27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STAGIUL MILITAR, VECHIME IN MAGITRATURA – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Inalta Curte a decis: “Perioada in care, dupa numirea in magistratura, judecatorul sau procurorul a satisfacut stagiul militar obligatoriu, constituie vechime in magistratura” (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

20 February 2023 14:42
Vizualizari: 4147

Stagiul militar satisfacut dupa numirea in magistratura reprezinta vechime in magistratura. Decizia a fost luata luni, 20 februarie 2023, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto).


 

Practic, prin Decizia nr. 11/2023, Completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a admis sesizarea Curtii de Apel Craiova si a stabilit ca: “perioada in care, dupa numirea in magistratura, judecatorul sau procurorul a satisfacut stagiul militar obligatoriu, constituie vechime in magistratura”.


Iata minuta Completului ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept:


Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova – Sectia de litigii de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. 1733/109/2021, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 82 alin. (2), art. 86 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art. 49 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 1 si art. 3 alin. (3) din Legea nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada in care, dupa numirea in magistratura, judecatorul sau procurorul a satisfacut stagiul militar obligatoriu, constituie vechime in magistratura.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.


Art. 82 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2022):


“(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult".


Art. 86 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2022):


“(1) Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat".


Art. 49 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:


"(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat"


Art. 1 si art. 3 alin. (3) din Legea nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare:


"Art. 1 – Toti cetatenii tarii au dreptul si obligatia sa apere Romania.

Art 3 – Serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii, cetateni romani, si se indeplineste in urmatoarele forme:

c) ca rezervisti concentrati sau mobilizati”.

Comentarii

# DODI date 20 February 2023 16:57 +6

Pentru a fi povestea completă propun să se ia în calcul și anii petrecuți la grădiniță. Nu de alta dar unii ”magistrați” nu au cei 7 ani de acasă!

# vlase date 20 February 2023 22:33 +1

Sa le dea cumulat si pensie militara. Si sa-i inainteze pe toti la gradul de general de brigada.

# nae girimea date 21 February 2023 07:20 0

@Dodi Mi-a placut !

# Aurel date 21 February 2023 08:15 0

Sa nu ne mai formalizam si sa primeasca pensie/pensii imediat ce au fost admisi in magistratura!

# maxtor date 21 February 2023 17:58 0

@Aurel-Sa nu ne mai formalizam si sa primeasca pensie/pensii imediat ce au fost admisi in militarie!(cica din KGB se iesea numai cu picioarele inainte)

# Pdv date 22 February 2023 10:24 -1

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.1 alin.(4), art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). Funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior (art. 125 alin. (3) și art. 132 alin. (2) din Constituție). Potrivit Deciziei CCR nr. 900/2020, pentru exercitarea funcției de judecător sau procuror, acestora le sunt garantate pensiile de serviciu. Prin urmare, vechimea în magistratură necesară acordării unei pensii de serviciu garantată nu poate să conțină perioade asimilate. Stagiul militar nu constituie vechime in magistratură.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva