a dezvalui prea devreme prea multe informatii despre caz unei retele publice de inteligenta artificiala, ceea ce ar putea duce la potentiale complicatii etice si legale.
Pentru a aborda aceste provocari, judecatorii si grefierul au sugerat ca un sistem AI intern, sigur, conceput special pentru uz judiciar, ar fi mult mai eficient. Un astfel de sistem ar folosi numai date confidentiale, asigurandu-se ca ar putea fi introduse informatii mai relevante si mai specifice despre caz.
O idee propusa de instanta este de a colecta toate verdictele penale disponibile public de pe site-ul sistemului judiciar, Rechtspraak.nl, si de a le integra intr-o baza de date AI securizata. Acest lucru ar permite judecatorilor sa introduca informatii mai detaliate despre caz, permitand AI sa genereze proiecte de motivari mai precise si mai utile”.
sursa foto: Mr-Online.nl
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# sustin
31 March 2025 14:18
+40
# Testul Turing
31 March 2025 15:57
+4
# morarescu
1 April 2025 11:38
+2
# @morarescu
1 April 2025 22:33
0