SPECIALISTII LUCREAZA LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Guvernul nu neaga cresterea varstei de pensionare a magistratilor, dar da asigurari ca majorarea se va face treptat: “Exista un grup de lucru constituit, exista analize pe care specialistii de la Ministerul Muncii le fac... Din perspectiva varstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare brusca care sa genereze dezechilibre de sistem” (Video)
Nu este deloc buna, credem noi, strategia de comunicare pe care Guvernul Romaniei condus de premierul Nicolae Ciuca (foto stanga) si-a ales-o in privinta pensiilor de serviciu ale magistratilor. Executivul se fereste sa le dea explicatii clare judecatorilor si procurorilor, si sa le spuna daca pensiile de serviciu vor fi taiate – prin calcularea lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, dar si daca varsta de pensionare va fi crescuta la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Nu confirma aceste scenarii, dar mai important nu le infirma. Totusi, Executivul a oferit o firimitura de informatie.
Purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei, Dan Carbunaru, a declarat miercuri seara, 2 noiembrie 2022, la finalul sedintei de guvern ca in momentul de fata exista un grup de lucru si analize facute de specialisti din Ministerul Muncii in legatura cu pensiile militare si pensiile de serviciu ale magistratilor. In ceea ce priveste aceasta din urma categorie, reprezentantul Executivului a precizat doar ca judecatorii si procurorii au un statut recunoscut la nivel european si prin decizii ale CCR, ambele reprezentand garantii pentru magistrati.
In aceeasi declaratie, purtatorul de cuvant al Guvernului a dat insa o informatie cat de cat concreta. Carbunaru nu a negat cresterea varstei de pensionare pentru categoriile care incaseaza asa-zisele pensii speciale, deci inclusiv magistrati, dar a subliniat ca aceasta ar urma sa se faca treptat.
Iata declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului:
“Reporter: Inca o intrebare. Stim ca Romania trebuie sa ia o decizie in privinta pensiilor speciale pana la finalul anului, ne obliga Planul National de Redresare si Rezilienta. Daca ne puteti spune, care este stadiul discutiilor in acest moment in privinta acestui jalon din PNRR?
Dan Carbunaru: Bun. Exista un grup de lucru constituit, exista analize pe care specialistii de la Ministerul Muncii le fac, exista si acea contributie importanta a Bancii Mondiale. Exista, pe de alta parte, si premierul Nicolae Ciuca a subliniat astazi, inclusiv la vizita pe care a facut-o la fabrica de camioane Iveco de la Petresti, faptul ca pensiile militare, si a accentuat acest lucru, nu sunt pensii speciale, ele sunt pensii care sunt recunoscute ca atare in orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Iar potrivit asigurarilor date de catre Ministerul Justitiei, in privinta magistratilor, pentru ca si acolo au fost anumite discutii, atat deciziile Curtii Constitutionale, cat si statutul recunoscut la nivel european sunt garantii care trebuie furnizate acestui corp. In privinta, insa, a modului final in care Romania va asambla acest pachet, la finalul activitatii pe care o deruleaza colegii de la Ministerul Muncii impreuna cu cei de la cei de la celelalte ministere vom avea un pachet final pe care o sa-l prezentam public.
Reporter: Care e deadline-ul?
Dan Carbunaru: Asteptam cat mai curand. Exista, dupa cum ati vazut, mai multe elemente. Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coalitiei, dincolo de pozitia Guvernului, exista si aceasta insertie tehnica de la Banca Mondiala, deci se vor asambla toate aceste elemente tinand cont de criteriile pe care vi le-am prezentat si speram ca in cel mai scurt timp sa avem si o forma agregata pe care sa v-o prezentam.
(...)
Reporter: O completare mai intai, va rog, in legatura cu pensiile speciale. Spuneati mai devreme ca e deja constituit un grup de lucru. Exista deja in spatiul public vehiculate niste informatii si intrebarea este daca sunt vizate practic toate pensiile, asa numite speciale, deci toate pensiile de serviciu, toate pensiile de serviciu si daca e vorba de respectarea jalonului 215 din PNRR?
Dan Carbunaru: Modalitatea pe care guvernul o va prezenta in raport cu aceasta situatie, in momentul in care este definitivata, va fi prezentata public. Stiu, exista foarte multe informatii care circula in spatiul public. Nu as vrea sa le cataloghez cel putin pe toate ca fiind forme separate de realitate, desi, in buna parte, unele dintre ele sunt. Dar din respect fata de opinia publica si mai ales fata de cei care, ocazional, devin chiar tinta unor dezinformari, pot sa va asigur ca guvernul trateaza cu maxima responsabilitate aceasta sarcina pe care si-a asumat-o, si care este pana la urma obligatie la nivelul tarii noastre, de a clarifica aceasta situatie, cu anumite mentiuni: respectiv ca pensiile militare nu sunt pensii speciale si ca statutul magistratilor, asa cum se reflecta el la nivel national, dar si in context european, la care se adauga si deciziile Curtii Constitutionale genereaza un anumit specific. Deci, avand in vedere toate aceste elemente, o sa va rog din nou sa avem incredere in specialistii care lucreaza la elaborarea acestui nou cadru, avand o miza importanta nu doar din perspectiva financiara, dar si din perspectiva obligatiilor pe care Romania si le-a asumat.
Reporter: Dar una din informatiile vehiculate se refera la ridicarea varstei de pensionare. Faptul ca nu s-ar mai face la nivelul din prezent si ar urma sa se faca la o alta etapa.
Dan Carbunaru: N-as vrea sa fac speculatii nici in legatura cu acest lucru si nici in legatura cu alte elemente care circula in spatiul public. In privinta varstei de pensionare, ca si in cazul altor potentiale schimbari, vor fi luate masuri etapizat, nu vor fi schimbari bruste in sistem care sa genereze dezechilibre. Si este apelul la ratiune pe care l-au facut mai multi membri ai Guvernului in ultima perioada si pe buna dreptate, pentru ca functionarea sistemului trebuie asigurata si asta implica si o anumita continuitate, deci inclusiv din perspectiva varstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare brusca care sa genereze dezechilibre de sistem”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gica contra sistemului 2 November 2022 21:17 +2
# ioan bucsa 3 November 2022 07:58 +11
# ioan bucsa 3 November 2022 08:26 -11
# Nelamurire 3 November 2022 08:35 +35
# Judecator 3 November 2022 09:07 +2
# magda 3 November 2022 12:11 +131
# Gigimutu 6 November 2022 07:21 0