psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

TEHNOCRATIE SAU SUBMINAREA ECONOMIEI? - Daca in 2015 productia interna acoperea aproape in totalitate cererea de gaze, in noiembrie 2016 Romgaz inchide sonde de extractie, iar Federatia Rusa tinde sa ne vanda 40% din necesarul intern de gaze. Importurile de gaze au crescut de 7 ori fata de 2015, iar productia nationala a scazut cu 30%. Gazele din import au ajuns mai ieftine din cauza Guvernului

Scris de: L.J. | pdf | print

5 December 2016 16:19
Vizualizari: 7197

Lumeajustitiei.ro va prezinta o serie de date care ar trebui sa faca obiectul unor cercetari ale procurorilor DIICOT, in conditiile in care economia romaneasca este serios afectata de ceea ce se petrece in sectorul de productie interna de gaze naturale. Din 2015 si pana in prezent, specialistii semnaleaza faptul ca in timp ce importurile de gaze cresc ametitor, productia interna scade dramatic, desi Romania nu ar trebui sa se afle in situatia de a importa gaze, intrucat isi poate acoperi aproape in totalitate necesarul de consum din productia interna. Acest paradox a devenit vizibil in ultimul an de “guvernare tehnocrata”. Ne amintim ca in timp ce in cazul Ioan Niculaie – Interagro DIICOT a deschis dosare penale pentru ca statul a subventionat pretul gazelor pentru a salva industria interne de ingrasaminte chimice, in prezent autoritatile par absente in fata unui fenomen alarmant. Productia de gaze interne este subminata, in timp ce importurile de gaze cresc. Iata un studiu care vorbeste de la sine si care ar trebui sa declanseze reactia cuvenita din partea procurorilor DIICOT, condus de procurorul sef Daniel Horodniceanu - (foto).


Cum incaseaza Statul roman impozit pe venit nerealizat si cum au ajuns gazele din import mai ieftine decat productia autohtona

Pretul gazelor din import a ajuns sa fie mai ieftin decat productia autohtona in timp ce producatorii platesc impozit pe venituri nerealizate, iar Romgaz stopeaza productia din motive de rentabilitate. De ce nu poate fi gazul romanesc competitiv in raport cu cel din import? Motivul este unul simplu, tine de miza unor venituri rapide la bugetul de stat in detrimentul producatorilor si al pietei. Efectele pe termen lung ale acestor decizii ce au condus la diminuarea productiei interne se pot resimti in aceasta iarna, cand am putea ajunge sa importam 40% din consum, dar si atunci cand gazul rusesc se va scumpi, iar productia interna, in absenta investitiilor in mentinerea si inlocuirea productiei curente, nu va face fata cererii.

Daca in 2015 productia interna acoperea aproape in totalitate cererea, in noiembrie 2016 importurile de gaz rusesc urmau sa se situeze la 30% din consumul total la nivel national, potrivit datelor oficiale. In timp ce importurile de gaze au crescut aproape de 7 ori fata de anul trecut, productia nationala a scazut cu 30% potrivit presedintelui ANRE Niculae Havrilet.

Conform prognozelor, proportia de gaz rusesc in consum ar putea creste peste 40% in aceasta iarna.

La inceputul anului 2013, odata cu demararea calendarului de liberalizare a preturilor la gaze naturale, prin Ordonanta Guvernului 7/2013 a fost introdusa obligatia - pentru operatorii economici care desfasoara atat activitati de extractie, cat si de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania - de a plati un impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Adoptata initial cu termen de aplicare pana la data de 31 decembrie 2014 inclusiv, acesta a fost ulterior prelungit succesiv prin Ordonanta de Urgenta 80/2014 pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv si respectiv Ordonanta de Urgenta 57/2015 pana la 31 decembrie 2016 inclusiv, fara o analiza de impact si fara consultari.

Formula de calcul a impozitului a avut initial in vedere exclusiv diferenta intre preturile stabilite prin calendarul de liberalizare pentru consumatorii casnici si non-casnici si un pret de referinta de 45,71 lei/MWh prin raportare la cantitatile aferente segmentului reglementat al pietei de gaze naturale. Aceasta a fost ulterior extinsa si asupra segmentului concurential al pietei de gaze naturale, in cadrul caruia preturile se formeaza liber ca efect al raportului cerere-oferta si nu ca urmarea a aplicarii unui calendar de liberalizare.

Conform OG 7/2013, pentru calculul acestui impozit, pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzator cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii non-casnici nu poate fi mai mic de 72 lei/MWh, in timp ce pretul gazelor naturale din productia interna comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii non-casnici a ajuns, in actualele conditii de piata, dupa cum declara Presedintele ANRE Niculae Havrilet, la valori sub pragul prevazut de lege, astfel incat ne aflam in situatia in care producatorii sunt impozitati pe un venit nerealizat.

Impactul acestei formule de impozitare asupra pretului final trebuie analizat in contextul evolutiilor recente de pe pietele internationale caracterizate de scaderile drastice de pret atat la titei cat si la gaze. Practic, chiar daca pretul segmentului de piata liberalizat (non-casnic) scade la, de exemplu, 60 lei/MWh, producatorul roman este impozitat tot la 72 lei/MWh. Asta in timp ce gazele importate din Rusia nu se supun unei astfel de reglementari, iar furnizorii, pe piata libera, isi pot alege nestingheriti sursa.

Aflati in situatia unei concurente neloiale si cu teama Curtii de Conturi, Romgaz, cel mai mare producator autohton de gaze naturale s-a vazut nevoit sa tina de pret si, in absenta cererii, sa inchida sonde, reducandu-si productia cu pana la 25%, dupa cum au declarat oficiali ai companiei in mai multe randuri. Pentru ce nu produc, companiile romanesti nu mai platesc redevente, lasand astfel descoperite alte gauri la bugetul de stat, in timp ce Ministerul de Finante se credea “acoperit” prin mentinerea in vigoare a impozitarii in forma actuala.

Federatia Rusa va aproviziona 40% din necesarul de gaze al tarii

Odata cu venirea iernii, perspectivele privind cota de importuri se inrautatesc. Potrivit declaratiilor Presedintelui ANRE, cu preturi cu pana la 20 de lei/MWh mai mici fata de gazele produse in Romania, importurile pot atinge 40%.

Dintr-o perspectiva mai larga, impactul negativ este chiar mai mare – in timp ce producatorii autohtoni inchid sonde (si implicit fac concedieri), Federatia Rusa, unicul importator de gaze in Romania, va tine in mana iarna aceasta robinetul pentru 40% din gazele naturale ce aprovizioneaza Romania.

Pe termen lung, in absenta cererii care sa stimuleze mentinerea productiei, producatorii romani vor continua sa inchida sonde si vor renunta la proiecte de investitii, Romania ramanand vulnerabila intr-un scenariu al scumpirii gazelor naturale din import.

Comentarii

# DODI date 5 December 2016 17:41 +8

Dacă pentru România guvernul cioloș este ”guvernul ZERO” pentru străini este guvernul miliardelor de euro aruncate din visteria țării. Trebuiau plătite eforturile depuse de licurici (mai mari sau mai mici) pentru că i-au adus la conducerea țării. Și toate acestea se datorează cleptomanului imobiliar care ocupă abuziv, prin grija STS și SRI, locul de la Cotroceni.

# Jixy date 6 December 2016 14:25 0

Din pacate el nu e decat o paiata acare executa ordinele de frica dosarelor care il privesc si stau la dospit.Altcineva ne-a vandut din '89 cu cartile facute inca de pe vremea lui Ceaska .

# unul din lumea cea mare date 5 December 2016 18:45 +3

iar imi este martora arhiva luju,cind spusei ca a plecat manda si veni tanda(la demiterea bicai si venirea astuia).

# escu date 7 December 2016 09:24 0

Este subminarea economiei naționale și atentat la securitatea cetățeanului. Importăm de la ruși? Nu-i nimic, și alții practică acest lucru. Dar ia să fi fost PSD la guvernare, ce multe voci ar fi țipat că ne vindem rușilor, că sunt rusofonoi, că ne întoarcem spre est, tot corul de propagandiști antiPSD ar fi fost cu capul în TV inventând tot felul de aberații.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva