3 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Strategia nationala anticoruptie, dezbatuta cu ambasadorii straini la Bucuresti. Ministerul Justitiei, prin vocea Alinei Bica i-a linistit pe diplomati: “Avem pregatit terenul pentru confiscarea averilor!”

Scris de: L.J. | pdf | print

7 October 2011 17:08
Vizualizari: 8359

Ministerul Justitiei a organizat, vineri, o intalnire pentru dezbaterea Strategiei Nationale Anticoruptie, intalnire la care au participat reprezentanti ai mai multor ambasade, dar si oficiali ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei si ai Ministerului de Interne. Fiecare din reprezentantii institutiilor romanesti a explicat, pe scurt, masurile pe care ministerul pe care il reprezenta le-a luat pentru prevenirea si combaterea coruptiei, precum si planurile de viitor pe care le are fiecare institutie pentru combaterea coruptiei. Strategia nationala anticoruptie a fost lansata in dezbatere publica inca din 13 septembrie 2011.


Alina Bica: “Scopul nostru este sa oprim pacatosul inainte de a da ochii cu Parchetul, inlaturandu-l din sistem pe cale administrativa”

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica (foto) a declarat, in fata oficialilor straini ca„este pentru prima data cand autoritatile intocmesc o strategie nationala anticoruptie, pe actualul cadru legislativ sunt asumate obligatii pe partea de prevenire, de exemplu responsabilizarea functionarilor in exercitarea atributiilor de serviciu, construirea de structuri interne pe modelul DGA (n.n.-Directia Generala Anticoruptie), cel putin cu privire la testele de integritate. Vreau sa spun clar ca nu gandim politii paralele si nici autoritati judiciare paralele, aceste structuri pot functiona strict cu privire la abaterea disciplinara, pe Codul Muncii. Mentionez ca eu personal nu sunt adepta testelor de integritate, insa consider ca doar perspectiva existentei lor e un semnal de alarma important pentru functionarii care se gandesc sa accepte diverse favoruri pentru a-si face meseria. Confiscarea extinsa a averii este un bun inceput, este o prevedere pe care am incercat sa o introducem inca din 2009, insa parlamentarii nostri au considerat atunci ca nu era nevoie de aceasta, e bine ca acum considera ca este nevoie de el, e proiect de lege in Parlament. Avem pregatit terenul pentru confiscarea averilor”, a mai spus secretarul de stat in MJ, mentionand in acest sens ca exista o Ordonanta a Guvernului prin care autoritatile fiscale pot verifica raportul dintre veniturile si cheltuielile persoanelor fizice si juridice, si, acolo unde se constata diferente mai mari de 10.000 de euro, organele fiscale pot sa declanseze o ancheta pe intreaga avere a cercetatului, sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate sau Parchetul. “Scopul nostru este sa oprim pacatosul inainte de a da ochii cu Parchetul, prin inlaturarea sa administrativa din sistem, si poate sistemul va deveni mai bun. Mergem nu atat pe pedepsirea pacatosului, cat pe preventie,” a conchis Bica.

Marian Tutilescu: “DGA este un exemplu si o initiativa de succes, la fel si Directia de Investigare a Fraudelor ”

Seful departamentului Schengen din MAI, chestorul Marian Tutilescu, a salutat elaborarea noii strategii nationale anticoruptie. “Concluziile ultimului MCV sunt pozitive, DGA este un exemplus si o initiativa de succes, la fel si Directia de Investigare a Fraudelor, care a fost apreciata pozitiv. Va trebui sa ne concentram pe administratia publica, unde constatarile nu sunt imbucuratoare. DGA se va concentra pe gestionarea sistemului din zonele de risc, astfel incat, prin dezvoltarea unor campanii proactive, rezultatele sa fie semnificative si pe preventie, nu doar pe combatere”.

Raed Arafat: “Ministerul Sanatatii are un departament de integritate. Am transmis deja catre autoritati mai multe cazuri de frauda in sistemul medical”

Medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca institutia pe care o reprezinta are deja un “Departament de integritate”, care are aprobarea pentru a beneficia de fonduri europene, si care se ocupa cu monitorizarea cazurilor de coruptie din sistem, dar si de cele privind fraudarea sistemului medical. Arafat a mentionat ca este nevoie ca acest departament sa identifice cauzele reale ale coruptiei din sistem, si sa creeze strategii de prevenire si combatere a acesteia. “As sublinia ca Ministerul Sanatatii, in ultimii doi ani, a descoperit fraude in sistemul sanitar, care au fost date autoritatilor judiciare”. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Ioana Lazar, a mentionat ca noua lege nationala a educatiei este un pas important spre combaterea coruptiei, desi actul normativ “a fost combatut de multi, uneori pe nedrept”. Ca o reusita in lupta impotriva coruptiei, Lazar a mentionat “rezultatele din acest an de la BAC, care reprezinta o radiografie completa a nivelului de pregatire al elevilor”. Dezbaterea strategiei nationale anticoruptie a continuat dupa aceste discursuri cu intrebari adresate de oficialii straini.

 

Comentarii

# arafat cel norocos date 7 October 2011 20:33 0

asta sa zica mersi cata sustinere a avut, ca si-a construit afacerea numai si numai pe banii statului. nu zic ca nu e bun smurdu, dar si mie mi-ar placea sa am sustinere financiara din toate partile statului roman.

# ionica date 8 October 2011 19:10 0

surprinzator de echidistant articolul pentru luju, as vrea sa am parte de mai multe alstfel de surprize :)) 

# Dixit date 9 October 2011 01:34 +3

"acolo unde se constata diferente mai mari de 10.000 de euro, organele fiscale pot sa declanseze o ancheta pe intreaga avere a cercetatului, sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate sau Parchetul" :eek: :eek: nu-i cam mica suma? ;-) in tarile in care functioneaza statul de drept, se raspunde si pt 5 euro nejustificati, la noi se lupta impotriva coruptilor doar daca suma depaseste 10.000? curat romaneste, ca de altfel orice alta lege implementata de la europeni a imbracat o forma neaosa, numa' buna pt hoti si corupti! halal.

# viitorul suna bine date 9 October 2011 01:49 +3

testele de integritate sunt mult mai bune decat flagarantele penale, pentru ca efectele sunt imediate -eliberarea din functie ca abatere disciplinara- in schimbul unei suspendari din functie pe ani de zile pana la condamnarea penala, iar faptuitorul este la randul lui multumit ca nu ajunge dupa gratii. In al doilea rand sunt mult mai usor de organizat si presupun costuri infinit mai mici comparativ cu anchetele penale. Binenteles aceste teste pot fi aplicate NUMAI micilor spagari unde avantajul pretins sau primit e unul mic. De asemenea trebuie mers si la efect, iar aici ANi pentru bugetari si fiscul pentru privati trebuie sa capete puteri sporite ca in europa astfel incat orice surplus de avere vadit nejustificata sa fie sechestrata pe loc si ulterior confiscata intr-o procedura speciala de catre instanta.

# viitorul suna bine date 9 October 2011 01:51 0

testele de integritate sunt mult mai bune decat flagarantele penale, pentru ca efectele sunt imediate -eliberarea din functie ca abatere disciplinara- in schimbul unei suspendari din functie pe ani de zile pana la condamnarea penala, iar faptuitorul este la randul lui multumit ca nu ajunge dupa gratii. In al doilea rand sunt mult mai usor de organizat si presupun costuri infinit mai mici comparativ cu anchetele penale. Binenteles aceste teste pot fi aplicate NUMAI micilor spagari unde avantajul pretins sau primit e unul mic. De asemenea trebuie mers si la efect, iar aici ANi pentru bugetari si fiscul pentru privati trebuie sa capete puteri sporite ca in europa astfel incat orice surplus de avere vadit nejustificata sa fie sechestrata pe loc si ulterior confiscata intr-o procedura speciala de catre instanta.

# taganu date 9 October 2011 13:08 +2

Gata vere,v-ati scos;pa ce dracu voi sa nu aveti "staboru taganesc"(dreptatea ce se face in tiganie de bulibasa)?Ce dracu a mai ramas in Romania fara"stabor"consiliul de onoare(la MAI)COLEGIUL MEDICILOR,etc.!?Ca si tiganii,iNTERPUNETI"intre JUSTITIE si faptele de coruptie asemenea "stabori".ROMANIA,TREZESTE-TE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva