STUDENTII DENUNTA BATAIA DE JOC A CSM – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi condamna majorarea taxei de participare la concursurile de admitere la INM si in magistratura de la 650 lei la 1.400 lei: “Accesul intr-o profesie atat de importanta nu poate sa fie conditionat de nivelul financiar al candidatului... CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care nu au resursele financiare”
Studentii se revolta impotriva Consiliului Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Bogdan Mateescu (foto). Motivul: decizia inexplicabila de majorare a taxei de participare la concursurile de admitere la INM si admitere in magistratura de la 650 lei la 1.400 lei.
Intr-un comunicat dat publicitatii joi seara, 28 iulie 2021, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi precizeaza ca nu exista nicio analiza care sa explice de ce a fost crescuta taxa la 1.400 lei, asa cum nu exista nicio analiza de impact si nicio estimnare a posibilelor efecte negative.
Totodata, foarte corect in opinia noastra, cele trei asociatii studentesti avertizeaza ca exista posibilitata ca unii candidati sa nu isi poate permite o asemenea taxa, or accesul in magistratura nu poate fi conditionat de nivelul financiar al candidatului. Pe de alta parte, CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitarii acestei taxe absolut exagerate. “Consideram ca este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregatit catre functiile de judecator sau procuror sa poata fi ingreunat de dificultatile financiare in care se afla. Procesul de recrutare a unor magistrati bine pregatiti tine de interesul national al Romaniei si, desi este evident ca organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului in profesie pentru tinerii cu situatii materiale mai putin fericite”, mentioneaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi.
Astfel, cele trei organizatii studentesti cer renuntarea la taxa de 1400 lei, stabilirea unei noi taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui absolvent al facultatilor de Drept din Romania, precum si reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxa in situatii bine justificate.
Prezentam comunicatul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi:
“Semnalam adoptarea Hotararilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 124, 125 si 126 din 27 iulie 2021, in urma carora au fost stabilite detaliile de desfasurare a concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii.
Ne bucuram ca situatia admiterii in magistratura a fost, dupa mai bine de un an, deblocata si ne exprimam speranta ca acest blocaj va ramane un esec unic in parcursul unui proces de selectie continuu fundamental pentru statul de drept din Romania.
In acest context, ANOSR, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti (ASD) si Asociatia Studentilor la Drept – UAIC Iasi (ASD-UAIC) isi exprima critica ferma asupra taxei de inscriere la concurs adoptate in Plenul CSM ieri – 1.400 RON/candidat.
In primul rand, taxa reprezinta mai mult decat dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere in magistratura, 650 RON/candidat. Nu exista niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la aceasta suma, niciun fel de analiza de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.
In al doilea rand, taxa reprezinta mai mult decat salariul minim net lunar din Romania la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/luna. Suntem absolut convinsi ca accesul intr-o profesie atat de importanta precum magistratura nu poate sa fie conditionat de nivelul financiar al candidatului, mai ales cand intreaga filosofie a sistemului tine de asigurarea unei stabilitati financiare pentru magistrati care sa fie parte din independenta reala a justitiei.
In al treilea rand, Plenul CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitarii acestei taxe absolut exagerate.
Consideram ca este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregatit catre functiile de judecator sau procuror sa poata fi ingreunat de dificultatile financiare in care se afla. Procesul de recrutare a unor magistrati bine pregatiti tine de interesul national al Romaniei si, desi este evident ca organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului in profesie pentru tinerii cu situatii materiale mai putin fericite.
Solicitam Plenului CSM abrogarea Hotararii nr. 125/2021 si:
-Stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tanar absolvent al facultatilor de Drept din Romania;
-Reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxa in situatii bine justificate”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# RUSINE CSM 30 July 2021 17:28 +272
# santinela 1 August 2021 07:05 +247
# maxtor 5 August 2021 00:36 -2