Stop violentei domestice!
Ordinul de protectie impotriva violentei domestice:
Ofera siguranta victimelor, impunand restrictii agresorului, precum interzicerea apropierii sau a contactului cu victima.
Devoaleaza abuzul, putand fi utilizat ca dovada in procesul penal, impotriva agresorului.
Atrage atentia societatii cu privire la dimensiunea si consecintele, de cele mai multe ori dramatice, ale violentei domestice, subliniind necesitatea continuarii eforturilor pentru a o combate. Astfel, analizand tipurile de agresiuni cu victime adulte, observam ca femeile continua sa fie principalele victime ale actelor de violenta. Conform Barometrului violentei de gen (2022), in 2021, 23.498 femei au suferit loviri sau alte acte de violenta, 4.431 au fost amenintate (cf. art. 206 NCP) si 100 de femei au fost violate. Aceeasi sursa ne releva ca in 2021, 19.094 dintre agresori sunt sau au fost casatoriti cu victima, iar 11.287 sunt actuali sau fosti parteneri.
Camera Deputatilor a votat in unanimitate, in calitate de camera decizionala, Legea nr.328/2023, care modifica Legea nr.217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice.
Cu cativa ani in urma, in calitate de judecator constitutional (si judecator-raportor in mai multe cauze), am aratat ca ordinul de protectie impotriva violentei domestice (numit uneori si „ordin de restrictie”) este congruent cu normele Constitutiei Romaniei, iar institutia ordinului de protectie a fost consolidata printr-o serie de decizii ale instantei de contencios constitutional, care fie au respins exceptii de neconstitutionalitate care atacau esenta functiilor pozitive ale ordinului de protectie, fie au admis exceptii care au dus la mai buna conturare a sa, precum aceea prin care Curtea Constitutionala a constat ca, in cazul persoanelor care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, impunerea convietuirii victimei violentei cu agresorul, ca una din cerintele necesare pentru emiterea ordinului de protectie, este contrara unor dispozitii constitutionale, precum cele ale art.26, in componentele referitoare la viata intima si viata privata, declarand neconstitutionala cerinta respectiva.
Acum, in calitate de deputat, am avut bucuria sa vad adoptat un text de lege, pe care l-am coinitiat alaturi de colege si colegi deputate / deputati si senatoare / senatori, de la mai multe partide, prin care durata ordinului de protectie se prelungeste de la 6 luni la un an.
Modificarea legislativa adoptata acum consacra in continuare rolul judecatorului in stabilirea acestei durate, cu posibilitatea de a dispune instituirea masurilor necesare pana la 12 luni.
De asemenea, victimelor violentei domestice li se va acorda asistenta juridica si in apel, nu doar la prima infatisare in instanta.
Un pas important in protectia victimelor violentei domestice, pentru care multumesc in mod special pentru impecabila colaborare intre colege apartinand mai multor partide, deputatei Oana Toiu (USR), deputatei Mara Calista (PNL), deputatei Monica Berescu (USR), deputatei Csep Eva (UDMR), in calitate de co-initiatoare, precum si deputatei Daniela Otesanu (PSD).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 5 July 2023 09:46 0
# De ce se scoate "marmota" in fata ? 10 July 2023 22:05 +7
# Corect , daca asta include si violenta psihologica! 11 July 2023 16:55 +5
# Nu prea ai ce sa-i explici cuiva 10 August 2023 21:29 +3
# Stop violentei (sub toate formele, psihologica inclusa) ! 11 August 2023 22:21 +1