SRI IL TINE IN BRATE PE DUMBRAVA – Serviciul Roman de Informatii a luat masuri “drastice” impotriva generalului Dumitru Dumbrava, dupa ce acesta a relatat cum colabora cu judecatorii si procurorii din “campul tactic”. In loc sa deschida o ancheta interna, SRI a decis ca Secretariatul General condus de Dumbrava sa nu mai aiba acces la corespondenta cu parlamentarii din Comisia de control a activitatii SRI
Serviciul Roman de Informatii il tine in brate pe generalul Dumitru Dumbrava, in ciuda faptului ca acesta a recunoscut la audierile care au avut loc la Comisia parlamentara de control a SRI implicarea Serviciului in actul de Justitie, motiv pentru care s-a cerut demiterea acestuia.
Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI care s-a intrunit marti, 28 noiembrie 2017, a luat o masura “drastica”: corespondenta dintre Comisia parlamentara si SRI nu se va mai purta prin intermediul Secretariatului General, condus de generalul Dumitru Dumbrava, ci doar prin Cabinetul directorului. Asa a inteles sa reactioneze institutia condusa de Eduard Hellvig (foto centru) in urma declaratiilor de o mare gravitate facute de generalul Dumitru Dumbrava in fata Comisiei parlamentare pentru control a SRI. Practic, SRI nu are nicio problema cu faptul ca Dumbrava a recunoscut ca se intalnea cu judecatorii de drepturi si libertati sau ca procurorii obisnuiau sa ceara opinii juridice de la SRI. De asemenea, SRI nu are nicio problema cu faptul ca generalul Dumitru Dumbrava a recunoscut ca se dadeau mandate de interceptare fara sa fie indentificate infractiuni, ci doar informari, iar aceasta activitate se facea in baza unor hotarari CSAT, ca mandatele de interceptare nu vizau doar activitati de terorism, spionaj sau subminarea economiei nationale, ci si fapte de coruptie, ca au fost ascultati inclusiv jurnalisti sub pretextul libertatii presei, dar si judecatori.
Iata comunicatul SRI din 28 noiembrie 2017:
“Serviciul Roman de Informatii a luat act de declaratia facuta in mass-media de catre presedintele Comisiei Parlamentare de Control asupra activitatii SRI, domnul senator Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a unui ofiter cu atributii administrative din cadrul SRI.
Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicita tuturor membrilor Comisiei sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic, manifestandu-si totodata determinarea de a continua cooperarea corecta si de buna credinta in conformitate cu cadrul normativ care reglementeaza relationarea interinstitutionala. Pentru a elimina suspiciunile mentionate de presedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, in ceea ce priveste corespondenta intre SRI si Comisie, Biroul Executiv a hotarat, in sedinta de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstitutional sa nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului. SRI ramane consecvent respectarii principiilor democratice si a statului de drept si determinat sa apere securitatea cetatenilor in conditii de deplina legalitate si neutralitate”.
Iata ce declara deputatul Claudiu Manda, presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, dupa audierea generalul SRI Dumitru Dumbrava:
“A fost intrebat daca au existat echipe mixte si raspunsul retinut a fost ca da, dar nu in sensul ca SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic si uneori juridic. Spunea domnia sa ca existau momente in care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofiterilor SRI, despre care inca nu stim daca se incadreaza cu totul in legislatie”.
“A spus ca doar cand i s-a solicitat punctul de vedere juridic a exprimat o opinie, dar ca procurorul este cel care decide, nu judecatorul. A spus ca a interactionat cu procurori, judecatori din zona de drepturi si libertati, mai ales acolo unde SRI avea aceasta atributie de eliberare a mandatelor pe siguranta nationala”.
“A fost abordat subiectul campului tactic. Domnul general Dumbrava nu neaga articolul din presa, spune doar ca, in opinia sa, atunci cand vorbea despre campul tacic, nu vorbea despre influentarea justitiei, ci mai degraba de faptul ca inculpatii ar putea sa influenteze actul de justitie si ca in acest sens era un atribut si o implicare a SRI. A dat exemple de experti si judecatori care ar fi decis diferit de ce era in dosarul probatoriu sau experti care faceau expertize si stabileau prejudiciu zero”.
“A fost intrebat daca e adevarat ca a fost vazut la Curtea de Apel Bucuresti, la ICCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unitatile de parchet. Raspunsul a fost 'da', a participat, dar niciodata, asa spune domnul Dumbrava, nu a incercat sa influenteze vreo decizie a judecatorului sau a procurorului in vreun caz”.
“Ne spunea ca atunci cand solicita mandat, nu era nevoie sa fie identificate infractiuni, ci doar daca erau identificate riscuri sau amenintari la adresa securitatii nationale spunand ca pentru SRI este obligatorie respectarea deciziior CSAT”.
“A spus ca se cunosc, ca au colaborat, ca Lancrajan a colaborat bine cu SRI, ca au fost si momente in care au avut si dispute. Au fost momente in care Lancrajan viza o serie de persoane din SRI si a incercat sa explice si au fost tensiuni la momentul respectiv, spunand ca este in competenta Parchetului Militar sa urmareasca daca s-au savarsit infractiuni”.
“Opinia domnului Dumbrava a fost ca s-a intalnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales in perioada in care era procuror general, nu procuror sef DNA, ca discutau mai degraba despre mandatele de securitate nationala si ca nu a avut niciodata vreo discutie despre dosare in sensul spus de domnul general Iliescu, cum ca ar fi stabilit cine sa fie din cadrul SRI care sa lucreze in acel dosar, cine din cadrul DNA si eventual cine sa fie dintre judecatorii la care sa ajunga dosarul”.
Sursa Foto: Agerpres
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vladimârrr...!!! 28 November 2017 14:19 +10
# Surgent 28 November 2017 14:53 +6
# Vasi 28 November 2017 17:02 +5
# Sandu 29 November 2017 20:30 +17
# carcotasa 2 December 2017 21:20 0
# carcotadsa 2 December 2017 21:30 0
# Corneliu Costache 31 January 2019 16:40 0