SPECTACOL CU MASCATI DE ZIUA ANTICORUPTIEI – Romanii trebuie sa deschida ochii! Descinderile DNA de la Arad care au culminat cu defilarea unui senator in scaun cu rotile si cu intrarea in casa peste un deputat confirma reactivarea Sistemului! Deloc intamplator, actiunile in forta ale DNA renasc imediat dupa ce Iohannis a dat ordinul: "O Romanie fara PSD". Sute de dosare au fost reactivate la DNA in ultimele doua saptamani
Ave DNA! La doua saptamani dupa obtinerea celui de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei de catre Klaus Iohannis (foto 1), dupa instalarea cu succes a "Guvernului meu Orban" si fix de Ziua Internationala Anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie da startul vanatorii de pesedisti. A inceput la Arad, unde luni dimineata, 9 decembrie 2019, cu noaptea-n cap, procurorii anticoruptie i-au batut la usa deputatului PSD Florin Tripa, speriindu-i copilul si sotia, pentru a-l lua la audieri intr-un dosar de coruptie. Dosar, despre care auzim ca a fost deschis pe un denunt si ar viza niste pretinse fapte de trafic de influenta.
In aceeasi cauza s-au facut descinderi si la sediul PSD Arad, in paralel fiind defilati senatorul PSD Ioan Chisalita, adus la DNA in scaun cu rotile, dar si deputatul PSD Dorel Caprar. Pe langa cei trei, au mai fost ridicate si alte persoane, de data aceasta in urma unor actiuni la care au fost trimisi mascatii (foto 2). Imaginile cu senatorul PSD adus in scaun cu rotile, descinderea din creierii diminetii in casa unui demnitar ales al Statului, si el tot PSD-ist, urmata de o defilare cu mascatii ne demonstreaza ca in "sfanta zi a anticoruptiei", am asistat la reinstaurarea Sistemului pe mana caruia PSD trebuie sa dispara. Adica, "O Romania fara PSD", asa cum Klaus Iohannis a cerut!
Iar au devenit parlamentarii pericol public?
In ce tara s-a mai vazut ca un demnitar sa fie adus la audieri asemenea unui infractor de rangul intai, fara sa se tina cont de statutul sau? Cum de s-a ajuns din nou in situatia ca descinderile DNA sa fie filmate in direct de presa, probabil anuntata in prealabil ca unii pesedisti urmeaza sa fie calcati de procurorii anticoruptie? Nu va suna cunoscut acest scenariu? Noua da, si este ingrijorator daca romanii nu vad ca tot ceea ce nu demult era prezentat ca fiind finalul unei ere de teroare nu a insemnat decat o amoritire a populatiei!
Amortire care nu a folosit deloc romanilor, ci doar unor politicieni! Amortire care, sa fim bine intelesi, nu a fost pe placul procurorilor anticoruptie, obisnuiti cu activitatea intensa de pe vremea cand Laura Kovesi se afla la sefia parchetului anticoruptie. Lipsa de activitate a DNA care, pur intamplator, a coincis inclusiv cu campania electorala in care s-a raspandit ideea unei tari normale, a fost incheiata imediat dupa alegerile prezidentiale. Sustinem aceasta intrucat, din informatiile pe care le detinem, in ultimele doua saptamani, la DNA central s-au reactivat sute de dosare, avand loc zilnic audieri de dimineata pana noaptea, dorindu-se ca pana la finalul anului sa se produca si cateva trimiteri in judecata. Nu de alta, dar vine curand vremea bilantului, la care DNA in acest an nu va iesi prea bine.
Pesedistii, "clientii" favoriti ai DNA
Descinderea de luni de la PSD Arad – considerat fieful fostului lider PSD Mihai Fifor, despre care intamplator s-a vehiculat ca este vanat intr-un dosar la DNA central – ne arata oficial ca s-a dat startul defilarilor DNA, in care tinta sunt pesedistii, si mai cu seama parlamentarii care au inca o majoritate lejera in Senatul Romaniei. Adica sunt luati la ochi tocmai membrii institutiei care nu a putut inca sa fie acaparata de formatiunea politica sustinuta de presedintele Iohannis. Acei politiceni care le pot crea insa problemele serioase liberalilor aflati la guvernare.
Reactivarea Sistemului si a luptei anticoruptie intr-o zi simbolica precum aceasta este, in opinia noastra, a doua etapa a experimentului bazat pe ura, inceput cu "PSD Ciuma Rosie", care a prins foarte bine la mase, si dupa o campanie atent organizata prin care s-a reusit impartirea Romaniei in useristi, penelisti si pesedisti, sau mai nou "pesedei", cum le zice vicepremierul Raluca Turcan, in care Dreapta e buna, iar Stanga e rea si trebuie sa dispara.
Acest scenariu a mai fost jucat si prin 2014-2015, cand abia instalatul presedinte al Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a avut grija sa infiereze PSD pana cand a reusit sa isi puna Guvernul sau. Ne amintim doar episodul Colectiv in care un rol important l-au jucat procurorii anticoruptie, care au chemat rand pe rand pesedisti la audieri. Si nu a fost doar asta. Timp de circa doi ani, cand o tara intreaga incremenise ca "DNA vine sa ii ia", sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Stirbei Voida devenise loc de pelerinaj pentru presa, dar si pentru pesedisti, chemati rand pe rand la audieri (ca martor) si scosi in catuse. Cazuri au fost atatea, insa lumea pare ca a uitat!
Mesajul lui Iohannis de Ziua Anticoruptiei: "Romania a ramas un pilon de stabilitate si un pol de spirit european in regiune, indiferent cat de mult au dorit unii politicieni sa subordoneze statul unor interese personale sau de grup"
Totusi, Ziua Internationala a Anticoruptiei a fost marcata nu doar de DNA, cu un spectacol ca in "vremurile bune", ci si de presedintele Klaus Werner Iohannis, care a tinut sa ofere asigurari ca ramane un sustinator ferm al luptei impotriva coruptiei, la fel cum a fost si in primul mandat cand, zice Iohannis, Romania a reusit sa ramane un pilon de stabilitate "indiferent cat de mult au dorit unii politicieni sa subordoneze statul unor interese personale sau de grup".
Redam mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Internationale Anticoruptie:
"Coruptia slabeste statul, erodeaza institutiile si genereaza un regres al societatii, in ansamblul sau. Acest flagel submineaza democratia si statul de drept, conduce la incalcari ale drepturilor omului, sustine retele de criminalitate organizata, distorsioneaza piete si, in final, scade calitatea vietii cetatenilor. Coruptia afecteaza cele mai vulnerabile categorii sociale, tine comunitatile sarace captive intr-un cerc vicios, franeaza dezvoltarea si reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care ii slujeste.
Pentru a stopa practicile corupte in societatile contemporane sunt necesare mecanisme institutionale si sociale complexe de preventie si sanctionare, astfel incat eficienta institutiilor in realizarea interesului public si buna functionare a statului de drept sa fie garantate.
La 30 de ani de la caderea comunismului, Romania a facut imense progrese in combaterea coruptiei la nivel inalt si in societate, in general. Acest proces este insa unul continuu, care implica un efort de a schimba mentalitati, consecventa si un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevarul, empatia sunt valori care se regasesc tot mai mult in societatea romaneasca, iar reactia societatii civile atunci cand aceste valori au fost calcate in picioare a fost pe masura.
Am fost si raman un sustinator ferm al luptei impotriva coruptiei. Primul meu mandat de Presedinte a fost unul plin de provocari, insa am reusit, cu sprijinul romanilor si al fortelor politice democratice, sa pastram parcursul european al tarii noastre. Romania a ramas un pilon de stabilitate si un pol de spirit european in regiune, indiferent cat de mult au dorit unii politicieni sa subordoneze statul unor interese personale sau de grup.
In societate, pe termen lung, lupta anticoruptie este direct legata de dezvoltarea unei puternice culturi democratice, europene. Schimbarea comportamentelor individuale, luarea de pozitii ferme impotriva coruptiei si nedreptatii, solicitarea unei mai mari transparente a institutiilor, toate acestea sunt modalitati prin care fiecare cetatean se poate implica si determina o schimbare in bine la nivelul intregii comunitati.
Informarea tinerilor despre ce inseamna coruptia, despre efectele sale si combaterea acestui fenomen reprezinta, de asemenea, o asigurare pentru generatiile viitoare ca tara in care traiesc va fi una cu un grad ridicat de intoleranta fata de coruptie.
Rezultatele institutiilor din domeniu, ale profesionistilor care si-au facut datoria cu buna-credinta si atasamentul romanilor fata de valorile democratice fac ca Romania sa fie privita astazi ca un exemplu de actiune si hotarare in lupta anticoruptie, prin care se asigura un stat functional, institutii performante si bunastare pentru romani.
Intr-o Romanie normala, respectarea legii si corectitudinea sunt regula. Imi doresc ca aceste deziderate sa ramana vii, pentru ca pe temelia lor cladim impreuna o tara mai buna. Printr-un efort comun, prin toleranta zero fata de orice act de coruptie si prin pastrarea angajamentului civic admirabil vom putea construi Romania pe care ne-o dorim cu totii!"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Insurgentul 9 December 2019 18:09 +13
# Gica Contra 9 December 2019 20:02 +6
# DODI 9 December 2019 21:30 +7
# "Prostanis merge mai departe" 9 December 2019 22:02 +6
# Antisistem 9 December 2019 23:33 +5
# Romania 101 10 December 2019 07:07 +2
# Valter Cojman 10 December 2019 07:52 +3
# santinela 10 December 2019 08:17 +2
# romanul 10 December 2019 08:41 +3
# Faracatuse 10 December 2019 09:23 +2
# Dana 10 December 2019 11:55 +1
# Ai... 10 December 2019 12:40 0