SOLUTIE PENTRU O ANOMALIE A JUSTITIEI – Tinerii magistrati ar putea intra, dupa terminarea studiilor, doar in complete colegiale pentru o perioada de mai multi ani, pana sa ajunga sa ia decizii singuri. Ministrul Robert Cazanciuc: “E o discutie daca sa se puna o limita de varsta... Poate o formula in care sa intre intr-un complet colegial sau sa dureze mai mult stagiatura”. Recent avocatii din Cluj s-au revoltat din cauza judecatoarei Oana Daradics de la Judecatoria Cluj-Napoca
Iata in sfarsit o propunere excelenta pentru insanatosirea Justitiei din Romania. Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto) a dezvaluit o posibila solutie pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave anomalii ale Justitiei din Romania, reclamata in primul rand de avocati. Este vorba despre tinerii judecatori care, din cauza unei legi prost gandite, ajung sa intre in complet unic, la varste de doar 23-25 de ani, imediat dupa terminarea studiilor, si care fara a avea experienta profesionala, dar si de viata, ajung sa decida cu privire la libertatea si patrimoniul unei persoane. Tocmai lipsa de experienta este cauza care de multe ori genereaza erori si care lasa liber posibilitatea aparitiei unor comportamente deviante in relatia cu participantii la procese.
Ministrul Robert Cazanciuc a admis, in urma cu cateva zile, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Cluj-Napoca, faptul ca exista o preocupare in legatura cu aceasta problema. Robert Cazanciuc a declarat, potrivit publicatiei clujust.ro, ca sunt discutii privind posibilitatea ca tinerii magistrati sa intre in complete colegiale sau sa se prelungeasca perioada de stagiatura:
“Iti trebuie vocatie pentru a fi judecator. E foarte greu sa spui daca cineva are vocatie la 23-24 de ani. Absolventii de la INM sunt extrem de bine pregatiti. E un examen foarte dur si de intrare la INM si de finalizare. Dar uneori iti trebuie o experineta de viata pentru a putea da solutii care sa fie cu adevarat de natura sa solutioneze problemele unor oameni, experienta care nu poate sa vina decat cu varsta. Noi avem printre cele mai tinere sisteme de admitere in magistratura din Europa. E o discuție care se poarta in randul magistratilor daca sa se puna o limita de varsta sau nu. Nu stiu daca o limita de varsta, dar poate o formula in care tinerii absolventi sa intre intr-un complet colegial sau sa dureze mai mult stagiatura la magistrati”.
Cazanciuc a dat exemplul altor state din Europa unde tinerii judecatori asteapta chiar si 5-7 ani pana sa ia singuri o decizie:
“Asa cum se intampla in alte state din Europa: poti sa devii tanar judecator la 24 de ani, dar dureaza 5-7 ani pana ajungi sa decizi efectiv ceva. Intre timp se mai asaza viata asupra ta si incepi sa vezi lucrurile cu mai multa maturitate”.
O tanara judecatoare din Cluj a provocat revolta in randul avocatilor
Reactia lui Robert Cazanciuc vine in urma unui incident care a avut loc la Judecatoria Cluj-Napoca, la inceputul lunii septembrie 2014. Atinci, judecatoarea Oana Maria Daradics a declansat o revolta in randul avocatilor din Baroul Cluj, care de altfel au si reclamat-o la CSM. Totul s-a intamplat dupa ce Oana Maria Daradics de la Judecatoria Cluj-Napoca, numita in functie in ianuarie 2014, ar fi ordonat jandarmilor sa o scoata din sala pe avocata Kapcza Mikolt Kristina, cu 36 de ani vechime, pe motiv ca a fost nemultumita de comportamentul acesteia in instanta, continuand apoi judecarea cauzei in lipsa avocatei.
In consecinta, Consiliul Baroului Cluj a decis in 9 septembrie 2014, in urma sesizarii avocatei Kapcza Mikolt Kristina, sa formuleze o plangere la CSM impotriva judecatoarei Oana Maria Daradics, plangerea fiind transmisa si Ministerului Justitiei, INM si UNBR. De asemenea, tot in urma deciziei luate de Consiliul Baroului Cluj, in perioada 15 septembrie 2014 – 18 septembrie 2014 a fost organizat un protest, in timpul caruia avocatii au purtat banderole albe aplicate pe robe:
“Consiliul Baroului Cluj apreciaza ca acest incident reprezinta un act de maxima gravitate raportat la normele de procedura judiciara si care pe de o parte poate aduce atingere grava onoarei si demnitatii profesiei de avocat, iar pe de alta parte reprezinta o incalcare a legii si are ca efect incalcarea dreptului la aparare al justitiabilului si a principiului legalitatii prevazute de Codul de Procedura Civila si de Legea nr. 51/1995.
De asemenea, constata ca incidentele vizand incalcari ale normelor procedurale de catre judecatori si lipsa de respect fata de corpul profesional al avocatilor au devenit tot mai numeroase, culminand cu aceasta manifestare in sala de judecata a doamnei judecator Daradics Oana Maria”.
Inclusiv conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a anuntat ca sustine actiunea avocatilor din Cluj, precizand ca incidentul aduce atingere grava onoarei si demnitatii profesiei de avocat si este o incalcare a normelor de procedura judiciara, dar si a dreptului la aparare al justitiabilului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gugustiuc 5 October 2014 14:59 +3
# Vlad 6 October 2014 11:13 +5
# Badea 5 October 2014 15:08 +6
# Mda 5 October 2014 15:42 +5
# Mdada 6 October 2014 00:22 0
# Mda 6 October 2014 14:31 +2
# Paul 5 October 2014 16:57 +11
# Dacian 5 October 2014 19:24 +2
# GOGONEA-GOGONEL 5 October 2014 20:04 +5
# Dle MINISTRU !!!!!!! 5 October 2014 21:01 0
# Istratie 5 October 2014 21:03 +5
# avem ministru?? 5 October 2014 21:33 +6
# Johny 6 October 2014 00:19 +2
# pol 6 October 2014 08:12 +1
# gâgă 6 October 2014 13:21 0
# Adina 6 October 2014 17:14 +1
# mihai 8 October 2014 14:47 0