28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SPECIALISTII LUCREAZA LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Guvernul nu neaga cresterea varstei de pensionare a magistratilor, dar da asigurari ca majorarea se va face treptat: “Exista un grup de lucru constituit, exista analize pe care specialistii de la Ministerul Muncii le fac... Din perspectiva varstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare brusca care sa genereze dezechilibre de sistem” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 November 2022 19:11
Vizualizari: 8112

Nu este deloc buna, credem noi, strategia de comunicare pe care Guvernul Romaniei condus de premierul Nicolae Ciuca (foto stanga) si-a ales-o in privinta pensiilor de serviciu ale magistratilor. Executivul se fereste sa le dea explicatii clare judecatorilor si procurorilor, si sa le spuna daca pensiile de serviciu vor fi taiate – prin calcularea lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, dar si daca varsta de pensionare va fi crescuta la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Nu confirma aceste scenarii, dar mai important nu le infirma. Totusi, Executivul a oferit o firimitura de informatie.


 

Purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei, Dan Carbunaru, a declarat miercuri seara, 2 noiembrie 2022, la finalul sedintei de guvern ca in momentul de fata exista un grup de lucru si analize facute de specialisti din Ministerul Muncii in legatura cu pensiile militare si pensiile de serviciu ale magistratilor. In ceea ce priveste aceasta din urma categorie, reprezentantul Executivului a precizat doar ca judecatorii si procurorii au un statut recunoscut la nivel european si prin decizii ale CCR, ambele reprezentand garantii pentru magistrati.

In aceeasi declaratie, purtatorul de cuvant al Guvernului a dat insa o informatie cat de cat concreta. Carbunaru nu a negat cresterea varstei de pensionare pentru categoriile care incaseaza asa-zisele pensii speciale, deci inclusiv magistrati, dar a subliniat ca aceasta ar urma sa se faca treptat.


Iata declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului:

 


Reporter: Inca o intrebare. Stim ca Romania trebuie sa ia o decizie in privinta pensiilor speciale pana la finalul anului, ne obliga Planul National de Redresare si Rezilienta. Daca ne puteti spune, care este stadiul discutiilor in acest moment in privinta acestui jalon din PNRR?

Dan Carbunaru: Bun. Exista un grup de lucru constituit, exista analize pe care specialistii de la Ministerul Muncii le fac, exista si acea contributie importanta a Bancii Mondiale. Exista, pe de alta parte, si premierul Nicolae Ciuca a subliniat astazi, inclusiv la vizita pe care a facut-o la fabrica de camioane Iveco de la Petresti, faptul ca pensiile militare, si a accentuat acest lucru, nu sunt pensii speciale, ele sunt pensii care sunt recunoscute ca atare in orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Iar potrivit asigurarilor date de catre Ministerul Justitiei, in privinta magistratilor, pentru ca si acolo au fost anumite discutii, atat deciziile Curtii Constitutionale, cat si statutul recunoscut la nivel european sunt garantii care trebuie furnizate acestui corp. In privinta, insa, a modului final in care Romania va asambla acest pachet, la finalul activitatii pe care o deruleaza colegii de la Ministerul Muncii impreuna cu cei de la cei de la celelalte ministere vom avea un pachet final pe care o sa-l prezentam public.

Reporter: Care e deadline-ul?

Dan Carbunaru: Asteptam cat mai curand. Exista, dupa cum ati vazut, mai multe elemente. Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coalitiei, dincolo de pozitia Guvernului, exista si aceasta insertie tehnica de la Banca Mondiala, deci se vor asambla toate aceste elemente tinand cont de criteriile pe care vi le-am prezentat si speram ca in cel mai scurt timp sa avem si o forma agregata pe care sa v-o prezentam.

(...)

Reporter: O completare mai intai, va rog, in legatura cu pensiile speciale. Spuneati mai devreme ca e deja constituit un grup de lucru. Exista deja in spatiul public vehiculate niste informatii si intrebarea este daca sunt vizate practic toate pensiile, asa numite speciale, deci toate pensiile de serviciu, toate pensiile de serviciu si daca e vorba de respectarea jalonului 215 din PNRR?

Dan Carbunaru: Modalitatea pe care guvernul o va prezenta in raport cu aceasta situatie, in momentul in care este definitivata, va fi prezentata public. Stiu, exista foarte multe informatii care circula in spatiul public. Nu as vrea sa le cataloghez cel putin pe toate ca fiind forme separate de realitate, desi, in buna parte, unele dintre ele sunt. Dar din respect fata de opinia publica si mai ales fata de cei care, ocazional, devin chiar tinta unor dezinformari, pot sa va asigur ca guvernul trateaza cu maxima responsabilitate aceasta sarcina pe care si-a asumat-o, si care este pana la urma obligatie la nivelul tarii noastre, de a clarifica aceasta situatie, cu anumite mentiuni: respectiv ca pensiile militare nu sunt pensii speciale si ca statutul magistratilor, asa cum se reflecta el la nivel national, dar si in context european, la care se adauga si deciziile Curtii Constitutionale genereaza un anumit specific. Deci, avand in vedere toate aceste elemente, o sa va rog din nou sa avem incredere in specialistii care lucreaza la elaborarea acestui nou cadru, avand o miza importanta nu doar din perspectiva financiara, dar si din perspectiva obligatiilor pe care Romania si le-a asumat.

Reporter: Dar una din informatiile vehiculate se refera la ridicarea varstei de pensionare. Faptul ca nu s-ar mai face la nivelul din prezent si ar urma sa se faca la o alta etapa.

Dan Carbunaru: N-as vrea sa fac speculatii nici in legatura cu acest lucru si nici in legatura cu alte elemente care circula in spatiul public. In privinta varstei de pensionare, ca si in cazul altor potentiale schimbari, vor fi luate masuri etapizat, nu vor fi schimbari bruste in sistem care sa genereze dezechilibre. Si este apelul la ratiune pe care l-au facut mai multi membri ai Guvernului in ultima perioada si pe buna dreptate, pentru ca functionarea sistemului trebuie asigurata si asta implica si o anumita continuitate, deci inclusiv din perspectiva varstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare brusca care sa genereze dezechilibre de sistem”.

Comentarii

# Gica contra sistemului date 2 November 2022 21:17 +2

Si uite asa sistemul i-a băgat puțin în vrie pe magistrati, scule ale sistemului, iar acum se așterne linistea si juzii vor uita de deciziile CCR și vor aplica cuminți hotărârile justiției "iuropene", ca altfel li se va umbla iar la cascaval. Dormi liniștită colonie Romanica, funcționarilor tai sa le fie bine, pentru ca ce altceva sunt magistrații? decât niște functionari de lux care pun bunăstarea lor mai presus de orice. Și uite asa diversiunea și-a atins scopul într-o colonie cu rame hulpave în loc cetateni. Bai aceștia, care v-ați dat arama pe fata, vi-o spune Gica, doar ați amânat cu putin falimentul sistemului care va ghiftuie.

# ioan bucsa date 3 November 2022 07:58 +11

dar la cei din MAI, SRI, SIE , PENITENCIARE, ISU, POMPIERI, spitale MAI, PNT, etc ..nu se gândeşte ...cum acolo pot ieşi toate cucoanele secretare şi tot amarul ăla de functionari speciali la mai puţin de 50 ani la pensie !!!??? ....cu media veniturilor din 6 luni alese de functionar din ultimii 5 ani ...adică îşi alege funcţionarul cuantumul pensiei de când avea vreo funcţie ceva , ore suplimentare etc. Se uită că acum 5 ani au desfiinţa fostul 2 1/4 , acea unitate de informatii interne si a scos la mai puţin de 40 ani pensie SPECIALĂ funcţionarii speciali, aşa zişii spioni interni(numa spioni nu erau ei, unii se transferaseră acolo cu vreo câteva luni înainte că ştiau ce beficii vor veni). Oamenii ăia erau buni de muncă, drept e că cei mai mulţi s-au angajat tot la stat ...unii chiar prin ministere care nu au nicio legătură cu ce au făcut înainte(de fapt probabil de asta, că nu au făcut mare lucru, doar au tăiat frunză la câini şi fac în continuare la fel). TRĂIM în ROMÂNICA

# ioan bucsa date 3 November 2022 08:26 -11

uite că am găsit si articole cu pensionari speciali de la 2 1/4: "USR-PLUS o propune pe Irina Alexe pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2016, în guvernarea Cioloș. Aceasta a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă. Era considerată ca fiind protejata lui Vasile Blaga. Nu este singurul caz de tânăr pensionar care va ocupa o funcție în Guvernul Cîțu."

# Nelamurire date 3 November 2022 08:35 +35

De ce doctorii, profesorii, inginerii etc nu ar merita aceleasi beneficii precum magistratii? De gluma asta cu restrictiile profesiei ne-am saturat ... magistratii sunt mana in mana cu avocatii (de multe ori sunt chiar rude de gradul I), cu politicieni etc Ex: avocatul Gil Vasile este soţul membrei CSM Simona Marcu, iar avocatul Mihai Savonea - al Liei Savonea

# Judecator date 3 November 2022 09:07 +2

Guvernul se face doar ca analizeaza si pensiile militarilor, dar doreste in realitate sa taie pensiile magistratilor. Interesant e ca, in bataie de joc fata de deciziile CCR, Ciolacu ( ca nu mai au loc altii de el la TV) si alti eruditi din coalitie fac ei aprecieri cu privire la pensiile unora sau altora, desi o evaluare calificata a facutt-o Curtea Constitutionala. Oricum,numai analiza si taierea pensiilor magistratilor nu doar ca este neconstitutionala ci incalca art 14 CEDO. Totul pentru Pnrr si federalizare, nu e asa , dle Ciolacu?!

# magda date 3 November 2022 12:11 +131

Eu spun doar atat..putina ordine nu strica in legislatia pensiilor speciale oricare ar fi acelea.Pai daca avem un presedinte de tara( care cica,ar fi cel mai mare demnitar din parcare) de ce in statul roman sa fie altii mai cu mot? Oare o pensie la nivelul salariului presedintelui ar fi chiar asa de aruncat? Mergeti in privat fratilor si rupeti casieriile patronilor.Unii magistrati chiar o fac cu brio...dar sa nu mai fie devalizat banul public.In schimb sunt de acord cu predictibilitatea pentru cei aflati la inceput de drum...si nu doar in magistratura ci peste tot.Privesti la tv cu cata usurinta revolutionarul Cholaku flutura ideea de contributivitate dar in acelasi timp pana si amarata aia de inflatie vrea sa o dea in mod disciminatoriu. Curat murdar...chiar nu stiu ce bazaconii vor inventa.Mi-e ca manati de atatea bune intentii,marii specialisti de la partide sa nu dea cu bata in balta pana la urma....asta apropos cu cine da foc la tara...chibritul e in mana lor.

# Gigimutu date 6 November 2022 07:21 0

Specialiștii p....., daca sunt toți că și ciuca, e clara treabă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva