TI Romania despre Raportul pe Justitie: ”Solutionarea lenta a cazurilor de coruptie din vami poate influenta evaluarea CE din 2012!”
”Transparency International Romania (TI-Romania) saluta aprecierile pozitive incluse in raportul privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat astazi de Comisia Europeana si atrage atentia ca provocarile identificate de Comisie si recomandarile formulate trebuie sa fie privite cu cea mai mare seriozitate.
Mediul de afaceri a atras atentia de nenumarate ori asupra procedurilor abuzive si a estorcarilor din partea agentilor statului. Reamintim ca, desi au fost initiate masuri de combatere a unor situatii incerte in cazul vamilor si al Garzii Financiare, in stransa legatura cu Obiectivul 4 al MCV, acestea se perpetueaza. De asemenea, raportul atrage atentia asupra problemelor aparute in procedurile de achizitii publice pentru infrastructura si alte investitii, mai ales cand acestea se fac din fonduri europene. Toate acestea pot fi combatute eficient doar daca este schimbat sistemul legislativ si institutional in care ele se produc.
“Documentul se bazeaza pe raportarile autoritatilor de la Bucuresti facute pe actiuni realizate si mai putin pe impactul real si schimbarile aduse de masurile adoptate. Din pacate, in ultima perioada fenomenul coruptiei s-a generalizat in ciuda unor masuri formale impuse de cele patru conditionalitati,” afirma Victor Alistar, directorul executiv al TI Romania.
Raportul subliniaza necesitatea abordarii sistematice a luptei impotriva coruptiei. In acest context, toate masurile recomandate de Comisie trebuie integrate in strategia anti-coruptie, astfel incat actiunile individuale sa nu poata fi interpretate ca fiind actiuni politice. Provocarile ce trebuie incluse, astfel, in strategie, includ si confiscarea averilor nejustificate si sanctionarea descurajatoare a cazurilor de incompatibilitate, pericolul de prescriere al unor fapte de mare coruptie atunci cand anchetele se prelungesc foarte mult. Aceste masuri pot fi contrapuse problemelor administrative deja amintite prin formularea strategiei anticoruptie cu consultarea reala a societatii civile si prin monitorizarea implementarii sale.
Desi raportul Comisiei nu face precizari cu privire la procesul de aderare la spatiul Schengen si la managementul fondurilor structurale si de coeziune, toate aceste elemente definesc credeibilitatea Romaniei in Uniunea Europeana. Ca urmare, solutionarea lenta a cazurilor de coruptie din vami (incepute in primavara) si numeroasele semne de intrebare cu privire la corectitudinea cheltuirii fondurilor europene, pot influenta evaluarea CE din 2012, care va decide daca MCV se va prelungi si anul viitor.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Zsun 21 July 2011 19:31 -1
# Ali 21 July 2011 19:36 -1
# Asociaţia Victimelor Magistratilor din Romania 21 July 2011 22:52 +1
# MAAT 22 July 2011 15:58 0
# Tzu 23 July 2011 13:31 0