TORTURAREA LUI DRAGNEA – Avocata Flavia Teodosiu demasca regimul de exterminare la care este supus fostul presedinte al PSD dupa interviul acordat Ancai Alexandrescu: „I s-a agravat starea de sanatate in ultimele 3 luni, urmare a unor decizii injuste luate de penitenciar... Consecintele pot deveni ireversibile... Acum 3 luni, cu mult inaintea interviului, i-a fost aprobat un consult... N-a fost dus... A fost sanctionat disciplinar cu suspendarea dreptului de a primi si cumpara bunuri o luna”
Fostul lider PSD Liviu Dragnea (foto 1) este pur si simplu supus unui regim de exterminare in inchisoare, pentru simplul fapt ca a indraznit sa acorde un interviu.
Semnalul de alarma a fost tras joi, 10 septembrie 2020, de catre avocata Flavia Teodosiu (foto 2), care a demascat conditiile oribile in care Dragnea este tinut la Rahova. Si totul i se trage de la interviul pe care Dragnea i l-a oferit fostei lui consiliere, Anca Alexandrescu, si in care a afirmat ca fosta sefa DNA Laura Kovesi i-ar fi spus generalului SRI Florian Coldea ca intentiona sa-l arunce in puscarie atat pe ex-presedintele PSD, cat si pe Bombonica Prodana, fosta lui sotie. Vorbim despre un interviu acordat in baza libertatii constitutionale de exprimare, pe care instanta nu i-a ingradit-o lui Dragnea prin condamnarea definitiva (click aici pentru a citi).
Revenind la ziua de joi, 10 septembrie 2020, trebuie sa spunem ca avocata Teodosiu a avertizat asupra a doua abuzuri pe care conducerea Penitenciarului Rahova le-ar fi comis asupra lui Liviu Dragnea: atat refuzul unui consult medical pentru binecunoscutele probleme cu coloana pe care politicianul le avea si in libertate (si care s-au agravat in detentie), cat si sanctiunea disciplinara constand in refuzul dreptului la munca si al dreptului de a primi pachete si de a face cumparaturi de la magazinul inchisorii.
Reprezentanta legala a lui Dragnea a accentuat ideea ca sanctiunea disciplinara a fost dispusa nu in conformitate cu vreo lege, ci pe baza unui act infralegal – respectiv Decizia ANP nr. 500165/2017, pe care o gasiti la final, insotita de anexa. (Mentionam ca alineatele la care se refera Teodosiu se afla in anexa.)
Prezentam declaratiile avocatei Flavia Teodosiu:
„Fata de informatiile aparute in spatiul public in legatura cu starea de sanatate a clientului meu, domnul Liviu Nicolae Dragnea, doresc sa fac cateva precizari clarificatoare:
Clientului meu i s-a agravat starea de sanatate in ultimele trei luni, urmare a unor decizii injuste luate la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv al Penitenciarului Rahova. Inteleg sa fac aceasta declaratie pentru a atrage atentia public asupra unor consecinte care pot deveni ireversibile. Afectiunile clientului meu erau cunoscute public cu mult inaintea inceperii executarii pedepsei privative de libertate, fiind cunoscut ca a fost luata in calcul o operatie mai ampla, aceasta ipoteza fiind subiectul multor stiri din mass media atunci. Domnul Liviu Dragnea are mai multe hernii la nivelul coloanei – o parte aflate in zona cervicala si o parte in zona lombara. La sosirea acestuia in penitenciar, a prezentat la controlul medical documentele care atesta atat aceasta conditie medicala, cat si altele, dar si care este stadiul fiecareia dintre ele. De asemenea, pe parcursul detentiei, acesta a beneficiat de tratament cu medicamente antiinflamatoare, pentru a ameliora durerile cauzate de herniile multiple, insa nicio masura nu a fost luata pentru a preveni agravarea acestora.
In urma cu aproximativ trei luni, inaintea convorbirii online private (aceasta a fost facuta publica ulterior), domnul Dragnea a facut o cerere catre Departamentul medical, cerere prin care solicita sa fie programat la un consult la Spitalul de Ortopedie Foisor, deoarece durerile din zona lombara se agravasera, coborau pe picior, acesta fiind un simptom care semnala agravarea acestui diagnostic. Acesta a mentionat clar in cerere ca doreste ca toate costurile care vor exista ca urmare a acestui consult si a analizelor care i-ar fi fost facute sa fie suportate de catre dansul. Cererea domnului Dragnea a fost aprobata de catre Departamentul medical, programarea a fost stabilita, hartiile au fost trimise ulterior la conducerea unitatii de detentie, pentru a organiza transportul acestuia la consult. Domnul Dragnea insa, din pacate, nu a fost transportat la spital nici pana astazi, neprimind niciun fel de explicatie in acest sens.
Consider ca este important sa mentionez si urmatorul aspect: convorbirea online pe care acesta a avut-o a fost facuta publica in data de 25 iunie, iar programarea la spital pentru consult fusese stabilita pentru data de 30 iunie. In data de 25 iunie, dupa aceasta convorbire online pe care acesta a avut-o si care a fost facuta publica, i s-a comunicat ca nu va mai fi scos la munca, fara insa a i se da vreo explicatie in acest sens – situatie care se mentine, din pacate, si astazi. Explicatiile au venit dupa cateva zile, cand acestuia i-a fost comunicat ca penitenciarul s-a autosesizat cu privire la convorbirea online si ca a fost declansata o ancheta care va stabili daca acesta a incalcat regulamentul sau nu.
Domnul Dragnea a fost anchetat disciplinar pentru incalcarea articolelor 81 litera l, 82 literele o si q din Legea nr. 254/2013 (n.r. privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal), fiind adoptata o hotarare a comisiei de disciplina in acest sens, prin care a fost sanctionat disciplinar cu suspendarea dreptului de a primi si de a cumpara bunuri pentru o perioada de o luna.
In paralel insa, in aceeasi perioada (respectiv imediat dupa data de 25 iunie), i s-a aplicat si o masura administrativa – respectiv cea a retragerii de la munca. Din pacate insa, pentru o perioada nedeterminata – aspect care, din punctul meu de vedere, este complet nelegal, decizie care a fost luata in temeiul Deciziei nr. 500165 din anul 2017 a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, act care nu are putere de lege, dar care adauga la lege in mod nepermis, si care prevede ca nu pot fi folositi la munca detinutii care sunt sanctionati disciplinar.
Vreau sa mentionez ca la ora actuala, sanctiunea stabilita de catre comisia de disciplina a fost redusa de catre judecatorul de drepturi si libertati, respectiv de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova, in urma plangerii pe care am promovat-o in urma acestei hotarari a comisiei de disciplina. A fost admisa in parte (s-a redus la jumatate aceasta sanctiune disciplinara), insa penitenciarul a inteles sa conteste in instanta aceasta incheiere. Cu toate acestea, vreau sa mentionez faptul ca in aceasta contestatie, penitenciarul a sustinut ca domnul Dragnea si-ar fi exprimat anumite opinii proprii si acesta ar fi fost motivul contestarii.
In acest moment, nu vreau sa discut mai mult despre aceste aspecte, intrucat sunt doua litigii pe rol, nedefinitive inca, ceea ce inseamna insa ca si sanctiunea disciplinara nu a ramas definitiva”.
Cum se apara ANP
La cateva ore dupa iesirea publica a Flaviei Teodosiu, Administratia Nationala a Penitenciarelor a emis un comunicat in care face afirmatii generaliste, sustinand ca tuturor detinutilor le sunt respectate drepturile si ca judecatorii de supraveghere a privarii de libertate vegheaza la acest lucru. Totusi, institutia nu raspunde punctual la nimic din cele reclamate de catre avocata.
Redam comunicatul ANP:
„Avand in vedere dezbaterile publice care vizeaza aspecte din executarea pedepsei privative de libertate a unei persoane aflate in custodia Penitenciarului Bucuresti-Rahova, precizam:
Sistemul administratiei penitenciare asigura, in conformitate cu prevederile legale si in conditii care garanteaza respectarea demnitatii umane, aplicarea regimului de detentie si a tratamentului recuperativ in mod unitar, nediscriminatoriu, pentru toate persoanele private de libertate.
Persoanele condamnate beneficiaza de asistenta medicala, tratament si ingrijiri in mod gratuit sau contra cost, in conditiile legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar, conduita terapeutica fiind stabilita de personalul medical propriu sau cel al unitatilor sanitare din afara sistemului penitenciar, dupa caz.
Totodata, in considerarea aceleiasi perspective de legalitate, dreptul la plimbarea zilnica si cel de participare la activitati de reintegrare sociala se asigura in conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Subliniem ca, prin activitatea judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, desfasurata la nivelul unitatii penitenciare, exercitarea drepturilor prevazute de Lege pentru persoanele custodiate este permanent supusa supravegherii si controlului legalitatii”.
* Cititi aici Decizia ANP nr. 500165/2017, insotita de anexa
sursa foto Teodosiu: Legalmarketing.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Luana 10 September 2020 13:52 -10
# Madalina 10 September 2020 14:09 +2
# Liţă 10 September 2020 14:25 +12
# Neanae 10 September 2020 14:42 +9
# Lorenzo de Medici 10 September 2020 14:53 +17
# Dr. Botomei Vasile,Bacau, str.Oituz,nr.33,Mobil: 0744191717 10 September 2020 18:19 +2
# Liţă 10 September 2020 20:57 +1
# imun/teanu 11 September 2020 09:24 +8
# Dr.Botomei Vasile,Bacau,str.Oituz,nr.33,mobil:0744191717 11 September 2020 17:23 +1
# Tipa 14 September 2020 16:32 +1
# Tipa 14 September 2020 16:47 +1
# Tipa 14 September 2020 18:01 +1
# Tipa 14 September 2020 18:07 +1