TIMMERMANS, MUT IN FATA PROTOCOALELOR SRI - Presedintele Senatului il demasca pe prim-vicepresedintele Comisiei Europene: “Romania are de 11 ani acest MCV, dar cum se face de nu a vazut existenta protocoalelor, a ingerintei serviciilor de informatii, a abuzurilor din justitie?... Comisia Europeana nu este deloc confortabila cu aparitia acestor protocoale care dovedesc fara putinta de tagada ca in Romania nu avem stat de drept... Unii dintre europarlamentarii romani pronunta minciuni”
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) il acuza pe prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans ca nu scoate un cuvant despre odioasele protocoalele secrete, oferind si motivul pentru aceasta situatie. Liderul ALDE arata ca daca Timmermans ar vorbi despre protocoalele incheiate intre SRI si institutii din justitie, ar insemna sa-si recunoasca esecul in stoparea acestora.
Presedintele Senatului a declarat marti, 2 octombrie 2018, ca Romania are de 11 ani acest MCV, intrebandu-se cum de Timmermns nu a vazut existenta protocoalelor, nu a vazut ingerinta serviciilor de informatii si abuzurile din justitie: “Daca acesta achieseaza la astfel de realitati, atunci trebuie sa isi recunoasca esecul sau, si atunci normal ca a evitat sa intre in acest subiecte si sa duca discutia in zona statului de drept si a combaterii coruptiei. Aceasta trebuie continuata, dar nu poate fi facuta acceptand daune colaterale. Nu putem sa acceptam acest lucru". Comisia Europeana nu este deloc confortabila cu aparitia acestor protocoale, a mai spus Tariceanu. Potrivit liderului ALDE, protocoalele secrete dovedesc ca in Romania nu exista stat de drept.
De asemenea, Calin Popescu Tariceanu a acuzat luni seara, 1 octombrie 2018, in emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, dupa discutiile din Comisia LIBE, ca regreta atitudinea unora dintre europarlamentarii romani care, cu multa nonsalanta, au mintit in legatura cu situatia din Romania, si asta pentru beneficiul lor personal, dar in dezavantajul tarii.
Iata declaratiile facute de Calin Popescu Tariceanu:
“E un paradox la care domnul Timmermans refuza sa se refere. Romania are de 11 ani acest MCV, dar cum se face de nu a vazut existenta protocoalelor, a ingerintei serviciilor de informatii, a abuzurilor din justitie? Sigur ca daca acesta achieseaza la astfel de realitati, atunci trebuie sa isi recunoasca esecul sau si atunci normal ca a evitat sa intre in acest subiecte si sa duca discutia in zona statului de drept si a combaterii coruptiei. Aceasta trebuie continuata, dar nu poate fi facuta acceptand daune colaterale. Nu putem sa acceptam acest lucru. (...)
Nu sunt incantat de postura in care s-a aflat Romania in dezbaterea din Comisia LIBE, dar, din punctul meu de vedere, sa nu ne mire ca, dupa ani de zile in care am exportat disputele politice interne la Bruxelles, ne trezim in fata unei astfel de situatii. Pe de alta parte, sigur ca Comisia Europeana nu este deloc confortabila cu aparitia acestor protocoale care dovedesc fara putinta de tagada ca in Romania putem sa discutam despre orice in privinta statului de drept, dar nu avem stat de drept.
Aceasta dezbatere, in care s-au folosit foarte multe generalitati, in care am asistat la luari de pozitie care dovedesc, asa cum spunea si ministrul Toader, si o lipsa de informare, si o lipsa de buna credinta, va pregati dezbaterea care va avea loc pe data de 3 octombrie, dezbatere care in mod normal ar trebui sa se incheie cu o rezolutie, rezolutie care stim ca a fost amanata pentru luna noiembrie. Legile de organizare a justitiei nu au cum sa afecteze lupta impotriva coruptiei, asa cum s-a spus seara trecuta de catre unii dintre intervenienti, multi vad ca se pricep in aceasta problema, putini cunosc pe fond care este continutul reformelor care s-au facut in Romania in aceasta perioada. Chiar si asa, putem sa aratam cum am aratat si pana acum, ca avem deschiderea necesara la dialog, atat cu Comisia Europeana, cat si cu Comisia de la Venetia, sa putem sa discutam care sunt observatiile lor.
Sunt multe agende individuale, sunt agendele unor partide, sunt agendele gruparilor care se fac in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European si, mai ales, pentru configurarea politica de dupa Parlamentul European care influenteaza aceasta dezbatere si sigur ca, as putea spune, Romania a cazut intr-un moment prost din acest punct de vedere, mai ales ca, in loc sa facem o figura buna in perspectiva pregatirii presedintiei Consiliului European, noi suntem subiectul unei astfel de dezbateri care afecteaza, fara indoiala, imaginea Romaniei.
Nu-mi ramane, in final, decat sa regret atitudinea unora dintre europarlamentarii romani care, cu multa nonsalanta, as spune, pronunta neadevaruri sau minciuni chiar in legatura cu situatia din Romania, distorsioneaza realitatile si acest lucru, sigur, numai pentru beneficiul lor personal, dar in dezavantajul tarii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Didina
2 October 2018 16:30
+14
# Nicu
2 October 2018 16:47
0
# Edelweiss - Sophist de Bukowina
2 October 2018 17:30
+3
# ..SD
2 October 2018 19:39
0
# ??????
2 October 2018 23:08
+1
# ??????
3 October 2018 22:21
0