TINTA NOUA PENTRU DNA – Seful parchetului anticoruptie Marius Voineag dezvaluie cel mai nou domeniu care va fi vizat de anchetele DNA: “Pe mine ma intereseaza in primul rand cat de mult este prezenta DNA in combaterea unor fenomene. Sunt lucruri pe care le putem imbunatati in zona de sanatate, in zona de achizitii publice si mai ales in zona de constructii, o zona neatinsa, dar pe care incercam sa o deschidem acum”
Procurorii DNA intra pe o zona neatinsa pana in momentul de fata. Este vorba despre domeniul constructiilor. Anuntul a fost facut chiar de seful DNA Marius Voineag (foto).
In interviul acordat jurnalistei Sorina Matei, si difuzat joi seara, 6 iulie 2023, la emisiunea Off/On The Record de la Aleph News, Voineag a explicat ca este foarte interesat ca DNA sa fie cat mai prezenta in combaterea unor fenomene de coruptie. In acest sens, Marius Voineag a precizat ca din punctul sau de vedere sunt lucruri de imbunatatit atat in domeniul sanatatii si al achizitiilor publice, dar si pe zona de constructii. O zona despre care seful DNA afirma ca nu a fost atinsa pana in prezent, dar pe care parchetul anticoruptie va incerca sa o deschida.
Prezentam declaratiile sefului DNA Marius Voineag (video de la min. 20):
“Sorina Matei: Ati vorbit in proiectul dvs de management – este prima data cand eu vad asa ceva de la un procuror sef al DNA – de impactul coruptiei la nivelul Romaniei, o cifra uriasa: 15% din PIB, 45 de miliarde de euro anual. Si ati vorbit inclusiv de efectele acestei coruptii la nivelul dezvoltarii Romaniei, vorbind de subminarea dezvoltarii economice. Daca asta e nivelul coruptiei – 15% din PIB, 45 de miliarde de euro anual, adica bani care se fura din fondurile publice – unde sunt dosarele?
Marius Voineag: Ma bucur ca imi puneti aceasta intrebare. A fost un stidiu comandat la nivelul Parlamentului European in 2016, a vizat toate statele, nu ne-a vizat doar pe noi. In foarte multe state avem de-a face cu fenomenul coruptiei, trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt in realitate. La noi estimarea a fost destul de larga, s-a dus la 15% din PIB, e un procent extraordinar de mare, si la momentul la care am scris proiectul am facut o analiza in sensul ca e clar ca un astfel de cost economic generat de existenta coruptiei la nivelul unui stat produce la randul sau o alterare a pietelor, o scadere din punct de vedere economic, si ne duce intr-un cerc vicios. Adica in zona de subdezvoltare economica, avem de-a face cu precadere intr-o zona de promovare a actelor de coruptie. Si atunci ideea de baza este ca noi trebuie sa ne axam pe combaterea coruptiei la nivel inalt. DNA a fost conceputa ca un astfel de mecanism, de a combate coruptia la nivel inalt. Ca ne place, ca nu ne place, atata vreme cat avem resursele pe care le avem, eu cred ca trebuie sa ne atingem usor, usor potentialul.
Ca o chestiune strict punctuala. In primele saptamani in care am avut discutii cu colegii procurori din DNA, am exprimat in mod deschis ca fiecare dintre noi sa avem un dosar, o cauza de complexitate mare la nivelul unui an an, si sa pregatim inca unul pentru anul urmator. Nu credem in superficialitati, si in acelasi timp nici nu ne pacalesc niste date statistice in care sa adunam cifre seci. Pe mine ma intereseaza in primul rand cat de mult este prezenta DNA in combaterea unor fenomene. Si acum, cu parere de bine sau de rau, eu cred ca sunt lucruri pe care le putem imbunatati in sensul asta, in zona de sanatate, in zona de achizitii publice si mai ales in zona de constructii, dupa parerea mea o zona neatinsa, dar pe care incercam sa o deschidem acum. Sunt lucruri pe care trebuie sa le facem pas cu pas, si sa le prioritizam”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dragos barna
9 July 2023 21:08
+101
# Cetățean scârbit
9 July 2023 22:12
0
# Dema Gogu
9 July 2023 22:34
0
# do not eat zee buggs
10 July 2023 08:52
+161