Titus Corlatean: Achitarea lui Nastase este un semnal ca la nivelul Inaltei Curti exista un sentiment de asumare a independentei Justitiei! Senatorul declara ca Legea raspunderii magistratilor ar fi avut sansa unei aplicari corecte in 2020
Politicianul Titus Corlatean (foto) presedintele Comisiei de politica Externa din Senat, a oferit pentru Lumeajustitiei.ro un scurt interviu legat de doua subiecte: achitarea colegului de partid Adrian Nastase de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul ”Matusa Tamara” si proiectul de lege privind raspunderea magistratilor, adoptat recent in plenul Senatului.
Reprezinta decizia Inaltei Curti de achitare a lui Adrian Nastase, in opinia dumneavoastra, un semnal?
Da, este un semnal ca la nivelul Inaltei Curti exista un sentiment de asumare a independentei Justitiei, indiferent de presiunile politice vizibile sau mai putin vizibile care se executa asupra magistratilor de catre cercuri de Putere de la Bucuresti. Faptul ca achitarea a fost pronuntata unanim de cei trei judecatori si complet si vizeaza inexistenta faptei penale invocate de procuroreste un semnal ara dubiu pe care magistratii independenti l-au transmis. Era oricum vizibil, avand in vedere ca insisi procurorii solicita o condamnare cu suspendare, practic o recunoastere implicitaca dosarul instrumentat era subtire din punct de vedere al probelor. Cert este ca acest dosar instrumentat politic si popularizat prin Justitie televizata atat de cunoscut in Romania ultimilor ania primit o sanctiune severa din partea magistratilor, care au dovedit o deplina independenta.
Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind raspunderea magistratilor si asta a facut ca lumea magistraturii sa ia foc. Ce parere aveti? Sunteti de acord cu acest proiect?
Proiectul de lege, asa cum a fost adoptat de plenul Senatului, ar fi fost probabil foarte bun si aplicat corect in Romania anului 2020, intr-o Romanie in care, probabil, normalitatea politica si juridica ar fi permis o buna implementare n Romania actuala, marcata de o puternica ingerinta a politicului in actul de justitie, este nevoie de separarea clara a executivului - ma refer la Ministerul Justitiei – de anumite prerogative care tin de functionarea judiciarului in sens larg, respectiv la modul in care functioneaza azi lucrurile, asa fi prefert ca Ministerul Justitiei sa nu devina titularul actiunii disciplinare, ci as fi preferat sa le aiba corpul magistratilor, prin forurile lor superioare. Tot asa de nefiresc nâmi se pare ca Ministerul Justitiei, parte a Executivului, sa faca propunerile de sef al PICCJ si DNA. Nu inteleg de ce se refuza o separare clara, in aceasta etapa, intre Executiv si functionarea procurorilor din cadrul Ministerului Public, sau poate ca inteleg, dar nu are rost sa mai comentez!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Are dreptate! 16 December 2011 20:10 +2
# javrele se infurie si maraie 18 December 2011 11:19 0
# Minerva 17 December 2011 12:03 +6
# APS 17 December 2011 12:32 +5
# bogdan 18 December 2011 10:25 0
# Bogdan tata, 4 January 2012 19:50 0
# gardianul 27 May 2012 10:21 0