SISTEM INFORMATIZAT PENTRU NOTARI - Registrele Nationale Notariale vor fi disponibile in format tip web-portal incepand cu 1 ianuarie 2013. Notarii vor avea o baza de date independente, dar interconectate, gestionate de UNNPR
Registrele Nationale Notariale vor fi incepand cu 1 ianuarie 2013 disponibile in format tip web-portal. Registrele, care sunt administrate de SC INFONOT SYSTEMS SRL, societate al carei asociat unic este Uniunea Nationale a Notarilor Publici din Romania, condusa de presedintele Viorel Manescu (foto), au fost infiintate la nivelul Uniunii la 1 ianuarie 2007, scopul principal fiind acela de a conferi o siguranta sporita actului juridic, venind astfel in sprijinul activitatii notarilor publici și al cetatenilor. Potrivit UNNPR, un beneficiu major al acestui sistem de lucru, in format web-portal, il reprezinta faptul ca va fi posibila sortarea automata a documentelor uploadate de catre notarii publici pentru fiecare registru in parte, in functie de elementele de identificare pe care acestia le vor introduce. “Un alt avantaj al acestui mod de abordare a informatizarii, consta in faptul ca sunt create baze de date independente, dar interconectate, gestionate de o persoana juridica romana. In vederea infiintarii noilor evidente electronice, a fost urmarit modelul altor state membre ale Uniunii Europene si ale Uniunii Internationale a Notariatului, precum Italia, Franta, Spania, in cadrul procesului de informatizare a activitatii notariale”, se mai arata intr-un comunicat remis publicatiei Lumeajustitiei.ro.
Sistemul web-portal, in sprijinul notarilor publici
Potrivit aceluiasi comunicat, Registrele Nationale Notariale reprezinta “instrumente de evidenta a celor mai importante acte notariale, a caror existenta este expres prevazuta in legea notarilor publici 36/1995, modificata prin legea 77/2012, art. 100.2, alin (1), lit. a), b), c), d), e) si f), cu mentiunea ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania poate infiinta si alte registre nationale notariale necesare desfasurarii activitatii notarilor publici si, respectiv, aplicarii dispozitiilor Codului civil. Astfel, pentru o mai buna desfasurare a activitatii notariale, pentru siguranta actului juridic si in sprijinul notarilor publici, dar si al altor institutii care pot solicita acces la acestea, au fost infiintate Registrele Unice Notariale, care, incepand cu data de 01.01.2013, vor fi disponibile in format tip web-portal. Cele sase registre notariale sunt:
- Registrul National Notarial de Evidenta a Succesiunilor privind cetatenii romani, straini sau apatrizi, cu ultimul domiciliu in strainatate, de pe urma carora au ramas bunuri imobile in Romania (RNNES). In acest registru sunt evidentiate procedurile succesorale privind persoanele decedate, cu ultimul domiciliu in strainatate sau al caror domiciliu nu este cunoscut, in scopul stabilirii si respectarii competentei notarului public cel dintai sesizat .
Spre deosebire de celelalte registre la care accesul se realiza direct de catre notarul public, RNNES va putea fi accesat doar de catre persoanele desemnate de Colegiul Director al fiecarei Camere este disponibil incepand cu dat de 19.11.2012 prin aplicatia de tip web portal.
- Registrul National Notarial de Evidenta a Liberalitatilor (RNNEL) in care se inscriu si se verifica testamentele si revocarile lor incheiate in forma autentica, precum si donatiile, acceptarea si revocarea acestora;
- Registrul National Notarial de Evidenta a Optiunilor Succesorale (RNNEOS) in care se inregistreaza, cu efect de opozabilitate, declaratiile de acceptare si de renuntare la succesiune incheiate in forma autentica;
- Registrul National Notarial de Evidenta a Procurilor si a Revocarilor acestora (RNNEPR) in care se vor inscrie si verifica toate procurile, contractele de mandat, contractele de administrare si revocarile acestora care se folosesc in activitatea notariala si anume: contractele de mandat si contractele de administrare intocmite pentru incheierea actelor de dispozitie pentru bunurile imobile (cele de vanzare-cumparare, donatie, intretinere, renta viagera, schimb, dezmembrare/alipire), precum si cele de partaj, garantie mobiliara si imobiliara, dare in plata;
- Registrul National Notarial de Evidenta a Cererilor de Divort (RNNECD), are drept scop tinerea la nivel national a evidentei cererilor de divort adresate notarilor publici, in vederea evitarii dublei inregistrari ale acestora, precum si evidenta solutiilor date de catre notarii publici;
- Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale (RNNRM), al carui obiect este reprezentat de evidenta conventiilor matrimoniale, extraselor de casatorie, actelor de desfacere a casatorie, sau a oricaror acte care reglementeza regimul matrimonial al persoanelor.
In baza inscrierii actelor, Registrele permit efectuarea de interogari sau verificari referitor la acestea, pentru a confirma valabilitatea si corectitudinea actelor notariale din evidente”.
“Se vor oferi informatii scutite de orice fel de taxa organelor fiscale, instantelor judecatoresti si parchetelor, organelor de politie”
In acelasi comunicat se mai arata ca “dintre registrele sus mentionate, RNNES va fi disponibil accesarii realizate de catre persoane desemnate din cadrul fiecarei Camere, iar RNNECD va da curs solicitarilor primite prin intermediului operatorilor INFONOT. Transferul informatiilor intre notarii publici si registrele nationale notariale tinute in format electronic se face numai pe suport electronic, in baza semnaturii electronice calificate a utilizatorului (token). In cazul in care vor dori accesul la registre alte categorii de solicitanti ( persoane fizice, avocati, judecatorii, stari civile,etc), acesta se vor realiza fie prin intermediul birourilor notariale, fie direct, prin intermediul Infonot”. Cererile catre Registre se vor face prin intermediul birourilor notariale, misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare si a camerelor notarilor publici: “Persoanele fizice si juridice, care justifica un interes, se pot adresa in mod direct Registrelor cu respectarea normelor specifice fiecarui registru, la cerere si contra cost. De asemenea, se vor oferi informatii scutite de orice fel de taxa organelor fiscale, instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, organelor de politie si altor institutii ale statului care vor solicita acestea”.
Va lua nastere un nou registru RNNEC care va fi util pentru institutiile bancare
Un nou registru notarial care va lua nastere in scurt timp este Registrul national notarial de evidenta a creditorilor persoanelor fizice si a opozitiilor la efectuarea partajului succesoral (RNNEC), in care se vor inscrie, pentru opozabilitate fata de terti, cererile creditorilor cu privire la creantele pe care le au fata de o persoana fizica. “Acest registru isi va dovedi utilitatea pentru institutiile bancare ce urmaresc recuperarea creantelor, pentru asociatiile de proprietari care vor sa isi recupereze datoriile, etc. In acelasi timp, in viitorul apropiat se urmareste infiintarea unei noi evidente notariale, care sa cuprinda totalitatea actelor incheiate de catre notarii publici in forma autentica. In plus, arhivarea, in forma electronica, a acestor documente, va permite dezvoltarea unei baze de date complexe si complete de acte notariale”, se mai arata in comunicat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mare smecherie 19 November 2012 17:55 0
# Numa zic... 5 October 2016 23:01 0