24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARIFELE SI PROCEDURILE NOTARIALE, NEGOCIATE LIBER – Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Vor fi modificate tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Aflati care sunt tarifele si procedurile notariale care ar putea fi negociate liber intre notarul public si solicitant (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 May 2018 16:19
Vizualizari: 12022

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011. La baza proiectului de Ordin a stat Hotararea nr. 33/31.05.2017 a Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania prin care s-a propus ministrului Justitiei, Tudorel Toader (foto), ca tariful notarial pentru unele acte si proceduri notariale sa poata fi stabilit liber intre notarul public si solicitant. Prin proiectul de Ordin al Ministerului Justitiei, realizat la propunerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, se supune totodata dezbaterii publice si posibilitatea ca onorariile pentru serviciile prestate de notarii publici sa fie stabilite de ministrul Justitiei, la recomandarea Consiliului UNNPR, acestea urmand sa fie calculate cu respectarea dispozitiilor art. 57 alin. (1) lit. d) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata.


Noutatea absoluta din Proiectul de Ordin al ministrului Justitiei o reprezinta insa posibilitatea ca actele si procedurile notariale pentru care onorariul notarial sa se stabileasca liber intre notarul public si solicitant, mai ales ca lista documentelor a caror autentificare va putea fi negociata este ampla si extrem de importanta pentru cetateni, facand parte din viata curenta a acestora.

Printre acestea se regasesc:

-documente din procedura de autentificare, precum actul de desemnare a tutorelui din timpul vietii, renuntarea la dreptul de proprietate, contractul de fiducie, constatarea amiabila a unui act nul sau anulabil, contractul de vanzare avand ca obiect o mostenire, retractarea revocarii testamentului, contractul de comodat, contractul de inchiriere, promisiunea de vanzare, etc.;

-documente din procedura succesorala, precum certificatul de executor testamentar, interventia creditorului in cadrul procedurii succesorale pentru valorificarea creantei, actul de lichidare intre sotul supravietuitor si mostenitori, citarea succesibililor cu domiciliul in strainatate si dovezile de comunicare a acesteia, proces-verbal de validare a testamentului olograf, etc.;

-documente din procedura divortului, precum acordul prenatal in procedura divortului, actul de lichidare intre fostii soti sau incheierea de respingere la cererea de divort;

-actele de dare de data certa inscrisurilor;

-Consultatii juridice in materie notariala, altele decat cele care sunt urmate de incheierea unui act la notarul public respectiv.

Prezentam in continuare comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Public din Romania:

"Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Proiectul de Ordin este fundamentat pe propunerile inaintate de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si vizeaza actele si procedurile notariale pentru care onorariul notarial sa se stabileasca liber intre notarul public si solicitant.

in temeiul art. 7 din Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului justitiei pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011.

Conform proiectului de Ordin, onorariul notarial pentru o serie de acte si proceduri notariale urmeaza sa fie negociat liber intre notarul public si solicitant. Initiativa apartine Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, care a transmis Ministerului Justitiei Hotararea nr.33/31.05.2017 a Consiliului UNNPR, document ce fundamenteaza proiectul de Ordin, precum si Adresa nr. 1546/29.03.2018 cuprinzand o serie de propuneri de amendare a Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 133 din 22 februarie 2011, cu completarile ulterioare."

Iata Proiectul de Ordin al ministrului Justitiei pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici:


Comentarii

# unul din lumea cea mare date 30 May 2018 17:06 +5

bravo tudorele MAGNA CUM LAUDE!!!!!!!AICI SE VEDE CINE ARE STIINTA DE CARTE BRAVO ALDE-PSD

# Manole date 30 May 2018 21:42 0

Bravo Tudorel ! Incet dar sigur se duce plagiatoarea care a distrus multe vieti/familii nevinovate !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva