Studiu TI Romania: 81,5% din companii sunt dezinteresate de transparenta mediului de afaceri, fiind „mai vulnerabile„ in fata crizei pentru ca nu-si securizeaza investitiile!
Transparency International–Romania a lansat marti 20.12.2011, studiul privind “Integritatea in mediul de afaceri din Romania”. In cadrul acestui studiu au fost analizate din punct de vedere al transparentei, eticii si integritatii, 631 de companii din 81 de sectoare de activitate si opt regiuni de dezvoltare. Cercetarea Transparency International–Romania (TI-RO) scoate la lumina faptul ca, din cele 631 de companii analizate, doar 117 (din care 80 la suta cu capital strain) au un cod de etica publicat pe site-ul propriu, in timp ce restul de 514, respectiv 81.5 la suta, nu dovedesc un interes aparte pentru un mod mai transparent de a face afaceri. Conform TI Romania, in mediul de afaceri romanesc, preocuparea pentru etica este mai degraba rezultatul prezentei companiilor straine decat al constientizarii nevoii de integritate. Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania a declarat: „Complexitatea si opacitatea pietelor financiare care au generat criza economica reprezinta un semnal de alarma foarte serios cu privire la prejudiciile pe care lipsa de transparenta le poate cauza companiilor. Aceasta experienta a determinat o larga recunoastere a importantei pe care buna guvernare – posibila doar in absenta coruptiei – o are pentru dezvoltarea economica.”
Cristian Ducu, autorul studiului, consultant pe probleme de etica arata ca "una dintre principalele concluzii ale acestui studiu este ca firmele din Romania nu stiu cum sa se protejeze de comportamente ilegale si imorale, indiferent ca acestea vin din partea angajatilor, a furnizorilor sau dinspre administratia publica. Putem spune ca firmele din Romania sunt mult mai vulnerabile in fata crizei deoarece nu au invatat sa-si securizeze investitiile, in primul rand pe plan intern.”
Acest raport a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru integritate, responsabilitate sociala si dezvoltare durabila”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# adrian romanu 20 December 2011 21:02 0
# adrian romanu 20 December 2011 21:03 +1
# jules 22 December 2011 16:04 +1